Fesyen Lelaki Great Gatsby & Pakaian Brooks Brothers

Pakaian Fesyen Lelaki Great Gatsby

Berjalan-jalan melalui jalan-jalan di NYC pada masa ini bermakna anda tidak boleh lari dari Baz Luhrmann F. Scott Fitzgerald The Great Gatsby pada bila-bila masa. Stesen kereta api bawah tanah, papan buletin, surat khabar... semuanya penuh dengan iklan untuk adaptasi terbaharu yang dibintangi oleh Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Tobey Maguire, Isla Fisher, Joel Edgerton, Jason Clarke dan Adelaide Clemens. Walaupun tayangan perdana dunia berlangsung baru-baru ini, tayangan rasmi filem itu akan diadakan pada 10 Mei di AS.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. 346 Madison Ave
  2. Koleksi Gatsby oleh Brooks Brothers
  3. Kebaikan dan keburukan
Kulit Filem Gatsby

Kulit Filem Gatsby

Masa untuk kita melihat secara mendalam beberapa daripada lebih 500 pakaian lelaki yang digunakan dalam filem itu. Oleh kerana kesemuanya dibuat oleh Brooks Brothers mereka Southwick, MA kemudahan, saya terpaksa melawat kedai utama syarikat di 346 Madison Ave untuk mengetahui lebih lanjut mengenainya. BB mencipta pilihan kecil pakaian yang diilhamkan oleh filem dan era yang sedang dijual. Menurut Jason Nickel, bahagian pertama sudah habis dijual dan oleh itu saya ingin memberi tumpuan kepada koleksi, keasliannya dan beberapa pakaian filem yang dipamerkan di kedai Brooks Brothers.Pakaian Petang & White Tie ensembel yang dibuat oleh Brooks Brothers untuk filem Gatsby

Pakaian Petang & Putih Tali leher ensemble yang dibuat oleh Brooks Brothers untuk filem Gatsby

346 Madison Ave

Ini adalah kali pertama saya berpeluang melihat keseluruhan bangunan dan secara keseluruhannya saya cukup berpuas hati. Sebaik sahaja saya melangkah melalui pintu pewter 1915 yang asal, perkara pertama yang saya lihat ialah permaidani merah, pokok palma, candelier besar, poster Gatsby dan pakaian di lorong. Kedai Brooks Brothers yang terbesar dihias dengan baik dan sebahagian besar tingkat pertama didedikasikan untuk koleksi Gatsby mereka. Terkejut saya, mereka mempamerkan lebih daripada barangan filem mereka, begitu banyak pakaian yang sebenarnya digunakan dalam filem itu telah dilihat.

Pertunjukan blazer Gatsby Club di Brooks Brothers di Madison Ave

Kelab Gatsby blazer paparan di Brooks Brothers di Madison Ave

The blaz ers berani dan menyeronokkan tetapi pastinya memerlukan personaliti yang lebih ekstrovert untuk memakainya.

Baju ekor biru tengah malam dengan but butang suede kulit paten

Baju ekor biru tengah malam dengan suede kulit paten but butang

Anehnya, Brooks Brothers mempunyai beberapa kot ekor yang dipamerkan, tetapi malangnya mereka tidak menawarkannya sebagai sebahagian daripada koleksi mereka walaupun mereka masih menjual putih biasa mereka. tali leher ensembel. Saya serta-merta melihat ciri-ciri vintaj potongan, seperti seluar yang tinggi dan jahitan bahu. Sudah tentu, ia tidak sesuai kerana ia dipersembahkan pada peragawati tetapi ia masih kelihatan jelas vintaj. Sebaliknya, lubang butang adalah kualiti yang jauh lebih buruk dan lebih sesuai dengan apa yang anda biasa gunakan daripada pakaian buatan mesin moden. Tidak seperti orang Eropah Selatan, orang Amerika adalah penyesuai awal mesin dalam pengeluaran pakaian. Namun, ia tidak kelihatan benar-benar vintaj, dan oleh itu tidak menghairankan untuk mendengar bahawa ini adalah baju ekor yang digunakan dalam filem itu, dibuat di kilang Brooks Brothers moden di Southwick.

Pakaian malam yang menakjubkan & baju ekor gatsby dengan 2 butang hiasan pada setiap sisi

Pakaian malam yang menakjubkan & baju ekor Gatsby dengan 2 butang hiasan pada setiap sisi

Perhatikan dua butang hiasan dan bukannya dua pada setiap sisi…

Tuks kolar selendang pembiakan vintaj dengan kepak daripada Koleksi Gatsby

Tuks kolar selendang pembiakan vintaj dengan kepak daripada Koleksi Gatsby

Walaupun British tidak akan pernah meletakkan flaps pada yang betul jaket makan malam , rakyat Amerika mencuba lebih banyak dan menambah kepak pada mereka tuxedo . Perhatikan kolar selendang pendek yang melebar di bahagian bawah - ini adalah rupa vintaj yang berbeza yang anda tidak akan dapati hari ini melainkan anda menyesuaikan secara khusus sehelai untuk rupa ini.

Black tie pemilihan Gatsby di Brooks Brothers

Black tie pemilihan Gatsby di Brooks Brothers

Pembiakan BB baju ekor lama daripada corak lama

Pembiakan BB baju ekor lama daripada corak lama

Baju ekor Herringbone biru tengah malam & gaun malam Gatsby bingkai tuksedo yang mengagumkan

Baju ekor Herringbone biru tengah malam & gaun malam Gatsby bingkai tuksedo yang mengagumkan

Saya tidak pasti betapa popularnya baju ekor biru tengah malam pada tahun 20-an tetapi versi herringbone ini nampaknya agak berani bagi saya.

Kot ekor vintaj asli daripada Brooks Brothers - Lihatlah lapan kolar, tali leher dan jahitan kot - lebih baik daripada pembiakan dalam mana-mana aspek

Kot ekor vintaj asli dari Brooks Brothers - Lihat ketinggian kolar, tali leher busur dan jahitan kot - lebih baik daripada pembiakan dalam semua aspek

Brooks Brothers juga mengeluarkan beberapa gambar dari arkib mereka yang menunjukkan kot vintaj mereka. Secara keseluruhan potongan serta perincian adalah lebih baik daripada pembiakan. Sebagai contoh, lihat pada bentuk lapel, yang tali leher busur serta kolar sayap yang boleh ditanggalkan – semuanya terletak pada.

Tali leher & boutonniere boleh laras tanpa gelung

Busur boleh laras tali leher & boutonniere tanpa gelung

Sekarang bandingkan dengan versi moden - tali leher menampakkan penyelaras sisi - mutlak tidak boleh - dan boutonniere berjuntai di tepi kerana ia tidak mempunyai gelung boutonniere .

Kot ekor tulang herring biru tengah malam dari filem - tidak tersedia kepada orang ramai

Kot ekor tulang herring biru tengah malam dari filem – tidak tersedia kepada orang ramai

Biasa 1920

Lapel kolar selendang pendek biasa tahun 1920-an

Koleksi Gatsby oleh Brooks Brothers

Seperti yang anda boleh bayangkan, BB hanya menghasilkan semula sebahagian kecil pakaian Gatsby untuk orang ramai, kerana ia adalah gaya yang sangat khusus. Beberapa keping sudah habis dijual - sut bergaris linen merah jambu bukanlah salah satu daripadanya, yang nampaknya tidak mengejutkan. Ia mungkin bertujuan untuk menarik perhatian, bukan jualan terbaik.

Koleksi Gatsby di tingkat 5 Brooks Brother 346 Madison Ave

Koleksi Gatsby di tingkat 5 Brooks Brother 346 Madison Ave

Aksesori koleksi Gatsby & kasut penonton

Aksesori koleksi Gatsby & penonton kasut

Saya suka fakta bahawa BB membawa balik tukang perahu sebab susah nak cari yang vintaj saiz besar.

Pemilihan pakaian untuk koleksi Gatsby

Pemilihan pakaian untuk koleksi Gatsby

Pemilihan Gatsby Bow Tie

Gatsby Tali leher pemilihan

Menariknya, mereka juga menawarkan busur putih ikatan dalam sutera walaupun mereka tidak menawarkan baju ekor - mungkin mereka diilhamkan oleh pakaian Obama dengan jaket makan malam dan tali leher putih…

Pam petang oleh Peal Co

Pam petang oleh Peal Co

Cardigan kolar shawl hijau - boleh beli.

Cardigan kolar selendang hijau - boleh dibeli.

Kardigan kolar selendang hijau adalah salah satu potongan yang menjadikannya daripada filem sebenar ke rak kedai. Secara keseluruhan saya dapati ia direka dengan baik dan saya berharap kapas itu berkualiti tetapi hanya masa yang akan menentukan.

Topi bot Brooks Brothers asli

Topi asli Brooks Brothers Boater

Rompi berinspirasikan Tattersall & Ginham

Rompi berinspirasikan Tattersall & Gingham

Berbezajaketnampaknya semakin popular dan ia sememangnya cara yang hebat untuk menukar pakaian anda.

Hiasan Brooks Brothers Gatsby

Hiasan Brooks Brothers Gatsby

Sut linen herringbone putih dengan baju biru dan palang kolar

Sut linen herringbone putih dengan baju biru dan palang kolar

Sut lapel memuncak berdada tunggal sedikit lebih glamor berbanding dengan baju lapel bertakik. Oleh itu, Tom Ford sentiasa menjadi penyokong tegar gaya ini dan sejak ia juga popular pada tahun 1920-an, adalah perkara biasa untuk melihat gaya ini dalam koleksi Gatsby. Juga, pin kolar dan palang berada di mana-mana - Saya berharap untuk melihat lebih banyak daripada mereka dalam gambar gaya jalanan tidak lama lagi.

Sut linen merah jambu secara dekat dengan tali leher repp & palang kolar

Sut linen merah jambu secara dekat dengan tali leher repp & palang kolar

Paparan Glamor dengan botol Moet & Chandon

Paparan Glamor dengan botol Moet & Chandon

Sut linen berjalur merah jambu

Sut linen berjalur merah jambu

Paparan Gatsby tingkat satu

Paparan Gatsby tingkat satu

Kebaikan dan keburukan

Walaupun saya menyukai pendekatan umum untuk koleksi Gatsby, dan fakta bahawa BB berusaha keras untuk menjadikan gaya itu boleh diakses oleh khalayak yang lebih besar dengan fabrik yang lebih ringan dan pembinaan zaman moden, gambar model yang memakai pakaian itu tidak menyanjung - sebaik sahaja anda meneliti butirannya. Cuffs terlalu lebar ,baju rayakolar terlalu besar, kasut tidak muat, dsb. Saya benar-benar tertanya-tanya siapa yang bertanggungjawab untuk gambar-gambar ini.

Saya tidak sabar-sabar untuk melihat kesesuaian pakaian dalam filem dan saya akan membincangkan ketulenan apabila filem itu benar-benar di pawagam. Berdasarkan pengalaman masa lalu saya, saya pasti, kesesuaian itu tidak akan menjadi sesuatu yang patut disebut dan ia juga tidak akan sahih, tetapi Baz Luhrman bukanlah seorang yang kuat untuk pembiakan 100%, jadi tidak mengapa. Walau bagaimanapun, mesti disebutkan bahawa orang Inggeris secara amnya melakukan kerja yang lebih baik dalam menyediakan pakaian asli, dan menjadikan persembahan itu sangat popular -Downton Abbeyadalah contoh yang baik untuk itu.

Apa pendapat anda tentang Koleksi Gatsby?

Cardigan kolar Selendang Hijau dengan butang kulit Koleksi Brooks Brothers Gatsby

Cardigan kolar Selendang Hijau dengan butang kulit Koleksi Brooks Brothers Gatsby

Blazer berjalur dengan butang emas - Koleksi Gatsby

berjalur blazer dengan butang emas – koleksi Gatsby

Lihat sahaja manset ini dan cara seluar itu jatuh.

Blazer Tentera Laut dengan paip - Koleksi Brooks Brothers Gatsby

Tentera Laut Blazer dengan paip – ​​Koleksi Brooks Brothers Gatsby

Gabungan Brooks Brothers Gatsby dengan rompi & tali pinggang

Gabungan Brooks Brothers Gatsby dengan rompi & tali pinggang

Tali pinggang dengan rompi - pas palsu klasik.

Tuxedo Gatsby Collection dengan lapel memuncak, poket flap dan vest SB bercorak

Tuxedo Gatsby Collection dengan lapel memuncak, poket flap dan vest SB bercorak

Gatsby Collection White herringbone sut payudara tunggal dengan lapel memuncak

Sut tunggal payudara tunggal Gatsby Collection tulang herringbone dengan lapel memuncak

Apa pendapat anda tentang koleksi itu?