Dekat: Tab Pinggang

julai2007 208 500a wtm

Berdasarkan permintaan yang saya terima untuk butiran lanjut tentang tab pada baju formal dan penutup pinggang, saya tidak melakukan kerja yang baik untuk menerangkan perkara ini dalam Panduan. Jadi, inilah pandangan dekat semua yang anda ingin tahu - atau tidak mahu tahu - tentang contoh kejuruteraan formal yang menarik ini.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. ________________________________________
 2. Postskrip: Petua DIY

Amalan memasang butang di hadapan baju ke seluar untuk mengelakkannya daripada naik nampaknya menjadi popular pada tahun 1880-an walaupun saya telah menemui contoh tab sejak tahun 1860-an. Penampilan lampiran pada penutup pinggang kembali lebih jauh, mula diperkenalkan pada malam dan kot perkahwinan sekitar tahun 1840. Cummerbunds telah menggunakan tab mereka sendiri sejak beberapa model terawal telah dipatenkan pada pertengahan 1920-an. (Lihat vintaj bahagian Panduan untuk contoh ketiga-tiga.)

Walaupun ciri standard pakaian formal halus yang sebelum ini jarang berlaku pada masa kini, mujurlah, perkara mudah untuk melampirkan satu pada pakaian sedia ada. Sesungguhnya, tali leher kain buat pengganti yang sempurna. Anda juga memerlukan butang di dalam ikat pinggang seluar untuk memegang pelbagai tab. Hanya bawa baju, penutup pinggang dan seluar anda kepada tukang jahit atau tukang jahit dan dia boleh menentukan di mana butang dan/atau tab itu perlu diletakkan untuk berbaris dengan betul.*Sebaik sahaja anda menyediakan bahagian-bahagiannya, tiba masanya untuk berpakaian:

Tali pinggang pada baju yang dimasukkan ke dalam seluar supaya ia menang
 1. Pakai baju dan seluar anda dan biarkan seluar itu dibuka.
 2. Jika memakai kot, pakai dengan tali leher diikat tetapi bukan tali belakang (ini akan membolehkan lebih banyak pergerakan dalam langkah seterusnya)
 3. Pasang tab penutup pinggang pada seluar dahulu. (Tab ditemui di bahagian belakang penutup, berhampiran bahagian atas ikat pinggang dan berhampiran bahagian bawah kot.)
 4. Pasang tab baju pada seluar, sekali gus mengapit ikat pinggang antara lapisan dalam baju dan lapisan luar seluar.
 5. Kencangkan seluar.
 6. Kencangkan penutup pinggang di belakang anda seperti biasa dan voilà, anda sudah selesai.

Seperti penggantung, tab ini mungkin kelihatan cerewet semasa berpakaian tetapi setelah anda menyesuaikan diri, anda boleh berehat kerana mengetahui bahawa pinggang pakaian anda akan kekal terpasang dengan sempurna sepanjang petang. (Diakui, juga seperti penggantung, mereka menambah sedikit kegelisahan apabila menjawab panggilan alam.)

Bahagian belakang kot pakaian penuh.

Bahagian belakang kot pakaian penuh.

________________________________________

Postskrip: Petua DIY

11 Februari 2014

Pengalaman saya baru-baru ini dengan tukang jahit baharu dan tuksedo tiga helai baharu telah menunjukkan kepada saya bahawa pengubahsuaian seperti ini tidak sesuai dengan tukang jahit atau tukang jahit biasa. Berikut ialah beberapa petua berguna yang mungkin anda ingin kongsikan dengan mereka:

 • dengan baju dan seluar, sematkan tab baju pada baju dan gunakan ini untuk menentukan kedudukan butang seluar yang sepadan.
 • tidak mengapa untuk tab baju dipasang di atas garis pinggang kerana anda akan menutupnya dengan ikat pinggang atau kot; cuma pastikan ia sejajar dengan butang pada baju
 • kedudukan mendatar butang tab baju hendaklah sejajar dengan lalat kerana itu adalah garis tengah seluar; kedudukan menegaknya akan bergantung pada kedudukan lubang butang dalam tab baju tetapi secara amnya ia tidak boleh terlalu jauh di bawah ikat pinggang kerana ia sesuai digunakan untuk juga mengikat penutup pinggang
 • gunakan butang baju dan bukannya butang seluar yang lebih besar kerana ia akan muat dengan lebih mudah ke dalam lubang pada tab baju
 • tab cummerbund hendaklah berbentuk gelung elastik dan diletakkan di tengah-tengah ikatan ikat pada ketinggian yang membolehkannya melekat pada butang yang sama yang digunakan untuk tab baju (terdapat lebih banyak kelonggaran di sini kerana tab elastik akan meregang, tidak seperti baju tab)
 • secara amnya, garis tengah menegak cummerbund adalah pada ketinggian yang sama dengan ikat pinggang seluar; jika ia terletak terlalu rendah ia boleh mendedahkan bahagian bawah bib baju (dan mungkin butang kerja dan tab baju di bawahnya), jika ia terletak terlalu tinggi ia mungkin memberi gambaran bahawa seluar anda dinaikkan sehingga ke dada anda
 • tab waistcoat juga harus anjal dan juga diposisikan untuk melekat pada butang yang sama seperti yang digunakan untuk baju (saya perhatikan bahawa waistcoat penuh pakaian Brooks Brothers mempunyai tab ditetapkan sedikit di sebelah kiri garis tengah jaket (apabila dilihat dari hadapan ) yang memerlukan butang kedua yang serupa di luar tengah ditambahkan pada ikat pinggang seluar. Walau bagaimanapun, saya tidak faham faedah penjajaran tidak simetri ini.)
 • secara amnya, butang tengah baju malam terletak pada ketinggian yang sama dengan pinggang seluar