Gaya Lelaki Gila: Roger Sterling

Lelaki Gila Gaya Roger Sterling

Nasib baik untuk kami, pertunjukan popular AMC Lelaki Gila ialah dek yang disusun tebal dengan watak lelaki berpakaian klasik. Don Draper , watak utama yang rumit dari segi emosi dan berkarisma, sering dibantu dan bersubahat dalam tingkah lakunya oleh Roger Sterling, lelaki yang pada asalnya melihat berlian Don dalam keadaan kasar. Hari ini, kita akan memberi tumpuan kepada watak Roger Sterling dan almari pakaiannya.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Watak Roger Sterling dalam Mad Men
  2. Pakaian Roger Sterling dalam Mad Men

Watak Roger Sterling dalam Mad Men

Pelakon Lelaki Gila Musim 4

Pelakon Lelaki Gila Musim 4

Pada permulaan persembahan, Don ialah pekerja Sterling, tetapi dia akhirnya meningkat kepada kedudukan yang sama di firma baharu Sterling Cooper Draper Pryce. Kedua-dua watak itu berkongsi banyak persamaan - cita-cita, panache, dan sudah tentu kegemaran untuk wanita yang bukan isteri mereka - tetapi secara sartorial bercakap, jelas bahawa Don dan Roger berasal dari dua generasi gaya yang berbeza.Pada tahun 1965, Don berusia 40 tahun dan terlalu muda untuk berperang dalam Perang Dunia Kedua. Roger, doktor haiwan Perang Dunia II, sudah tentu lebih tua, walaupun rambut putihnya boleh mengelirukan - pelakon John Slattery Jr . baru berumur 50 tahun. Tidak kira umurnya yang tepat, Roger menjadi dewasa pada lewat 20-an dan 30-an, manakala Don akan membentuk pilihan gaya awalnya pada 40-an dan 50-an. Nampaknya selepas menderita sebagai orang dewasa semasa kemurungan, Roger mempunyai penghargaan untuk perkara-perkara yang baik, dan oleh itu dia memilih sut tiga helai untuk menjadi gabungan tandatangannya. Setelah mewarisi peranannya di firma itu dan akaun legasi rokok Lucky Strike yang kini tidak berfungsi daripada bapanya, Roger tidak pernah benar-benar perlu melakukan banyak perkara di pejabat.

Roger Sterling dengan Vest Sahaja

Roger Sterling dengan Vest Sahaja

Dia jelas mempunyai beberapa isu hak, yang sering menampakkan diri dalam bentuk sindiran, kekasaran, dan keterlaluan. Roger masih belum benar-benar belajar daripada kesilapan, dan pilihan pakaiannya bertindak sebagai muka depan tingkah lakunya yang serba serbi dan tidak beraksi.

Pakaian Roger Sterling dalam Mad Men

Hampir semua sut yang dipakai oleh Roger Lelaki Gila ialah sut 3 helai dengan seluar berlipat, tanpa manset. Sut dada dua diketepikan, sut klasik tiga helai berpakaian seperti yang seseorang boleh dapatkan sebelum menceroboh pakaian malam, dan ia sangat sesuai dengan personalitinya yang ego. Memandangkan usianya, Roger lebih bersedia dengan caranya, dan tidak mungkin menghargai arah gaya yang telah diambil oleh 60-an. Thekaindia pilih semuanya berakar umbi dalam pakaian perniagaan, dan terdiri daripada pakaian kelabu muda, sarji tentera laut dan jalur bayangan arang hingga halus pin berjalur pakaian. Di luar pejabat, dia biasanya memakai topi yang dipasangkan dengan abaju atasandan hitam klasik kasut oxford . Sepanjang persembahan, beliaubaju rayahampir secara eksklusif putih biasa – pertalian yang dikongsi oleh kebanyakan watak lelaki.

Di dalam Kereta

Di dalam Kereta

Dalam julat item pakaian yang Roger anggap boleh diterima oleh imejnya, dia menunjukkan lebih banyak kesanggupan untuk bermain dengan komponen gaya yang berbeza. Sebagai contoh, anda boleh melihat dia dalam pelbagai kolar baju, dengan atau tanpa palang kolar, pelbagai ikatan dan aksesori seperti jam tangan rata, emas, dan aksesori seperti jam tangan rata, emas, dan pautan manset. miliknya ikatan , walaupun tidak terlalu lebar, tidak pernah sempit seperti Don Draper ikatan dan lebih klasik pada kira-kira 7 atau 8 cm lebar. Juga, dia memakai pelbagai segi empat sama poket fabrik dan lipatan - bermahkota, rata atau hanya mengembang. Aksesori kegemarannya jelas sekali ialah rokok, dengan detik terdekat ialah gelas lowball.

Walaupun perhatiannya terhadap perincian, dia melakukan kesilapan sesekali yang nampaknya lebih dikaitkan dengan pereka pakaian daripada pilihan wataknya. Kadang-kadang, anda boleh melihat dia memakai padanan norak tali leher dan segi empat sama poket gabungan yang tidak perlu dipakai oleh seorang lelaki dengan keyakinannya. Lebih teruk lagi, anda sering melihat dia memakai tali pinggang di bawahnyajaket, yang menyebabkan ia bertumpuk dan menampakkan bahagian rendah seluar dan sedutan kain baju yang biasanya tersembunyi.

Bert Cooper dalam Argyle Socks & Roger Sterling

Bert Cooper dalam Argyle stokin & Roger Sterling

Dia sentiasa memakai kot payudara tunggal dengan lapel bertakuk, biasanya dengan 3 butang . Padanan diabaju pinggangbegitu juga dengan payudara tunggal dan dia sentiasa mengikut peraturan meninggalkan bahagian bawah butang waistcoat dibuka . Tetapi mari kita lihat secara terperinci pada salah satu pakaian Roger:

Di sini, Roger memakai sut berjalur bayang-bayang dengan kemeja putih, kuning air dan bertitik hitam tali leher , dengan padanan segi empat sama poket dan pautan manset. Daripada jahitan pilih dan lubang butang sebenar, kot ini mempunyai tepi yang dijahit mesin dan 4 butang cuff. Walaupun ini sebenarnya dilihat pada sut mewah tahun 1960-an, kerana Roger akan memakainya, mereka akan mempunyai jahitan pilihan yang betul dan lubang butang yang dijahit tangan.

Butiran Roger Sterling

Butiran Roger Sterling

Stokin jalur bayangan arang digabungkan dengan hitam separuh brogue oxfords yang nampaknya tidak sesuai dengannya. Selain itu, jika anda memberi perhatian kepada cara kasutnya diikat, anda dapati bahawa kedua-dua kasutnya tidak diikat dalam corak garis selari oxford yang betul. Hebatnya, kedua-duanya kasut mempunyai corak pacing yang berbeza! Memandangkan ini adalah pakaian klasik, tidak ada lelaki perniagaan yang waras akan memakainyakasutdalam dua cara yang berbeza.

Kasut Oxford Roger Sterling

Roger Sterling Kasut Oxford

Corak ikatan ini berlaku sepanjang musim Mad Men, yang membuatkan saya percaya mereka hanya menyuruh dia memakai sepasang kasut sepanjang keseluruhan persembahan! Cukuplah untuk mengatakan, anda harus sentiasa memutar kasut anda untuk mendapatkan lebih banyak haus daripada mereka dan sudah tentu, demi keanggunan, adalah diingini untuk mempunyai pelbagai corak kasut. Mempunyai hanya sepasang kasut yang sesuai - walaupun ia adalah klasik serba boleh seperti oxford hitam Roger - masih mewujudkan kompromi gaya yang berterusan. Mereka tidak akan menjadi padanan yang sempurna untuk semua pakaian, dan nampaknya tidak mungkin seorang lelaki yang menghargai aksesorinya seperti yang dilakukan oleh Roger hanya akan memakai sepasang kasut.

Secara keseluruhan, Roger Sterling ialah watak penting dalam Mad Men. Dia mempunyai beberapa garisan terbaik dan wataknya disokong dengan baik oleh almari pakaiannya, kecuali pemilihan kasut dan tali pinggangnya.

Apa pendapat anda tentang pakaian Roger Sterling dalam Mad Men? Beritahu kami!