Gaya Lebih Fesyen – Pengajaran Dari Masa Lalu

Selepas Enam Iklan Rasmi George Clooney dalam tuksedo lapel bertakuk tanpa ikat pinggang

George Clooney dalam tuksedo lapel bertakuk tanpa ikat pinggang di Festival Filem Venice pada tahun 2013

Mempertaruhkan Faedah Tradisional untuk Gembar-gembur Bergaya

Lelaki muda memilih tuxedo buat kali pertama mempunyai banyak pilihan hari ini. Mereka boleh memilih gaya selebriti yang dilihat di permaidani merah, ciptaan pereka yang dipaparkan dalam majalah fesyen atau trend terkini yang dipromosikan oleh penyewa pakaian formal. Dengan semua alternatif moden ini, lelaki manakah yang mahu memakai tuksedo seperti datuknya? Orang yang mengetahui sesuatu yang baik apabila dia melihatnya.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Mempertaruhkan Faedah Tradisional untuk Gembar-gembur Bergaya
 2. Perubahan ke arah yang lebih teruk: Tali leher Hitam Sejak Akhir 1960-an
 3. Perubahan ke arah yang lebih baik: Masa Depan yang lebih cerah untuk Black Tie
 4. Tradisi yang Diuji Masa: Asas Dasi Hitam
 5. Peraturan untuk Membengkokkan Peraturan
 6. (Tidak Begitu) Sesuai: Belajar dari Masa Lalu
 7. Red-Carpet Romp: Hollywood & Black Tie
 8. Fakta Formal
Cary Grant dengan tuksedo lapel puncak lebar dan tali leher kupu-kupu dan dua kancing baju

Cary Grant dengan tuksedo lapel puncak lebar dan tali leher kupu-kupu dan dua kancing bajuSejak tahun 1960-an, percubaan modernis untuk mencipta semula tali leher hitam biasanya timbul daripada persepsi bahawa ia perlu lebih selesa atau lebih kontemporari. Walau bagaimanapun, penyokong pakaian lelaki klasik berhujah bahawa formula itu telah disempurnakan dan mengganggunya bukan sahaja tidak diperlukan tetapi selalunya akan merosakkan hasilnya.Komponen tali leher hitam telah disempurnakan selama beberapa dekad oleh tukang jahit terbaik dan wanita paling cerdik, kata ahli tradisional Nicholas Antongiavanni. Semua kompromi yang diperlukan telah pun dibuat. Untuk menekan lebih jauh adalah meleset ke dalam kekasaran demi bukan untuk keselesaan tetapi untuk fesyen. A 2004 jurnal dinding jalan pertandingan penerbit:

Ini adalah kuasa pakaian tradisional–ia pada masa yang sama adalah bangsawan dan demokratik. Keseragaman tuksedo menjadikannya merata secara sosial. Dan walaupun kebanyakan instrumen kesaksamaan demokrasi cenderung untuk menurunkan semua bot, tuksedo naik. Penambahbaikan yang akan datang selalu membuang keseimbangan aristokrat-demokratik.

Tuxedo biru muda yang mengerikan dengan tali leher panjang dan boutonniere tahun tujuh puluhan

Tuxedo biru muda dengan tali leher 1970-an yang sangat besar mengganggu dan boutonniere

Perubahan ke arah yang lebih teruk: Tali leher Hitam Sejak Akhir 1960-an

Perangkap Sartorial

Untuk sebahagian besar, sejarah telah mengesahkan hujah tradisionalis. Sejak kebangkitan baby boomer pada 1960-an, percubaan untuk menggantikan konvensyen tali leher hitam, kematangan dan kesesuaian dengan kemodenan, keremajaan dan keperibadian hampir selalu gagal, selalunya luar biasa. Intinya: lelaki yang memilih tali leher hitam tradisional pada tahun empat puluhan dan lima puluhan kelihatan seperti Cary Grant atau Frank Sinatra dalam gambar prom dan perkahwinan mereka, lambang yang keren.

Sebaliknya, anak lelaki mereka yang melihat diri mereka sebagai orang yang sangat tinggi pada tahun 1970-an akhirnya menyerupai ahli kumpulan Lawrence Welk dalam potret mereka sendiri. Keturunan yakin diri mereka seterusnya yang turut memilih fesyen yang bergaya atas gaya tradisional kemudiannya mendapati diri mereka berasa sebak melihat gambar-gambar wannabes Duran Duran. Dan kini lelaki Generasi Y, yakin bahawa mereka tidak akan pernah kelihatan tidak masuk akal seperti pendahulu mereka, dengan sombong memakai diri mereka sebagai tukang mayat yang sesuai untuk hari besar mereka sendiri.

Jason Sudeikis dalam tuksedo lapel bertakuk dengan poket kepak oleh Prada, kolar turndown & tali leher pra-ikat dengan oxford kulit paten hitam

Jason Sudeikis dalam tuksedo lapel bertakuk dengan poket kepak oleh Prada, kolar turndown & tali leher pra-ikat dengan oxford kulit paten hitam

Perangkap Sosial

Walaupun gagal, pilihan gaya prom dan perkahwinan yang tersilap generasi lalu tidak memberi kesan kepada siapa pun kecuali pemakainya. Apabila pelaku sudah cukup umur untuk menghadiri majlis bertali hitam yang betul, mereka biasanya telah belajar pelajaran mereka dan menyedari banyak faedah mengikuti tafsiran adat kod pakaian. Walau bagaimanapun, ramai lelaki muda hari ini - terutamanya dalam industri kreatif - telah memutuskan untuk membawa ketidakbijaksanaan mereka di luar dewan perkahwinan dan ke alam gala rasmi. Di sini pilihan mereka juga memberi kesan kepada orang di sekeliling mereka kerana mereka mengurangkan keseragaman pakaian yang terdapat di tengah-tengah kod pakaian Black Tie.

Jonah Hill memakai tuksedo lapel bertakuk dengan poket berkepak, jam tangan dan kasut derby

Jonah Hill memakai tuksedo lapel bertakuk dengan poket berkepak, jam tangan dan kasut derby

Pengaruh Buruk

Pilihan yang buruk selama lima puluh tahun yang lalu telah bersubahat, jika tidak diarahkan, oleh kebangkitan pengaruh yang sama lemah. Kekurangan model peranan pakaian dalam dunia moden bermula di bahagian atas piramid fesyen dengan penentu arah aliran hari ini: idola budaya pop. Apabila bintang dan penghibur filem debonair seperti Clark Gable dan Cary Grant pernah berjalan di atas permaidani merah, mereka sentiasa boleh dikira untuk melambangkan keanggunan dan keseragaman tali leher hitam yang bersahaja. Walau bagaimanapun, hari ini, fesyen Hollywood sering dipengaruhi oleh selebriti muda yang mempunyai sedikit atau tiada pemahaman tentang prinsip pakaian formal lelaki dan melihatnya terutamanya sebagai alat untuk menarik perhatian.

Industri fesyen yang meluas bukanlah seorang guru yang lebih baik kerana sebahagian besarnya terdiri daripada penggaya yang sama yang memberi makan kepada kilang selebriti yang cerdik. Walaupun majalah pakaian lelaki dan peruncit mewah pernah mendidik pembaca tentang etika dan keanggunan pakaian malam konvensional, mereka kini menonjolkan percubaan kegilaan pereka untuk menarik perhatian orang ramai. Amalan Couture yang sentiasa mencuba mencipta semula fesyen mungkin baik untuk pakaian seharian tetapi pakaian yang dinamakan kerana peranannya sebagai pemelihara bentuk tradisional adalah perkara yang tidak menyenangkan.

Tuxedo biru muda yang mengerikan dengan tali leher panjang dan boutonniere tahun tujuh puluhan

Tuxedo biru muda yang mengerikan dengan tali leher panjang dan boutonniere tahun tujuh puluhan

Arah aliran pereka dan selebriti yang berubah-ubah ini kemudian menapis piramid fesyen untuk mempengaruhi penawaran kedai pakaian formal arus perdana yang memenuhi sebahagian besar pemakai tuksedo. Akibatnya jurujual industri ini lebih berkemungkinan dilatih sebagai pakar dalam pusing ganti inventori berbanding pakar dalam etika tradisional. Lagipun, lebih mudah untuk menjual seorang lelaki muda dengan gaya terkini kemudian meluangkan masa untuk menerangkan kelebihan agung tradisi berabad-abad lamanya.

Perubahan ke arah yang lebih baik: Masa Depan yang lebih cerah untuk Black Tie

Walaupun rekod prestasi suram sejak lima puluh tahun yang lalu, sejarah juga telah membuktikan bahawa tidak semua perubahan adalah buruk. Sebenarnya, apa yang kami takrifkan sebagai tali leher hitam klasik hari ini tidak akan wujud jika bukan kerana perubahan: baju depan lembut dengan kolar turndown dianggap sebagai ketinggian tidak formal apabila mereka mula tampil dengan tuksedo pada tahun 1920-an dan tradisionalis itu. era sama-sama enggan menerima jaket makan malam berdada dua atau cummerbund sebagai apa-apa selain alternatif musim panas yang kasual.

Chiwetel Ejiofor dalam tuksedo lapel puncak dada tunggal berwarna hitam dengan baju kolar turndown & jam tangan

Chiwetel Ejiofor dalam tuksedo lapel puncak dada tunggal berwarna hitam dengan baju kolar turndown & jam tangan

Perbezaan kritikal antara pengubahsuaian sebelum perang tali hitam dan yang datang kemudian ialah perubahan asal diperkenalkan oleh lelaki dengan rasa gaya yang sempurna dan kebiasaan yang menyeluruh dengan tujuan pakaian formal. Dalam erti kata lain - dan ini tidak boleh ditekankan dengan cukup - satu-satunya orang yang berjaya membengkokkan peraturan adalah mereka yang benar-benar memahaminya.

Setelah memastikan bahawa mendapatkan panduan mengenai tali leher hitam daripada penentu arah aliran tuksedo yang paling biasa hari ini adalah serupa dengan mendapatkan arahan menulis daripada yang buta huruf, di manakah kita boleh mencari guru yang benar-benar memahami gaya dan tradisi? Nah, seorang lelaki boleh melihat kepada pengarang gaya dan etika, selebriti yang mempunyai kegemaran yang terbukti untuk penggayaan klasik, tukang jahit yang berpengalaman dan pengunjung pesta bertali leher hitam yang berpengetahuan. Atau dia boleh mendidik dirinya sendiri dan menjadi mentor terbaiknya sendiri, satu proses yang dibuat dengan sangat mudah oleh Panduan ini.

Brosnan sebagai 007 dalam Brioni Tuxedo & Studless Shirt dengan Pleated Front

Brosnan sebagai 007 dalam Brioni Tuxedo & Studless Shirt dengan Pleated Front

Tradisi yang Diuji Masa: Asas Dasi Hitam

Pendidikan kendiri yang berkesan dalam asas-asas tali leher hitam yang berjaya bermula dengan semakan komponen utama laman web ini. Khususnya, definisi asas dan peranan tali leher hitam yang betul seperti yang dinyatakan dalam bahagian Etiket, yang Sejarah evolusi Black Tie dan butiran khusus tanda aras pakaian, Tali leher Hitam Klasik .

Daripada ulasan ini muncul merit asas tali leher hitam:

 • Kekhususan tali leher hitam mewujudkan keseragaman dan oleh itu kesaksamaan di kalangan lelaki.
 • Tali leher hitam memaksimumkan ideal maskulin dengan menjadikan seorang lelaki kelihatan lebih tinggi, lebih kuat dan lebih muda daripada mana-mana jenis pakaian lain.
 • Tali leher hitam menjadikan seorang lelaki kelihatan lebih halus daripada mana-mana jenis pakaian lain.
 • Tali leher hitam memaksimumkan formaliti sesuatu majlis

Merit ini dicapai melalui beberapa peraturan asas:

 • Tali leher hitam menjelmakan tradisi berpakaian yang mantap.
 • Tali leher hitam diasaskan dengan warna hitam. Putih sentiasa sekunder dan warna harus digunakan secara jarang dan dengan budi bicara yang tinggi.
 • Tali leher hitam menekankan perincian yang bersahaja dan kemasan yang elegan.
Ensembel Black Tie bukan tradisional dengan jaket DB baldu dan seluar biru tengah malam, mengikut peraturan gaya tali leher hitam klak

Ensembel Black Tie bukan tradisional dengan jaket DB baldu dan seluar biru tengah malam, mengikut peraturan gaya tali leher hitam klak

Peraturan untuk Membengkokkan Peraturan

Setelah dipersenjatai dengan peraturan tali leher hitam yang berjaya, seorang lelaki boleh menyertai barisan mereka yang layak untuk menilai potensi kejayaan variasi moden. Di samping itu, dia boleh mengambil kesempatan daripada beberapa garis panduan sekunder untuk menilai cara terbaik untuk membengkokkan peraturan tersebut:

 • Mencubanya. Hakikat bahawa trend baharu kelihatan baik pada model profesional atau selebriti popular tidak bermakna melainkan dia yang akan memakainya untuk anda. Begitu juga, anda tidak boleh benar-benar menimbang daya tarikan mendalam trend semasa terhadap nuansa halus gaya tradisional sehingga anda telah memakai yang terakhir juga.
 • Pastikan ia rendah. Variasi yang halus dan menghormati asas-asas yang tinggal hanya membengkokkan peraturan; pelanggaran yang secara terang-terangan melanggar banyak prinsip pasti melanggar peraturan. Main selamat dengan membiarkan pakaian makan malam tidak disentuh dan mengehadkan kelainan moden kepada aksesori yang kurang kelihatan.
 • Rentak diri sendiri. Sertakan tidak lebih daripada satu variasi yang tidak lazim pada satu-satu masa, terutamanya jika ia merupakan pemerkosaan yang amat ketara.
 • Kenali penonton anda. Ingat bahawa adat Black Tie berbeza mengikut wilayah geografi, strata sosial dan formaliti relatif urusan itu. Anda akan lebih berkemungkinan untuk melarikan diri dengan jaket Nehru dan baju kolar band pada majlis anugerah muzik berbanding pada majlis resepsi diplomatik.
 • Bertindak seperti umur kamu. Lelaki yang lebih muda boleh melarikan diri dengan lebih banyak daripada lelaki lain. Begitu juga lelaki yang lebih tua, dalam hal ini. Bagi kita yang lain, sebaiknya kita menerima batasan kita.
Jaket makan malam Off-White berasal dari pakaian yang dipakai untuk pelayaran dan di pusat peranginan tropika.

Jaket makan malam Off-White berasal dari pakaian yang dipakai untuk pelayaran dan di pusat peranginan tropika.

Jika pada ketika ini anda masih tidak terpengaruh daripada bermain-main dengan piawaian bertali arus hitam, maka sudah tiba masanya untuk melihat variasi kontemporari yang popular dalam konteks penanda aras tersebut. Selepas itu, anda akhirnya harus bersedia untuk memasang ensemble moden yang tidak akan membuat anda kecut melihat gambar petang sepuluh tahun ke depan.

(Tidak Begitu) Sesuai: Belajar dari Masa Lalu

Iklan vintaj daripada After Six Formals yang menampilkan empat lelaki dalam kumpulan Black Tie yang tertanggal dari tahun 1970-an

Iklan tempoh dari After Six Formals ini menggambarkan aspek tersendiri dan bertarikh ensembel Black Tie 1970-an

Walaupun industri pakaian formal mungkin telah berhenti menjual tuksedo tidak masuk akal yang dipaparkan dalam iklan ini, banyak peruncit terus menjual tanggapan yang sama mengarut dalam iklan itu bahawa tuksedo tidak semestinya tradisional.

Jangan Kacau dengan Kejayaan

Dalam video lucu ini , pelawak dan pengulas David Mitchell berpendapat tentang nilai ensembel Black Tie tradisional

David Mitchell dalam pakaian kasual dengan lucu mengimbangi versi dirinya yang lebih kecil, berpakaian Black Tie, pada tangan yang dihulurkan pada lakaran kecil untuk video YouTube

Trend Semasa

Enam lelaki kulit hitam dalam kumpulan Black Tie muncul di muka depan Essence berkala edisi Disember 2010

Muka depan Essence edisi Disember 2010

Bab semasa dalam sejarah seri hitam adalah yang agak konservatif. Banyak buku gaya lelaki baru-baru ini telah mengikuti protokol pakaian formal yang ketat dan fesyen tali leher hitam moden cenderung sekurang-kurangnya berpegang pada palet hitam-putih tradisional.

Red-Carpet Romp: Hollywood & Black Tie

Clint Eastwood dan Bradley Cooper di Anugerah Akademi 2015

Clint Eastwood dan Bradley Cooper di Anugerah Akademi 2015

Selepas ciptaan keji iaitu tali leher hitam yang kreatif pada 1990-an, Hollywood telah kembali sedar dan menemui semula merit abadi tali leher hitam yang betul.

Fakta Formal

Sesuai: Jenama Black-Tie Ternama

Seorang model lelaki kulit hitam memakai tuxedo lapel puncak hitam dalam iklan daripada Brooks Brothers

Sebuah klasik tuxedo lapel memuncak daripada Brooks Brothers

Berminat untuk membeli ensembel Black Tie tradisional? Pereka bentuk seperti Ralph Lauren, Tommy Hilfiger dan Brooks Brothers biasanya lebih menghormati prinsip asas tali leher hitam apabila mencipta variasi moden dan produk mereka kurang berkemungkinan mengalami perangkap kebanyakan pakaian Black Tie kontemporari.

Mencari Aksesori Tali leher Hitam Klasik? Jangan Cari Lagi!

Aksesori Tali Hitam dari Fort Belvedere

Aksesori Tali Hitam dari Fort Belvedere

Tali Ikat Busur Satu Hujung Hitam dalam Tali Sendiri Silk Moire Butterfly - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Tali Tunggal Tunggal dalam Satin Sutera Hitam

Beli Dalam Talian Gambar Carnation Boutonniere Fort Belvedere Carnation Merah Gelap

Kubu Belvedere

Bunga Lapel Saiz Hidup Carnation Boutonniere Merah Gelap

Beli Dalam Talian White Initial Pocket Square - Sulaman Tangan di Itali

Kubu Belvedere

White Initial Pocket Square – Sulaman Tangan di Itali

Beli Dalam Talian Manset Simpul Penumbuk Monyet - Bersalut Platinum Perak 925 Sterling

Kubu Belvedere

Manset Simpul Penumbuk Monyet – Bersalut Platinum Perak 925 Sterling

Beli Dalam Talian Tali leher Satin Sutera hitam

Kubu Belvedere

Nama Produk

Beli Dalam Talian Foto Eagle Claw Cufflinks dengan Onyx Ball

Kubu Belvedere

Manset Cakar Helang dengan Bola Onyx – Bersalut Platinum Perak 925 Sterling

Beli Dalam Talian Tali Kasut Petang Satin Hitam pada sepasang kasut kulit paten

Kubu Belvedere

Tali Kasut Petang Satin Hitam Lebar

Beli Dalam Talian Sepasang stokin sutera hitam yang dibuat oleh Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Stokin Terbaik Di Dunia – Over The Calf in Black Silk

Beli Dalam Talian

Terokai bab ini: 5 Tuxedo Tali Hitam Kontemporari – Mengubah Kesempurnaan?

 1. 5.1 Gaya Lebih Fesyen – Pengajaran Dari Masa Lalu
 2. 5.2 Tuxedo Kontemporari
 3. 5.3 Pinggang Bertali Hitam: Rompi Petang Kontemporari
 4. 5.4 Baju Tuxedo Bertali Hitam Kontemporari
 5. 5.5 Pakaian Leher Kontemporari – The Black Necktie et al
 6. 5.6 Kasut Tuksedo Kontemporari, Aksesori Tali leher Hitam dan Pakaian Luar
 7. 5.7 Alternatif dan Pemperibadian Kontemporari