Gentlemanly Pursuits: Pakaian Memburu & Menembak

pakaian menembak berburu

Saya pernah masuk ke Cabela dan meminta a tweed jaket dan sepasang brek. Jurujual itu memberi saya pandangan hairan. Mereka tidak mempunyai kedua-duanya. Sebaliknya, mereka mempunyai barisan dan deretan penyamaran, rak senjata buatan besar-besaran dan seorang lelaki berdiri di hadapan saya dengan sebelah tangan memegang pancing dan sebelah lagi di belakang seluarnya mencari apa yang saya hanya boleh andaikan adalah emas. .

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Sejarah Memburu Rekreasi
  2. Perubahan Pakaian
  3. Pakaian Desa Standard
  4. Pemburu Pakaian dan Peniaga
  5. Kesimpulan

Walaupun kebanyakan lelaki di A.S. menganggap memburu sebagai sukan untuk samseng memandu trak pikap bersaiz besar dan meminum bir murah, hanya sedikit yang ingat ia pernah menjadi sukan sopan dan di kawasan luar bandar British, kekal begitu hari ini.

Pencarian

PencarianWalaupun apa yang anda mungkin pernah dengar, camo bukanlah prasyarat untuk memburu. Adakah ia akan meningkatkan peluang anda untuk berjaya menangkap mangsa anda? Kemungkinan. Tetapi jangan lupa bahawa untuk beribu-ribu lelaki yang tidak kot tweed dan tali leher dengan gundog mereka di sebelah mereka, menamatkan pemburuan yang berjaya telah menjadi tradisi lama dalam pakaian desa. Dan hari ini, sebahagian besar daripadanya kekal sebagai tradisi bagi penembak paling tampan yang melawat estet luar bandar yang luas dan indah di Britain.

Sejarah Memburu Rekreasi

Secara tradisinya, faedah memiliki harta bermakna hak untuk memburu dan bukannya tinggal di tanah orang lain, lelaki yang paling mulia akan mencari harta pusaka mereka sendiri. Memburu, sebahagian besarnya, telah menjadi sukan rekreasi sejak raja-raja Assyria memburu singa dari kereta kuda mereka. Sebagai Royals, mereka percaya mana-mana tanah dalam kerajaan mereka adalah hak milik mereka, dan oleh itu memburu juga merupakan cara bagi golongan bangsawan untuk menunjukkan dominasi ke atas rakyat mereka. Apabila permainan itu berpindah dari tanah yang didiami, hutan dikenali sebagai rizab perburuan, dan Royals akan menunggang kuda mereka dan dengan seekor anjing di sebelah mereka, menginjak ke dalam rizab. Semasa abad ke-12 muncul, penjaga permainan ditugaskan untuk memantau populasi haiwan besar di hutan dan haiwan buruan yang lebih kecil di warrens. Walaupun memburu adalah sukan yang dinikmati oleh semua demografi, England memutuskan untuk mengawal selia kerana bilangan hidupan liar yang semakin berkurangan dan mereka yang tidak mempunyai status bangsawan tidak lagi memburu, tetapi pemburuan haram dan, oleh itu, tertakluk kepada hukuman berat oleh mahkamah. Ia menjadi hobi bergaya golongan bangsawan dan arena untuk persahabatan serta latihan ketenteraan. Memburu bukan lagi hak, tetapi satu keistimewaan dan ukuran kelas seseorang.

Makan tengah hari penggambaran tradisional selepas seharian memburu

Makan tengah hari penggambaran tradisional selepas seharian memburu

Maju pantas beberapa abad dan sama seperti pakaian formal berkurangan daripada tali leher putih kepada hitam, begitu juga undang-undang mengenai siapa yang boleh memburu. Ia tidak lagi dikhaskan untuk lelaki bangsawan, tetapi kini, memburu terbuka kepada semua orang, namun masih merupakan sukan yang dihormati dan disertai oleh golongan bangsawan.

Hari ini, memburu dinikmati oleh lelaki dan wanita dari semua latar belakang. Walaupun sudah tentu terdapat beberapa konotasi struktur sosial dalam kumpulan pemburu, ia adalah hobi yang dihargai oleh ramai dan semakin popular di seluruh dunia.

Perubahan Pakaian

Semasa zaman Edwardian dan Victoria, pakaian desa adalah pakaian pilihan bagi mereka yang tinggal dan melawat kawasan luar bandar British. Hari ini, di kebanyakan Britain ia tetap sama. Walau bagaimanapun, trend telah tercetus di Amerika Utara di mana kebanyakan pemburu telah menggunakan almari pakaian yang jauh lebih kasual yang terdiri daripada penyamaran dan cat perang.

Lelaki kampung memanggang

Lelaki kampung memanggang

Ia bermula semata-mata kerana pakar percaya bahawa dengan menyamar ke alam sekitar, anda berkemungkinan kecil untuk menakutkan mangsa anda dan, oleh itu, menikmati pemburuan yang jauh lebih berjaya. Mengguna pakai corak dan warna daripada pelbagai unit tentera, lelaki mula melukis muka mereka dengan cat perang dan memakai sut ghillie untuk sebati dengan persekitaran mereka. Apabila bertahun-tahun berlalu, kebanyakan lelaki yang tinggal di Amerika Utara mula mengaitkan pakaian ini sebagai pakaian seragam dan untuk beberapa orang. tuan-tuan kiri yang gemar berpakaian untuk penggambaran, menjadi sukar untuk mencari pakaian menembak yang sesuai dan lebih sukar untuk meyakinkan rakan-rakan peminat bahawa anda akan memburu dan tidak menghadiri majlis perkahwinan.

Saya sering terkejut dengan berapa ramai orang yang saya temui yang tidak mempercayai saya apabila saya memberitahu mereka bahawa a jaket tweed , tali leher dan sepasang brek adalah tradisional pakaian memburu . Malah, untuk membuktikannya, saya berdiri di luar kedai perburuan tempatan dan bertanya kepada lelaki dan wanita bagaimana mereka akan bertindak balas jika seorang rakan muncul dengan jaket dan tali leher untuk pergi memburu. Jawapannya berbeza dari ketawa hingga terkejut dan terkejut bahawa lelaki sebenarnya berpakaian seperti itu. Seorang wanita, bagaimanapun, teringat melihat pakaian serupa dalam episod Downton Abbey . Saya tidak akan mengulangi apa yang suaminya katakan.

Cabelas ialah kedai memburu moden untuk camo dan senjata api

Cabelas ialah kedai memburu moden untuk camo dan senjata api

Malangnya bagi lelaki yang tampan itu, pakaian menembak telah berkurangan dalam erti kata yang sama bahawa lelaki berhenti memakai seluar slack dan blazer pada tahun 50-an dan 60-an dan kembali kepada seluar peluh dan hoodie sebagai pakaian yang boleh diterima oleh masyarakat untuk keluar sehari. Walau bagaimanapun, masih ada kontinjen kami yang gemar berpakaian untuk acara itu, dan tiada sebab kami tidak boleh memakai pakaian tradisional negara untuk seharian penggambaran. Mana-mana lelaki yang mendakwa anda tidak akan berjaya memburu harus diingatkan bahawa camo telah digunakan untuk beberapa dekad sahaja manakala lelaki telah berjaya memburu dalam pakaian yang elegan sejak orang Rom.

Lelaki Tampan dengan Pakaian Menembaknya

Lelaki Tampan dengan Pakaian Menembaknya

Pakaian Desa Standard

Perkara yang paling penting untuk diingat semasa berpakaian untuk seharian penggambaran adalah untuk membuat lapisan berdasarkan cuaca dan musim. Memakai kot besar adalah penghalang, tetapi pakaian yang sesuai untuk memburu akan mudah dialihkan, selesa untuk dirakam dan akan membuatkan anda hangat dan panas walaupun dalam cuaca yang paling buruk.

Lapisan Pertama

Stoking Menembak Panjang

Paling stokin menembak panjang, datang dalam pelbagai corak yang menarik dan pelbagai warna. Mereka biasanya diperbuat daripada bulu dengan sedikit nilon untuk tetulang. Untuk mengelakkannya daripada terjatuh, adalah sangat disyorkan agar anda memakai garter dengan stokin anda untuk membantu mengekalkan jahitan di antara mereka dan brek anda kedap cuaca.

Ketukangan yang sangat baik pada pistol yang ditempah khas ini

Ketukangan yang sangat baik pada pistol yang ditempah khas ini

rehat

Juga dikenali sebagai Plus Two’s dan Plus Four’s, brek – atau breeches seperti yang kadang-kadang dipanggil di AS – ialah seluar yang dipotong dengan sama ada dua atau empat inci kain di bawah lutut. Sepasang brek yang sesuai akan dibuat daripada tweed British yang tahan cuaca dan hangat dan sama ada sepadan dengan anda baju pinggang dan jaket atau sebaliknya. Ia biasanya boleh laras di sisi dan betis dan boleh digunakan dalam semua jenis aktiviti luar seperti mendaki, permainangolfatau bersiar-siar santai bersama orang tersayang.

Downton Abbey telah membawa penggambaran kembali menjadi popular

Downton Abbey telah membawa penggambaran kembali menjadi popular

Baju Cek

Terdapat banyak baju menembak yang berbeza tersedia, tetapi kebanyakannya datang dalam corak cek seperti tattersall atau gingham. Walaupun ia kelihatan sama dengan kebanyakan baju pakaian, adalah penting untuk memakai baju menembak yang betul kerana ia lebih nipis, lebih panjang dan dibuat untuk membolehkan pergerakan bebas semasa merakam. Sebuah tradisional baju baju akan mengehadkan julat pergerakan anda, dan anda juga mungkin mendapati bahawa ia datang berulang kali tidak tersekat semasa anda melukis. Selalunya dibuat daripada campuran kapas dan bulu, baju ini lebih hangat dan sedikit lebih hangat daripada kebanyakan baju pakaian.

Pendakap gigi

Kaedah standard untuk mengekalkan seluar semasa memburu adalah dengan memakai sepasang pendakap (atau suspender). Yang dijual oleh pembekal penangkapan yang betul biasanya diperbuat daripada kain kotak dan jauh lebih kukuh daripada pendakap lain yang mungkin anda miliki. Walaupun beratnya, ia masih jauh lebih elegan daripada gantungan berburu kontemporari yang dipakai oleh kebanyakan hari ini.

Tali Sutera Madder Purba dalam Warna Hijau Tua dengan Burgundy Besar dan Corak Biru Fort Belvedere

Tali leher

DISYORKAN

Tali Sutera Madder Purba dalam Warna Hijau Tua dengan Burgundy Besar dan Corak Biru Fort Belvedere

Penerangan di sini.

Pautan pembelian

Tali Leher

Tali leher adalah aksesori standard yang dipakai oleh lelaki semasa memburu. Dipegang oleh kot dan sering ditolak ke atas dengan pin kolar, mereka biasanya diperbuat daripada bulu berbanding sutera untuk menahan cuaca dan selalunya datang dalam warna-warna terang atau dengan cetakan berkaitan pemburuan seperti arnab berlari, burung atau anjing. Tekan di sini untuk mencari tali leher Fort Belvedere yang sesuai untuk menembak.

Lapisan Kedua

Lapisan kedua pakaian sentiasa dipakai sebagai tambahan kepada lapisan asas, tanpa mengira cuaca.

Wellington Boots atau Brogues

Wellington but adalah standard semasa memburu, tetapi baru-baru ini lelaki telah mula memakai brogues juga. Manfaat daripada but adalah bahawa mereka dibuat untuk menahan air dan lumpur. Walaupun anda memburu sambil menunggang kuda atau dari rizab perburuan yang kering, risiko terpaksa berjalan kaki melalui tanah lembap adalah perkara biasa dalam dunia memburu. Seperti Pengakap Lelaki, adalah lebih baik untuk bersedia dengan betul, dan sepasang wellies yang baik akan membawa anda ke tempat yang anda mahu pergi dan kembali semula. Simpan brogue untuk pondok. Tekan di sini untuk membeli sepasang but tradisional Wellington daripada Hunter.

Pelbagai Waistcoats Ganjil untuk Country Gent

Pelbagai Waistcoats Ganjil untuk Country Gent

Kot pinggang

Hari ini, melainkan anda seorang ahli keluarga diraja, kemungkinan besar anda akan memuatkan peluru anda sendiri dan tidak mempunyai pemuat yang diberikan kepada anda semasa penggambaran. Yang terbaik baju pinggang untuk dipakai untuk penggambaran cuaca panas ialah kot pinggang penggambaran sebenar dengan poket besar dan longgar untuk kartrij dan pad bahu terbina dalam untuk melindungi fabrik daripada haus dan bahu anda daripada punggung pistol. Dalam cuaca yang lebih sejuk, baju pinggang bulu hangat tanpa lengan adalah sesuai. Kekurangan lengan adalah untuk membolehkan julat pergerakan yang jauh lebih besar, jadi lengan baju anda tidak menjadi pukal semasa anda melukis, membidik dan menembak. Memandangkan anda akan memakai jaket atau kot, anda tidak perlu berhenti dan menarik lengan baju anda ke bawah selepas setiap pukulan.

Putera William memeriksa elang

Putera William memeriksa elang

Lapisan Ketiga

Jaket Tweed atau Kot Padang

Dalam cuaca yang lebih panas, pakaian desa klasik memerlukan jaket berdada tunggal tiga butang yang diperbuat daripada tweed. Dalam kebanyakan kes ia akan menampilkan lapel takuk. Walau bagaimanapun, sesetengah lelaki telah memilih untuk memakai lapel puncak sebagai tanda berani bahawa jaket mereka telah dipesan lebih dahulu. Malangnya, sesetengah pakar berpendapat bahawa lapel puncak yang lebih besar boleh memberi kesan kepada kualiti tembakan jika ia mengganggu punggung pistol. Untuk cuaca yang lebih sejuk, kot yang sesuai adalah sesuai. Terdapat banyak yang berbeza untuk dipilih seperti yang paling penting kot terselindung , yang Jaket Norfolk dan juga menggodam jaket menampilkan poket yang lebih besar yang sesuai untuk membawa peluru.

Pemburu yang berpakaian kemas

Pemburu yang berpakaian kemas

Cap

A topi lelaki ialah aksesori tradisional di Britain. Dari segi sejarah, lelaki tidak akan meninggalkan rumah tanpa seorang, dan topi yang dipakai sering mengenal pasti seorang lelaki mengikut kelasnya. Ini tidak lebih jelas daripada dalam rancangan televisyen popular Downton Abbey . Jika anda seorang peminat, anda akan perasan bahawa golongan bangsawan akan memakai a homburg atau topi atas dengan pakaian rasmi manakala kakitangan biasanya akan memakai bowler sebaliknya. Sama seperti topi ini dipakai dalam masyarakat, topi dipakai oleh lelaki semasa memburu.

Tudung yang paling biasa ialah topi rata yang sepatutnya selesa dan dipakai menghadap ke hadapan untuk melindungi mata anda daripada matahari. Pilihan lain yang menjadi agak popular pada tahun 1920-an dan seterusnya ialah fedora dan juga trilby. Walau bagaimanapun, pilihan klasik sentiasa topi rata yang biasanya diperbuat daripada tweed. Tekan di sini untuk mendapatkan topi tweed.

Pakaian pemburu moden Dinasti Itik

Pakaian pemburu moden Dinasti Itik

Aksesori

Terdapat beberapa aksesori asas yang ramai lelaki pilih untuk dipakai semasa penggambaran:

Iringan yang sempurna untuk ensembel memburu tweed

Selendang

DISYORKAN

Selendang Boleh Balik dalam Motif Bulu Sutera Merah Burgundy dan Biru dan Paisley – Fort Belvedere

Penerangan di sini.

Belian pautan

Selendang

Dari sudut gaya, seorang lelaki tidak boleh memakai kot tanpa selendang. Menambah a selendang adalah yang menyelesaikan pakaian, dan walaupun ia bukan satu keperluan, ia adalah satu lagi cara untuk menambah sprezzatura kepada apa yang kadangkala boleh dianggap sebagai pakaian yang agak hambar. Tudung bukan sahaja akan membuatkan anda hangat, malah ia menambahkan elemen kecanggihan dan membolehkan anda mempamerkan bakat untuk gaya . Tekan di sini untuk mencari selendang yang sesuai untuk penggambaran sehari.

Sarung tangan

Sarung tangan menembak hampir wajib. Jari yang sejuk boleh membahayakan kesihatan anda serta menjejaskan kualiti tangkapan. Secara tradisinya, sarung tangan yang dipakai ialah sarung tangan kulit bergaris yang agak formal yang diperbuat daripada kulit rusa atau kulit capes, cukup nipis sehingga seseorang masih boleh menarik picu.

Pemburuan musang tradisional sedang dijalankan

Pemburuan musang tradisional sedang dijalankan

Kancing manset

Kancing manset kekal sebagai cara lain untuk mempamerkan beberapa gaya dalam pakaian yang terkawal. Ini adalah masa yang sesuai untuk menarik keluar manset kebaharuan anda dan memakai yang berbentuk anjing atau kuda. Memang bagus untuk menjadi kreatif, tetapi anda juga ingin memastikan ia tidak kelihatan mencolok. Tekan di sini untuk satu set manset sterling yang baru.

Pemburuan Diraja

Pemburuan Diraja

Kelalang

Untuk makluman, kami tidak mencadangkan untuk mengambil alkohol semasa mengendalikan senjata api. Walau bagaimanapun, bagi mereka yang menikmati minuman semasa penggambaran, mengeluarkan kelalang adalah jauh lebih elegan daripada hanya mengambil sebotol bir. Sama ada kelalang berbalut kulit atau kelalang logam, anda boleh menemuinya dijual bermula dengan hanya beberapa dolar dan lebih daripada ratusan. Tekan di sini untuk mendapatkan kelalang berbalut kulit yang murah.

Pemburu Pakaian dan Peniaga

Beberapa jenama pakar dalam pakaian menembak dan pakaian desa yang betul, dan kami menyenaraikan beberapa daripada mereka di bawah dalam susunan rawak.

Wool Challis Yellow, Green, Burgundy Pheasant Ties oleh Fort Belvedere - sesuai untuk memburu dan menembak

Wool Challis Yellow, Green, Burgundy Pheasant Ties oleh Fort Belvedere – sesuai untuk memburu dan menembak

Cordings of Piccadilly

Tanpa persoalan Cordings ialah penjual pakaian yang lengkap, anda mempunyai segala-galanya di bawah satu bumbung. – Duke of Wellington, Pelanggan.

Pilihan utama kami untuk pakaian desa, Cordings dikenali sebagai penyalur terunggul untuk lelaki yang arif. Mereka menjual segala-galanya yang mungkin anda perlukan untuk melengkapkan diri anda untuk menembak, tolak senapang dan peluru.

Pintu Masuk Cordings di Piccadilly

Pintu Masuk Cordings di Piccadilly

Musto

Versi pakaian desa tradisional yang lebih kontemporari, Musto ialah seorang lagi saudagar berkualiti tinggi yang membekalkan pakaian memburu kepada penembak terkenal. Tekan di sini untuk laman web mereka.

Pemburu

Hunter membuat beberapa but Wellington terbaik di pasaran dan merupakan satu-satunya jenama but yang diiktiraf oleh Cordings of Piccadilly. Jika anda sedang mencari but laci teratas yang boleh mengatasi masalah, Hunter's harus menjadi pilihan utama anda. Tekan di sini untuk membeli sepasang but Hunter welly klasik atau tekan di sini untuk melawati laman web mereka.

Gambar dari Livre de la Chasse menunjukkan geganti anjing berlari yang dipasang di laluan hart

Gambar dari Livre de la Chasse menunjukkan geganti anjing berlari yang dipasang di laluan hart

Lobak Desa Kuda

Kadangkala, bagi mereka yang berada di Amerika Utara, pemikiran untuk membelanjakan beribu-ribu untuk pakaian British dan kemudiannya perlu membayar duti di Kastam adalah terlalu berat untuk ditanggung. Bagi mereka di Amerika Syarikat, terdapat pedagang di Virginia yang menjual pakaian desa tweed. Anda mungkin tidak menemui semua yang anda cari, tetapi anda pasti akan menemui sebahagian daripadanya. Tekan di sini untuk melawati laman web mereka.

Dubarry

Seorang lagi penjual pakaian tradisional, Dubarry ialah pedagang Ireland dengan kehadiran AS dalam talian. Dengan daya tarikan yang lebih kontemporari, Dubarry membawa pakaian untuk seisi keluarga dan pakar dalam pakaian wanita. Tekan di sini untuk melawati laman web mereka.

Burung pegar biasa ialah permainan popular untuk menembak rekreasi

Burung pegar biasa ialah permainan popular untuk menembak rekreasi

Härkila

Jauh lebih kasual dan moden, Härkila sesuai untuk lelaki yang ingin menyesuaikan diri dengan rakan mereka yang memakai camo tetapi masih kelihatan lebih baik daripada kumpulan itu. Daripada menjadi lelaki ganjil dalam pakaian tweed yang tidak pernah dijemput kembali, pertimbangkan jenama ini sebagai batu loncatan jika anda ingin mencari pakaian yang lebih elegan. Tekan di sini untuk melihat laman web mereka.

Schöffel

Satu lagi jenama yang sangat kontemporari, nilai jualan besar dengan pedagang Jerman ini ialah mereka diiktiraf oleh Cordings dan juga dijual di kedai mereka. Ia adalah satu lagi batu loncatan yang ideal untuk menjadi pakaian tradisional British. Tekan di sini untuk membeli-belah produk mereka.

Beretta 687EELL buatan tangan yang cantik

Beretta 687EELL buatan tangan yang cantik

Adegan anjing memburu diukir ke dalam pistol ini

Adegan anjing memburu diukir ke dalam pistol ini

Rumah Bruar

Jika Schöffel adalah pakaian kasual dan Cordings ialah pakaian perniagaan, House of Bruar adalah pakaian kasual perniagaan. Peruncit pakaian luar bandar yang terkenal, Bruar ialah satu lagi pilihan utama apabila anda mencari sesuatu yang lebih moden tetapi masih halus. Tekan di sini untuk mencari laman web mereka.

Brandecosse

Pembuat but Scotland ini terkenal dengan but kulit Wellington mereka. Mereka menawarkan rangkaian yang agak luas dan sering dianggap sebagai but yang lebih formal daripada apa yang dihasilkan oleh Hunter. Tekan di sini untuk laman web mereka.

Kursus Helang

Dikenali sebagai but gaya Wellington anti-keletihan yang pertama, Parcours membuat but mereka dengan mengutamakan keselesaan. Mereka mendakwa bahawa selepas seharian menyusuri hutan, kaki anda tidak akan letih atau sakit. Kami belum menguji ini, tetapi mereka telah membangunkan reputasi yang hebat. Tekan di sini untuk melihat tapak mereka.

Sejarah penggambaran makan tengah hari

Sejarah penggambaran makan tengah hari

John Field

Pakaian Belgium terkenal dengan pakaian hujan dan pakaian menembak kasual. Mereka telah membangunkan reputasi cemerlang untuk merakam dalam keadaan basah, jadi adalah bijak untuk mempertimbangkannya jika anda memerlukan tambahan peralatan hujan . Tekan di sini untuk laman web rasmi.

unta

Seorang lagi saudagar but terkemuka dari Perancis, Le Chameau menawarkan but hujan gaya Wellington buatan tangan, diperkukuh dan kalis air yang dibuat untuk penggambaran. Bahagian yang terbaik ialah ia agak murah. Tekan di sini untuk melawati laman web mereka.

Woodcock & Snipe

Satu lagi pembekal sukan klasik, Woodcock & Snipe mengeluarkan pakaian memburu paling tradisional untuk kawasan luar bandar British. Menawarkan pilihan yang serupa seperti Cordings, mereka agak kurang dikenali yang bermaksud mereka juga cenderung lebih murah sedikit.

Kesimpulan

Jangan biarkan pakaian yang anda pakai ditentukan oleh trend dan rakan. Jika anda membenarkan perkara itu di bahagian lain dalam hidup anda, anda akan memakai jersi sukan dan cermin mata hitam pada waktu malam. Tidak ada sebab seseorang tidak boleh berpakaian elegan untuk apa yang pernah dianggap sebagai sukan paling mulia. Kemungkinan besar jika rakan memburu anda menyindir anda, mereka akan berhenti dengan cepat apabila teman wanita dan isteri mereka mula memuji pakaian anda lewat malam itu.

Apa yang anda pakai untuk pergi memburu? Adakah anda ingin melihat lebih banyak artikel tentang penggambaran pada masa hadapan?