Etika Restoran: Cara Makan Di Luar Seperti Lelaki

etika restoran berskala 3840x2160

Pergi makan adalah aktiviti yang popular bagi ramai orang–tetapi ia boleh menimbulkan beberapa isu etika! Hari ini, kami akan membincangkan cara menjamu selera seperti seorang lelaki tanpa memalukan diri sendiri atau melakukan sebarang kesilapan.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Bagaimana Anda Harus Berkelakuan Semasa Makan di Luar?
  2. Bersedia
  3. Menanggalkan Kot dan Topi
  4. Bertemu Rakan Makan Anda
  5. Duduk di Restoran
  6. Melibatkan Kakitangan
  7. Bagaimana Dan Apa Yang Perlu Dipesan
  8. Pada Telefon dan Jam Tangan
  9. Adab Meja dan Perkakas
  10. Masa yang Betul, dan Mengendalikan Sup
  11. Bagaimana pula dengan beberapa minuman?
  12. Membuat Aduan
  13. Berurusan dengan Kanak-kanak
  14. Membayar Bil
  15. Sekarang, bagaimana pula dengan memberi tip?
  16. Memberi Maklum Balas
  17. Kesimpulan
  18. Rundown Pakaian

Bagaimana Anda Harus Berkelakuan Semasa Makan di Luar?

Makan di restoran menyajikan dinamik manusia yang menarik; sama seperti terbang di dalam kapal terbang, anda berada di ruang awam dan anda perlu berkelakuan dengan cara yang anda dan orang di sekeliling anda selesa. Makan di restoran memerlukan banyak adab dan etika seseorang kemahiran sosial dan disebabkan itu, amat popular di kalangan majikan untuk membawa bakal pekerja atau orang kepimpinan utama ke restoran untuk melihat tingkah laku mereka. Mari kita lihat etika restoran penting yang boleh anda gunakan untuk makan malam perniagaan, perayaan, acara atau tarikh.

Bersedia

Sebelum anda melangkah masuk ke dalam restoran, terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan terlebih dahulu.Pastikan anda mampu supaya anda tidak terlalu kurus dari segi kewangan. Makan di luar tidak murah, terutamanya dalam situasi berkumpulan; kadang-kadang boleh menjadi janggal untuk membahagikan bil, dan hanya pergi ke restoran dengan minda untuk memesan air dan pembuka selera yang paling murah tidak akan selalu berkesan. Sebaik-baiknya, belanjawan anda harus meliputi pembuka selera kecil, hidangan utama dan minuman.

Pastikan anda mempunyai cukup untuk tip mengikut konvensyen tempatan. Di AS, itu antara 15 hingga 25%. Jika anda menyedari restoran tidak berada dalam lingkungan belanjawan anda, sama ada tolak jemputan atau cuba cari restoran lain jika itu berada dalam kuasa anda. Anda hanya boleh mengatakan saya tidak dapat melakukannya, atau jika anda selesa, anda boleh katakan Sejujurnya, ia bukan dalam bajet saya. Saya lebih selesa pergi ke restoran X atau menghabiskan X paling banyak.

Seorang tukang masak menggunakan alat memasaknya di dapur

Seorang tukang masak menggunakan alat memasaknya di dapur

Pastikan restoran boleh menampung pilihan makanan tertentu seperti pilihan bebas gluten atau sensitif alahan. Jika anda alah kepadamakanan lautatau apa-apa lagi, mengalami pengalaman pahit yang panjang dengan pelayan bukanlah penyelesaian terbaik.

Paling penting, buat tempahan. Ini cara paling mudah untuk melangkau baris. Jika restoran tidak menerima tempahan, ia mungkin bukan tempat terbaik untuk keluar untuk makan malam perniagaan atau Tarikh . Setelah anda membuat tempahan, penting untuk hadir tepat pada masanya. Restoran biasanya hanya boleh memberikan meja anda selepas 15 minit atau lebih. Jika anda terlambat, anda perlu menelefon kerana kebanyakan restoran akan menyimpan meja anda. Pada asasnya, hadir tepat pada masanya bermakna anda menghormati masa orang lain, dan jangan hanya melihat diri anda sebagai orang yang paling penting di dalam bilik.

Berpakaian sewajarnya

Jelas sekali, di Gentleman's Gazette, kami sangat berpegang pada perkara ini, tetapi pada zaman ini, tidaklah begitu sukar untuk kelihatan berpakaian sesuai untuk venue. Jadi apa maksudnya? Di pertubuhan yang lebih bagus, anda harus melangkau seluar jeans dan kasut. Selain itu, anda mungkin akan baik-baik saja, walaupun tanpa a jaket . Hari ini, kebanyakan pertubuhan yang memerlukan jaket atau mempunyai lebih banyak lagi etika berpakaian formal akan mempunyai jaket peminjam, tetapi secara jujur, anda tidak mahu memakai jaket yang bersaiz terlalu besar dan telah dipakai oleh orang yang berpeluh sebelum anda.

Lipatan atau Cubit

Masuk dengan sopan

Pada zaman sekarang, tidak kira sama ada lelaki atau wanita itu masuk ke restoran terlebih dahulu, walaupun sesetengah wanita mungkin menyukainya jika anda membuka pintu untuk mereka. Jika ada tuan rumah, mereka akan memimpin apabila masuk ke dalam restoran, diikuti oleh puan, kemudian diikuti oleh budiman. Secara tradisinya, jika tiada hos, budiman memimpin, masuk dahulu, dan menarik kerusi untuk wanita itu supaya dia boleh duduk. Di tempat yang lebih tradisional seperti Jerman atau Austria, anda lebih berkemungkinan melihat adab seperti ini hari ini. Di AS, tidak semestinya begitu.

Menanggalkan Kot dan Topi

Jika anda tinggal di tempat yang lebih sejuk, pada musim sejuk, orang yang memegang kot dan topi di meja boleh mewujudkan persekitaran yang sesak dan tidak selesa. Secara tradisinya, lelaki itu memimpin, membantu wanita itu menanggalkannya kot , menanggalkan sendiri, dan kemudian pergi kepada pelayan dan menyerahkannya untuk diletakkan di dalam a almari pakaian . Jika seseorang di restoran bertanya sama ada mereka boleh mengambil kot anda dan Mempunyai , serahkan sahaja kepada mereka; mereka mungkin memberikan anda sedikit tiket supaya anda boleh mendapatkannya semula selepas itu.

Parti makan malam

Jika tiada siapa yang meminta untuk mengambil kot anda, tanya di mana anda boleh menggantungnya. Kebanyakan restoran akan mempunyai tempat untuk itu. Sebaik-baiknya, pakaian luar jauh dari meja supaya ia tidak menghalangnya.Jika anda pergi, di restoran yang bagus, mereka akan menyerahkan kot di meja. Jika itu tidak berlaku, sebagai seorang lelaki, anda dengan cepat berjalan ke almari pakaian, anda memakai kot anda dahulu dan kemudian anda membantu wanita itu ke dalam almari pakaiannya.

Bertemu Rakan-Rakan Diner Anda

Katakan anda sudah menunggu di restoran. Apabila pihak lain tiba, bangun dari tempat duduk anda, berdiri, dan berjabat tangan mereka. Jika anda tiba lebih awal daripada rakan makan anda, mungkin kerana mereka lewat atau hanya kerana anda tiba lebih awal, anda sentiasa berdiri untuk menyambut mereka dan datang. Dalam kebanyakan budaya Barat, ini bermakna anda memberi mereka jabat tangan–kadangkala ia bermaksud pelukan, tetapi semuanya bergantung pada budaya yang anda ada, jadi berhati-hati dengan tabiat tempatan. Walau apa pun, jangan sesekali duduk untuk berjabat tangan, kerana itu bukan cara yang betul untuk melakukannya. Sudah tentu, senyuman yang indah juga turut disertakan, dan itu lebih baik daripada seseorang yang hanya memandang anda dengan tabah dan memberi anda jabat tangan tanpa sebarang kebaikan.

Cara betul duduk di restoran

Cara betul duduk di restoran

Duduk di Restoran

Di rumah, anda mungkin membongkok atau hanya duduk dengan cara yang selesa untuk anda. Di restoran, idealnya, anda harus duduk tegak (tetapi ia tidak sepatutnya kelihatan tegak). Jadi apa sebenarnya maksudnya? Sebaik-baiknya, anda duduk di atas keseluruhan kerusi, anda mempunyai kedua-dua kaki dengan kukuh di atas tanah, dan anda tidak membongkok. Lengan anda harus disimpan rapat dengan badan anda dan tidak bersiar-siar di sekeliling meja. Anda boleh meletakkan tangan anda di atas meja, tetapi hanya sehingga kira-kira pergelangan tangan; lebih jauh ke bawah secara tradisinya tidak boleh diterima. Dalam apa jua keadaan, anda tidak boleh meletakkan siku di atas meja.

Selepas anda duduk, adalah kebiasaan di restoran mewah untuk menerima pembuka selera atau an menghiburkan hati ; ia biasanya pembuka selera bersaiz gigitan daripada chef yang menetapkan mood untuk malam itu. Perkara yang paling teruk untuk dilakukan ialah berkata, Oh, tetapi saya tidak memesannya. Terima saja apa adanya dan nikmatilah.

Melibatkan Kakitangan

Kemungkinan anda pernah mengalami pelayan yang tidak mesra yang memberi anda perasaan bahawa anda sepatutnya bertuah untuk menjamu selera di hadapannya. Terlepas dari tingkah laku mereka, lebih baik jika anda bertindak balas dengan tenang dan sopan. Lagipun, anda berada di sana, jangan berikan mereka alasan untuk berfikir sebaliknya. Jika pelayan mempunyai tag nama atau jika mereka memperkenalkan mereka sendiri, maka itulah yang patut kamu panggil mereka. Jika anda tidak tahu nama mereka (atau atas sebab tertentu anda terlupa) dan anda ingin menarik perhatian mereka di tengah-tengah makan malam, pastikan anda mencari pandangan mata dan beri mereka gerak isyarat tangan yang sangat berhati-hati. Elakkan melambai, memetik jari atau bersiul ke arah mereka–kurang lebih.

Etika Restoran Mendapatkan Pelayan

Apabila cuba mendapatkan perhatian pelayan, sentiasa lakukan dengan cara yang sopan.

Selain itu, perlu diingat bahawa hanya kerana anda membayar untuk makan tidak bermakna anda boleh melayan kakitangan secara tidak hormat seperti mereka kurang bernilai daripada anda. Lelaki yang yakin sentiasa melayan orang lain dengan hormat, tidak kira sama ada mereka penjaga rumah atau jika mereka melakukan apa-apa bahagian kerja. Seperti biasa, ingat nada membuat muzik.

Bagaimana Dan Apa Yang Perlu Dipesan

Sebaik-baiknya, keseluruhan jadual harus mempunyai bilangan kursus yang sama. Jika anda tidak terlalu lapar, berbincang dengan pelayan untuk mengetahui pembuka selera atau hidangan pembuka yang lebih kecil. Pelayan yang baik akan sentiasa dapat memberitahu anda jika sesuatu itu besar dan berat atau ringan dan kecil. Jika anda telah dijemput sebagai tetamu ke restoran, jangan ambil kesempatan daripada itu dan pesan item yang paling mahal pada menu. Sebaliknya, cerminkan apa yang dipesan oleh hos anda. Jika dia memesan tiga kursus dalam segmen harga pertengahan, lakukan perkara yang sama. Jika mereka berkeras untuk anda memesan dahulu, saya akan sentiasa bertanya kepada hos jika mereka boleh mengesyorkan apa-apa, jika mereka pernah ke sana sebelum ini. Jika tidak, tanya pelayan apakah item popular yang berada dalam julat harga sederhana dan pergi dari sana. Setelah anda membuat pilihan anda, tutup menu dan letakkannya.

makanan Thai

Di restoran yang bagus, itu adalah petunjuk halus untuk pelayan bahawa anda telah membuat pilihan anda dan dia akan datang ke meja anda. Selalunya, perkhidmatan lambat di restoran yang lebih baik hanya berdasarkan salah faham menu yang masih dibuka ini. Sebaik-baiknya, anda perlu memesan dari menu tanpa pengubahsuaian. Chef sering meletakkan banyak usaha ke dalam rasa yang halus dan gabungan hidangan. Jika anda hanya menukarnya dan mahu ayam goreng atau sos tomato di atas, ia hanya membuang semuanya. Sekarang, jika anda mempunyai alahan, ia adalah cerita yang berbeza–tetapi sekali lagi, sebaik-baiknya anda telah memastikan bahawa mereka boleh menampung anda sebelum anda melawat restoran. Walaupun restoran itu bukan tukang masak peribadi anda, di AS, mereka mungkin akan cuba memenuhi permintaan anda mengikut kemampuan mereka. Sebaliknya, di Eropah, mereka mungkin hanya memberitahu anda, Tidak, itu bukan yang kami lakukan, malah mereka mungkin memberitahu anda jika anda tidak menyukainya, pergi.

Pada Telefon dan Jam Tangan

Jauhkan telefon anda dari meja dan jangan lihat telefon anda menonton setiap masa.Jika anda berbuat demikian, anda menghantar mesej yang jelas bahawa anda mempunyai perkara lain dalam fikiran anda, dan bahawa masa dengan orang lain ini tidak penting bagi anda. Jangan tarik keluar anda telefon bimbit untuk menyemak sesuatu dengan cepat, menghantar teks atau menyemak e-mel itu, kerana apabila anda melakukannya, ia akan menghilangkan perhatian anda dan mengambil sedikit masa sebelum anda hadir semula sepenuhnya.

Tiada makanan di dunia yang patut mengganggu pengunjung lain

Elakkan menjadikan telefon anda tumpuan semasa makan di luar

Adab Meja dan Perkakas

Jika kami meneruskan keseluruhan permainan, kami mungkin akan mengambil masa 45 minit! Walau bagaimanapun, kami telah membuat panduan yang luas tentang adab meja , semuanya terpakai di sini. Mengenai perkakas: di restoran, biasanya terdapat beberapa pengubahsuaian. Pertama sekali, semasa berada di rumah persendirian, perak untuk keseluruhan hidangan akan dibentangkan di atas meja, itu tidak berlaku di restoran. Biasanya, pelayan akan membawakan anda perak yang sesuai untuk kursus anda, dan mungkin sudu untuk sup atau stik pisau untuk daging. Jika terdapat banyak peralatan perak di atas meja, ini bermakna anda bermula dari luar dan bekerja dengan cara anda masuk. Di AS, anda sering akan menemui dua garpu dan satu pisau; itu bermakna mereka akan membawakan anda yang lain pisau untuk hidangan utama anda (atau kadangkala mereka mahu anda menggunakan semula pisau anda).

Secara peribadi, saya sentiasa suka mempunyai perkakas baharu untuk setiap hidangan supaya saya tidak mencampurkan sebarang perisa. Jika anda memerlukan lebih banyak barangan perak, tanya sahaja! Sama seperti dalam banyak perkara dalam kehidupan, memahami budaya yang anda ada. Contohnya: di UK, adalah tidak boleh diterima untuk mengacukan garpu anda ke atas semasa anda makan, manakala di Continental Europe atau AS, itu sangat normal dan boleh diterima. Tiada betul atau salah mutlak, ia hanyalah sesuatu yang berkembang dari masa ke masa, dan adalah baik untuk anda menyedarinya. Juga dari segi sejarah, bahan bilah akan memberikan kentang dan khususnyaikanrasa yang luar biasa dan kerana itu, di Eropah, mereka membangunkan pisau ikan yang diperbuat daripada bahan yang berbeza. Sehingga hari ini, ia adalah label yang betul untuk memotong kentang anda dengan garpu anda, dan menggunakan pisau ikan dengan ikan. Sekarang, di AS, saya tidak begitu memerhatikan adab seperti ini.

Cara makan sup, pegang garfu dan pisau, potong daging, dan cadangkan roti bakar

Cara makan sup, pegang garfu dan pisau, potong daging, dan cadangkan roti bakar

Bilah-bilah hari ini semuanya diperbuat daripada keluli tahan karat, tiada perasa off dan jadi sebab asal tidak benar-benar sah lagi. Yang dikatakan, apabila anda memotong kentang anda dengan garpu anda, ia meninggalkan tepi yang tidak rata yang menjadikannya lebih mudah untuk menyerap sos yang disertakan bersamanya. Sekarang, tidak kira bagaimana anda makan atau ke arah mana tines garpu anda dihalakan, garpu sentiasa menggerakkan makanan anda ke mulut dan bukan mulut anda ke garpu anda. Terus terang, saya dapati peraturan ini adalah bahagian yang paling sukar dalam etika makan dan restoran, kerana terdapat kecenderungan untuk secara semula jadi ingin condong ke hadapan dan bertemu di suatu tempat di tengah-tengah. Selain itu, jika anda tetap tegak dan anda hanya mengalihkan garpu anda ke mulut anda, ia adalah lebih sukar untuk mengimbangi, jadi ia sentiasa berbaloi untuk meletakkan serbet di atas riba anda.

Wanita duduk di restoran dan melihat jam tangan

Masa yang Betul, dan Mengendalikan Sup

Anda tidak boleh mula makan atau minum sehingga semua orang telah dihidangkan. Lazimnya, hos atau orang yang menjemput anda akan mendapat sedutan pertama, dan mungkin mengucapkan roti bakar atau terima kasih kerana datang. Apabila anda bersulang dan berdenting, anda mengucapkan sorakan. Di Jerman dan Austria, adalah penting untuk pandang mata masing-masing -jika tidak, legenda mengatakan bahawa anda akan melakukan hubungan seks yang buruk selama tujuh tahun! Saya tidak mengetahui sebarang kajian empirik mengenai perkara ini, tetapi saya sentiasa melihat ke dalam mata orang lain, kerana ia mewujudkan hubungan yang lebih peribadi. Jika gelas anda mempunyai batang, pegang di sana; dentingan kedengaran lebih bagus danwainatau minuman tidak cepat panas.

botol wain putih dituangkan dan dua gelas

botol wain putih dituangkan dan dua gelas

Jika anda makan sup, kemungkinan besar ia akan keluar sangat panas dari dapur. Jika ia terlalu panas, jangan hanya meniupnya secara paksa, kerana ia mungkin berakhir pada tali leher atau muka jiran anda. Selain itu, jangan sesekali menyedut sup anda atau membuat sebarang bunyi yang kuat, walaupun sup itu benar-benar lazat. Jangan condongkan mangkuk dan cuba keluarkan setiap titisan terakhir–biarkan mangkuk di atas meja. Ingat: sudu bergerak ke mulut anda, bukan mulut anda ke sudu. Sejujurnya, ia kedengaran mudah tetapi jika sudu anda dipenuhi sehingga penuh, kemungkinan anda akan tumpah secara mendadak. Jadi cuba beri sedikit kelonggaran kepada diri anda supaya anda tidak membuat kekacauan.

Bagaimana pula dengan beberapa minuman?

Kami mempunyai banyak soalan tentang perkara yang perlu dilakukan apabila anda minum alkohol .Secara ringkasnya, dua peraturan yang paling penting ialah: ketahui had anda, dan jangan tunduk kepada tekanan rakan sebaya atau menekan orang lain untuk minum lebih daripada yang mereka mahu. Apabila anda memesan sebotol wain , ujian rasa biasanya ditawarkan kepada orang yang memesannya. Pada peringkat ini, anda hanya cuba untuk menentukan sama ada wain itu disumbat dan pada suhu yang betul. Ini bukan tentang sama ada anda suka wain atau tidak. Jika wain itu disumbat, ia akan berbau seperti anjing basah atau kadbod basah, dan anda boleh menghidunya dengan jelas. Ia sebenarnya terhasil daripada acuan yang bertindak balas dengan agen pembersih dalam botol. Jika anda fikir wain itu telah disumbat, tawarkan pelayan anda ujian rasa. Selalunya, mereka hanya akan mengambil botol itu dan membawakan anda yang baharu. Jika anda memesanwainoleh kaca (atau jika anda memesan champagne ), biasanya tiada ujian rasa yang terlibat.

Beberapa contoh wain Marsala

Beberapa contoh wain Marsala

Beberapa dekad yang lalu, ia akan dianggap sebagai kesilapan palsu untuk dipesanWain merahdengan hidangan ikan. Pada zaman ini, keadaan telah berubah sedikit. Pada penghujung hari, anda boleh memesan apa sahaja yang anda suka–tetapi jika anda ingin mengikut etika wain tradisional, terutamanya sebagai hos, berikut ialah cara anda harus memasangkan wain dengan makanan: wain yang lebih ringan sentiasa dihidangkan sebelum wain yang lebih berat, wain kering dihidangkan sebelum yang lebih manis, yang lebih muda dihidangkan sebelum yang lebih tua, danputihdihidangkan sebelum merah. Jika atas sebab apa pun, anda tidak mahu minum alkohol, tidak mudah, terima kasih adalah semua yang anda perlukan. Tiada penjelasan diperlukan.

Membuat Aduan

Jika anda rasa perlu mengadu, lakukan dengan sopan dan tenang dengan pelayan anda. Jika perkhidmatan adalah masalah, minta untuk bercakap kepada seorang pengurus. Jadi macam mana nak hantar balik makanan ataukoktel? Anda benar-benar berada di bawah hak anda jika restoran tersebut salah nyatakan sesuatu yang terdapat pada menu. Sebagai contoh, jika kari anda mengandungi kacang walaupun dikatakan ia akan dibuat dengan gajus, atau jika anda menerima yang dimasak dengan baik stik apabila anda memesan medium-rare. Sebaliknya, jika anda hanya tidak membaca menu, anda memesan crudo, dan anda berakhir dengan ikan mentah, maka anda mendapat apa yang anda pesan (walaupun anda mungkin tidak tahu), dan menghantarnya kembali hanya tidak adil kepada restoran.

Steak Sirloin Teratas yang telah dipanaskan dengan mentega herba kompaun - nantikan video kami cara memasak stik dan membuat mentega kompaun

Steak Sirloin Atas yang dipanaskan sederhana sederhana jarang ditemui dengan mentega herba kompaun

Kini di AS, kebanyakan pelayan akan bertanya kepada anda selepas beberapa suapan pertama bagaimana semuanya terasa dan jika anda jujur ​​dan anda mengatakan anda tidak menyukai sesuatu, mereka biasanya akan mengambilnya dan menawarkan sesuatu yang lain kepada anda. Selalunya tiada caj dikenakan untuk itu–tetapi jika kesalahan adalah di pihak anda, anda harus memakannya dan tidak mengeluh.

Berurusan dengan Kanak-kanak

Makan dengan anak-anak tidak pernah mudah, dan dalam situasi tertentu, ia benar-benar mustahil! Walaupun begitu, saya mempunyai anak kecil berusia dua tahun, dan kami masih mahu keluar dan makan. Ini bermakna kita tidak keluar apabila dia sakit atau rewel, kerana idealnya, anda kanak-kanak sepatutnya boleh duduk semasa tempoh makan dan boleh mempunyai suara dalaman.

Bayi dilitupi spageti

Bayi dilitupi spageti

Kanak-kanak berlari di sekitar restoran menimbulkan risiko kepada kakitangan, dan mereka merosakkan pengalaman untuk pengunjung lain. Selain itu, jika anda ingin keluar bersama anak-anak anda, restoran alas meja putih bukanlah pilihan terbaik. Mungkin restoran kelas bawah yang keadaannya tidak begitu kemas adalah lebih sesuai untuk kanak-kanak. Jika anda bimbang ia mungkin sukar, mungkin bawa pulang adalah pilihan yang lebih baik untuk anda.

Membayar Bil

Peraturan lama lelaki yang sentiasa membayar bil untuk wanita itu agak ketinggalan zaman sekarang. Adalah lebih baik untuk mempunyai pemahaman yang sangat jelas terlebih dahulu jika hos menjemput anda atau jika semua orang membayar untuk diri mereka sendiri. Di negara seperti Itali, adalah perkara biasa bahawa pada penghujung hidangan, anda membahagikan jumlah keseluruhan dengan bilangan kepala, walaupun sesetengah orang mungkin telah minum lebih banyak dan makan makanan yang jauh lebih mahal daripada yang lain. Sekali lagi, memahami budaya dan persekitaran anda adalah kunci.

Dompet Fort Belvedere dalam warna Coklat & Biru

Dompet Fort Belvedere dalam warna Coklat & Biru

Sebagai peraturan biasa, saya akan katakan sentiasa mengharapkan untuk membayar untuk diri sendiri, walaupun seseorang mungkin telah menjemput anda. Saya mendapati ini benar terutamanya di AS, di mana jemputan tidak bermakna mereka akan menjadi hos dan membayar untuknya. Walaupun begitu, saya yakin bahawa jika anda menjemput seseorang ke restoran, anda harus sentiasa membayarnya. Selain itu, jika anda atau pasangan anda memesan lebih banyak daripada pengunjung lain di meja, jangan sekali-kali mencadangkan untuk membahagikan bil, kerana itu mungkin tidak selesa untuk mereka. Setiap kali anda membayar, lakukan dengan berhati-hati. Dengan kad kredit, ia sentiasa berhati-hati tetapi jangan melambai Benjamin Franklin anda satu demi satu, kerana itu hanya bergambar. Jika anda hos, mungkin juga mengatur untuk membayar terlebih dahulu, jadi tiada apa yang perlu berlaku di meja.

Sekarang, bagaimana pula dengan memberi tip?

Memberi tip kepada pelayan anda pastinya kontroversi kerana banyak sebab; dalam sesetengah budaya, ia sama sekali tidak boleh diterima, manakala dalam budaya lain, ia dijangka pada tahap 20 atau 25 peratus. Di AS, saya akan mengatakan terdapat sangat sedikit keadaan di mana petua tidak sesuai. Ia telah menjadi standard industri, dan pelayan juga membayar cukai ke atas petua yang dijangkakan. Melainkan jika makanan atau perkhidmatan anda benar-benar teruk, anda mungkin perlu memberi sekurang-kurangnya 10% walaupun anda menerima perkhidmatan yang tidak memuaskan, 15% untuk perkhidmatan yang baik dan 20% (atau lebih) untuk perkhidmatan yang luar biasa. Kadang-kadang orang mengambil peratusan selepas cukai, tetapi anda juga boleh melakukannya sebelum cukai. Selain itu, katakan anda mempunyai hidangan yang sangat kerap, tetapi anda memesan a$500 botol wain–maka kerja yang perlu dilakukan oleh pelayan tidaklah lebih daripada jika anda telah memesan sebotol wain $50. Dalam kes tersebut, anda mungkin merasakan anda ingin melaraskan petua supaya ia lebih mewakili kerja yang telah dilakukan–terpulang kepada anda. Begitu juga, jika anda pergi ke restoran dengan dua anak anda dan jumlah bil ialah $50, tetapi anak-anak anda membaling nasi ke seluruh dunia, anda mungkin mahu memberi tip $15 atau $20; anda hanya membuat kekacauan dan mereka perlu menghabiskan lebih banyak masa untuk membersihkannya.

Tip Jar dengan syiling dan dolar

Jika anda melancong ke luar negara, cuba fahami budaya tip tip. Di Jerman, tidak mengapa untuk mengumpul dan lebih banyak lagi tidak dijangka. Dalam Jepun , ia benar-benar tidak sopan untuk memberi tip, dan orang ramai tidak akan menerimanya. Setelah anda membuat pembayaran, bertolak dalam tempoh masa yang munasabah. Di AS, lazimnya, restoran mempunyai berbilang tempat duduk setiap malam, jadi saya katakan 30 minit selepas anda membayar adalah masa yang sesuai untuk pergi. Jika mereka tidak sibuk dan terdapat banyak meja terbuka, anda boleh tinggal selama yang anda mahu.

Memberi Maklum Balas

Jika anda tidak berpuas hati dengan sesuatu, lebih baik untuk menyuarakan kebimbangan secara peribadi. Selain itu, jika restoran mempunyai menu dalam talian dan anda tahu hidangan itu berharga $80 secara purata, adalah tidak adil untuk mengadu bahawa restoran itu terlalu mahal, kerana anda tahu dengan tepat apa yang anda perolehi dari awal. Walaupun mereka tidak memberikan harga, anda tahu bahawa restoran Michelin dua bintang akan menelan belanja anda sedikit. Lazimnya, restoran sebegitu juga tidak menawarkan bahagian yang besar, jadi menjangkakan dan mengeluh tentangnya hanya menunjukkan bahawa anda tidak tahu tentang penubuhan jenis ini, dan ia tidak begitu membantu orang yang sering mengunjungi restoran jenis ini.

Cosme. NY

Cosme. NY

Begitu juga dengan penantian. Jika anda tidak mempunyai tempahan, dan orang lain datang selepas anda dan menerima meja sebelum anda, itu kerana mereka merancang lebih awal–itulah kehidupan! Juga, berikan maklum balas khusus kepada orang dan bukannya maklum balas umum. Daripada mengatakan, piza ini hebat, anda boleh katakan, piza ini mempunyai kulit yang sangat nipis dan rangup dengan sos tomato keasidan rendah, dan keseimbangan yang tepat antara mozzarella dan prosciutto di Parma.

Kesimpulan

Dengan petua ini yang anda gunakan, anda harus bersedia untuk mengendalikan sebarang pengalaman restoran, sama ada bersama keluarga, rakan, rakan sekerja atau orang lain; dengan kanak-kanak bersama atau tidak; dan pada apa jua tahap formaliti yang anda telah memutuskan untuk terlibat. Selamat menjamu selera!

*By the way: terima kasih khas kepada Restoran Steak Manny di Minneapolis atas elaun budi mereka untuk penggambaran kami, dan kepada pelayan kami, Patrick Warden!

Rundown Pakaian

Saya memakai gabungan warna kelabu dan biru coklat ia bermula dengan jaket tulang herring coklat pertengahan dengan poket tampalan. Saya menggabungkannya dengan baju kapas flanel biru muda dan ia digabungkan dengan tali leher sutera jacquard bercetak dari Fort Belvedere dengan berlian berputar dan warna biru diambil dalam poket linen dua tona saya dengan jahitan silang di sekeliling. bahagian tepi.

Raphael berjaket coklat dan Aksesori Fort Belvedere

Coklat dan biru adalah kombinasi warna klasik, seperti yang dilihat dalam pakaian ini.

But Chukka Brown dengan Stokin Fort Belvedere Dua Nada

Bahagian bawah pakaian juga menggunakan gandingan biru-coklat yang sama.

Tali Tenun Jacquard Kelabu Kapal Perang dengan Berlian Biru Muda dan Putih Bercetak

Kubu Belvedere

Tali Tenun Jacquard Kelabu Kapal Perang dengan Berlian Biru Muda dan Putih Bercetak

LAWATI KEDAI Poket Linen Buatan Tangan Biru Tua dengan Jahitan X Handrolled Biru Laut

Kubu Belvedere

Poket Linen Buatan Tangan Biru Tua dengan Jahitan X Handrolled Biru Laut

LAWATI KEDAI Manset Cakar Helang Perak dengan Bola Lapis Lazuli - Bersalut Palladium 925 Sterling

Kubu Belvedere

Manset Cakar Helang Perak dengan Bola Lapis Lazuli – Bersalut Palladium 925 Sterling

LAWATI KEDAI Stokin Berusuk Jalur Bayangan Kelabu Muda dan Biru Muda Fil d

Kubu Belvedere

Stokin Berusuk Jalur Bayangan Kelabu Muda dan Biru Muda Fil d'Ecosse Cotto

LAWATI KEDAI

Anda boleh menemui kedua-dua item di kedai kami, sama seperti stokin kelabu dan biru dari Fort Belvedere, yang mengambil warna segi empat sama poket saya, tali leher saya dan baju saya. Seluar slack saya adalah sebahagian daripada sut tentera laut. Mereka berlipat dengan lipatan songsang berganda. Ia berwarna navy yang memberikan kontras yang bagus untuk jaket saya, baju saya, stokin saya, serta but suede chukka coklat saya. Kancing manset yang saya pakai ialah kancing manset Silver Eagle Claw lapis lazuli yang mengambil warna biru, tetapi kontras yang cukup terang dalam manset untuk melihatnya, jadi ia menonjol.

Adakah anda mendapati petua ini membantu? Beritahu kami jika kami terlepas sebarang nasihat makan dalam ulasan!