Hänsel Echo & Fesyen Jerman pada tahun 1930-an

Hansel Echo

Baru-baru ini, saya terjumpa majalah fesyen baharu yang tidak pernah saya dengar sebelum ini: Hansel Echo. Tidak lama kemudian, saya menyedari ia sebenarnya adalah penerbitan syarikat Hänsel & Co. A.-G., yang masih wujud hari ini dengan reputasi untuk kanvas jaket berkualiti dan interlining. Hari ini, saya ingin memperkenalkan anda kepada majalah ini serta beberapa ilustrasi fesyen oleh Harald Schwedtfeger.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Sejarah Hansel
  2. Gema Hänsel
  3. Hansel & Reich Ketiga
  4. Ilustrasi fesyen oleh Harald Schwerdtfeger
  5. Pakaian Desa pada tahun 1930/1931
  6. Pakaian Harian Elegan pada tahun 1933
  7. Pakaian Petang
  8. Kelabu & Merah Jambu
  9. Gambar-gambar

Sejarah Hansel

Muka depan Majalah HanselEcho 1933

Muka depan Majalah HanselEcho 1933

Mari kita mulakan dengan sedikit berita tentang sejarah Hänsel: Pada tahun 1908, Encik Bruno Henscke dan Oswald Hänsel mengasaskan 'Henschke & Co. Hansel Horsehair' di bandar kecil Forst di Jerman berhampiran sempadan Poland. Skop perniagaan mereka adalah pengeluaran canvassing dan interlinings. Pada tahun 1921, Encik Hänsel mencipta mesin yang membolehkan mereka memutarkan benang bulu kuda yang tidak berkesudahan. Memandangkan ini adalah ciptaan yang luar biasa, mereka juga menghasilkan filem pendek tentang proses ini, namun saya tidak dapat mengetahui lebih lanjut tentang kewujudan filem ini.Malah pada hari ini, bulu kuda adalah elemen penting bagi setiap sut yang dipesan lebih dahulu, tetapi pada zaman dahulu, ia juga digunakan untuk pakaian buatan kilang. Sesetengah daripada anda mungkin bertanya: mengapa bulu kuda?! Tidak seperti gentian lain, bulu kuda boleh dibentuk dengan cantik oleh tukang jahit dengan seterika dan ia terutamanya membantu jaket kekal dalam bentuk tiga dimensi pemakai. Selain itu, ia adalah bahan yang sukar yang tidak berkedut, dan oleh itu ia membantu fabrik untuk berlapik dengan kemas. Kerana sifatnya yang kasar, ia sering dicampur dengan gentian semula jadi lain seperti kapas, linen atau sintetik.

1933 Iklan Hansel-Echo

1933 Iklan Hansel-Echo

Selepas beberapa tahun wujud, kebakaran besar memusnahkan bangunan utama syarikat. Selepas mereka dibina semula, Hänsel menghasilkan lebih daripada 1 juta ela kanvas setahun. Selepas kejayaan itu, Hänsel diumumkan dan dinamakan semula Hänsel & Co. A.-G.

The Hansel Echo

Pada tahun 1927 , bergema Hansel diterbitkan buat pertama kali sebagai majalah pemasaran untuk perdagangan jahitan dan pakaian. Sehingga tahun 1940-an ia dikeluarkan dua kali setahun dengan edaran lebih daripada 100,000 terbitan. Selain daripada artikel substantif, ia termasuk ilustrasi dan gambar fesyen yang cantik yang akan saya sampaikan kepada anda secara terperinci kemudian.

Hansel & Reich Ketiga

Pada tahun 1930-an, Hänsel menjadi peneraju pasaran Third Reich dan menghasilkan kira-kira separuh kanvas dan interlining di Jerman. Sudah tentu, mereka juga menjual bulu kuda mereka ke luar negara.

Pada masa itu, mereka menawarkan pelbagai jenis produk bulu kuda. Sebagai contoh, Hänsel Echo mengesyorkan untuk menggunakan kanvas khas untuk pakaian formal petang dan pagi dan mereka mempunyai produk khas untuk ketiak, kolar, dsb. Selalunya barang-barang yang berbeza ini telah dijual telah dipotong terlebih dahulu, tetapi ia sentiasa dijenamakan dengan kuda Hänsel merah.

Hansel-Echo Musim Gugur Musim Sejuk 1936

Hansel-Echo Musim Gugur Musim Sejuk 1936

Sekiranya tukang jahit tertentu tidak berpuas hati dengan pilihan yang banyak, mereka menawarkan peluang untuk mencipta kanvas tersuai - sekarang itulah yang saya panggil dipesan lebih dahulu!

Seperti banyak syarikat Jerman, Perang Dunia II menamatkan operasi mereka. Walaupun Hänsel tidak dimusnahkan, mereka telah dirampas perniagaan mereka dan oleh itu En. Hänsel dan Henschke berpisah.

Oswald Hänsel kekal di zon Soviet dan mengasaskan syarikat baru pada tahun 1948, tetapi dia tidak dapat berjaya dalam GDR yang baru dibentuk. Bruno Henschke tinggal di Jerman Barat dan bermula Tekstil Hansel di bandar Iserlohn.

Semasa tahun 1970-an, mereka berhenti memutar benang bulu kuda kerana peralihan dalam pasaran ke arah interlining terpaku. Pada tahun 2009, Hänsel menjadi muflis tetapi mungkin untuk menyusun semula syarikat dan meneruskan operasi perniagaan. Hari ini, Hänsel ialah satu-satunya pengeluar interlinings untuk industri fesyen yang mengeluarkan semua barangannya di Jerman. Mereka juga mempunyai anak syarikat Hänsel-Tec, yang memberi tumpuan kepada tekstil untuk industri kereta dan niche lain.

Ilustrasi fesyen oleh Harald Schwerdtfeger

Encik Schwerdtfeger melukis ilustrasi untuk majalah Hänsel-Echo selama bertahun-tahun. Terima kasih kepada En. Korsitzke, saya dapat membaca beberapa isu Echo yang mengandungi pelbagai ilustrasi.

Pakaian Desa pada tahun 1930/1931

Pakaian Knickerbockers & Desa dengan Lapel Memuncak

Pakaian Knickerbockers & Country dengan Lapel Memuncak

Ilustrasi pertama berpunca dari 1930-31 dan menunjukkan kepada kita pemandangan mendaki di negara ini. Lelaki yang merokok paip di sebelah kiri memakai sut knickerbocker coklat berangan dalam kain kepar bulu tebal. Belang merah putihnyabaju rayadan berjalur hitam & merah tali leher serasi dengan jaket sweater coklat kemerahan yang dipakainya di bawah kotnya. Tudung coklat yang sedikit berbeza sesuai dengannyakasut, dan hijau serai yang tebal di atas stoking anak lembu memecahkan monotoni merah dan coklat.

Rakan sebayanya di sebelah kanan memakai sut tiga helai kelabu yang menakjubkan dengan cermin tingkap biru halus. Secara tradisinya, mereka bertiga mengepak poket tampal kot ini memerlukan lapel bertakuk tetapi jelas Schwertfeger memilih rupa yang luar biasa.

Baju kemeja biru muda, tali leher biru tua dan stokin berjalan lancar bersama-sama, walaupun saya tidak pasti topi kelabu dengan pita topi hitam dan coklat kasut penonton dengan kanvas adalah gabungan yang hebat; gaya formal dan tidak formal mereka yang bercanggah kelihatan janggal bersama. Apa pendapat kamu?

Menariknya, wanita di belakang memakai a Jaket inspirasi Norfolk dengan skirt padan, yang mungkin anda tidak akan lihat di mana-mana hari ini.

Pakaian Harian Elegan pada tahun 1933

Sut & Penonton Double Breasted

Sut & Penonton Double Breasted

Di sini kita melihat dua lelaki adalah siluet payudara dua yang sangat serupa. Satu-satunya perbezaan adalah warna serta butang hiasan hadapan di sebelah kanan. Selain itu, bahu, lapel, panjang, langsir dan seluar adalah hampir sama. Saya hanya boleh meneka, tetapi saya fikir ilustrator memilih siluet yang hampir sama ini untuk menunjukkan cara warna boleh mengubah keseluruhan rupa.

Gabungan baju putih dan polka dot hitam tali leher agak formal, walaupun kasut penonton dan terutamanya topi gaya Safari lebih kasual.

Baju belang merah sangat serupa dengan gambar pertama. Walau bagaimanapun, tali leher ini sama ada dipakai dengan pin atau corak titik kecil pada tali leher. Chamois itu sarung tangan bezakan kasut serta topi tanpa mencipta ensembel yang ganjil.

Walaupun ramai lelaki - terutamanya di Itali, i.e. Kali ini – memakai kot dua payudara mereka dengan butang bawah dibuka , pilihan fesyen ini dianggap tidak boleh diterima ketika itu.

Gabungan di sebelah kiri terdiri daripada kelabu muda kain flanel seluar slack dan kot coklat karat dengan bahagian bulat yang menarik di bahagian hadapan dan lapel tipikal pendek tetapi lebar pada tahun 1930-an. Hijau tali leher busur dengan simpulan kecil mencipta kontras yang baik dengan baju putih, dan putih sarung tangan berjalan lancar dengan penonton, yang mempunyai topi coklat dan pelana coklat di tengah.

Sama seperti kebanyakan lelaki ketika itu, dia memang memakai ajaket, walaupun anda hampir tidak dapat melihatnya.

Pakaian Petang

Pakaian Malam - Tuxedo, Tali leher Putih & Sut Lounge

Pakaian Malam – Tuxedo, Putih Tali leher & Sut Lounge

Gambar ketiga nampaknya dipentaskan kepada saya kerana ia terdiri daripada tiga peringkat formaliti; tidak mungkin ada satu peristiwa di mana ketiga-tiga gaya akan hadir dan boleh diterima. Kod pakaian lebih tegar berbanding hari ini.

Di sebelah kanan, kami mempunyai a budiman dalam sut berdada tunggal arang dengan lapel memuncak, poket berkemeja putih, tali leher hitam, kasut hitam dan putih segi empat sama poket , yang semuanya sesuai dan boleh diterima untuk pakaian malam jika anda tidak memiliki a tuxedo . Untuk sentuhan warna, saya akan memilih tali leher yang berbeza dan stoking yang lebih menarik.

Di sebelah kiri, kami melihat seorang lelaki bertuxedo / jaket makan malam . Pada masa itu, ini dianggap sebagai separa formal. Potongan jaket makan malam sangat baik - terutamanya lapel yang sedikit memuncak kelihatan sangat elegan. Ia ditutup dengan butang berkembar yang menampakkan lebih banyak bahagian hadapan baju dan dipakai dengan baju berkanji dengan kolar sayap boleh tanggal dan jaket berpayudara dua berwarna putih, yang mungkin dipinjam daripada ensembel tali leher putih. Perhatikan, tiada lubang butang di lapel, yang menjadikan penampilan bersih walaupun malangnya seseorang tidak boleh memakai a boutonniere dengan cara ini.

Lelaki bertali leher penuh ara / putih itu kelihatan hebat. Hanya perhatikan lapel, yang sedikit memuncak dan sangat elegan, serta rompi yang selaras dengan panjang dan bentuk dengan kot ekor. Kesempurnaan seperti ini jarang dicapai jika perkara tidak disesuaikan. Ambil perhatian, baju ekor formal hendaklah sentiasa mempunyai 4 butang cuff, manakala sut perniagaan mungkin mempunyai tiga dan baju sukan hanya 1 atau 2.

Kita juga harus ambil perhatian, bahawa seluar untuk ensembel tali leher putih selalunya mempunyai gelen berganda (tocang atau jalur di sepanjang jahitan sisi) manakala, tuksedo hanya mempunyai satu. Walau bagaimanapun, terdapat pelbagai gambar ikon gaya berpakaian kemas yang akan memakai satu gelen satin lebar dengan tali leher putih juga. Oleh itu, jangan terlalu keras dalam pertimbangan anda jika anda melihat seseorang dengan hanya satu galon - kerana ia tidak semestinya gaya yang buruk. Lelaki ini memakai pakaian biasa tali leher busur bentuk Marcella. Memandangkan ini sukar untuk diikat dan kadangkala agak kasual, tali leher tunggal hujung selalunya menjadi pilihan nombor satutuan-tuan gaya. Menariknya, Hercule Poirot bersumpah dengan hujung tunggal ini ikatan busur untuk pakaian malam.

Kelabu & Merah Jambu

Baju Winchester Merah Jambu & Sut Kelabu

Baju Winchester Merah Jambu & Sut Kelabu

Gambar dari tahun 1939/40 ini memaparkan pakaian yang patut diberi perhatian seperti sut berkotak halus berwarna kelabu batu, beberapa langsir, tekanan pinggang dan ruang terbuka. Perhatikan, lengan dipotong lebih lebar di bahagian kepala lengan dan tirus ke arah manset baju, untuk menghasilkan lengan yang kelihatan sempurna. Ia digabungkan dengan kelabu gelap, rompi, merah jambu Baju Winchester dan tali leher bercorak merah. Segi empat poket merah jambu agak terlalu padan padan dan satu dalam warna biru, kuning atau hijau kelihatan lebih hebat. Topi Homburg coklat gelap mempunyai jalur topi gelap dan paip kelabu muda - sesuatu yang tidak luar biasa pada masa itu tetapi jarang dilihat hari ini. Dia memakai kot berwarna unta di lengannya dan digulung rapat payung . Sudah tentu, dengan pakaian halus seperti ini, kulit glacé putih sarung tangan adalah aising pada kek.

Gambar-gambar

Hänsel Photographs - Cergas & Lapis

Hänsel Photographs – Kesesuaian & Lapisan yang Tidak Boleh Dicela

Sejakilustrasi fesyensering kali diidealkan dan di luar perkadaran, ia sentiasa berharga untuk melihat gambar sebenar orang yang memakai pakaian mereka.

Semua contoh di sini ialah contoh jahitan berkualiti tinggi dan, sudah tentu, kanvas. Sut lelaki-lelaki ini kelihatan berat tetapi mereka berlapik dengan begitu licin dan sekata sehingga seseorang boleh berfikir sejenak ia diperbuat daripada batu. Jelas sekali, ini bertentangan dengan cara menjahit Neapolitan di mana senyuman (kerut di bahagian kepala lengan dan jahitan) selalunya menjadi gaya pilihan yang disengajakan. Tidak ada betul atau salah tetapi adakah ia lebih kepada masalah citarasa yang berbeza

Apa gaya yang anda suka? Adakah anda memiliki sebarang isu 'Hänsel-Echo ? Jika ya, sila hubungi kami, kami tidak sabar-sabar untuk mendengar daripada anda.