Etika Teater, Opera & Konsert

etika pada persembahan berskala 3840x2160

Aspek penting dalam pendidikan dan gaya hidup seorang lelaki sentiasa menghargai seni dan budaya, termasuk menghadiri persembahan formal. An opera , balet, atau konsert klasik bukan sahaja memberi peluang untuk memakai beberapa klasik menjahit tetapi juga keupayaan untuk membenamkan diri dalam suasana kehalusan dan rasa yang enak. Untuk mengekalkan kehalusan ini, etika yang betul adalah penting. Berikut ialah beberapa petua utama untuk tingkah laku yang baik di teater atau dewan konsert.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. 1. Pakaian untuk Majlis tersebut
 2. 2. Tiba pada Masa
 3. 3. Gunakan Bilik Jubah
 4. 4. Katakan Helo kepada Jiran Anda
 5. 5. Berdiri untuk Membiarkan Orang Lain Berlalu
 6. 6. Letakkan Skrin Anda
 7. 7. Tetap Diam dan Diam
 8. 8. Berhenti Batuk!
 9. 9. Pertimbangkan Menjaga Anak Kecil di Rumah
 10. 10. Bila Bertepuk Tangan
 11. 11. Di Akhir Persembahan
 12. Kesimpulan
Menghadiri NY Philharmonic di Lincoln Center

Menghadiri NY Philharmonic di Lincoln Center

1. Pakaian untuk Majlis tersebut

Peraturan pertama menghadiri persembahan ialah memerhati kod pakaian . Festival Glyndebourne di England, sebagai contoh, memerlukan tali leher hitam untuk menghadiri opera musim panasnya, walaupun, sebagai tanda masa, kebanyakan tempat adalah sangat santai. Malah Wiener Musikverein, rumah Vienna Philharmonic, hanya mengesyorkan [s] pakaian konsert yang elegan, untuk konsert gala Malam Tahun Baru mereka, satu standard yang agak samar-samar. Glyndebourne, juga, telah mula melonggarkan keperluan mereka untuk menggalakkan tali leher hitam kreatif, yang nampaknya mengundang warna-warni jaket makan malam dengan lapel takuk atau bolo tali leher . Pada kebanyakan acara, anda akan melihat orang memakai segala-galanya seluar jeans dan baju t-shirt kepada saman .Segala-galanya tetapi

Segala-galanya kecuali Streetwear dibenarkan di konsert, mengikut kod pakaian yang ditetapkan oleh Classical Vienna

Walau bagaimanapun, pembaca Gentleman's Gazette pastinya mahu menerima persembahan sebagai contoh yang jarang berlaku berpakaian tidak akan dilihat sebagai berpakaian berlebihan. Untuk petang, a kot sukan atau sut, kedua-duanya dengan tali leher, adalah tidak penting, tetapi pada waktu petang anda boleh memakai tuksedo atau jaket makan malam dan tidak mengejutkan sesiapa pun. Berpakaian yang baik untuk persembahan memberikan majlis itu rasa bernilai tambahan. Anda masih boleh berpakaian berlebihan atau berpakaian tidak betul, seperti memakai tuxedo ke konsert makan tengah hari percuma atau tali leher dan ekor putih di pertunjukan Broadway, tetapi dalam kebanyakan kes rakan-rakan penonton konsert anda tidak akan menyedari sebarang kesilapan, cuma anda benar-benar berpakaian kemas.

Madras Tuxedos: Contoh

Madras Tuxedos: Contoh tali leher hitam yang kreatif

2. Tiba pada Masa

Kebanyakan tiket ke persembahan akan menentukan sama ada ketibaan lewat akan duduk sama sekali, jadi hadir lewat bergaya akan menghalang anda sepenuhnya. Tetapi, walaupun anda dibenarkan masuk, mencari tempat duduk anda mengganggu orang lain di barisan anda dan juga penghibur itu sendiri di tempat yang kecil. Pendekatan terbaik ialah menganggap persembahan sebagai janji temu yang penting, seperti menaiki kereta api, dan tiba lebih awal.

Jam poket Vacheron _ Constantin vintaj

Urus jadual anda untuk tiba tepat pada masanya

3. Gunakan Bilik Jubah

Jika cuaca sejuk dan anda tiba dengan memakai kot , periksa dan apa-apa objek menyusahkan lain di dalam bilik pakaian tempat itu daripada meninggalkannya di lorong atau di tempat duduk anda. Dengan mengandaikan anda bergantung padanya, anda akan dibiarkan memegang kot di riba anda selama beberapa jam paling baik, dan paling teruk, barang anda akan menghalang laluan orang lain dalam barisan anda atau dipijak. Oleh itu, memeriksa barang anda adalah soal kesopanan kepada orang lain dan keselamatan, kerana jika terdapat sebarang kecemasan, kot dan beg di lorong akan menghalang pemindahan. Pendek kata, lebih baik keluarkan beberapa dolar untuk membayar cek kot. Lagipun, anda telah membayar lebih banyak untuk tiket; mengapa tidak juga menikmati malam sepenuhnya tanpa perlu memikirkan barangan anda sepanjang masa?

Menggunakan pemeriksaan kot adalah sopan kepada orang lain dan selesa untuk anda

Menggunakan pemeriksaan kot adalah sopan kepada orang lain dan selesa untuk anda

4. Katakan Helo kepada Jiran Anda

Semasa orang mengisi satu atau kedua-dua belah pihak anda, angguk, senyum atau tanya khabar. Tidak perlu mengambilnya lebih jauh daripada itu, tetapi jika orang di sebelah anda kelihatan berminat untuk bercakap, gunakan seni perbualan untuk berbual sedikit sebelum persembahan bermula. Mungkin anda akan terus menyebut beberapa perkataan semasa rehat atau selepas persembahan tamat.

Berada di khalayak kadangkala mengundang perbualan spontan dengan orang yang tidak dikenali

Berada di khalayak kadangkala mengundang perbualan spontan dengan orang yang tidak dikenali

5. Berdiri untuk Membiarkan Orang Lain Berlalu

Melainkan anda berada di tengah-tengah barisan, kemungkinan besar orang lain akan tiba selepas anda dan perlu berlalu untuk sampai ke tempat duduk mereka. Daripada memusingkan lutut ke sisi,adab yang baikmenetapkan bahawa anda harus bangkit untuk membiarkan orang lain pergi jika anda mampu secara fizikal. Jika tidak, jika anda terus duduk, anda mungkin akan mempunyai bahagian belakang atau kelangkang orang di hadapan muka anda, yang mungkin memalukan semua pihak. Jika anda adalah orang yang perlu pergi, maafkan saya atau yang setara dengannya adalah bentuk yang baik, walaupun anda tidak boleh benar-benar mendesak orang lain bangkit untuk anda.

6. Letakkan Skrin Anda

Cahaya dan bunyi dari telefon bimbit mewakili gangguan kasar

Cahaya dan bunyi dari telefon bimbit mewakili gangguan kasar

Ini adalah salah satu yang kami sentiasa diingatkan; lagipun, kalau filem teater tidak dapat tidak mengumumkan sebelum permulaan persembahan bahawa telefon bimbit harus dimatikan, lebih penting lagi untuk berbuat demikian di tempat secara langsung di mana penghibur boleh terganggu atau terganggu. Kerana tiada amplifikasi pada kebanyakan drama pentas atau opera, telefon bimbit pemberitahuan atau nada dering sangat mengganggu. Bayangkan telefon berdering di tengah-tengah barisan yang hebat Dusun atau semasa petikan muzik klasik yang tenang dan bergerak. Jangan berkira untuk mengecilkan kelantangan atau meletakkan telefon bergetar, kerana ini mungkin tidak mengambil masa yang lama. Main dengan selamat dan matikan telefon anda sepenuhnya. Ini juga akan menghalang anda daripada godaan menyemak e-mel anda atau media sosial di tengah-tengah persembahan juga, bersama-sama dengan aci terang yang disertakan dengan cahaya yang terpancar daripada peranti anda. Tumpukan sepenuhnya pada apa yang berlaku di atas pentas, beberapa jam yang jarang berlaku tanpa gangguan teknologi.

7. Tetap Diam dan Diam

Pada masa lalu, sebelum pertengahan hingga akhir abad ke-19 , segala macam persembahan kurang ketat dari segi peraturan. Selalunya, konsert diiringi dengan makan malam atau pesta di mana para peserta bercakap sambil orkestra bermain atau vokalis menyanyi. Persembahan teater di Shakespeare's Globe atau di jalan-jalan Eropah zaman pertengahan adalah sama ada sebahagian daripada suasana seperti adil yang melibatkan berjalan-jalan, makan dan bercakap kembali dengan pelakon di atas pentas. Hanya dalam tempoh 150 tahun yang lalu atau lebih, persembahan kandungan klasik menjadi lebih tegar, mungkin dipengaruhi oleh zaman Victoria rasa kewajaran yang merebak di luar sempadan Great Britain.

Persembahan beberapa abad yang lalu tidaklah semeriah sekarang. Lukisan: Spectacle Gratis, Avant Scene oleh Joseph-Louis Hippolyte Bellange

Persembahan beberapa abad yang lalu tidaklah semeriah sekarang. lukisan: Tontonan Percuma, Avant Scene oleh Joseph-Louis Hippolyte Bellange

Pada masa kini, jangkaan adalah untuk seseorang kekal duduk dalam postur yang hampir tidak bergerak, kacau hanya apabila terdapat jurang dalam tindakan atau untuk bertepuk tangan. Gelisah dan bersenandung mengikut muzik yang dimainkan sememangnya tidak boleh diterima walaupun ketawa spontan dan reaksi lain adalah permainan yang adil apabila menonton drama pentas. Ketuk-ketuk kaki ke petikan muzik yang bertenaga tidak mengapa selagi ia tidak dapat dilihat oleh rakan tempat duduk anda. Motif di sebalik semua peraturan diri ini adalah memastikan anda tidak mengganggu keseronokan orang lain di sekeliling anda. Jika anda bercakap dengan tarikh anda sepanjang persembahan atau sentiasa resah, orang di sekeliling anda akan terjejas secara negatif. Oleh itu, menghadiri persembahan adalah satu situasi di mana seseorang mengambil kira orang lain daripada mementingkan diri sendiri. Ini meliputi tingkah laku seperti membuang gas, kerepek kentang yang berdenyut-denyut dan mempamerkan rasa sayang orang ramai semasa berada di tempat duduk anda. Walaupun makan popcorn atau nachos bagus di filem dengan pembesar suara yang kuat, suasana teater atau dewan simfoni yang agak sunyi menjadikan setiap keriuhan dan keriput jelas. Pasangan yang sedang berkencan yang meringkuk dan menyatukan kepala boleh menghalang garis penglihatan mereka yang duduk di belakang mereka. Ya, memang bagus untuk jatuh cinta, tetapi sama ada bersenam atau dapatkan bilik dan bukannya tiket untuk bermain.

PDA di filem boleh dipersoalkan dan mereka

PDA pada filem boleh dipersoalkan dan lebih-lebih lagi pada konsert klasik

8. Berhenti Batuk!

Sepatah kata tentang batuk, gangguan kesunyian yang amat menjengkelkan: Sesiapa yang pernah menghadiri konsert klasik tahu bahawa biasanya terdapat ramai orang yang batuk, biasanya semasa waktu sunyi, menimbulkan kegusaran yang besar bagi mereka yang ingin menikmati muzik. Menariknya, a kajian saintifik telah menunjukkan bahawa purata serangan batuk seseorang di konsert adalah bersamaan dengan batuk 36 kali sehari, yang menunjukkan ia bukan secara rawak tetapi disengajakan; apatah lagi, ia berlaku lebih kerap semasa pergerakan perlahan dan senyap apabila ia menyebabkan kerengsaan yang paling teruk kepada artis dan ahli penonton. Walaupun punca sebenar tidak diketahui, bukti menunjukkan bahawa orang yang batuk mungkin bosan atau tidak selesa dengan jumlah sekatan senyap yang dia perlukan untuk bersenam; mencapai titik putus, dia batuk untuk melepaskan ketegangan. Sama ada ini disengajakan atau di bawah sedar, menyedarinya seharusnya membantu sesiapa sahaja menghentikan diri mereka melainkan mereka benar-benar sakit dengan gejala batuk. Dalam kes ini, mengambil ubat penahan batuk, menggunakan lozenges, atau tinggal di rumah adalah pilihan yang berdaya maju. Jika keinginan untuk batuk berterusan, seseorang harus meredamnya dalam a sapu tangan atau tahan sehingga detik-detik lebih kuat dalam persembahan atau apabila ada rehat.

Batuk di konsert klasik

Batuk pada persembahan mengganggu artis dan penonton

9. Pertimbangkan Menjaga Anak Kecil di Rumah

Senyap dan diam adalah dua kata sifat yang tidak selalu digunakan untuk muda kanak-kanak , jadi realistik tentang keupayaan anak anda untuk kekal dalam keadaan ini untuk persembahan yang berjalan selama lebih daripada satu jam tanpa gangguan. Walaupun anda mungkin ingin mendedahkan anak-anak anda kepada budaya tinggi seawal mungkin, sedar bahawa di bawah umur tertentu mereka mungkin tidak mampu melakukan jenis kesopanan yang diperlukan untuk menghadiri pertunjukan. Beri mereka pendedahan di rumah melalui video dan layan acara langsung sebagai malam ibu bapa sehingga anda tahu mereka sudah bersedia. Walau bagaimanapun, anda boleh mencuba persembahan luar dalam suasana yang lebih kasual atau menghadiri konsert interaktif yang menyeronokkan khas untuk ibu bapa dengan anak yang dihoskan oleh banyak orkestra.

Konsert keluarga di Royal Albert Hall di London, England

Konsert keluarga di Royal Albert Hall di London, England

10. Bila Bertepuk Tangan

Salah satu aspek paling menakutkan dalam konsert klasik untuk pemula ialah mengetahui dengan tepat masa untuk bertepuk tangan. Adakah seseorang bertepuk tangan pada penghujung keseluruhan karya atau antara pergerakan individu atau aria? Dan bagaimana anda tahu apabila sekeping telah tamat? Tidak dapat dielakkan, pada kebanyakan konsert, anda akan bertemu seseorang yang mula bertepuk tangan pada masa yang salah, tetapi anda tidak perlu menjadi lelaki itu. Penyelesaian paling mudah ialah menunggu beberapa saat dan biarkan orang lain mula bertepuk tangan terlebih dahulu; kemudian, ikuti arahan mereka. Walau bagaimanapun, jika anda ingin tahu apa yang mereka tahu, lakukan sedikit kajian. Baca playbill untuk melihat berapa banyak pergerakan yang dimiliki oleh sekeping dan yang mana yang perlahan (adagio) atau cepat (allegro). Dengan sedikit kebiasaan, anda boleh meramalkan dengan agak baik apabila sekeping sudah tamat. Selain itu, cari isyarat daripada konduktor atau penghibur. Jika mereka menurunkan tangan atau instrumen mereka, menganggukkan kepala mereka sedikit, atau tersenyum untuk penonton, mungkin sudah tiba masanya untuk bertepuk tangan. Anda biasanya tidak mahu bertepuk tangan antara pergerakan individu sekeping yang lebih besar, walaupun ini bukan peraturan yang keras dan pantas. Jika sesuatu dinyanyikan atau dimainkan dengan sangat baik, lebih daripada seorang pasti akan berasa terdorong untuk bertepuk tangan. Pada abad ke-18 dan ke-19, penonton sebenarnya lebih kerap bertepuk tangan pada apa-apa jenis kebaikan yang dipaparkan di atas pentas. Dan, para artis memakannya sebagai tanda penghargaan. Pada masa kini, kami, sekali lagi, lebih terkawal.

Tepukan gemuruh

Tepukan gemuruh di Carnegie Hall di New York

11. Di Akhir Persembahan

Apabila keseluruhan persembahan selesai, adalah kebiasaan untuk menunjukkan penghargaan anda atas usaha para penghibur, yang, mudah-mudahan, patut. Pada akhir drama, tepukan yang dipanjangkan biasanya teratur. Untuk acara muzik, tepukan berdiri telah menjadi perkara biasa, terutamanya jika persembahan itu sangat diingati atau menyeronokkan. Ahli penonton yang lebih ekstrovert akan patut Bravo! (untuk penghibur lelaki) dan Brava! (untuk penghibur wanita) apabila penyanyi atau pemuzik mengambil haluan individu mereka atau Bravi! untuk keseluruhan ensemble. Malangnya, anda mungkin mendengar hanya bravo dilaungkan sebagai istilah generik, tetapi dengan pelajaran Itali mini di atas, anda kini lebih tahu. Pertunjukan tenaga penonton ini adalah semacam pelepasan setelah sekian lama duduk diam dan berdiam diri. Malah Brits konservatif akan menghentak kaki, bersiul dan menjerit dengan penuh semangat. Walau bagaimanapun, anda boleh memilih sama ada untuk menjerit atau tidak berdasarkan personaliti dan tahap semangat anda untuk persembahan itu. Pada nota terakhir, luangkan masa anda untuk pergi. Tiada sebab untuk tergesa-gesa ke arah pintu keluar seperti yang dilakukan oleh ramai orang. Elakkan daripada berdepan dan berjemur dalam suasana persembahan yang indah, berlepas pada masa lapang anda.

Panggung Opera La Scala di Milan

Meninggalkan La Scala di Milan

Kesimpulan

Dahulunya, kod etika dan pakaian yang betul adalah santapan kepada masyarakat tinggi dan penghalang terhadap mereka yang tidak berpendidikan dalam tingkah laku yang diperlukan pada persembahan. Hari ini, standard yang santai dan tempat yang boleh diakses telah membolehkan muzik dan teater klasik menjangkau lebih ramai orang berbanding sebelum ini. Namun, ini tidak bermakna apa-apa berlaku. Bertimbang rasa terhadap orang lain dan memahami etika menghadiri persembahan meningkatkan pengalaman untuk semua orang tanpa mengurangkan keseronokan individu anda.