Evolusi Pakaian Leher – Daripada Tudung Kepada Tali Ikat & Sebab Kami Memakai Tali leher Hari Ini

Evolusi Pakaian Leher

Tali leher mempunyai tempat yang sama di kalangan lelaki di seluruh dunia, namun ia tidak mempunyai tujuan praktikal dan hanya hiasan.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Kelahiran Tie
 2. The Tie & The Thirty Years War
 3. Stok Menjadi Pakaian Pilihan Pada Abad Ke-18 & Terbengkalai
 4. Brummell dan Dandies: 1800 – 1830
 5. Empat Dalam Tangan
 6. Ikatan Bow Mencapai Tandanya
 7. Perniagaan Simpulan Ikat
 8. Kehancuran Kolar Kaku
 9. Kesimpulan
 10. Mengapa Kami Memakai Tali leher

Apa yang dikenali sebagai tali leher kira-kira tiga ratus tahun yang lalu telah wujud selama beribu-ribu tahun, sejak awal kewujudan manusia.

Pakar fesyen, ahli sosiologi dan profesional lain telah memikirkan tentang tali leher selama bertahun-tahun dan bagaimana ia telah menjadi kemuncak pakaian perniagaan. Walaupun ramai lelaki takut memikirkan untuk mengikat tali pertunangan, yang lain gembira kerana mereka menjalankan tradisi yang membanggakan formaliti , ketenangan dan keanggunan.Untuk mencatat penampilan tali leher dan menentukan kepentingannya, kita akan kembali ke zaman purba apabila manusia mula-mula mengukir atau melukis tali leher awal dengan jelas melilit tengkuk mereka. Sudah tentu, ini hanyalah gambaran ringkas tentang sejarah kerana keseluruhan buku telah didedikasikan untuk subjek evolusi pakaian leher.

Simpul Isis

Simpul Isis Mesir Purba

Kelahiran Tie

Jika kita kembali ke Mesir purba empat ribu tahun, kita boleh meneliti leher banyak Firaun dan melihat secara luas. ikatan dihiasi dengan batu permata yang dililit di leher mereka. Ahli arkeologi telah menemui apa yang dipercayai sebagai azimat yang dikenali sebagai Simpulan Isis di sekeliling leher mumia. Ia dipanggil begitu kerana ia menyerupai simpulan yang digunakan untuk mengamankan pakaian yang dipakai oleh dewa Mesir dan jauh lebih tua daripada organisasi pengganas yang dikaitkan dengan dunia Isis hari ini.

Malah sesetengah Indio dari suku tertentu di Amazon dan Orang Asli di Oceania memakai pakaian yang sangat sedikit tetapi pakaian leher. Walaupun mustahil untuk menentukan masa tertentu lelaki moden mula membungkus kain bersimpul di lehernya, jelas bahawa pakaian leher mempunyai tradisi pada skala global dan bukan hanya di Amerika dan Eropah.

Auguste Racinet

Halaman Sejarah Kostum Auguste Racinet menunjukkan penduduk Oceania memakai pakaian leher yang diperbuat daripada tulang, manik dan mutiara

Berikutan pergolakan Perang Tiga Puluh Tahun, Eropah memperkenalkan tali leher seperti yang kita ketahui hari ini. Walaupun pendahulu tali leher, selendang, terdapat sebelum perang, masih sukar untuk membina garis masa dan menentukan sejarah dan perkembangan tali leher yang tepat.

Lajur Trajans di Rom 113 AD - perhatikan kain leher

Lajur Trajan di Rom 113 AD - perhatikan kain leher

Tudung Didahulukan

Sedikit yang kita tahu ialah selendang telah didokumentasikan untuk digunakan pada dua kali sejarah dalam tamadun yang berbeza. Menariknya, selain sekadar mengetahui tarikh, tidak ada pengetahuan tentang tudung yang digunakan pada tempoh awal atau lewat sama sekali.

Teori I: Selendang Sebagai Lencana Kehormatan

Legenda mengatakan bahawa selendang seperti yang kita tahu hari ini telah diperkenalkan oleh orang Rom berdasarkan Column of Trajan, yang boleh ditemui berhampiran dengan Piazza Venezia di Rom. Lajur itu didirikan oleh Marcus Ulpius Trajanus pada tahun 113 Masihi, dan ia mempunyai selendang yang dipanggil focal, yang luar biasa. Menurut keterangan bertulis, ia dikatakan diperbuat daripada bulu atau linen, tetapi itu sahaja yang kita tahu.

Menariknya, beberapa figura mempunyai apa yang kelihatan seperti selendang yang disarungkan di leher mereka. Kebanyakan legionari empayar mempunyai selendang yang dihias ini dimasukkan ke dalam perisai tuang mereka manakala yang lain hanya mengikatnya, mengingatkan Frontier Amerika.

Oleh yang demikian, nampaknya selendang tidak dipakai oleh orang awam tetapi hanya dipakai oleh tentera sebagai tanda penghormatan.

Tutup Tiang Trajans di Rom 113 AD - perhatikan kain leher

Tutup Tiang Trajan di Rom 113 AD - perhatikan kain leher

Teori II: Selendang Sebagai Simbol Orang Sakit

Ahli sosiologi lain percaya selendang itu adalah simbol orang sakit.

 • Askar berkain leher

  Askar berkain leher

 • Pegawai bertali leher

  Pegawai bertali leher

The Terracotta Warriors Pakai Tudung Dahulu

Pada tahun 1974, makam purba Qin Shi Huang ditemui. Beliau adalah Maharaja China pertama yang mangkat 210 SM dan dikebumikan dengan cara yang menakjubkan. Bersama dengannya, tentera Terracotta yang terkenal ditemui. Dalam pemerintahan pemerintah sebelum Qin Shi Huang, adalah menjadi amalan biasa untuk membunuh seluruh mahkamah selepas kematian pemerintah, supaya mereka boleh menemaninya di akhirat. Memandangkan penduduk pada zaman Huang telah musnah akibat peperangan, diputuskan untuk menghantar bersama pahlawan terakota ke kubur dan bukannya askar sebenar.

Anehnya, askar-askar ini memakai selendang lebar yang dililit di leher mereka seperti yang anda boleh lihat dalam gambar. Walaupun askar biasa memakai apa yang kelihatan seperti selendang yang dimasukkan ke dalam sut perisai mereka, pegawai memakai kain leher yang diikat rapi.

Jadi lebih daripada 300 tahun sebelum legionari Trajan memakai selendang orang Cina telah pun menggunakan pakaian leher dan, oleh itu, kita tahu orang Rom bukanlah orang pertama yang memakai selendang.

Adalah dipercayai bahawa Tentera Terracotta memakai tudung untuk mengelakkan kerengsaan dari perisai mereka serta melindungi mereka daripada kesejukan.

Tentera Terra Cotta di Xian

Tentera Terra Cotta di Xian

Tudung dalam agama Buddha

Secara tradisinya, adalah menjadi amalan biasa untuk memberikan selendang sutera atau kapas putih kepada orang yang mempunyai kedudukan sosioekonomi tertentu apabila melawat kuil atau kuil. Adat ini masih berleluasa pada hari ini dan berpunca daripada amalan ketuhanan shamanistik pada zaman pra-Buddha.

Cravat Croatia

Cravat Croatia

Tali leher seperti yang kita kenal hari ini & Croats

Jika anda mencari perkataan tali leher atau tali leher dalam ensiklopedia, anda akan mendapati bahawa ia memberitahu kami bahawa tali leher seperti yang kita tahu hari ini dicipta oleh orang Croat. Perkataan itu Croat yang berpunca daripada Croat , dan akhirnya ia berkembang menjadi cravat .

The Tie & The Thirty Years War

Pada tahun 1618, Sweden dan Perancis bergabung melawan Empayar Habsburg, mengakibatkan perang yang berlangsung selama tiga puluh tahun. Pada masa itu, cravat masuk ke dalam namanya. Ramai yang percaya bahawa tentera Croatia yang berkhidmat di bawah Raja Louis XIII dari Perancis mengikat kerah lebar dalam simpulan, manakala yang lain percaya bahawa tentera Jerman yang berkhidmat di bawah Ferdinand II bertanggungjawab untuk mencipta cravat.

 • Potret Norton Simon oleh Frans Hals 1580 - 1666 menunjukkan kolar linen ringkas, yang digemari oleh orang puritan

  Potret Norton Simon oleh Frans Hals 1580 - 1666 menunjukkan kolar linen ringkas, yang digemari oleh orang puritan

 • King James II memakai selendang renda Venice

  King James II memakai selendang renda Venice

Jadi, siapa sebenarnya yang menciptanya?

Semasa perang tiga puluh tahun, tentera yang turun dari Croatia, Hungary dan Bosnia semuanya dikenali sebagai Croat. Mereka adalah tentera upahan, sanggup memasuki pertempuran dan berperang bagi pihak penawar tertinggi. Louis XIII dari Perancis telah menyenaraikan ramai tentera ini.

Walau bagaimanapun, mereka tidak bersumpah setia kepada Raja, mahupun kepada satu sama lain, dan, oleh itu, ramai daripada mereka juga berperang melawan Perancis, terutamanya di Flanders, di bawah perintah Ottavio Piccolomini, seorang tentera upahan Florentine yang dibayar oleh Habsburg. Jadi jelas sekali, orang Croat berada di kedua-dua belah medan perang.

Oleh itu, tidak jelas sama ada Perancis atau Jerman adalah orang pertama yang mengamalkannya. Walau bagaimanapun, apa yang penting ialah sejak 1650 dan seterusnya, selendang, jabot, dan tali leher muncul dengan kerap yang konsisten sebagai lencana bangsawan.

Sudah tentu, seseorang juga boleh memeriksa sama ada tallit Yahudi adalah serupa dengan tali leher, atau jika kesatria pada zaman pertengahan memakai selendang di bawah pakaian perisai mereka... Selain daripada fakta bahawa pakaian leher itu akan berfungsi untuk kegunaan praktikal dan bukannya tujuan hiasan, tidak mengapa melainkan anda seorang ahli sejarah.

Walaupun tiada lukisan yang menunjukkan tentera upahan Croatia memakai cravat sebelum 1620, artifak menyokong teori orang Croat mencipta cravat dan bermula pada tahun 1650-an banyak lukisan menunjukkan tuan-tuan memakai dadung seperti yang kita ketahui hari ini.

Pada masa itu, pakaian leher secara rasmi menjadi kenyataan fesyen untuk lelaki yang ingin menonjolkan kuasa, kekayaan dan keanggunan. Tidak kira di mana seseorang tinggal di Eropah, tiada lelaki yang berani melukis potretnya tanpa memakai beberapa bentuk pakaian leher.

 • Potret anak lelaki Seniman Jorge Manuel Theotokopoulos oleh El Greco dengan ruff gergasi atau kolar batu kilangan daripada linen berlipat

  Potret anak lelaki Seniman Jorge Manuel Theotokopoulos oleh El Greco dengan ruff gergasi atau kolar batu kilangan daripada linen berlipat

 • Frans Hals -Potret Lelaki dengan Kolar berlipat

  Frans Hals -Potret Lelaki dengan Kolar berlipat

Stok Menjadi Pakaian Pilihan Pada Abad Ke-18 & Terbengkalai

Walaupun cravat asal adalah kain leher untuk bangsawan yang diperbuat daripada renda putih, kain muslin atau linen yang perlu dicuci dan ditekan dengan kerap oleh pelayan, stok menjadi pakaian pilihan pada abad ke-18. Stoknya ialah kolar tinggi ringkas yang diperbuat daripada bulu kuda, tulang ikan paus, bulu babi atau kayu yang ditutup dengan kain. Oleh itu, ia sangat tidak selesa untuk dipakai tetapi mudah dipakai, tidak seperti cravat. Ia juga mudah diganti dan lebih tahan terhadap kekotoran, itulah sebabnya askar terpaksa memakainya, walaupun kesesuaian itu selalunya teruk dan ia juga menjejaskan kesihatan dan keupayaan askar untuk bertarung.

 • Potret Billaud-Varenne memakai stok linen tinggi dengan busur longgar dijahit di hadapan oleh Jean Baptiste Greuze 1789
 • Potret Jacques Cazotte memakai solitaire hitam lebar yang ringkas, linen putih atau stok muslin dan hiasan baju renda oleh Jean-Baptiste Perronneau 1763

Menariknya, pada tahun 1780 kebanyakan lelaki di seluruh Eropah telah meninggalkan stok yang tidak selesa dan telah kembali memakai cravat. Yang pertama menggunakan gaya baharu ini ialah sekumpulan lelaki muda British yang mengasaskan sebuah kelab pada tahun 1764 dan menggelarkan diri mereka sebagai Macaronis. Mereka percaya bahawa pakaian lelaki harus lebih ringkas, jelas, kurang ketat dan kurang hiasan berbanding abad sebelumnya. Adalah menarik untuk membandingkan sikap ini dengan Cita-cita Duke of Windsor , tetapi itu akan menjadi soalan untuk masa yang lain.

Beau Brummell pada tahun 1805

Beau Brummell pada tahun 1805

Brummell dan Dandies: 1800 – 1830

Menjelang akhir abad ke-18, renda, brokat dan satin adalah pas dalam pakaian lelaki, jadi apakah yang sepatutnya dipakai oleh seorang lelaki? Sudah tentu, pesolek paling terkenal pada era itu, Beau Brummell, mempunyai jawapan: kot ekor yang dipasang dengan ketat, seluar dalam, but tunggangan dan yang paling penting adalah kain linen yang diikat selama berjam-jam supaya ia kelihatan seperti diikat dengan acuh tak acuh. hanya beberapa minit.

Pakaian seragam jenis ini boleh diakses walaupun kepada kelas menengah, yang berasal dari Brummell, tetapi ia juga membenarkan tuan-tuan kelas atasan untuk menyatakan kekayaan mereka secara terperinci. Oleh itu, ia adalah trend fesyen demokratik. Dalam sia-sia yang sama, Brummell memperkenalkan hitam untuk pakaian malam, dan yang bersamaan dengan putih masih menjadi warna pilihan untuk pakaian malam hari ini.

Lebih penting lagi, di bawah pemerintahan pakaian Brummell, cravat bersimpul halus menjadi ciri seorang lelaki yang benar-benar bergaya.

Jacques-Louis David 1748 -1825 memakai kain leher lembut yang megah

Jacques-Louis David 1748 -1825 memakai kain leher lembut yang megah

The Cravat

Darat, sebagai contoh, yang tidak lebih daripada renda selendang , berjalan selari dengan sejarah rambut palsu, yang berhutang kejayaannya.

Memandangkan kepentingan lelaki sering ditentukan oleh saiz rambut palsu mereka, Raja Louis XIV, tentu saja, bertegas bahawa dia mesti mempunyai rambut palsu terbesar. Oleh kerana banyak rambut palsu ini jatuh melepasi leher dan bahunya, terdapat ruang yang terhad untuk kolarnya, dan dengan bakatnya dalam fesyen dan hiasan, dia mula memakai cravat.

Louis XIV dengan hiasan leher

Louis XIV dengan hiasan leher

Peranan Cravatier Berkembang

Kraf yang dipakainya diperbuat daripada renda yang diimport sama ada dari Flanders atau Venice, dan menjadi tanggungjawab kakitangan yang ditugaskan ke tandas dan almari pakaian jenis itu untuk mendapatkannya. Peranan ini sangat didambakan, dan individu yang cukup bernasib baik untuk ditugaskan dengannya diberi gelaran yang luar biasa Cravatier. Tugasnya termasuk meletakkan dulang untuk raja dengan cravat untuk pilihannya, masing-masing dihiasi dan dihiasi dengan reben berwarna-warni.

Walaupun Cravatier bertanggungjawab untuk pemilihan, raja sangat berbangga dengan mengikat pengetahuan itu sendiri, sementara Cravatier memerhati dan menambah sentuhan terakhir, memastikan ia lurus dan terikat dengan baik untuk seseorang yang mempunyai magnitud diraja.

Sejarah telah menunjukkan bahawa cravat ini sering menampilkan busur yang dijahit bersama dan dipakai di atas. Walau bagaimanapun, dalam keadaan lain, haluan tidak muncul. Walaupun terdapat bukti konkrit untuk menyokong peraturan di sekeliling ini, ramai ahli sejarah percaya ia semata-mata berdasarkan mood raja pada hari itu.

 • Cravat Kayu oleh Horace Walpole

  Cravat Kayu oleh Horace Walpole

 • Dasi berukir kayu meniru renda jarum Venetian oleh artis kerja kayu yang mahir Grinling Gibbons untuk Horace Walpole

  Dasi berukir kayu meniru renda jarum Venetian oleh artis kerja kayu yang mahir Grinling Gibbons untuk Horace Walpole

Pakaian Leher Kayu Diperkenalkan Sebagai Jenaka Oleh Horace Walpole

Kerana cravat ini sering diikat dalam haluan yang membentuk hampir, Lavallière. Di Muzium Victoria dan Albert di London, ukiran kayu dipamerkan oleh tukang kayu Gringling Gibbons, kepunyaan Horace Walpole, yang memakai cravat ini sebagai jenaka pada suatu petang pada tahun 1769 pada majlis resepsi rasmi sebagai penghormatan kepada beberapa tetamu Perancis yang sangat terkenal. Walaupun ia tidak lebih daripada gurauan jenaka, pelayan di kaunter penyambut tetamu menjadi yakin bahawa lelaki Inggeris kini sudah menjadi kebiasaan memakai pakaian leher kayu.

Alfred, Count D

Alfred, Count D'Orsay memakai krvat sutera hitam

1830 – 1870

Apabila George IV meninggal dunia pada tahun 1830, zaman keanggunan dan dominasi gaya golongan bangsawan dan mahkamah mati bersamanya. Walau bagaimanapun, arbiter elegantiarum seterusnya tidak jauh: Count d'Orsay muncul sebagai pemimpin gaya

Felix Mendelssohn-Bartholdy memakai cravat dalam gaya dOrsay

Felix Mendelssohn-Bartholdy memakai cravat dalam gaya dOrsay

Count d'Orsay Memperkenalkan Pakaian Leher Warna & Sutera Lembut

Dilahirkan di Perancis, dia berhijrah ke Britain bersama ibu bapanya dan diperkenalkan ke dalam masyarakat pada tahun 1821. Selepas lawatan besar selama tujuh tahun dengan Lord dan Lady Blessington yang kaya, dia akhirnya berkahwin dengan anak perempuan mereka yang berusia 15 tahun yang tidak kelihatan dalam prospek. merampas harta pusaka Tuhan yang besar. Empat tahun dalam perkahwinan, isterinya melarikan diri dan bersama-sama dengan Lady Blessington dia membentuk bukan sahaja pasangan yang terkenal dan diperkatakan tetapi juga menubuhkan salon terkenal Gore House di Kensington, yang kini menjadi perkarangan Royal Albert Hall.

Tidak seperti Brummel, d'Orsay lebih suka bentuk lembut, dan dia menukar pakaian leher linen putih itu dengan kain satin sutera berwarna hitam atau biru laut, hijau laut atau kuning primrose. Dia malah berani melangkau kain leher di luar bandar yang membawanya kekaguman serta penghinaan pada masa yang sama.

Beliau juga merupakan orang yang mempopularkan pakaian leher hitam dengan kot hitam dan kemeja putih, dan oleh itu boleh dianggap sebagai salah seorang nenek moyang hari ini. tuxedo tali leher hitam .

Bertie dengan empat tali leher di tangan

Bertie dengan empat tali leher di tangan

Pakaian leher Mengkomunikasikan Status Sosial Seseorang

Apabila Ratu Victoria berada di atas takhta, kelas pertengahan menjadi lebih kuat dan kaya dan berikutan hierarki pakaian leher berkembang dalam erti kata bahawa ia mengisytiharkan kedudukan semasa seseorang dalam masyarakat. Semakin jauh seorang lelaki telah mendaki skala sosial, semakin senyap dan lebih halus pakaian lehernya, manakala semakin rendah dia diletakkan, semakin cerah dan pelbagai pakaian lehernya.

Sudah tentu, ia juga merupakan cara bagi lelaki untuk menyatakan keinginan mereka untuk mobiliti sosial ke atas dengan memakai tali leher yang biasanya ditetapkan untuk langkah seterusnya. Dalam erti kata itu, ia sangat serupa dengan falsafah pakaian hari ini untuk pekerjaan yang anda inginkan, bukan pekerjaan yang anda miliki.

Pin Kayu

Dengan populariti Cravat, satu lagi aksesori berkembang: pin kayu

Motif tertentu lebih popular daripada yang lain. Sekitar tahun 1850-an kasut kuda, kepala musang, periuk piuter, paip bersilang, corak willow dan pisau serta pin garpu sangat meluas. Menjelang tahun 1870-an, kerang, syiling, burung, bunga, dsb. sering digunakan sebagai motif untuk pin kayu, sebelum mutiara dan berlian menjadi terkenal di fin de siecle.

Pemerintahan pin kayu berlarutan sehingga tahun 1920-an apabila tali leher tradisional 3-lipat empat di tangan digantikan dengan pin seri dan klip.

Tuan-tuan-di-Royal-Ascot-in-Morning-Coats dengan But Balmoral dan But Button

Tuan-tuan-di-Royal-Ascot-in-Morning-Coats dengan But Balmoral dan But Button, Ascot, tali leher dan tali leher

Ascot

Pin kayu pengikat adalah aksesori pilihan untuk dipakai dengan Ascot. Pada asasnya, Ascot muncul pada tahun 1870-an dan mengambil namanya daripada perlumbaan kuda Royal Ascot. Siapa atau apakah sebenarnya yang bertanggungjawab untuk konvensyen penamaan ini masih tidak jelas. Walau bagaimanapun, kita tahu bahawa Ascot pada mulanya diperbuat daripada foulard sutera dalam warna meriah yang berukuran 50″ panjang dan hampir satu inci lebar di bahagian belakang, jadi ia sesuai di bawah kolar, manakala hujungnya adalah kira-kira 3″ lebar, dan segi empat sama yang kemudiannya dijahit tertutup.

Honore de Balzac dengan Stick Pin di Cravat

Honore de Balzac dengan Stick Pin di Cravat

Satu lagi variasi Ascot diperbuat daripada foulard sutera dalam warna-warna meriah, dan ia dipakai kembung dan dipegang pada tempatnya dengan pin kayu. Hari ini, anda mungkin hanya melihat Ascots rasmi dipakai dengan betul pakaian pagi di perlumbaan kuda Royal Ascot, majlis perkahwinan masyarakat formal atau pesta kostum dan acara lakonan semula.

Cravat dengan Kolar Kaku dan Pin Kayu

Cravat dengan Kolar Kaku dan Pin Kayu

Lelaki dengan Kucing memakai simpulan empat di tangan - oleh Cecilia Beaux 1898

Lelaki dengan Kucing memakai simpulan empat di tangan – oleh Cecilia Beaux 1898

Empat Dalam Tangan

Menjelang tahun 1870-an, Simpul Empat Dalam Tangan telah muncul dan menjadi kegemaran ramai dengan cepat. Menariknya, trend ini bukan sahaja disokong oleh industri fesyen tetapi juga oleh tentera. Pada tahun 1800-an Tentera British telah menyingkirkan pakaian seragam berwarna cerah mereka kerana mereka menyedari adalah sasaran yang terlalu baik untuk musuh. Jadi daripada melangkau warna sama sekali, warna rejimen telah dipindahkan ke tali leher, yang kelihatan sangat serupa dengan yang kita kenali hari ini.

Biasanya mereka lebih pendek dan mempunyai jalinan nipis tetapi sebaliknya bentuknya jelas kelihatan seperti tali leher. Pada tahun 1890-an sekolah awam menyertai kegilaan seri, dan hubungan sekolah telah dilahirkan.

Pada masa itu, hubungan yang pendek dan tidak terputus adalah perkara biasa. Lama kelamaan mereka menjadi lebih panjang, dan lebih langsing dalam 40-an, 50-an dan 60-an, sebelum mereka menjadi lebih luas pada 70-an dan 80-an. Pada tahun 90-an kebanyakan tali leher memakai lebar 3.5 dan seterusnya menjadi lebih langsing lagi. Pada asasnya, fesyen tidak pernah tetap, walaupun 3.5″ akan sentiasa boleh dipakai kerana ia kekal abadi.

Wilhelm II dengan tali leher dan Edward VII dengan empat tali leher tangan

Wilhelm II dengan tali leher dan Edward VII dengan empat tali leher tangan

Ikatan Bow Mencapai Tandanya

Pada masa yang sama, tali leher menjadi kegemaran ramai di kalangan lelaki tampan. Pertama, yang tali leher batwing, kemudian tali leher kupu-kupu . Tetapi kedua-duanya tidak baru. Walau bagaimanapun, permintaan untuk warna dalam tali leher adalah sesuatu yang baru.

Permulaan The Bow Tie

Pada awal abad ke-18, tali leher mula dalam bentuk dan saiz yang sama seperti yang ditemui hari ini. Semasa zaman Rococo, saiz rambut palsu mula mengecil dan diikat menjadi kuncir. Bagi mereka yang bukan bangsawan, atau cara yang lebih kecil, rambut palsu yang terlalu mahal untuk dibeli akan menumbuhkan rambut mereka sendiri dan mengikatnya kembali dengan kuncir. Apabila rambut palsu mula dilihat sebagai perempuan, ahli masyarakat yang lebih kaya mula meniru fesyen ini. Untuk mengikat rambut, mereka akan menggunakan reben dan busur yang kemudiannya dilukis di leher dan disimpulkan dengan busur lain yang dipakai di leher kosong atau kolar berkanji.

Aubrey Beardsley memakai tali leher berwarna senada dengan sut tiga helainya. Perhatikan boutonniere dengan tongkat dan sarung tangan

Aubrey Beardsley memakai tali leher berwarna senada dengan sut tiga helainya. Perhatikan boutonniere dengan tongkat dan sarung tangan

Busur tunggal ini dikenali sebagai busur solitaire yang membantu membezakannya daripada gaya lain yang popular pada masa itu. Oleh itu, walaupun orang biasa mula memakai bahan yang diikat di leher mereka dalam haluan pada separuh kedua abad ke-18.

Berikutan revolusi, pakaian British telah diselaraskan dan lelaki itu mengetepikan warna-warna cerah memihak kepada kot dan ekor pakaian hitam. Ia menjadi bahawa lelaki mula memakaijaketdan seluar, membersihkan diri mereka daripada pakaian yang dianggap sebagai pakaian yang tidak masuk akal, termasuk rambut palsu dan bedak muka, busur dan renda. Satu-satunya yang tinggal ialah cravat yang menjadi satu-satunya cara lelaki untuk memperkenalkan sejumlah bakat atau sentuhan warna pada pakaian hariannya. Hanya yang memakai dandies pada masa itubaju pinggang, tetapi sebahagian besarnya disembunyikan. Yang tinggal hanyalah cravat yang menonjol dari bawah kot rok dan redingotes.

Kini setelah tempoh renda telah hilang, pakaian leher menjadi sangat jelas dan dililit di leher yang serupa dengan selendang untuk membina ketinggian dalam usaha untuk melengkapkan kolar yang sangat tinggi yang terletak pada pipi lelaki. Ia membuat leher kelihatan seperti maksiat dan kapak itu diikat dengan busur atau simpul Gordian.

Aubrey Beardsley pada tahun 1893 memakai tali leher

Aubrey Beardsley pada tahun 1893 memakai tali leher

Jangan sekali-kali Pakai Tali leher Yang Dibuat Sedia

Pada tahun 1900, buku Clothes And The Man telah diterbitkan dengan nama samaran Major. Ia memberikan perincian kepada tali leher yang terpikat, kelas pertengahan Victoria cara mengikat tali leher dengan betul dan cara menggabungkannya dengan baju dan bahan apa yang perlu dipilih. Apabila bercakap mengenai tali leher, jurusan itu sangat jelas: Sudah tentu, tiada lelaki yang pernah memakai tali leher bersolek, dan tidak mahu kredit memakainya. Beliau berkata lebih lanjut: Saya menganggap tugas setiap bapa kepada anaknya ini apabila meninggalkan sekolah; ia akan menyelamatkannya daripada banyak membakar hati dan kebimbangan selepas kehidupan.

Sekiranya bapa anda tidak mengajar anda, anda mesti menonton video kamiCara Mengikat Tali Lekuk. Menariknya, buku itu diteruskan dengan gayanya sehingga tahun 1960-an .

Perniagaan Simpulan Ikat

Seorang lelaki yang rajin dengan nama Stefano Demarelli menyedari ada peluang untuk diperoleh, dan mula menawarkan kursus tentang cara simpulan pelbagai jenis pakaian leher. Dengan setiap kursus berlangsung selama enam jam, dia mengenakan bayaran sembilan Lira sejam kepada setiap peserta. Lelaki datang dari mana-mana dan pesolek mengenakan jumlah wang yang terlalu tinggi untuk simpulan dan petua gaya terkini.

Putera John dengan pakaian leher simpulan kelasi yang difoto oleh George Grantham Bain, c. 1913

Putera John dengan pakaian leher simpulan kelasi yang difoto oleh George Grantham Bain, c. 1913

Buku Terlaris Pertama Mengenai Ikatan Pakaian Leher Muncul pada tahun 1827

Pada tahun 1827, sebuah buku telah diterbitkan di sebuah kedai cetakan kecil di Paris yang dipanggil L'Art de Se Mettre la Cravate. Risalah ini benar-benar yang pertama seumpamanya kerana ia menjadi apa yang kini kami anggap sebagai salah satu penjual terbaik antarabangsa yang pertama.

Dalam tempoh di mana kebanyakan penerbitan tidak berguna dan mengenai perkara-perkara remeh dan tidak penting, buku ini terbukti berguna kepada lelaki yang berminat dalam mengikat pakaian leher dan kemudiannya diterbitkan di Itali pada tahun yang sama, dan England pada tahun berikutnya.

Balzac dengan tali leher kecil

Balzac dengan tali leher kecil

Balzac Membayar Hutang Talian Dengan Cara Yang Kreatif

Sehingga baru-baru ini, kebanyakan ahli sejarah percaya bahawa buku itu sebenarnya adalah karya beberapa penulis yang menyumbang. Walau bagaimanapun, jika kita meneliti nama pengarang yang dikatakan ini, kita dengan cepat dapat melihat sesuatu yang sangat menarik. Apabila buku itu diterbitkan di Perancis, ia telah dikreditkan sebagai ditulis oleh Baron Emile de l'Empésé. Apabila ia diterbitkan di Itali, garis kecilnya ialah Conte della Saida. Setahun kemudian apabila ia diterbitkan di England, penulis disenaraikan sebagai H. Le Blanc.

Bagi mereka yang bercakap dalam bahasa itu, anda dengan cepat menyedari bahawa perkataan empésé bermaksud kanji dan saida bermaksud kanji manakala, le blanc dengan jelas bermaksud putih. Semua istilah ini dengan mudah boleh menjadi rujukan kepada kolar yang dipakai pada zaman itu.

Walaupun ia kelihatan seperti kebetulan, rumah percetakan yang menerbitkan karya itu dimiliki oleh Honoré de Balzac. Kebetulan pada masa itu, Balzac kononnya berhutang wang kepada beberapa pemiutang yang merupakan pembuat tali leher dan baju. Apabila kita meneliti senarai perkilangan yang disyorkan, senarai itu nampaknya tidak lain daripada pemiutang yang dia terhutang budi. Atas sebab ini, ada yang percaya buku itu adalah cara untuk menyelesaikan hutang.

Bagi mereka yang masih tidak pasti, perlu diingatkan bahawa selain buku ini, Balzac juga menerbitkan beberapa siri buku lain termasuk ' Seni membayar hutang anda dan memuaskan pemiutang anda tanpa membayar sesen pun '.

Bertie sekitar tahun 1880 memakai simpulan empat di tangan dengan pakaian negara

Bertie sekitar tahun 1880 memakai simpulan empat di tangan dengan pakaian negara

Kehancuran Kolar Kaku

Menjelang akhir abad ke-19, kolar tegak yang kaku secara beransur-ansur mula longgar dan berkurangan saiznya. Doktor percaya bahawa kolar yang kaku menimbulkan kebimbangan perubatan untuk pesakit mereka dan pada tahun 1917, seorang doktor bernama Walter G. Walford menerbitkan buku berjudul Dangers in Neckwear di mana beliau mendakwa bahawa penyakit termasuk ekzema, sakit kepala, vertigo, strok, pekak dan banyak penyakit lain boleh dikaitkan secara langsung dengan pakaian ketat. Beliau seterusnya mendakwa bahawa dengan melonggarkan kolar, seseorang boleh pulih dengan cepat daripada pelbagai penyakit.

Pada masa itulah kolar berkanji merosot dalam populariti dan kolar lembut mula mencari cara mereka ke pakaianbaju raya. Pada mulanya, ia boleh ditanggalkan, seperti kolar kaku dan akhirnya ia dijahit seperti yang kita ketahui dari baju hari ini. Tidak seperti hari ini, kolar sentiasa menuntut beberapa bentuk pakaian leher, tidak kira sama ada tali leher atau tali leher.

Kesimpulan

Sekarang setelah kami menerangkan evolusi pakaian leher, nantikan bahagian terakhir kami di mana kami membincangkan sebab memakai tali leher.

Mengapa Kami Memakai Tali leher

Walaupun tali leher merupakan aksesori terkenal yang dipakai oleh lelaki di seluruh dunia, ahli psikologi dan ahli sosiologi entah bagaimana gagal mentakrifkan sains di sebalik penggunaan dan adat resam yang berkaitan dengan pakaian leher. Malah, bukan sahaja sains tidak jelas, tetapi bagi kebanyakan orang, ia benar-benar membingungkan mereka.

Knit Tie, Gagliardi Sport Coat dan Pocket Square

Tali Kait , Gagliardi Sport Coat dan Poket Square

Ikatan Untuk Hiasan - Itu sahaja

Tidak seperti kebanyakan pakaian yang kita pakai, tali leher adalah hiasan sepenuhnya dan tidak mempunyai tujuan praktikal. Kebanyakan barang yang kita pakai digunakan pertama sekali sebagai alat untuk sama ada melindungi kita daripada unsur semula jadi seperti panas, hujan atau salji dan untuk memenuhi standard pakaian budaya. Anehnya, ikatan memberikan alternatif yang berbeza. Malah skaf yang merupakan nenek moyang tali leher dan tali leher telah digunakan, menawarkan perlindungan pemakai terhadap cuaca. Lelaki hanya tidak menggunakan tali leher untuk memanaskan badan.

Frank Sinatra 1959

Frank Sinatra 1959 Come Dance With Me Capitol Records 1978 Sid Avery

The Tie – Simbol Phallic untuk Seksualiti?

Satu teori di sebalik populariti pakaian leher lelaki datang dari buku itu Psikologi Pakaian oleh J.C. Fluegel , di mana dia mencadangkan bahawa ia boleh dianggap sebagai simbol phallic yang mewakili seksualiti dan maskuliniti lelaki. Apabila Persatuan Industri Pakaian British menghantar tinjauan kepada sekumpulan lelaki terpilih, hampir empat ratus menjawab mengesahkan dakwaan Fluegel, bersetuju bahawa mereka menganggap pakaian leher sebagai simbol seks. Mereka meneruskan tinjauan ini dengan meletakkan iklan dalam The Times, meminta orang ramai menjawab dengan pendapat mereka tentang hubungan. Selepas menerima ratusan dan ratusan respons daripada pembaca, disimpulkan bahawa lebih separuh daripada balasan mengandungi nada seksual yang terang-terangan. Malah, seorang wanita menulis itu seorang lelaki, dengan menanggalkan tali lehernya, melakukan perbuatan yang sangat erotik .

Terlalu mudah untuk mentafsir dan mengkategorikan pakaian leher secara eksklusif sebagai diingini secara seksual. Ramai lelaki memakai sut dan tali leher, tidak kira sama ada sesiapa akan melihat mereka atau tidak, semata-mata kerana ia membuatkan mereka berasa sesuatu yang tertentu, manakala di sebaliknya lelaki yang berpendapat bertentangan memakai tali leher hanya apabila perlu.

 • Michael Douglas sebagai Gordon Gekko

  Michael Douglas sebagai Gordon Gekko

 • Gordon Gekko di Wall Street memakai tali leher berkuasa bercetak dengan motif besar

  ordeon Gekko di Wall Street memakai tali leher berkuasa bercetak dengan motif besar

Ikatan Kuasa

Walau bagaimanapun, bukan sahaja memakai tali leher yang boleh menimbulkan sikap dan perasaan ini, tetapi juga jenis tali leher, warna dan cara anda mengikatnya. Terdapat sebab ikatan tertentu dianggap sebagai ikatan kuasa atau elegan. Berdasarkan sikap atau mood kita, kita sebagai lelaki cenderung memilih tali leher kita dengan sewajarnya. Tali leher tenunan jacquard dengan corak halus dalam jeritan merah, biru atau kuning berani memandang saya manakala seri madder atau challis bulu bercampur dengan lebih halus ke dalam ensembel, manakala a mengikat tali leher membangkitkan watak yang lebih santai. Kami simpulkannya dalam pelbagai cara berdasarkan rupa yang ingin kami tonjolkan, oleh itu cermin atau pantulan siapa diri kita. Kami akan memilih a tali leher busur untuk satu malam ke opera, tetapi a simpulan windsor kepada tali leher jika kita perlu melindungi keyakinan dan kuasa. Malah boleh dikatakan bahawa cara seseorang mengikat tali lehernya menunjukkan sikap yang lebih baik daripada mana-mana bentuk kajian biografi yang lain.

Suit Biru Mohair Dilipat Poket Sutera Persegi dalam Coklat dengan Paisley Biru dan Tali Bertali dalam Sutera Perang Tembakau Pepejal oleh Fort Belvedere

Suit Biru Mohair Dilipat Poket Sutera Persegi dalam Coklat dengan Paisley Biru dan Tali Bertali dalam Sutera Perang Tembakau Pepejal oleh Fort Belvedere

Psikologi Ikatan

Malah kesempitan simpulan itu mencerminkan siapa kita. Simpulan yang longgar boleh dikaitkan dengan seseorang yang lebih baik hati dan lebih periang, atau hanya ceroboh, yang merupakan salah satu sebab jurujual sering digalakkan untuk menggunakan simpulan yang lebih besar. Sebaliknya, simpulan kecil dan ketat boleh dilihat sebagai tegang atau tanda kecanggihan. Sebagai contoh, Putera Charles adalah peminat besar simpulan ikatan kecil dengan ikatan nipis dan ia sangat sesuai untuknya. Menariknya, kajian telah menunjukkan bahawa orang lebih cenderung untuk mendekati seorang lelaki dengan simpulan yang besar dan longgar berbanding seseorang yang mempunyai simpulan kecil dan ketat semata-mata kerana mereka akan menganggap dia lebih cenderung untuk berkomunikasi, kurang mementingkan diri sendiri dan lebih suka membantu.

Walau bagaimanapun, kajian telah menunjukkan bahawa orang sering lebih cenderung untuk mendekati seorang lelaki dengan simpulan yang besar dan longgar berbanding seseorang yang mempunyai simpulan yang kecil dan ketat semata-mata kerana mereka akan menganggap dia lebih cenderung untuk berkomunikasi.

Tali leher Fort Belvedere Paisley Real Ancient Madder & poket challis bulu burgundy dengan titik polka kuning

Tali leher Fort Belvedere Paisley Real Ancient Madder & poket challis bulu burgundy dengan titik polka kuning

Simpulan Membuat Kenyataan

Walaupun lelaki secara teori boleh memilih daripada berpuluh-puluh simpulan ikatan, kebanyakan lelaki hanya akan mempunyai satu atau dua yang mereka jatuhkan semula. Bagi kebanyakan lelaki, itu kerana mereka tidak tahu apa-apa simpulan lain. Walau bagaimanapun, lelaki yang lebih elegan tahu cara mengikat simpulan yang berbeza tetapi selalunya mereka telah menentukan simpulan yang paling sesuai untuk koleksi tali leher, ketinggian, profesion dan penampilan yang mereka tuju. Namun begitu, apabila seseorang meminati pakaian lelaki, anda boleh melihat dengan tepat bahawa mereka bukan sahaja berhati-hati memilih binaan dan bahan tali leher tertentu tetapi juga simpulan, dengan lesung pipit dan kadangkala bilah belakang menonjol dari sisi, untuk menandakan saya tahu dan berbeza daripada Joe Average.

Astaire dengan kolar butang ke bawah, ikatan dengan lesung pipit dan palang tali leher

Astaire dengan kolar butang ke bawah, ikatan dengan lesung pipit dan palang tali leher

Warna, Bahan & Corak Membuat Talian

Warna tertentu sering dikaitkan dengan pelbagai mood dan sifat watak. Kuning atau ikatan emas sering dirujuk sebagai ikatan kuasa, ikatan ungu sebagai agung dan biru atau merah sebagai patriotik – terutamanya di Amerika. Fikirkan sahaja tentang perbahasan TV presiden - bilakah anda melihat seseorang memakai tali leher berwarna oren, plum atau hijau botol? Mungkin tidak pernah. Malah, seorang peguam bela yang baik akan sentiasa mengesyorkan anak guamnya memakai tali leher biru kerana ia menimbulkan perasaan amanah dan jujur. Peraturan ini juga terpakai kepada sebab ramai ahli politik dan pemimpin dunia memilih hubungan biru semasa acara awam.

Bagi pemakai tali leher yang lebih canggih, tali leher berwarna yang lebih luar biasa adalah pemergian yang wajar daripada pakaian leher yang ringkas dan berwarna terang yang boleh didapati di mana-mana sahaja. Memakai tali leher warna biru biru, karat atau chartreuse menggariskan bahawa mereka berbeza dengan cara yang unik - mereka bukan sahaja mengikut trend, mereka menetapkan nada mereka sendiri.

Dua puluh tahun yang lalu, Ikatan Sutera adalah standard dan mungkin anda boleh menemui beberapa tali leher bulu atau kapas sekali-sekala. Hari ini, anda boleh menemui pelbagai jenis adunan dan tenunan yang membantu lelaki menjadikannya unik. Di Fort Belvedere, kami sentiasa berusaha untuk mencipta hubungan yang luar biasa dan unik ikatan busur yang anda tidak dapat temui di tempat lain kerana kami mahu tali leher itu istimewa seperti pemiliknya yang unik.

Kutipan seri seorang jurubank pelaburan Wall Street seperti yang dilihat dalam Wall Street Journal

Kutipan seri seorang jurubank pelaburan Wall Street seperti yang dilihat dalam Wall Street Journal

Di Britain, seri rejimen menandakan bahawa anda adalah ahli rejimen, universiti atau organisasi. Di luar UK, kebanyakan orang tidak tahu tentang isyarat tepat tali leher atau corak tertentu itu, tetapi mereka mengaitkan keistimewaan tertentu dengannya dan pemakai sering memilihnya kerana itu. Mereka mahu dianggap mempunyai citarasa British klasik.

Lebih luar biasa dan sipi tali leher, lebih banyak kita memberikan atribut yang sama kepada pemakainya. Banyak bank dan institusi kewangan sebenarnya memerlukan kerani dan kakitangan mereka untuk memakai tali leher sahaja dengan bintik-bintik kecil tidak lebih daripada tiga atau empat milimeter. Tujuan di sebalik ini adalah bahawa ramai yang percaya apa-apa yang lebih besar adalah tanda yang terang-terangan tentang kesembronoan. Pada masa yang sama, apabila seseorang telah mencapai pangkat tertentu dalam bank, ia menjadi diterima untuk memakai tali leher Hermes dengan gajah kecil pada mereka. Pada ketika itu, semua orang tahu bahawa tali leher Hermes memberitahu saya berjaya dan ia mewakili status tertentu. Oleh itu, ia mempunyai sedikit atau tiada kaitan dengan rasa, ia baru sahaja menjadi satu bentuk pangkat seperti epaulet.

Pada masa yang sama, tali leher satin berkilat merah jambu cerah padat dengan simpulan Windsor yang besar berkemungkinan menjadi ciri seorang jurujual yang kurang ajar, manakala tali leher challis bulu bercetak yang disenyapkan lebih dikaitkan dengan seorang lelaki desa. Semua yang kita pilih dalam seri menghantar isyarat kepada orang lain, dan oleh itu adalah penting untuk memahami isyarat yang dihantar kerana siapa yang mahu dianggap kurang rasa?

Wool Challis Yellow, Green, Burgundy Pheasant Ties oleh Fort Belvedere - sesuai untuk memburu dan menembak

Wool Challis Yellow, Green, Burgundy Pheasant Ties oleh Fort Belvedere – sesuai untuk memburu dan menembak

Tie faux pas

Memandangkan terdapat begitu banyak cara untuk memakai tali leher, adalah penting untuk mengelakkan beberapa kesilapan utama yang tidak akan membuatkan anda menonjol dengan cara yang baik. Contohnya, tiada apa yang menjerit untuk mendapatkan perhatian yang salah lebih daripada hubungan agresif yang menampilkan tokoh komik, wira super, pasukan sukan, logo LV atau Gucci.

Perkara yang sama berlaku untuk klip pada ikatan, simpulan pra-ikat atau simpulan ikatan yang dilonggarkan dengan kolar baju terbuka. Nampak selamba dan terpaksa, macam si ibu dah tuntut anak dia pakai tali leher. Itu tidak pernah diingini kerana ia membuatkan anda kelihatan seperti anda tidak terkawal tetapi dikawal oleh orang lain.

Jika anda tidak tahu cara mengikat seri, tiada masalah, anda boleh mempelajarinya di sini - ia mudah dan tidak akan mengambil masa yang lama untuk belajar.

Mengikat simpulan ikatan

Mengikat simpulan ikatan

Oriental (simpul ikatan yang paling mudah)

Empat di Tangan (paling biasa)

Separuh Windsor

Windsor penuh

Kemenangan

Kelvin

Pratt

Nicky

Rawatan Keutamaan

Pada zaman ini, ada yang menganggap tali leher sebagai peninggalan masa lalu, tetapi ikatan masih penting pada tahap bawah sedar. Ikatan kuasa dipakai untuk menyampaikan kuasa, dan keyakinan. Oleh kerana lebih sedikit lelaki memilih untuk memakainya, andaian orang ramai tentang pemakai tali leher adalah serupa - mereka berjaya, mempunyai pekerjaan berpangkat tinggi atau daripada profesion yang dihormati. Walaupun di luar konteks profesional, tali leher melambangkan kuasa maskulin dalam banyak cara.

Majikan selalunya lebih cenderung untuk mengupah pemohon yang memakai tali leher untuk temu duga berbanding mereka yang tidak kerana memakai tali leher menunjukkan rasa hormat terhadap jawatan tersebut. Oleh yang demikian, a tali leher membantu untuk temu duga . Walaupun anda mendapat pekerjaan tanpa tali leher, kemungkinan besar anda akan menerima gaji permulaan yang lebih tinggi jika anda memakainya.

Berpakaian baik, dan memakai tali leher selalunya seiring, dan memakainya boleh menyebabkannya banyak perkara baik berlaku kepada anda yang tidak akan berlaku sebaliknya .

Kesimpulan

Pada akhirnya, tali leher adalah hiasan dan elemen yang sepatutnya menyanjung pemakainya. Dari pesta seri yang buruk hingga acara tali leher hitam , tali leher adalah bahagian penting dalam almari pakaian lelaki kerana ia mempunyai kesan yang besar terhadap cara seseorang itu dilihat, dan ia berfungsi untuk melengkapkan pakaian seseorang.

Dari segi psikologi, anda boleh menemui banyak sebab untuk memakai tali leher, walaupun yang terbaik adalah untuk menyatakan diri anda.