Deodoran & Antipeluh Terbaik untuk Lelaki – Panduan Komprehensif

panduan kepada deodoran berskala 3840x2160

Berurusan dengan peluh adalah sebahagian daripada keadaan manusia. Apabila mempertimbangkan ketiak, deodoran dan antipeluh adalah penyelesaian biasa–tetapi apa yang terkandung dalam produk ini, bagaimana ia berfungsi, dan apakah pertimbangan lain yang perlu anda ada?

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Sejarah Ringkas Deodoran dan Antipeluh
 2. Kaedah Permohonan
 3. Peluh & Bau Badan: Apa, Mengapa, dan Bagaimana
 4. Antipeluh
 5. Deodoran
 6. Berbau atau Tidak Berbau?
 7. Kebimbangan Kesihatan
 8. Bilakah Saya Perlu Menggunakan Deodoran?
 9. Kesimpulan
Pelbagai jenis deodoran dan antipeluh.

Pelbagai jenis deodoran dan antipeluh.

Sejarah Ringkas Deodoran dan Antipeluh

Sebelum abad ke-19, sebelum mandi biasa menjadi kebiasaan, orang menggunakan berat colognes untuk menutup bau badan. Pengeluar terawal deodoran dan antipeluh bereksperimen dengan pes dan krim, walaupun ini selalunya sukar untuk digunakan. Produk berasaskan aluminium yang dihasilkan secara besar-besaran muncul pada akhir abad ke-19; deodoran komersial pertama, Mum (kini lebih dikenali sebagai Larangan ) memulakan kerjaya pada tahun 1888, dan Everdry antiperspirant menyusul pada tahun 1903, dengan formula modennya direka bentuk pada tahun 1941. Pasaran untuk deodoran meletup pada tahun 1940-an dan '50-an; deodoran pada asalnya dipasarkan terutamanya kepada wanita, tetapi menurut laporan kontemporari oleh New York Times, kira-kira separuh daripada lelaki di A.S. telah menggunakan deodoran menjelang 1957.Bahagian belakang bungkusan vintaj deodoran Mum, menerangkan kegunaannya.

Bahagian belakang bungkusan vintaj deodoran Mum, menerangkan kegunaannya. [Kredit Imej: Wikimedia Commons ]

Pada awal 1960-an, antipeluh aerosol pertama di pasaran ialah Gillette's Pengawal Kanan , dan populariti deodoran aerosol dan antipeluh terus berkembang sepanjang tahun 1970-an. Walau bagaimanapun, aerosol akan berkurangan popularitinya bermula pada lewat tahun 70-an, disebabkan larangan FDA terhadap bahan aktif yang digunakan, bahan kimia aluminium zirkonium, dan mandat oleh Agensi Perlindungan Alam Sekitar (EPA) A.S. yang mengehadkan penggunaan bahan dorong tertentu; tindakan ini telah diambil untuk menangani kebimbangan penyedutan dan penipisan lapisan ozon, masing-masing. Akibatnya, deodoran kayu pepejal akan menjadi pilihan dominan di Amerika pada tahun 1980-an, dan kekal sehingga hari ini, manakala kaedah lain akan kekal popular di tempat lain di seluruh dunia.

Kaedah Permohonan

Deodoran dan antipeluh terdapat dalam pelbagai bentuk dan formula:

 • Kayu pepejal, seperti yang dinyatakan sebelum ini, adalah bentuk deodoran/antipeluh yang paling popular di A.S. Ia biasanya tidak membiarkan kulit basah selepas digunakan, selalunya mengandungi bahan-bahan untuk menenangkan kulit, dan biasanya datang dalam formula putih pejal atau jelas. Sesetengah kayu pepejal cenderung meninggalkan sisa putih di belakang pakaian; ini boleh dielakkan dengan memakai baju anda dahulu, kemudian sapukan produk dengan menjangkau bahagian dalam baju, atau dengan menggunakan pengering rambut untuk mengeringkan produk yang digunakan dengan lebih jauh lagi. Selain itu, jika anda mendapat deodoran pada baju anda, menggosok kawasan yang terjejas dengan helaian pengering boleh mengeluarkan kebanyakan produk.
Contoh tipikal deodoran batang pepejal, daripada Old Spice.

Contoh biasa deodoran batang pepejal, daripada Rempah lama .

 • Gel digunakan dengan cara yang serupa dengan kayu pepejal, tetapi ia tetap jelas. Formula gel biasanya ditolak ke atas melalui lubang atau celah pada aplikator. Gel basah apabila digunakan dan memerlukan beberapa minit untuk kering.
 • Roll-on menampilkan bola di bahagian atas botol yang boleh digulung untuk mengedarkan produk secara sama rata, yang biasanya ringan dan seperti gel, walaupun ia boleh menjadi lebih cair.
 • Kristal ialah kepingan pepejal bahan antipeluh, selalunya tawas kalium; anda boleh mendapatkan maklumat lanjut tentang gaya ini dalam bahagian Formulasi Semulajadi di bawah.
Deodoran/antipeluh gabungan gaya gel, daripada Gillette.

Deodoran/antipeluh gabungan gaya gel, daripada Gillette.

Contoh antipeluh roll-on, daripada Nivea.

Contoh antipeluh roll-on, daripada Nivea.

Contoh antipeluh kristal (dilabelkan sebagai deodoran).

Contoh antipeluh kristal (dilabelkan sebagai deodoran).

 • krim dan losyen boleh datang dalam balang, tiub, atau botol pam, dan digunakan dengan hujung jari atau dengan aplikator. Ini biasanya memerlukan beberapa minit pengeringan juga.
 • Semburan datang dalam tin aerosol dan biasanya akan kering. Semburan yang ada pada hari ini telah dirumuskan semula, supaya tidak mengandungi sebarang bahan atau propelan berbahaya yang terdapat dalam nenek moyang abad ke-20 mereka. Walaupun pasaran Amerika dikuasai oleh deodoran kayu, semburan menyumbang kira-kira separuh daripada semua jualan deodoran di seluruh dunia.
 • Akhir sekali, tuala adalah kaedah penggunaan terutamanya untuk antipeluh. Mereka selalunya dibungkus secara individu, dengan beberapa pakej yang terkandung dalam kotak.
Satu balang krim deodoran, dibuat dengan arang aktif dan disapu dengan aplikator kayu kecil.

Satu balang krim deodoran, dibuat dengan arang aktif dan disapu dengan aplikator kayu kecil.

Semburan antipeluh daripada Right Guard (salah satu jenama paling popular dalam kategori).

Semburan antipeluh daripada Right Guard (salah satu jenama paling popular dalam kategori).

Satu kotak tuala antipeluh, dengan satu tuala yang dibungkus secara individu ditunjukkan.

Satu kotak tuala antipeluh, dengan satu tuala yang dibungkus secara individu ditunjukkan.

Peluh & Bau Badan: Apa, Mengapa, dan Bagaimana

Peluh (atau lebih mudah, berpeluh) membolehkan badan mengawal suhunya; kelenjar peluh–yang mana rata-rata orang mempunyai antara dua hingga empat juta– merembeskan peluh ke permukaan kulit, yang kemudiannya menyejat, menyejukkan badan . Peluh bukan air tulen; ia sentiasa mengandungi sejumlah kecil (0.2–1%) mineral termasuk natrium, kalium, kalsium, dan magnesium serta cecair semula jadi seperti asid laktik dan urea.

Terdapat dua keadaan di mana saraf akan merangsang kelenjar peluh: haba fizikal dan tekanan emosi. Secara amnya, peluh yang disebabkan oleh emosi adalah terhad kepada tapak tangan, tapak kaki, ketiak, dan kadangkala dahi (walaupun kawasan lain termasuk batang mungkin terjejas), manakala peluh yang disebabkan oleh haba fizikal berlaku di seluruh badan. Tambahan pula, manusia mempunyai dua jenis kelenjar peluh yang berbeza: kelenjar ekrin, yang mewakili sebahagian besar kelenjar peluh di seluruh badan, dan kelenjar apokrin, yang terutamanya terletak di kawasan utama (termasuk ketiak, puting, telinga, mata, hidung, dan kawasan genital).

Gambar dekat peluh ekrin pada lengan bawah, mungkin dari haba atau aktiviti.

Gambar dekat peluh ekrin pada lengan bawah, mungkin dari haba atau aktiviti.

Kelenjar ekrin menghasilkan peluh berair yang diterangkan di atas, dan berfungsi terutamanya disebabkan oleh haba atau aktiviti. Oleh kerana semua manusia mempunyai pelbagai kultur bakteria pada permukaan kulit, dan kerana budaya ini sangat menyukai kawasan lembap, sebarang bau yang terhasil daripada peluh ekrin adalah disebabkan terutamanya oleh bakteria berkumpul, memetabolismekan peluh dan mereput pada kulit. Sementara itu, kelenjar apokrin memainkan peranan utama dalam peluh emosi (kerana ia dicetuskan oleh adrenalin), dan merembeskan sebatian berminyak dan berbau yang bertindak sebagai feromon, penanda wilayah dan isyarat amaran.

Gambar rajah anatomi kulit yang dipermudahkan, menunjukkan lokasi kelenjar peluh ekrin, serta liang luar.

Gambar rajah anatomi kulit yang dipermudahkan, menunjukkan lokasi kelenjar peluh ekrin, serta liang luar. [Kredit Imej: Pinterest ]

Kuantiti peluh yang dirembeskan bergantung kepada individu, dan ditentukan oleh banyak faktor, termasuk jantina, genetik, keadaan persekitaran, umur , dan tahap kecergasan (termasuk berat badan). Terdapat beberapa perbezaan dalam kelenjar peluh lelaki dan wanita; wanita mempunyai lebih banyak kelenjar individu, tetapi setiap kelenjar pada badan lelaki menghasilkan lebih banyak peluh. Bagi orang yang mengalami peluh yang berlebihan, seperti mereka yang mempunyai keadaan yang dikenali sebagai hiperhidrosis , kelenjar apokrin mungkin lebih aktif, dan dengan itu bau mungkin menjadi kebimbangan yang lebih besar. Selain itu, terdapat komponen genetik sama ada bakteria ketiak anda akan menghasilkan bau; solekan khusus gen ABCC11 menentukan sejauh mana peluh apokrin akan menghasilkan bau. Khususnya, mereka yang berasal dari Asia Timur kurang berkemungkinan mengeluarkan peluh berbau, manakala hanya 2 peratus orang Eropah boleh mengatakan perkara yang sama.

Penghidap hiperhidrosis selalunya mesti berurusan dengan kedua-dua peluh berlebihan dan kesan sosial yang janggal yang terhasil.

Penghidap hiperhidrosis selalunya mesti berurusan dengan kedua-dua peluh berlebihan dan kesan sosial yang janggal yang terhasil. [Kredit Imej: Yayasan Kulit Ireland ]

Kedua-dua isu ini, kemudian–peluh dan bau badan–berkait rapat sambil kekal berbeza. Oleh itu, terdapat ubat khusus untuk setiap satu, walaupun ubat ini juga sering dikumpulkan bersama dalam fikiran pengguna. Dalam penggunaan kasual, ramai orang secara kolektif merujuk kepada deodoran ketiak dan antipeluh dengan hanya menggunakan istilah deodoran. Walau bagaimanapun, dari segi teknikal, tujuan utama produk ini tidak sepenuhnya sama, seperti yang dicadangkan oleh namanya. Dengan itu, berikut adalah ringkasan ringkas bagi setiap jenis produk ini.

Antipeluh

Antiperspirant menggunakan bahan berasaskan aluminium untuk membuat penyumbatan sementara pada kelenjar peluh, mengurangkan peluh ketiak. Walaupun mereka biasanya tidak menutup atau mengurangkan bau secara langsung, halangan mereka terhadap kedua-dua peluh apokrin berbau dan peluh ekrin yang mudah terdedah kepada bakteria bermakna pengguna mungkin akan mengalami kurang bau badan akibatnya. Antiperspirant sering digunakan oleh orang yang berpeluh dengan banyak, seperti penghidap hiperhidrosis yang disebutkan di atas, serta mereka yang secara amnya ingin mengelakkan rasa malu kerana peluh yang kelihatan. Secara ringkasnya, antipeluh membuatkan kita kering.

Bahagian belakang kotak tuala antipeluh SweatBlock, menyenaraikan ramuannya.

Bahagian belakang kotak SweatBlock tuala antipeluh, menyenaraikan ramuannya.

Apakah bahan berasaskan aluminium ini? Berikut adalah senarai ringkas. Ambil perhatian bahawa mana-mana antiperspirant yang diberikan mungkin mengandungi beberapa bahan ini, tetapi tidak semestinya semua; pastikan anda membaca pembungkusan pada produk pilihan anda untuk maklumat yang lebih lengkap.

 • Aluminium zirkonium trichlorohydrex/tetrachlorohydrex/octachlorohydrex glycine
 • Aluminium klorida
 • Aluminium klorohidrat
 • Aluminium hidroksibromida
Bahagian belakang deodoran/antiperspirant gaya gel dari Gillette, menyenaraikan ramuannya.

Bahagian belakang deodoran/antiperspirant gaya gel daripada Gillette , menyenaraikan ramuannya.

Disebabkan kehadiran bahan-bahan yang lebih tidak menentu ini, Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan AS (FDA) mengklasifikasikan antipeluh sebagai ubat, bermakna ia adalah produk yang direka untuk tujuan perubatan. Kebanyakan antipeluh di kaunter mengandungi antara 10 dan 20 peratus bahan aktifnya; Sekatan FDA menghadkan tahap itu kepada antara 15 dan 25 peratus, bergantung pada jenis bahan aktif tertentu. Apa yang dipanggil formula kekuatan klinikal kekal dalam garis panduan over-the-counter, tetapi bertujuan untuk memberikan perlindungan kebasahan yang setanding dengan produk preskripsi. Satu nota tambahan: kesan kuning ketiak pada baju dalam disebabkan terutamanya oleh sebatian aluminium dalam antipeluh, bukannya oleh peluh sebenar. Deodoran bukan aluminium akan mengakibatkan kesan ketiak yang kurang kelihatan dari semasa ke semasa.

Noda ketiak jelas bukan penampilan yang baik; ia boleh dielakkan dengan menggunakan kurang antiperspirant, yang mengandungi sebatian aluminium.

Noda ketiak jelas bukan penampilan yang baik; ia boleh dielakkan dengan menggunakan kurang antiperspirant, yang mengandungi sebatian aluminium.

Klasifikasi Antiperspirant

Dalam garis panduan kawal selianya untuk antipeluh, FDA memerlukan antipeluh mesti mengurangkan jumlah peluh sebanyak 20% untuk dipertimbangkan sepanjang hari, dan 30% untuk dianggap sebagai kekuatan tambahan. Kekuatan klinikal dan kekuatan maksimum adalah istilah yang tidak terkawal, walau bagaimanapun, dan sementara antipeluh yang menggunakan sebutan ini mungkin menjanjikan untuk memastikan anda lebih kering daripada antipeluh biasa, kepekatan bahan aktif yang lebih tinggi menjadikannya lebih cenderung untuk menyebabkan iritasi kulit ; lihat Kebimbangan Kesihatan di bawah.

Terdapat juga deodoran yang mengandungi beberapa bahan antiperspirant, yang kemudiannya juga dikawal mengikut piawaian antiperspirant FDA. Ingat untuk memerhati dengan teliti label mana-mana produk yang anda pilih untuk membeli, untuk menentukan fungsi utamanya, dan sama ada anda percaya ia akan memenuhi keperluan anda atau tidak.

Jenama tuala antipeluh ini (kini ditunjukkan terbuka) memasarkan dirinya sebagai

Jenama tuala antipeluh ini (kini ditunjukkan terbuka) memasarkan dirinya sebagai kekuatan klinikal, istilah yang tidak terkawal.

Deodoran

Objektif utama deodoran adalah untuk meneutralkan bau ketiak. Deodoran selalunya berasaskan alkohol, dan tambahan pula mengandungi emolien (losyen) untuk menenangkan kulit, serta pelbagai wangian. Alkohol pada mulanya merangsang peluh, tetapi juga boleh membunuh bakteria buat sementara waktu. Bahan aktif lain dalam deodoran termasuk sebatian natrium seperti natrium stearat dan natrium klorida (garam), dan kadangkala bahan kimia antimikrob yang lain. Pada masa lalu, deodoran termasuk bahan kimia seperti zink oksida, ammonium klorida, natrium bikarbonat, dan formaldehid, tetapi bahan-bahan ini telah dihapuskan dari semasa ke semasa kerana potensi risiko kesihatan, termasuk kanser; sekali lagi, lihat Kebimbangan Kesihatan di bawah.

Bahagian belakang deodoran Old Spice, menunjukkan ramuannya (serta bahan jenaka

Bahagian belakang deodoran Old Spice, menunjukkan ramuannya (serta ringkasan lucu kesannya).

FDA mengklasifikasikan deodoran sebagai kosmetik, bermakna ia bertujuan untuk digunakan pada tubuh manusia untuk membersihkan, mencantikkan, mempromosikan daya tarikan , atau mengubah rupa tanpa menjejaskan struktur atau fungsi badan. Dalam erti kata lain, deodoran tidak dimaksudkan untuk merawat keadaan perubatan, dan dalam istilah yang paling mudah, ia mengawal bau, bukan peluh. Selain itu, bahan aktif (serta kebanyakan elemen struktur utama yang lain) kebanyakannya sama antara jenis lelaki dan wanita, dengan hanya wangian yang berbeza dengan ketara.

Formulasi Semulajadi

Memandangkan popularitinya yang semakin meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini, anda juga mungkin melihat beberapa produk deodoran dipasarkan secara pelbagai sebagai semula jadi, organik atau vegan . (Sehingga masa penulisan ini dibuat, antipeluh semulajadi tidak selalunya tersedia, kecuali kristal, yang mempunyai beberapa kualiti antipeluh).Produk yang disenaraikan sebagai semula jadi mesti mengandungi beberapa bahan yang berasal dari alam semula jadi; iaitu tidak dicipta dalam makmal. Produk organik hanya mengandungi bahan yang telah ditanam tanpa racun perosak, baja sintetik atau GMO. Walau bagaimanapun, terma ini sebahagian besarnya masih tidak dikawal oleh FDA atau agensi lain, dan oleh itu, produk boleh bebas mengiklankan sebagai semula jadi walaupun sesetengah ramuannya dicipta secara buatan, dan organik selagi tiada ramuannya telah dirawat dengan bahan-bahan tersebut di atas.

Contoh deodoran batang pepejal (dengan kualiti antipeluh) yang dipasarkan sebagai

Contoh deodoran batang pepejal (dengan kualiti antipeluh) yang dipasarkan sebagai semulajadi.

Bahagian belakang deodoran semula jadi, menyenaraikan ramuan dan prosesnya.

Bahagian belakang deodoran semula jadi, menyenaraikan ramuan dan prosesnya.

Produk di kaunter yang dilabelkan sebagai deodoran semula jadi atau kristal deodoran boleh mengandungi tawas kalium, dan satu lagi alternatif popular untuk deodoran komersial moden ialah tawas ammonium. Kedua-dua produk ini mengandungi aluminium, yang boleh merengsakan kulit bagi sesetengah orang. Akhir sekali, produk vegan tidak mengandungi sebarang bahan yang berasal daripada haiwan, seperti daging, tulang, susu, sisik atau lilin lebah. Walaupun istilah ini (serta sebutan yang berkaitan tanpa kekejaman) dipantau pada tahap yang lebih tinggi, kata pemantauan dilakukan oleh organisasi bebas dan bukannya agensi kerajaan.

Contoh deodoran batang pepejal, dipasarkan sebagai

Contoh deodoran batang pepejal, dipasarkan sebagai vegan dan organik.

Bahagian belakang deodoran vegan-organik, menyenaraikan ramuan dan prosesnya.

Bahagian belakang deodoran vegan-organik, menyenaraikan ramuan dan prosesnya.

Bahagian belakang deodoran kristal, dengan menyatakan bahawa bahan utamanya ialah tawas kalium.

Bahagian belakang deodoran kristal, dengan menyatakan bahawa bahan utamanya ialah tawas kalium.

Berkenaan dengan keberkesanan deodoran semula jadi, perbatuan anda mungkin berbeza-beza. Eksperimen dengan produk ini jika anda ingin mengelakkan bahan buatan makmal, tetapi maklum bahawa tuntutan pengeluar mereka kurang dikawal dengan baik. Satu jenama deodoran semula jadi yang anda boleh pertimbangkan untuk mencuba ialah Schmidt's; mereka Bergamot + Limau nipis varieti adalah deodoran biasa Sven Raphael Schneider .

Sebagai alternatif, jika anda begitu cenderung, anda boleh mencuba alternatif buatan sendiri. Pelbagai minyak dan ekstrak botani, seperti thyme, rosemary dan lavender, telah terbukti mempunyai kesan antimikrob dan boleh digabungkan dengan pepejal seperti lilin lebah, mentega koko atau mentega shea dengan minyak termasuk thyme, rosemary atau lavender. Soda penaik juga merupakan bahan biasa dalam deodoran buatan sendiri. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa apa-apa sahaja yang dibuat di rumah akan kurang dirumus secara khusus daripada produk pengguna pasaran besar-besaran.

Lilin lebah boleh digunakan sebagai bahan utama dalam deodoran semulajadi yang dibuat di rumah.

Lilin lebah boleh digunakan sebagai bahan utama dalam deodoran semulajadi yang dibuat di rumah.

Berbau atau Tidak Berbau?

Adalah penting untuk mengambil perhatian perbezaan antara tanpa wangian dan tanpa wangian; produk tanpa wangi mengandungi bahan tambahan pewangi untuk menutup bau kimia bahan lain, dan oleh itu akan membawa bau bahan tambahan ini. Sementara itu, produk tanpa wangian tidak mengandungi bahan tambahan dan kebanyakannya bebas daripada sebarang bau utama. Kelemahan yang berpotensi kepada antipeluh wangi (serta deodoran) ialah baunya mudah bertembung dengan cologne atau aftershave; Oleh itu, jika anda seorang lelaki yang lebih suka membuat kenyataan dengan produk ini, ambil perhatian sama ada deodoran atau antipeluh anda juga membawa bau.

Gabungan deodoran/antipeluh daripada Arm & Hammer, dipasarkan sebagai

Gabungan deodoran/antipeluh daripada Lengan & Tukul , dipasarkan sebagai tanpa wangian.

Kebimbangan Kesihatan

Selama bertahun-tahun, terdapat banyak khabar angin tentang risiko kesihatan yang berkaitan dengan antipeluh dan deodoran , termasuk bahawa ia menyebabkan kanser payudara dan penyakit Alzheimer. Banyak kebimbangan ini telah dikaitkan dengan kehadiran aluminium dalam antipeluh. Walau bagaimanapun, penyelidikan tidak menentukan sebarang kaitan yang jelas.Mitos bahawa kanser payudara (yang juga berlaku pada lelaki, walaupun lebih jarang daripada wanita) dipercayai dikaitkan dengan penggunaan deodoran telah disebarkan secara meluas, dan nampaknya berasal daripada e-mel spam yang dihantar pada tahun 1999; Walau bagaimanapun, penyelidik di Institut Kanser Kebangsaan dan FDA telah menentukan bahawa tidak ada bukti untuk membuat kesimpulan bahawa produk ini menyebabkan kanser payudara.

Satu jenis bahan dalam beberapa produk deodoran yang menimbulkan kebimbangan ialah kumpulan pengawet yang dikenali sebagai paraben. Menurut Persatuan Kanser Amerika, bagaimanapun, kajian tidak menunjukkan sebarang kaitan langsung antara paraben dan sebarang masalah kesihatan, termasuk kanser payudara. Para saintis juga tidak menemui bukti kukuh untuk mengaitkan antiperspirant atau deodoran dengan penyakit Alzheimer. Walau bagaimanapun, penyelidikan dalam bidang ini sedang dijalankan, jadi sesetengah pengguna mungkin masih ingin berhati-hati.

Ibu Pejabat Pentadbiran Makanan dan Ubat A.S., atau FDA.

Ibu Pejabat Pentadbiran Makanan dan Ubat A.S., atau FDA. [Kredit Imej: The Verge ]

Seperti yang dinyatakan di atas, aluminium dalam antipeluh dan alkohol serta pewangi dalam deodoran boleh bertindak sebagai perengsa kepada sesetengah orang. Terutama jika anda bercukur ketiak anda, kawasan kulit ini boleh menjadi sangat sensitif. Jika anda mengalami kulit kering atau sensitif, baca senarai ramuan dalam produk pilihan anda dengan teliti. Jika antipeluh telah memberi anda ruam pada masa lalu, elakkan memakainya sejurus selepas mandi atau bercukur; ketika itulah mereka berkemungkinan besar merengsakan kulit. Bahan aktif utama juga mungkin menjadi kunci; sesetengah orang bertindak balas dengan teruk terhadap antipeluh dengan aluminium klorida, yang lain terhadap aluminium zirkonium trichlorohydrex glycine, dan yang lain mempunyai tindak balas buruk terhadap produk semula jadi. Kaedah permohonan juga boleh menyumbang kepada kerengsaan.

Tawas kristal, salah satu bahan berasaskan aluminium utama dalam antipeluh.

Tawas kristal, salah satu bahan berasaskan aluminium utama dalam antipeluh. [Kredit Imej: Amazon ]

Kadangkala anda mungkin mendengar bahawa badan membina daya tahan terhadap antipeluh dari masa ke masa, walaupun bukti saintifik untuk ini adalah minimum dan tidak dapat disimpulkan. Walau bagaimanapun, ada kemungkinan bahawa sesetengah badan mungkin mengalami hiperhidrosis pampasan disebabkan oleh kelenjar peluh yang tersumbat; ini telah diperhatikan pada individu yang telah menjalani prosedur pembedahan untuk berhenti berpeluh di lengan dan tangan, yang akan mengalami peningkatan peluh di lokasi lain, seperti kaki, pangkal paha atau batang, selepas pembedahan.

Bilakah saya harus menggunakan deodoran?

Deodoran tanpa keupayaan antipeluh boleh digunakan pada bila-bila masa sepanjang hari; waktu pagi adalah waktu yang paling biasa untuk ramai orang, walaupun aplikasi semula sekali-sekala berikutan aktiviti lasak pada masa lain juga boleh berlaku. Walaupun tiada risiko kesihatan telah dikaitkan dengan mana-mana bahan aktif dalam deodoran standard, penggunaan yang kerap (lebih daripada dua kali dalam satu hari) mungkin berlebihan.

Antipeluh berfungsi paling baik apabila digunakan pada kulit yang bersih yang belum berpeluh. Oleh itu, ramai lelaki mendapati paling berjaya dengan antipeluh jika ia digunakan waktu tidur , kerana kelenjar peluh kurang aktif semasa tidur, dan produk akan dapat menyekat liang-liang dengan kecekapan maksimum. Sesetengah lelaki mungkin memohon semula pada waktu pagi untuk perlindungan tambahan, manakala yang lain akan menggunakan deodoran pada masa itu. Adalah disyorkan bahawa antipeluh di kaunter yang dipasarkan untuk ketiak hanya digunakan pada bahagian badan itu, manakala penyelesaian antipeluh yang ditetapkan secara perubatan boleh digunakan di tempat lain, mengikut preskripsi individu.

Seperti mana-mana kebimbangan perubatan lain yang mungkin anda alami, tindakan terbaik mengenai soalan mengenai deodoran dan antipeluh adalah dengan berunding dengan doktor anda.

Seperti mana-mana kebimbangan perubatan lain yang mungkin anda alami, tindakan terbaik mengenai soalan mengenai deodoran dan antipeluh adalah dengan berunding dengan doktor anda. [Kredit Imej: Pihak berkuasa ]

Jika anda mempunyai kebimbangan mengenai mana-mana maklumat yang kami gariskan di sini berkaitan dengan deodoran atau antipeluh yang anda gunakan, sila dapatkan nasihat doktor anda.

Kesimpulan

Deodoran dan antipeluh ialah dua produk berkait rapat yang telah merevolusikan pendekatan dunia terhadap kebersihan sejak dua abad yang lalu. Walaupun keperluan setiap lelaki mungkin berbeza-beza dari segi produk mana yang terbaik untuknya, mengetahui selok-belok setiap orang akan membuatkan dia lebih bersedia untuk kekal segar, kering dan yakin. Namun, sedikit peluh tidak pernah menyakiti sesiapa pun–seperti yang pernah dikatakan oleh Thomas Edison, Genius adalah satu peratus inspirasi dan 99 peratus peluh.