Der Herr – Salah satu Majalah Fesyen Lelaki Terawal Sejarah

Der Herr Salah satu Majalah Fesyen Lelaki Terawal Sejarah

Jika anda seorang pembaca tetap Gentleman's Gazette, anda mungkin tahu bahawa saya seorang pengumpul gemar majalah fesyen lelaki vintaj.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Der Herr – Fesyen Lelaki dari 1913 hingga 1943
  2. Der Herr pada tahun 1920-an
  3. Lelaki pada tahun 1930-an
  4. Fesyen di AS
  5. Kesimpulan
Muka depan The Lord Magazine dari tahun 1921

Muka depan The Lord Magazine dari tahun 1921

Bukan sahaja ilustrasi daripada Seni Pakaian , Esquire , Tuan, Pemotong & Penjahit, Pengadil, jurnal lelaki dan lain-lain yang luar biasa, tetapi maklumat yang terkandung di dalamnya adalah lebih komprehensif daripada apa-apa yang kita nikmati Flusser , Rotzel et al. pada masa kini. Malah, apabila anda membandingkan maklumat dan perhatian kepada perincian dalam jilid ini dengan apa yang tersedia hari ini, pengarang zaman moden kelihatan seperti amatur. Oleh itu, saya telah berusaha dalam 4 tahun yang lalu untuk mengumpul dan mendigitalkan seberapa banyak majalah yang saya boleh untuk menyediakannya kepada lelaki masa kini. Dalam proses itu, saya kerap menemui penerbitan yang tidak diketahui sebelum ini (kepada saya) merentas penerbitan fesyen lelaki baharu dari masa lalu. Walaupun selalunya ada yang luar biasa, saya dapati beberapa permata dari semasa ke semasa. Dalam talian, nampaknya terdapat ketidakseimbangan besar antara majalah fesyen lelaki Inggeris dan Amerika dan majalah dari negara lain. Secara peribadi, saya adalah penutur asli Jerman dan jadi mudah untuk saya membaca dan mencari majalah Jerman baharu, tetapi saya pasti terdapat lebih banyak khazanah dalam bahasa Sepanyol, Belanda, Rusia, Portugis, Itali… kita hanya perlu mencarinya! Jadi jika anda pernah menjumpai mana-mana majalah vintaj ini,beritahu saya.Muka depan Der Herr tahun 1930

Kulit Der Herr tahun 1930-an

Der Herr – Fesyen Lelaki dari 1913 hingga 1943

Hari ini, saya ingin memperkenalkan anda kepada majalah itu Lelaki itu - maksudnya Tuan-tuan , yang mungkin merupakan salah satu majalah terawal seumpamanya dengan keluaran pertama dikeluarkan pada tahun 1913 di Rudolf Maurer Verlag Berlin! Hanya untuk perbandingan, Esquire tidak dikeluarkan sehingga 1933, Apparel Arts memulakan kerjaya pada tahun 1931, Herrenjournal dan Arbiter pada tahun 1927, Monsieur pada tahun 1920. Hanya Tailor & Cutter yang ditubuhkan lebih awal daripada 1869, namun tidak seperti der Herr, yang ditujukan kepada pengguna , Tailor & Cutter ialah penerbitan perdagangan untuk tukang jahit yang ditempah khas yang berkecimpung dalam persoalan gaya dan fesyen pengguna. Pasukan editorial Der Herr diterajui oleh Hubert Miketta , yang – bersama-sama dengan Baron of Eelking – tetapkan nada fesyen lelaki Jerman selama lebih setengah abad. Tidak seperti Herrenjournal, di mana Eelking menerbitkan semua editorial fesyen untuk beberapa tahun pertama, Miketta telah mengupah pengarang dari awal, walaupun dia juga akan menyumbangkan artikel sendiri. Walaupun Perang Dunia I, Der Herr diterbitkan dari 1913 sepanjang 1943, apabila Perang Total memerlukan setiap penerbitan bukan propaganda di Jerman untuk menghentikan operasinya. Disebabkan oleh dua perang dunia, dan hakikat bahawa sasaran pasaran tidak pernah sangat besar, isu-isu Yang budiman jarang berlaku walaupun sangat mendalam tentang selok-belok fesyen pada masa itu.

Der Herr pada tahun 1920-an

Lelaki

Pakaian Lelaki dalam kot rok tahun 1920-an, bahu langsing & seluar sempit

Setakat ini, edisi terawal yang saya lihat adalah dari tahun 1921. Saya sangat seronok membaca keluaran pertama kerana ia sangat berbeza dengan majalah pada akhir dekad. Pada masa itu, terbitan biasanya hanya terdiri daripada 12 – 20 halaman, manakala majalah fesyen pada tahun 1930-an kadangkala boleh mempunyai lebih daripada 100. Walau bagaimanapun, memandangkan tiada iklan diletakkan dalam edisi awal ini, ia memberikan gambaran yang baik tentang fesyen zaman itu. . Pertama sekali, muka depan majalah itu sentiasa menunjukkan seorang lelaki yang sedang bersantai di kerusi kelab dengan pakaian santai, rokok, spats dan terbitan Der Herr. Sebaik sahaja anda menyelak beberapa halaman pertama, anda melihat siluet kot badan tahun 1920-an yang jelas, seperti kot frock dan kot pagi yang baru dipopularkan. Tidak seperti pada tahun 1930-an, bahu sangat sesuai, seluar dipotong nipis dan tidak ada berlapik di dada . Lihat sahaja gambar dua orang budiman ini. Pinggang sangat dipasang, dan kot dua butang di sebelah kanan mempunyai butang bawah pada garis pinggang, sama seperti Kot padok , poket dada sangat bersudut, lapelnya ramping dankasutadalah menunjuk. Sudah tentu, kedua-dua mereka berjalan dengan tongkat mereka, yang merupakan hiasan semata-mata, dan hampir wajib bagi seorang ahli bangsawan. Lelaki di sebelah kiri memakai kot frock 4×2; walaupun pada tahun 1920-an kot rok sudah lama melepasi puncaknya. Menariknya,baju atasantelah dipotong lebih lebar ketika itu, walaupun sut muat agak sempit. Rencana-rencana dalam majalah itu agak pendek dan jarang sampai 3 muka surat, tetapi seperti yang penulis nyatakan, hanya beberapa tahun sebelum tiada lagi tuan-tuan. Mereka sama ada askar atau lelaki, tetapi bukan lelaki. Setelah perang berakhir, lelaki di Jerman sekali lagi kembali kepada budaya berpakaian. Sudah tentu, mereka melihat ke negara dan bandar lain seperti Hyde Park di London, Côte d'Azur atau Fifth Avenue di NYC. Mereka juga bercakap tentang pakaian perjalanan, yang untuk sementara waktu tiada siapa yang dapat melakukan aktiviti santai seperti itu. Ilustrasi kumpulan berikut memberi kita gambaran yang baik tentang fesyen hari ini di Jerman.

Lelaki

Pakaian Lelaki pada tahun 1921

Lelaki pada tahun 1930-an

Ilustrasi Fesyen Jerman

Ilustrasi Fesyen Jerman

Pada tahun 1930-an Artur Rey adalah ketua pasukan editorial dan kulit muka depan kini berubah dengan setiap isu. Walaupun kandungan isu tahun 1920-an sentiasa dalam teks dan ilustrasi hitam putih, anda boleh menemui lebih banyak ilustrasi berwarna serta gambar hitam putih pada tahun tiga puluhan. Dengan perubahan dalam fesyen lelaki, di England dan AS, sut di Jerman juga berubah. Ilustrasi kini jelas menunjukkan trend bahu yang lebih lebar lagi bulat, langsir di dada, seluar berpotongan penuh dan kot yang lebih dipasang.

Fesyen Pakaian Hari pada tahun 1930

Fesyen Pakaian Harian pada tahun 1930-an

Di sini, kita melihat dua orang lelaki masuk pagi kot dan sut gelap. Jika anda membandingkan ilustrasi ilustrasi British atau Amerika ini, anda tidak akan melihat perbezaan dalam gaya dan potongan. Lapel mempunyai gaung yang lebih rendah tetapi tidak selangsing seperti pada tahun dua puluhan; kedua-duanya memakai kolar sayap yang boleh ditanggalkan tinggi, terdapat tirai di bahagian dada, seluar hampir dua kali lebih lebar, menyangka poket dada masih bersudut dan kasut ambang agak runcing.

Fesyen di AS

Salah satu artikel adalah mengenai Fesyen di Amerika Syarikat, atau Fesyen di Amerika Syarikat, dan saya fikir ia agak lucu untuk melihat apa yang mereka gariskan. Pertama, kami mempunyai pakaian golf di sebelah kiri seperti yang dipakai oleh William Bakewell, dengan suede velor coklat

The Gentleman di Amerika Syarikat

The Gentleman di Amerika Syarikat

windbreaker kulitjaketdengan poket tampalan besar dan zip yang baru diperkenalkan dengan seluar dalam dalam tweed . Di tengah, kita melihat pelakon Richard Alen berbaju coklat Polo kot dan di sebelah kanan seorang lelaki yang betul pakaian pagi . Dia memakai kelabu dua payudarabaju pinggang, percikan dan hitam tali leher busur dengan rotan dan sarung tangan . Pengarang menggambarkan pakaian ini sebagai saman pelawat – sut yang dipakai orang Amerika untuk melawat orang lain. Sudah tentu, ini lebih formal daripada apa yang dipakai oleh orang Amerika pada tahun tiga puluhan. Gambar-gambar ini adalah daripada Paramount dan Metro-Goldwyn Meyer dan oleh itu bintang skrin perak ini dianggap mewakili rakyat Amerika secara umum.

Bahagian Belakang Coats & Overcoats pada tahun 1933

Bahagian Belakang Coats & Overcoats pada tahun 1933

Tuxedo dan Sut Petang dengan Plastron

Tuxedo dan Pakaian Petang dengan Plastron

Kesimpulan

Secara keseluruhan, der Herr ialah penerbitan pakaian lelaki yang hebat dari zaman awal medium ini, yang memaklumkan bahasa Jerman budiman tentang trend fesyen dan etika terkini berkaitan pakaian tanpa bercabang dalam bidang gaya hidup yang lain. Oleh itu, peredarannya lebih kecil daripada Herrenjournal tetapi ia wujud selama 30 tahun, sebelum Perang Dunia II akan menamatkan majalah kecil yang berharga ini. Hari ini, ia merupakan sumber yang berharga untuk mengesan perkembangan fesyen di Jerman dan pengaruh dari luar negara. Jika anda pernah menjumpai terbitan Der Herr, atau mana-mana majalah fesyen lelaki lain dari masa itu,sila hantarkan saya e-mel, terima kasih!