FLANEL – Kain Gugur Bulu Asli

Panduan Flanel Panduan Flanel

Panduan Flanel 2100x800 1

Panduan ini dibawakan kepada anda oleh salah satu kilang fabrik tertua di dunia

Logo VBC rata

Logo VBC rata

Sedikit kain selain itu Tweed adalah sinonim dengan jatuh seperti flanel. Lelaki di seluruh dunia telah menyukai fabrik ini kerana rasa lembut dan warna-warna berbelang-belang. Tetapi apakah sebenarnya flanel itu, dan bagaimana ia sesuai dengan almari pakaian lelaki moden? Itulah yang akan kita bincangkan dalam Panduan Flanel Terbaik hari ini.Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Panduan ini dibawakan kepada anda oleh salah satu kilang fabrik tertua di dunia
  2. Apakah Flanel?
  3. Sejarah Flanel
  4. Agnelli – Duta Flanel
  5. Sut Flanel Kelabu
  6. Flanel & Vitale Barberis Canonico
  7. Lelaki dalam Flanel

Apakah Flanel?

Untuk memahami perkara yang menjadikan flanel begitu istimewa, adalah penting untuk memahami beberapa asas.

Kain ditenun daripada benang, dan terdapat dua jenis benang:

Benang SikatBenang Berkard
Benang bersikat untuk sut pakaian lelaki diperbuat daripada bulu dengan memutar sikat logam yang menjajarkan gentian bulu panjang sambil membuang yang ruji pendek.
Apa yang tinggal ialah benang yang kuat dan licin dengan kemasan yang agak berkilat.
Sebaliknya, benang berkard disikat dengan cara yang mengekalkan gentian bulu panjang dan juga yang pendek.
Akibatnya, benang lebih lemah daripada yang disikat, berbulu dan matte.

Flanel Berkard lwn Flanel Sikat

Flanel tulen sentiasa diperbuat daripada benang berkard, tetapi anda juga boleh menemui flanel yang diperbuat daripada benang sikat. Untuk memberikan permukaan berbulu kain flanel berkard tulen pada kain terburuk dengan benang disikat, permukaannya mesti dikasari dengan cara yang istimewa.

Flanel Berkard Bulu Biru dengan Tingkap Tingkap

Flanel Berkard Bulu Biru dengan Tingkap Tingkap

Sama seperti benang yang disikat secara amnya lebih kuat dan lebih tahan terhadap gosokan, flanel berkard adalah lebih lemah daripada flanel sikat. Tidak digalakkan memakai seluar flanel berkard untuk pemakaian harian, kerana ia akan haus lebih cepat di kawasan geseran tinggi.

Walau bagaimanapun, untuk pakaian umum, flanel berkard sangat sesuai pada bulan-bulan yang lebih sejuk dalam setahun kerana ia berat, selesa dan lembut. Apabila anda memakainya, rasa selesa dan hangat anda inginkan kerusi berlengan yang elok, api yang berderak dan Scotch atauBrandyuntuk dinikmati dengan buku yang bagus.

Flanel Worsted Ringan Daripada Benang Sikat

Flanel Worsted Ringan Daripada Benang Sikat

Sebaliknya, flanel bersikat biasanya lebih nipis dan lebih ringan daripada adik berkardnya dan juga lebih berkilat. Oleh itu, ia adalah lebih sesuai untuk urusan malam tidak formal dan acara pagi. Seluar jalur kasmir untuk sut kereta dorong atau kot pagi selalunya diperbuat daripada bahan ini atau kain kepar halus.

Secara tradisinya, flanel sentiasa diperbuat daripada bulu, tetapi hari ini anda juga boleh menemui flanel yang diperbuat daripada kapas atau benang tiruan. Untuk jaket, sut dan seluar, 100% flanel bulu adalah pilihan terbaik kerana ia selesa, tahan lama dan berlapik dengan cantik.

Warna Melange & Rahsia Percetakan Vigoureux

Sebahagian besar flanel tulen ditenun sebagai kain kepar, tetapi itu tidak bermakna semua flanel dicipta sama. Perbezaannya terletak pada input dan cara ia dihasilkan. Dalam kes flanel, ia bergantung kepada kualiti bulu yang digunakan dan kemasan yang digunakan padanya.

Flanel Kelabu Gianni Agnellis Dibuat Oleh Vitale Barberis Canonico Masih Tersedia Hari Ini

Gianni Agnelli Flanel Kelabu Dibuat Oleh Vitale Barberis Canonico Masih Tersedia Hari Ini

Ciri flanel berkualiti ialah warna 'melange'. Kesan ini dicapai sebelum benang sebenarnya dipintal!

Biasanya, kain dicelup benang, yang memberikan kain tenunan warna seragam. Dengan flanel, ia berbeza: bulu yang tidak dipintal, yang dipanggil perak bulu, dicetak dengan warna yang dikehendaki. Kaedah percetakan melange dinamakan sempena pencipta Perancisnya Vigoureux. Setelah perak bulu dicetak, bulu kemudian dipintal menjadi benang dengan warna campuran. Setelah benang ini ditenun, seseorang menerima kesan warna melange berbintik-bintik yang indah seperti yang dilihat di atas.

Walau bagaimanapun, dari jauh kain itu kelihatan seperti warna pepejal. Proses pencetakan Vigoureux mencipta kedalaman warna tertentu yang anda tidak akan dapati dalam fabrik pepejal biasa. Para penikmat menyukai kesan melange dari flanel mereka, yang memberikannya sentuhan yang kurang formal dan tidak peduli.

Sejarah Flanel

Seperti banyak perkara dalam pakaian lelaki, tidak jelas dari mana asalnya flanel. Ada yang mendakwa ia berasal dari Wales seawal abad ke-16. Orang Perancis menyifatkannya sebagai kain flanel menjelang akhir abad ke-17, dan di Jerman ia dieja kain flanel sehingga hari ini, walaupun ia telah digunakan sejak awal abad ke-18. Pada masa lalu, kemasan kain tidak semaju sekarang, dan flanel adalah lebih berat dan lebih kasar. Oleh itu, flanel hari ini adalah lebih baik daripada apa sahaja yang anda boleh perolehi pada masa itu.

Gianni Agnelli dalam sut flanel kelabu oleh Caraceni dengan kain dari Vitale Barberis Canonico, baju berbutang Brooks Brothers dan tali leher bulu kasar

Gianni Agnelli dalam sut flanel kelabu oleh Caraceni dengan kain dari Vitale Barberis Canonico, kemeja butang bawah Brooks Brothers dan tali leher bulu kasar

Agnelli – Duta Flanel

Yang hebat Gianni Agnelli sangat terpikat dengan kain flanel sehinggakan dia boleh dianggap sebagai salah seorang duta fabrik yang paling terkenal. Dia memiliki banyak sut flanel dalam pelbagai warna kelabu dan menyukai tali leher flanel. Walau bagaimanapun, dia sangat menyukai satu warna kain flanel kelabu pertengahan gelap, yang menjadi Anak domba flanel. Ia pada asalnya ditenun oleh Vitale Barberis Canonico dan kerana popularitinya, mereka masih membuatnya hari ini.

Dia ada mempelajari semua peraturan untuk gaya lelaki klasik dan kemudian memecahkannya dalam pelbagai cara, sekali gus mencipta gaya ciri uniknya. Anda boleh membaca semua tentang dia di sini dalam artikel kami tentang gayanya.

Tali leher Jacquard Tenunan Halus dengan sut flanel kelabu, baju putih & segi empat sama poket

Tali leher Jacquard Tenunan Halus dengan sut flanel kelabu, baju putih & segi empat sama poket

Sut Flanel Kelabu

Flanel ialah fabrik yang menarik dan jika anda tinggal di bahagian yang lebih sejuk di dunia, terdapat sekurang-kurangnya dua dozen cara untuk membuat flanel menjadi pakaian yang hebat — lihat sahaja ini flanel glencheck coklat . Walau bagaimanapun, pakaian flanel yang paling terkenal tidak diragukan lagi ialah sut flanel kelabu. Walaupun ia terkenal pada tahun 1930-an, filem 1956 Lelaki dalam Sut Flanel Kelabu membantu menjadikannya sebagai bahan ruji almari pakaian di seluruh A.S. dan dunia.

Secara teknikalnya, sut flanel kelabu boleh berpayu dara tunggal dengan lapel bertakuk, lapel memuncak, dua butang, tiga butang atau sebarang bilangan kombinasi. Walau bagaimanapun, kegemaran peribadi saya pastinya ialah sut flanel kelabu berdada dua 6×2 dengan lapel memuncak, bolong sisi, poket terpancut atau kepak dan seluar berlipat dengan turn-up / cuffs. Jika anda lebih suka tali pinggang berbanding penggantung, sama seperti Duke of Windsor lakukan, maka anda juga boleh mempunyai tali pinggang flanel kelabu yang sepadan untuk dipakai dengan sut itu.

Selain daripada sut flanel kelabu pepejal, ia kelihatan sangat kacak sebagai a jalur kapur saman atau saman tingkap .

Lelaki yang telah mengembangkan deria gaya mereka sendiri sering memakai sut flanel kelabu yang lebih terang dan walaupun itu mungkin kelihatan gagah, ia pastinya kelihatan lebih maju.

Dr. Churchwell dalam Sut Flanel Kelabu Muda

Dr. Churchwell dalam Sut Flanel Kelabu Muda

Untuk pakaian pejabat biasa, sut flanel kelabu gelap atau arang adalah pilihan terbaik. Jika anda mahu, anda juga boleh mendapatkan flanel Agnelli dari Vitale Barberis Canonico hari ini!

Sudah tentu, anda juga boleh menggabungkan seluar flanel kelabu anda dengan a blazer atau kot sukan berpetak, menjadikannya sut yang sangat serba boleh yang sepatutnya menjadi sebahagian daripada almari pakaian setiap lelaki yang berpakaian kemas.

Tali Ikat Leher Sut Flanel Jendela Kelabu, Edelweiss dan Pocket Square semuanya Fort Belvedere

Tali Ikat Leher Sut Flanel Jendela Kelabu, Edelweiss dan Pocket Square semuanya Fort Belvedere

Flanel & Vitale Barberis Canonico

Vitale Barberis Canonico telah berkecimpung dalam perniagaan fabrik selama lebih daripada 15 generasi, dan kain flanel adalah ruji koleksi mereka. Mereka menawarkan kain flanel berkard tetapi juga flanel buruk berat ringan yang diperbuat daripada benang yang disikat. Saya telah memakai flanel mereka selama bertahun-tahun, dan apabila saya baru-baru ini melawat kilang mereka berhampiran Biella di Itali Utara, saya kagum dengan proses kemasan terkini mereka. Flanel yang mereka hasilkan adalah antara yang terbaik di dunia dan mereka menawarkan banyak pilihan warna dan corak, terutamanya dalam warna kelabu. Saya hanya berharap mereka juga akan membawa flanel putih pudar atau gading biasa supaya lebih ramai lelaki boleh menyesuaikannya seluar slack putih.

Jika anda membeli sut flanel hari ini, kemungkinan besar fabrik itu dibuat oleh Vitale Barberis Canonico, kerana ia memberikan kualiti yang sangat baik yang juga bernilai tinggi. Anda mungkin tertanya-tanya bagaimana perkara itu boleh dilakukan, tetapi syarikat itu disepadukan secara menegak untuk mengawal segala-galanya daripada pengeluaran bulu (fikirkan menggunting kambing biri-biri, memutar benang dan mencelup) kepada menenun, menyiapkan dan menjual fabrik. Lihatlah cara mereka membuat fabrik mereka – agak mengagumkan!

Bagaimanakah anda memasukkan flanel dalam almari pakaian anda?

Lelaki dalam Flanel

Topi Vintage Mayser Homburg dalam warna Brown

Topi Vintage Mayser Homburg dalam warna Brown

Flanel Glen urquhart dengan kemeja berjalur, tali leher tebal pin kolar dan poket persegi

Flanel Glen urquhart dengan pin kolar baju berjalur tali leher tebal dan poket segi empat sama

Agnelli dalam kotak kotak flanel oleh Vitale Barberis Canonico dengan jam tangan di atas manset baju dan tali leher tanpa lesung pipit

Agnelli dalam kotak kotak flanel oleh Vitale Barberis Canonico dengan jam tangan di atas manset baju dan tali leher tanpa lesung pipit

Delon memakai kain flanel

Delon memakai kain flanel

Carraway dalam kain flanel tulang herring kelabu dan baju berbutang

Carraway dalam kain flanel tulang herring kelabu dan baju berbutang

Flanel dengan tali leher kelabu muda

Flanel dengan tali leher kelabu muda

Pininfarina Muda dalam Sut Flanel Jalur Kapur Dua Payudara 6x1

Pininfarina Muda dalam Sut Flanel Jalur Kapur Dua Payudara 6x1

Agnelli dalam selipar dengan socke burgundy dan sut flanel kelabu

Agnelli dalam selipar dengan socke burgundy dan sut flanel kelabu

Pemeriksaan flanel musim sejuk Prince of Wales

Pemeriksaan flanel musim sejuk Prince of Wales

Sut Flanel Kelabu Pertengahan dengan kasut bhikkhu berganda hitam & mantel berwarna navy

Sut Flanel Kelabu Pertengahan dengan kasut bhikkhu berganda hitam & mantel berwarna navy

Kot Flanel Kelabu Pertengahan dengan kolat celah, tali leher rajut & seluar merah pastel

Kot Flanel Kelabu Pertengahan dengan kolat celah, tali leher rajut & seluar merah pastel

Agnelli dalam sut flanel grez 6x1 dengan kasut derby yang lasak

Agnelli dalam sut flanel kelabu 6×1 dengan kasut derby yang lasak

Sergio dengan Sweater Vest & Chalk Stripe Flanel 2004

Sergio dengan Sweater Vest & Chalk Stripe Flanel 2004

Clark Gable anda dengan pin kolar dan tali leher berjalur tebal

Clark Gable anda dengan pin kolar dan tali leher berjalur tebal