Dijelaskan Wiski Scotch Campuran

Wiski Scotch Campuran

Selepas perkenalan kami kepada Wiski Scotch beberapa minggu yang lalu di mana kami memberi tumpuan terutamanya kepada malt tunggalsemangat, sudah tiba masanya untuk meneruskan penerokaan itu dan dalam panduan ini, kita akan melihat beberapa wiski campuran yang boleh didapati daripada kilang penyulingan terbaik Scotland.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Fakta atau Fiksyen: Adakah Blended Scotch Lebih Rendah?
 2. Scotch Campuran
 3. The Blended Backstory
 4. Cara Memilih Wiski Scotch Campuran
 5. Koktel Klasik
 6. Dram Kegemaran
 7. Kesimpulan

Fakta atau Fiksyen: Adakah Blended Scotch Lebih Rendah?

Walaupun ramai yang bangga mendakwa hanya minum malt tunggal scotch , hakikatnya ialah ciptaan yang agak baru-baru ini. Sehingga tahun 1950, scotch campuran pada asasnya adalah yang ada dan hanya dalam beberapa tahun kebelakangan ini wiski campuran telah membangunkan reputasi yang kurang cemerlang. Beberapa kapur ini kepada kualiti keseluruhan banyak wiski campuran yang diperbuat daripada 80% wiski bijirin murah dan hanya 20% wiski malt untuk mencapai rasa tersendiri produk akhir. Walau bagaimanapun, jika anda melihat dengan lebih dekat perkara itu, nampaknya sebahagian besar kumpulan rendah ini dibuat di negara di luar Scotland.

Operasi Swill

Operasi SwillDi mana saya pastinya akan menikmati satu dram Macallan atau Dalmore yang kemas atau dengan percikan air, saya tidak boleh mengatakan perkara yang sama untuk beberapa adunan yang sering dilabelkan sebagai premium yang tidak lebih daripada moonshine atau turpentin. Kebanyakan minuman keras yang saya maksudkan tidak layak sebagai wiski Scotch, namun disebabkan oleh orang ramai yang tidak berpendidikan, masih ramai yang menghimpunkannya bersama kilang penyulingan Scotland, tanpa menyedari bahawa banyak negara pengeluar wiski lain tidak perlu mengikut peraturan yang sama. protokol dan prosedur untuk proses pembuatan mereka. Disebabkan ini dan kekurangan pendidikan pengguna yang menyebabkan 29 restoran di New Jersey dituduh menghidangkan alkohol gosok berwarna dan air kotor sebagai wiski rak atas tahun lepas. Daripada 29 restoran yang ditemui semasa siasatan menyamar yang digelar Operation Swill, 13 adalah TGI Fridays yang semuanya dikendalikan oleh The Briad Group, yang mengendalikan 70 rangkaian restoran di seluruh negara.

Skim yang didakwa ini adalah muslihat yang tidak jujur ​​untuk meningkatkan keuntungan, dan ia adalah satu tamparan di hadapan pengguna, kata Peguam Negara Jeffrey Chiesa. Pengguna harus mempunyai ketenangan fikiran untuk mengetahui bahawa apabila mereka membayar untuk sesuatu, mereka mendapat apa yang mereka bayar, tidak terkecuali.

Disebabkan tindakan yang mengerikan seperti ini, pengguna yang tidak berpendidikan mengumpulkan rasa yang lebih mengerikan dalam kategori yang sama dengan adunan hebat yang telah diusahakan oleh pengisar induk untuk menyempurnakan.

Malah, adunan inilah yang membentuk kontinjen terbesar pasaran wiski di Scotland. Sebilangan besar resipi untuk adunan rahsia ini bermula sejak abad ke-19 dan menggunakan pelbagai jenis wiski malt dan bijirin tunggal untuk menyempurnakan profil rasa dan aroma. Oleh sebab itu, jawatan Master Blender adalah salah satu profesion yang paling diidam-idamkan dan dihormati dalam industri, dan lelaki dan wanita yang melaksanakan tugas ini benar-benar mengejar kesempurnaan mutlak sepanjang hayat.

Blended Scotch Ballantine yang popular

Popular Blended Scotch Ballantine's, Dewar's & The Famous Grouse

Scotch Campuran

Seperti yang kita bincangkan dalam Panduan Scotch Whisky , scotch dicampur hanyalah adunan sekurang-kurangnya satu atau lebih wiski Scotch malt tunggal yang diadun bersama dengan wiski Scotch bijian tunggal.

Malt Scotch Campuran

Scotch malt campuran sebenarnya adalah salah satu jenis Scotch yang paling jarang ditemui hari ini. Sebelum ini dipanggil malt vatted atau malt tulen ia adalah apabila pengisar mengambil dua atau lebih wiski Scotch malt tunggal daripada sekurang-kurangnya dua kilang penyulingan berasingan dan menggabungkannya bersama untuk menghasilkan satu kumpulan wiski.

Scotch Bijirin Campuran

Scotch bijirin campuran adalah serupa dengan malt campuran, kecuali ia menggunakan dua atau lebih wiski Scotch bijirin tunggal daripada sekurang-kurangnya dua kilang penyulingan berasingan. Mereka kemudiannya diadun bersama untuk menghasilkan satu kumpulan wiski.

The Blended Backstory

Walaupun malt tunggal mempunyai pengikut yang jauh lebih tinggi daripada wiski campuran, hakikatnya kita tidak akan tahu tentang malt tunggal Scotch sekiranya bukan untuk adunan. Untuk seratus tahun tambah pertama Scotch digunakan, hanya terdapat satu jenis dan ia hanya dirujuk sebagai Scotch. Sudah tentu, jenis yang kita bincangkan adalah bercampur. Pada mulanya penyuling hanya menjual adunan dan sebenarnya, ia bukan sahaja yang memperkenalkan Scotch kepada dunia, tetapi ia juga patut dipuji kerana menjadikannya minuman lelaki. Pada abad ke-18, kebanyakan lelaki lebih sukasherrydan cognac. Malt tunggal tidak lebih daripada cahaya matahari, dibuat secara haram di bangsal tanah tinggi menggunakan pegun buatan sendiri dan sama seperti anda tidak akan membeli hooch yang dibuat dalam tab mandi dari belakang treler, bangsawan Scotland enggan mencuba ramuan mengerikan ini juga.

Ia tidak sehingga abad ke-19 bahawa ini semua berubah dan Scotch menjadi fenomena global. Dengan pengesahan wiski haram yang disebutkan di atas, penyuling terkenal seperti Chivas, Ballantine dan Johnny Walker mula secara konsisten menghasilkan adunan yang popular di seluruh dunia.

Hari ini kira-kira 90% daripada semua wiski Scotch yang diimport ke Amerika Syarikat diadun. Baki 10% sudah tentu menjadi malt tunggal. Walaupun ramai lelaki salah menilai malt tunggal sebagai pilihan utama, hakikatnya orang di Amerika Utara, Asia dan banyak bahagian dunia lebih suka adunan kerana ia selalunya lebih sedap dimakan oleh sekumpulan orang yang lebih besar dan pada umumnya lebih murah untuk diperolehi.

Berikut ialah dokumentari hampir 90 minit yang turut menerangkan sejarah campuran scotch bermula separuh jalan pada 48:12 min.

http://www.youtube.com/watch?v=_ZLgHN5Jtug

Cara Memilih Wiski Scotch Campuran

Jika anda mendapati diri anda sudah bersedia untuk membeli sama ada sebotol dari kedai arak atau sebotol dari pub tempatan anda, terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa memilih campuran.

Mempercayai seseorang dengan selera anda sama seperti mempunyai tukang gunting rambut atau tukang jahit. Ia adalah perhubungan yang dibina atas kepercayaan dan satu yang anda perlu menjangkakan bahawa mereka akan mempunyai latar belakang yang ketara tentang topik tersebut. Sama seperti anda tidak akan mempercayai rambut atau pakaian rasmi anda kepada seseorang di luar jalan, perkara yang sama harus dikenakan kepada peguam bela wiski anda.

Sebelum menerima nasihat mereka, tanya mereka soalan tentang pengalaman mereka untuk menentukan sama ada mereka mempunyai minat sebenar untuk Scotch atau jika mereka hanya memberi anda talian yang mereka ambil dalam latihan asas.

Sekiranya anda tidak boleh bergantung pada kepakaran mereka, berikut ialah beberapa petua untuk memilih dram yang sempurna.

 • Chivas Regal Blended Scotch

  Chivas Regal Blended Scotch

 • cikgu

  Scotch Campuran Guru

Di kedai

Apabila bercakap tentang wiski campuran, adalah sangat penting untuk kekal dengan nama jenama melainkan anda berpuas hati dengan potensi kekurangan konsistensi. Salah satu kerja yang paling sukar bagi pengisar utama ialah memastikan konsistensi perisa dalam setiap botol supaya Label Biru yang anda beli bulan lepas mempunyai rasa yang sama dengan yang ada pada bulan ini. Jelas sekali, anda boleh menjangkakan perbezaan kecil, tetapi pada akhirnya jika anda mengeluarkan ratusan dolar untuk sebotol Scotch, anda perlu tahu bahawa anda akan menikmatinya.

Ini adalah satu kali dalam persekitaran awam bahawa tidak mengapa untuk mengeluarkan telefon pintar anda. Saya sendiri sentiasa menyimpan senarai botol yang saya suka dan botol yang saya tidak suka. Dengan cara ini, kerana saya suka mencuba pelbagai adunan, saya tidak akan membeli sebotol yang sebelum ini membuatkan saya terkedu. (Bukan itu berlaku sangat kerap).

Sarjana Malt ialah salah satu laman web kegemaran saya untuk diperiksa kerana ia menawarkan nota rasa pada kebanyakan wiski serta ulasan pengguna. Walaupun saya jelas mengambil ulasan dengan sebutir garam, ia memberi anda gambaran umum tentang konsensus orang ramai yang boleh berguna jika anda suka berhibur. Walaupun anda mungkin tidak semestinya bersetuju dengan persepsi orang ramai, walaupun anda tidak menikmati drama itu, sekurang-kurangnya anda boleh menyampaikannya kepada tetamu dan ia tidak akan membazir wang sepenuhnya.

Ulasan pengguna juga merupakan penunjuk yang baik apabila membeli Scotch sebagai hadiah. Terutama jika ia untuk seseorang yang tidak menghargainya sepenuhnya, ulasan ini selalunya boleh membawa anda ke arah botol yang popular di seluruh dunia dan bukannya botol yang digemari di kalangan pengkritik.

Perkara pertama yang anda ingin lihat apabila ia datang kepada campuran ialah nama pengeluar. Ini selalunya boleh memberi anda gambaran atau idea tentang perkara yang diharapkan.

Sebagai contoh, Johnnie Walker dimiliki oleh Diageo, salah satu nama terbesar dalam penjualan minuman keras. Bagi mereka yang menikmati JW, anda akan perasan bahawa ia adalah campuran yang agak berasap. Memandangkan kita tahu bahawa JW dimiliki oleh Diageo dan kebanyakan Scotch seberat gambut berasal dari Islay, kita boleh mengandaikan bahawa kerana Diageo juga memiliki Lagavulin dan Talisker, maka mereka mungkin menggunakan malt tersebut dalam adunan JW mereka. Walaupun sudah tentu mereka tidak akan mengesahkannya, seseorang akan menganggap masuk akal bahawa mereka akan menggunakan produk mereka sendiri dalam adunan berbanding malt pihak ketiga.

Dengan mengambil kira perkongsian dan pemilikan jenama dan kilang penyulingan tertentu, menjadi agak mudah untuk menguraikan perkara yang mungkin ada dalam campuran yang anda cari di kedai.

Walaupun pengisar tertentu sebenarnya melakukan pembelian dari luar syarikat mereka sendiri, ini hanyalah satu cara untuk mencuba dan mengurangkan risiko membeli dram buruk.

 • Pesuruhjaya Tinggi Blended Scotch

  Scotch Campuran Pesuruhjaya Tinggi

 • Label 5 Scotch

  Label 5 Scotch

Di Pub

Apabila anda berada di pub atau restoran dan anda bersedia untuk memesan satu dram Scotch, satu perkara yang perlu diingat ialah markup dan jangan sesekali mempercayai sesiapa kecuali barkeep atau sommelier. Malangnya, dalam kebanyakan kes anda tidak boleh mempercayai mereka untuk memilih untuk anda kerana mereka hanya akan memilih botol yang lebih mahal di belakang bar.

Jika Scotch digunakan dalam akoktelnasihat pertama saya ialah pergi asas. Tidak ada gunanya mencacatkan wiski yang hebat dengan menambahkan grenadine atau buah atau sirap padanya. Tetap dengan Scotch harga terendah jika ia adalah koktel dan anda akan baik-baik saja.

Jika anda bercadang untuk memakannya terus, anda perlu menggunakan campuran yang anda kenali. Ini bukan masa untuk memilih secara membabi buta. Jika anda memilih dram yang anda tidak suka, ia bukan sahaja membazir wang tetapi boleh menjejaskan citarasa anda untuk malam itu. Jika anda tidak mengenali campuran yang anda nikmati nasihat saya adalah untuk beralih ke malt tunggal kerana anda akan mempunyai kebarangkalian yang lebih baik untuk memilih dram yang patut dinikmati.

Koktel Klasik

Walaupun saya secara peribadi lebih menikmati malt tunggal daripada adunan, saya menggunakan Scotch adunan agak kerap untuk mencampurkan pelbagai koktel.

Berikut adalah beberapa resipi klasik kegemaran saya yang saya suka buat di rumah atau memesan di bar.

Sudah tentu banyak resipi koktel yang saya sediakan dalam artikel lepas seperti kami Panduan ke Bourbon dan kamiPanduan Brandyboleh diubah untuk menampung campuran Scotch.

Rob Roy

Rob Roy

Rob Roy

1 ½ auns Scotch dicampur (saya suka menggunakan Chivas atau Ballantines)

¼ auns vermouth manis (memandangkan vermouth adalah wain, ia tidak tahan lama - kerana ini, saya sering mengesyorkan botol saiz kapal terbang individu untuk mengelakkan vermouth daripada rosak)

Angostura pahit secukup rasa

Ceri Maraschino untuk hiasan (saya juga dikenali untuk menukarnya dengan sentuhan lemon)

Penyediaan:

Tuangkan bahan-bahan ke dalam gelas campuran dengan ais.

Kacau hingga sebati.

Tapis ke dalam gelas koktel yang sejuk.

Hiaskan dan nikmati.

Darah dan Pasir

Darah dan pasir

Darah dan pasir

¾ auns wiski Scotch campuran (saya suka menggunakan White Horse dalam koktel ini)

¾ auns brendi ceri

¾ auns vermulut manis

¾ auns jus oren (perah segar lebih baik, elakkan apa-apa daripada pekat)

Hirisan oren untuk hiasan

Penyediaan:

Tuangkan bahan-bahan ke dalam shaker koktel yang diisi dengan ais.

Goncang dengan baik.

Tapis ke dalam gelas koktel yang sejuk.

Hiaskan dan nikmati.

Wiski Highball

Wiski Highball

Wiski Highball

2 auns Scotch dicampur (saya sangat suka Stewart's Cream of the Barley dalam highball)

minuman halia

Penyediaan:

Isikan gelas bebola tinggi dengan ais.

Tuangkan wiski ke dalam gelas.

Teratas dengan minuman halia.

Adalah penting untuk diingat bahawa jika anda mempunyai bajet, jangan buang sebotol mahal untuk koktel. Grouse terkenal danLabel Putih Dewarbenar-benar memuaskan untuk mana-mana koktel ini.

Dram Kegemaran

Terdapat banyak, pelbagai jenis wiski campuran, dengan beberapa yang sangat terkenal dan popular dan lain-lain yang boleh membuktikan sebagai kejutan yang menarik. Berikut ialah senarai beberapa jenama yang sangat popular dan beberapa adunan kegemaran saya.

Campuran Popular

Label Merah Johnnie Walker

Chivas Regal

Label Putih Dewar

Ballantines

Whyte dan Mackay Special

Grouse yang terkenal

Johnnie Walker Blended Scotch Assortment

Johnnie Walker Blended Scotch Assortment

Kegemaran saya

Pulau Skye

Lembu Hitam

Campbeltown Loch 21 Tahun

Kotak Kompas Raksasa Gambut

Kuda Putih 8 Tahun

Chivas Regal 25 Tahun

White & MacKay 22 Tahun

AD Rattray Cask Islay

Bailie Nicol Jarvie Blended Whisky

Cameron Brig

Krim Barli Stewart

Rizab Khas Buchanan 18 Tahun

Dip biri-biri

Kesimpulan

Untuk mengetahui cara menghargai wiski Scotch dengan betul, serta untuk mendapatkan latar belakang yang lebih teliti tentang sejarahnya, lihat kami yang mendalam Panduan Scotch Whisky . Seperti biasa, sekiranya anda mempunyai sebarang soalan, sila jangan teragak-agak untuk bertanya. Nantikan buku asas kami yang seterusnya: Panduan Pemula untuk Scotch. Juga, jika anda berminat dengan wiski bukan Scotland, lihat di Kotak Wiski Kompas .

Jika anda menyukai artikel ini, semak Spirits and Cocktail Guide kami.

TEKAN DI SINI