Counterculture Black Tie Tuxedo 1960-an – 1970-an

Pemberontakan Fesyen: Formaliti Dipecahkan

Pada awal tahun enam puluhan, pakaian lelaki mengalami perubahan yang paling dramatik sejak itu Beau Brummell . Pameran tekstil di Muzium Victoria dan Albert di London - pusat gempa budaya, fesyen dan muzik zaman muda - menjelaskan bahawa selama 150 tahun sebelumnya pakaian lelaki telah dibuat khusus dalam gaya polos dan gelap yang ditentukan oleh golongan elit matang. . Kini, tiba-tiba, golongan muda dengan kemewahan baru mereka mencabar peraturan tetap etika maskulin yang telah diguna pakai sejak zaman Victoria. Pemoden muda ini, atau Mods, memilih pakaian yang dihasilkan secara besar-besaran, berwarna cerah dan bersaiz langsing, melahirkan apa yang dikenali sebagai revolusi burung merak.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Pemberontakan Fesyen: Formaliti Dipecahkan
 2. Berayun enam puluhan: Anjakan Sartorial
 3. Pakaian Disko
 4. Baju Penuh Terlupa
 5. Faux Formal: Pakaian Sewa
 6. Etika Petang Semasa Revolusi Merak
 7. Memikirkan Semula Revolusi: Berhati-hati untuk Pakaian
 8. Gaya Ikonik: Kebaikan dan Keburukan
Jaket makan malam kolar shal Perancis lewat 1960-an dengan lipatan yang menonjol

Jaket makan malam kolar shal Perancis lewat 1960-an dengan lipatan yang menonjol

Formal Menjadi Rakus

Kerana pematuhan kepada adat yang telah ditetapkan adalah kutukan kepada generasi muda yang mendefinisikan dirinya dengan penentangan terhadap keseragaman, konsep formal menjadi penjualan yang semakin sukar pada tahun enam puluhan. Sebagai tindak balas, tuxedo pengilang kurang menumpukan pada menjadi formal dan lebih kepada menjadi mewah dan kemudiannya beralih daripada tradisi mengubah suai kepada mengubahnya. Majalah pakaian lelaki memuji pergerakan ini daripada apa yang disifatkan GQ sebagai formula formal tanpa nama yang membosankan. Seperti yang dinyatakan dalam majalah berkala pada November 1969, burung merak telah menggantikan penguin dan pakaian formal tradisional yang pernah suci telah diserang oleh fabrik, reka bentuk dan warna yang mengejutkan - tetapi lebih elegan daripada sebelumnya.Jaket Makan Malam Chartreuse akhir 1960-an dengan Tali leher Kontinental, Cummerbund dan Stud

Jaket Makan Malam Chartreuse Pertengahan 1960-an dengan Tali leher Kontinental, Cummerbund dan Stud

Berayun enam puluhan: Anjakan Sartorial

Rupa Mod

Pada tahun 1965, pengeluar tuxedo After Six melaporkan bahawa jualan jaket makan malam berwarna yang semakin popular telah menembusi bumbung sehingga mereka tidak dapat memenuhi permintaan. Jelas sekali, Pencerobohan British bukan sahaja telah mendarat di pantai Amerika pada masa ini tetapi sudah menakluki tradisi formalnya.

James Bond dalam jaket Nehru sutera sahntung coklat

James Bond dalam jaket Nehru sutera sahntung coklat

Tidak lama selepas mempengaruhi tidak formal jaket musim panas , rupa Swinging London mula muncul dalam seri hitam sepanjang tahun dalam bentuk Nehru . Kot tanpa lapel, kolar tegak ini mula diperkenalkan dalam pakaian lelaki Amerika pada tahun 1966 dan tidak lama kemudian membuat peralihan kepada pakaian malam. After Six menampilkan versi mereka Nehru formal dalam iklan 1968 bertajuk The no black tie black tie yang menggambarkan kot sutera berbrokat yang dipakai dengan turtleneck putih. Lebih daripada sekadar slogan pemasaran yang menarik, kapsyen ini mewar-warkan penyerahan prinsip asas yang telah lama wujud.

Gaya Neo-Edwardian

Apabila fesyen Nehru mula hilang (agak cepat), rupa Mod berubah menjadi rupa Edwardian yang lebih flamboyan. Walaupun namanya mencerminkan penghormatan kepada fesyen lelaki abad ke-19, trend itu turut dipengaruhi oleh kesopanan abad kesembilan belas dan bakatnya untuk dramatik.

Jaket makan malam neo-Edwardian dibezakan oleh reka bentuk berdada dua dengan lapel lebar, bahu persegi, pinggang tertekan (disesuaikan) dan bolong tengah yang dalam. Dibutang dengan dua baris selari tiga butang, ia kadangkala dikenali sebagai jaket Regency. Potongan menjadi lebih panjang apabila tahun-tahun berlalu, memanjang menjadi kot rok berdada tunggal 4 butang dan 8 butang berdada dua. Bahan baldu dan brokat yang digunakan untuk jaket ini dibuat bukan sahaja dalam warna hitam tetapi juga dalam warna biru diraja, merah delima dan hijau zamrud. Muka hitam kontras menghiasi lapel dan juga poket kepak yang baru-baru ini berhijrah dari jaket musim panas yang kurang formal. Melengkapkan perhiasan ini ialah seluar yang diperbuat daripada warna padan atau bahan yang berbeza seperti putih bulu, sutera merah atau baldu biru.

Jaket makan malam kolar selendang Jerman lewat 1960-an dengan tali leher langsing dan panjang dengan hujung runcing

Jaket makan malam kolar selendang Jerman lewat 1960-an dengan tali leher langsing dan panjang dengan hujung runcing

Di bawah jaket berhias, baju formal menjadi sama mewah. Bahagian hadapan renda bersulam halus yang muncul pada akhir tahun lima puluhan telah berkembang menjadi lajur ruffles kecil pada awal tahun enam puluhan kemudian berkembang menjadi hutan hiasan yang terlalu besar pada pertengahan dekad itu. Sinonim dengan perkembangan ini ialah timbulnya manset berenda yang tumpah ke tapak tangan dan kemerosotan stud baju yang semakin digantikan dengan bahagian hadapan lalat atau butang putih. Di samping itu, fabrik putih tradisional yang bersahaja mula memberi laluan kepada kaleidoskop alternatif berwarna yang menjalankan gamut daripada merah jambu terang kepada biru tua.

Kepulangan kot pinggang sebelum ini pada awal tahun enam puluhan telah menjadi tidak praktikal, apatah lagi berlebihan, oleh baju yang digelek dan jaket berdada dua tahun kemudian. Apabila ia muncul, ia lebih cenderung menjadi versi moden dengan potongan yang lebih tinggi, sama seperti versi jaket daripada tiga keping saman perniagaan . Alternatif tradisional kepada waistcoat tidak berjalan dengan lebih baik kerana semakin populariti pinggang seluar yang luas bertutup satin yang direka untuk menghapuskan keperluan untuk apa yang Mei 1969 Esquire rujuk sebagai momok yang tidak sedap dipandang dipanggil cummerbund.

Al Pacino muda dengan tuksedo lapel bertakuk dan gaya rambut yang canggih

Al Pacino muda dengan tuksedo lapel bertakuk dan gaya rambut yang canggih

Untuk mengasimilasikan dengan berkesan ke dalam persekitaran barok seperti itu, tali leher neo-Edwardian berkembang kepada perkadaran titanic. Walaupun ia juga tersedia dalam warna pelangi, hitam kekal sebagai pilihan paling popular dan dengan itu satu-satunya pautan kepada keanggunan klasik tahun-tahun lalu.

Pakaian Disko

Walaupun rupa Edwardian teater pudar dengan tahun enam puluhan, pengabaian bersemangat untuk prinsip tali hitam yang dihormati masa terus berlanjutan hingga 1970-an. Pemisahan rasmi yang diperkenalkan oleh majalah pakaian lelaki pada dekad itu termasuk jaket yang diperbuat daripada madra coklat atau paisley perak dan putih, yang terakhir digambarkan dengan baju hitam berkolar terbuka à la John Travolta dalam Saturday Night Fever. Tidak ketinggalan, seluar formal tampil dalam warna merah dan hitam cek , corak anak tetingkap merah dan biru serta paisley tapestried biru dan magenta antara reka bentuk lain. Bagi yang formal pula sesuai , artikel GQ November 1970 yang bertajuk Only the Black Tie Remains the Same mengenal pasti tali leher liut, lapel lebar, pinggang sempit dan jaket yang lebih pendek sebagai ciri tuksedo unik tujuh puluhan. Manifestasi zaman lain yang dilabelkan majalah keanggunan bandar secara tidak ironisnya termasuk sut malam yang diperbuat daripada bulu rajut perang, hitam korduroi dan juga biru denim , kebanyakannya menampilkan potongan seluar dalam siluet bahagian bawah melebar yang kini ikonik. Melengkapkan pilihan era disko yang bergaya ialah jumpsuit formal yang didakwa penulis bukan sahaja menghilangkan keperluan untuk vest yang berasingan malah boleh berdiri sendiri dalam urusan yang kurang formal.

1972 Donald Sutherland dengan tali leher gergasi dan kancing manset dalam tuksedo

1972 Donald Sutherland dengan tali leher gergasi dan kancing manset dalam tuksedo

Baju Penuh Terlupa

Tidak hairanlah, golongan bangsawan tali leher putih pakaian hampir tidak kelihatan di halaman majalah pakaian lelaki semasa era budaya balas ini dan pengecualian yang jarang berlaku tidak memberikan gambaran yang cantik. Pada tahun 1967, baju ekor putih telah dipersembahkan sebagai contoh yang dilakukan oleh London dipesan lebih dahulu tukang jahit dianggap sebagai kecanggihan fesyen dan iklan Lord West 1972 menggambarkan tali leher putih yang dipakai dengan tuksedo sebagai tafsiran berani syarikat pakaian formal mengenai pakaian penuh klasik. Apabila kit pakaian penuh tradisional akhirnya muncul pada GQ Oktober 1975, ia menjadi sangat luar biasa sehingga penulis tersilap menggambarkannya sebagai saman potong.

Faux Formal: Pakaian Sewa

Juga tidak terdapat dalam halaman majalah fesyen lelaki ialah pakaian rasmi yang paling ikonik pada tahun tujuh puluhan: tuksedo berwarna pastel. Ini sebahagiannya kerana editor majalah itu mengalihkan tumpuan mereka daripada komoditi keluaran besar-besaran yang ditawarkan oleh pengeluar pakaian formal tradisional ke arah pakaian malam yang lebih eksklusif yang dihasilkan oleh pereka pakaian lelaki yang baru muncul seperti Ralph Lauren dan Pierre Cardin. Dan sementara iklan daripada gergasi industri seperti After Six terus muncul, mereka secara amnya memaparkan barisan sut makan malam konvensional berkualiti tinggi mereka dan bukannya sewaan prom dan perkahwinan yang menyasarkan lelaki muda yang kurang rasa kecanggihan atau tradisi.

Jaket makan malam corak kuda sutera berani tahun 1960-an dengan kolar selendang

Jaket makan malam corak kuda sutera berani tahun 1960-an dengan kolar selendang

Etika Petang Semasa Revolusi Merak

Pakaian

Walaupun akhir tahun enam puluhan dan awal tujuh puluhan menyaksikan perubahan revolusioner dalam penggayaan tuksedo, etika tali leher hitam kekal secara mengejutkan menepati piawaian pra-merak pada mulanya. Dalam artikel Panduan Fesyen untuk Semua Majlis pada 1966, Esquire menasihatkan pembaca bahawa walaupun terdapat semua inovasi terkini dalam pakaian malam, Terdapat sedikit kelonggaran di sini. Konsep formaliti sememangnya sempit dan tradisi secara praktikalnya mengikat. Pihak berkuasa etika lain dalam tempoh ini menawarkan nasihat yang hampir sama. Pada asasnya, sut makan malam hitam atau biru tengah malam masih menjadi pilihan pertama di bandar itu sama ada pada musim sejuk atau musim panas. Dan sementara jaket makan malam putih dengan seluar hitam adalah perkara biasa dalam cuaca panas di pusat peranginan, di pinggir bandar dan di atas kapal, ia tetap tabu di bandar melainkan seseorang itu mempunyai serbet di lengan atau saksofon hingga ke bibirnya. Perkahwinan terus diadakan pada piawaian tali leher hitam tertinggi manakala di hujung spektrum yang lain, penulis mengakui bahawa terdapat peningkatan latitud untuk jaket berwarna dan bercorak serta tali leher pada urusan yang agak tidak formal.

Menjelang awal tahun tujuh puluhan, etika bertali leher hitam yang dikeluarkan oleh majalah pakaian lelaki menjadi semakin liberal. Buku Panduan Fesyen GQ Februari 1972, sebagai contoh, menawarkan garis panduan yang secara amnya konservatif tetapi diakhiri dengan kaveat panjang yang tipikal pada masa itu: sementara peraturan yang mengelilingi pakaian formal tidak dilanggar, ia tertakluk kepada banyak lenturan.Diterbitkan dalam 1973, Esquire's Fashions for Today menawarkan nasihat yang hampir sama untuk tali leher hitam tetapi menekankan bahawa peraturan tali leher putih kekal agak tegar. Akibatnya, satu-satunya perkembangan pakaian penuh yang diperhatikan dalam tempoh ini ialah elaun untuk baju kolar bersambung, kotak poket sutera dan Homburg hitam. Selain itu, piqué kini merupakan fabrik yang ditetapkan secara universal untuk tali leher.

Frank Sinatra dan Mia Farrow di Black and White Ball

Frank Sinatra dan Mia Farrow di Black and White Ball terkenal yang dihoskan oleh Truman Capote

Peristiwa

Generasi yang pepatah tidak mempercayai sesiapa yang berumur lebih dari 30 tahun tidak berminat dengan tradisi formal. Mereka menolak prom sebagai kuno dan perkahwinan mereka sesuai untuk diadakan tanpa alas kaki di padang. Pertubuhan yang banyak dibantah juga menjadi lebih santai, memaksa pihak berkuasa tradisional seperti Amy Vanderbilt untuk memberikan indulgensi yang ketara. Antara trend kontemporari yang lain, penulis menyatakan bahawa lelaki kini menghadiri opera dalam pakaian tidak formal seperti tweed dan sweater dan bahawa banyak makan malam awam telah menggunakan kod pilihan pakaian yang membenarkan tetamu melepaskan sepenuhnya tali leher putih yang memihak kepada jaket makan malam. atau sut gelap yang kurang formal.

Sebaliknya, sebilangan besar penghujung tahun enam puluhan menjalankan manual yang melekat pada senjata mereka mengenai larangan memakai pakaian malam sebelum pukul enam atau bila-bila masa pada hari Ahad melainkan bekerja sebagai pelayan. Penekanan ini berkemungkinan tindak balas terhadap tuksedo yang telah menjadi perkara biasa pada majlis perkahwinan petang hujung minggu mengikut bukti yang diberikan oleh foto perkahwinan vintaj yang diambil pada siang hari dan gambar GQ Februari 1973 yang memaparkan perkahwinan siang hari tali leher hitam oxymoronic.

Formaliti Relatif

Adalah ketara bahawa Ensiklopedia Etiket 1967 mengkategorikan nasihat tuksedonya di bawah tajuk Malam Formal, Black Tie. Dalam fikiran kebanyakan rakyat Amerika, status separa formal sebelum ini tali leher hitam tidak lagi memadai kerana tradisi tali leher putih semakin merosot ke dalam sejarah dan jaket makan malam mewarisi mantelnya sebagai jenis pakaian paling formal yang pernah dipakai oleh kebanyakan lelaki.

Pada masa yang sama, peraturan untuk tali leher hitam menjadi semakin kelabu. Sebelum perang, ia adalah dua peringkat yang agak berbeza kod pakaian dengan pakaian paling tradisional (jaket hitam, kot pinggang, kolar sayap) yang dianggap sesuai dalam mana-mana musim atau tempat dan sekurang-kurangnya rasmi pakaian (jaket putih, cummerbunds, kolar turndown) biasanya terhad kepada pesta cuaca panas di kawasan tropika atau luar bandar. Kini variasi tidak formal tuksedo semakin kasual dan semakin popular sepanjang tahun menghasilkan prinsip skala gelongsor di mana kesesuaian sartorial dinilai dalam konteks formaliti unik setiap majlis.

Jaket makan malam coklat tahun 1960-an dengan lapel muka satin

Jaket makan malam coklat tahun 1960-an dengan lapel muka satin

Akibat lain daripada variasi tidak lazim pada zaman itu ialah tali leher hitam dan tuksedo tidak lagi sinonim. Sebaliknya, istilah dahulu biasanya dikaitkan dengan gaya sut makan malam yang paling lazim manakala istilah yang kedua selalunya bermakna lebih daripada pakaian pesta yang mencolok.

Memikirkan Semula Revolusi: Berhati-hati untuk Pakaian

Di tengah-tengah sokongan sepenuh hati GQ terhadap penciptaan semula pakaian formal, Esquire yang lebih konservatif memberi amaran bahawa menolak tradisi secara membuta tuli boleh sama memudaratkan seperti mengekalkan konformis yang degil. Isu Disember 1968 menjelaskan bahawa kebaikan sebenar revolusi merak pakaian malam terletak pada alternatifnya kepada skema warna hitam dan putih tradisional dan bukan, seperti yang disalah anggap ramai, dalam penghapusan skim itu bersama-sama. Tidak mengapa untuk menolak memakai Nehru atau turtleneck, kata penulis, Pakai sahaja apa yang menggembirakan anda dan apa yang menjadi anda, ke neraka dengan kesesuaian. Beberapa tahun kemudian dalam Esquires Fashions for Today editor majalah itu sekali lagi mengakui kebaikan beberapa alternatif burung merak sambil pada masa yang sama memberi amaran bahawa orang yang bijak pasti akan memilih dengan berhati-hati, dengan mengingati bahawa fesyen yang melampau terlalu kerap membawa keusangan terbina dalam sendiri. .

Menjelang awal tahun tujuh puluhan, nampaknya pereka pakaian formal telah mengambil hati nasihat bijak itu. Muncul bersama pakaian formal yang tidak konvensional dalam tempoh ini adalah trend konservatif - terutamanya kemunculan semula secara beransur-ansur warna gelap tradisional - yang membayangkan kembalinya tradisi tali leher hitam. Dikotomi lama dan baharu ini akan menjadi lebih ketara dengan permulaan zaman keemasan serba baharu pakaian formal.

Parti Abad Ini

Frank Sinatra dan Mia Farrow di Black and White Ball

Frank Sinatra dan Mia Farrow di Black and White Ball

Ironinya, pesta tali leher hitam yang paling terkenal pada zaman moden berlaku di sekitar titik paling rendah dalam sejarah pakaian formal. Pengarang Truman Capote Black and White Ball 1966 adalah jemputan yang paling dicari untuk selebriti Amerika dan masyarakat New York - yang semuanya memakai tali leher hitam tradisional.

Gaya Ikonik: Kebaikan dan Keburukan

Tuxedo Biru Serbuk

Menjelang nadir sartorial tahun 1970-an, ensembel sut riadah berwarna biru serbuk telah dipertimbangkan

Dengan nadir sartorial tahun 1970-an, ensembel sut riadah berwarna biru serbuk dianggap sebagai pakaian formal.

Sut berwarna pastel terkenal yang dihasilkan untuk prom muda dan pasaran sewa perkahwinan dibina semata-mata untuk ekonomi dan ketahanan. Pakaian poliester yang dibuat dengan harga murah ini hampir formal seperti linen meja yang disewa.

Sut Baldu

Pakaian hos kontemporari aka sut lompat malam dengan hiasan baldu dalam warna coklat, biru, emas dan merah.

Pada tahun 1972, GQ menyediakan garis panduan terperinci untuk alternatif tuksedo yang baru popular ini untuk situasi formal yang santai. Warna sut itu hendaklah dilembutkan dan tali leher (besar) bow tie, kasut dan stokin warna dalam yang harmoni. Lihat vintaj bahagian untuk lebih banyak alternatif tuksedo tahun 70-an.

Ikon Tuxedo: Dean Martin

Dean Martin & Frank Sinatra bertali leher hitam

Dean Martin & Frank Sinatra bertali leher hitam

Crooner Dean Martin pernah berkata Dalam tuxedo, saya seorang bintang. Dalam pakaian biasa, saya bukan sesiapa. Dia menjadikan sut itu sebagai tanda dagangan peribadinya dengan memakainya dalam setiap episod rancangan pelbagai TVnya yang berlangsung dari 1964 hingga 1975.

Terokai bab ini: 3 Black Tie & Tuxedo Sejarah

 1. 3.1 Regency Origins of Black Tie – 1800-an
 2. 3.2 Regency Evolution (1800 – ’30s) – Tailcoat & Cravat Berwarna-warni
 3. 3.3 Pakaian Lelaki Awal Victoria: Hitam Mendominasi 1840-an - 1880-an
 4. 3.4 Debut Jaket Makan Malam Lewat Victoria - 1880-an
 5. 3.5 Pakaian Malam Penuh & Tidak Formal 1890-an
 6. 3.6 Edwardian Tuxedo & Black Tie – 1900s – 1910s
 7. 3.7 Tuxedo Zaman Jazz -1920-an
 8. 3.8 Tali Hitam Era Kemurungan – Zaman Keemasan Tuksedo 1930-an
 9. 3.9 Tuksedo & Tali Hitam Selepas Perang – Akhir 1940-an – Awal 1950-an
 10. 3.10 Jet Age Tuxedo – Akhir 1950-an – 1960-an
 11. 3.11 Counterculture Black Tie Tuxedo 1960-an – 1970-an
 12. 3.12 Kelahiran Semula Tuxedo – The Yuppie Years – 1970-an
 13. 3.13 Tuxedo Redux - 1980-an & 1990-an
 14. 3.14 Tali Hitam Era Milenium - 1990-an - 2000-an
 15. 3.15 Tuksedo pada tahun 2010-an
 16. 3.16 Masa Depan Tuxedo & Black Tie