Herrenjournal – Seni Pakaian Jerman

Jurnal Lelaki 540

Apabila kami memaparkan artikel tentang majalah fesyen lelaki dari tahun 1920-an dan 1930-an, paling tidak dapat dielakkan menyebut Seni Pakaian atau Esquire . Majalah-majalah Amerika ini sememangnya mempunyai sejumlah yang hebatilustrasi fesyen, artikel bermaklumat tentang fesyen pada masa itu, gambar dan kadang-kadang juga swatch kain. Ini adalah salah satu sebab mengapa isu individu mendapat sehingga $400 di eBay pada masa kini.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Permulaan The Herrenjournal – Der Modediktator
  2. Majlis Fesyen Lelaki
  3. Herrenjournal
  4. Herrenjournal Selepas Perang Dunia Kedua
1931 - Sampul Herrenjournal - Perhatikan ensembel kot ekor tali leher biru tengah malam di sebelah kanan dengan rantai jam tangan dan kot pinggang BB 2 butang

1931 – Sarung Herrenjournal – Perhatikan ensembel kot ekor tali leher biru tengah malam di sebelah kanan dengan rantai jam tangan dan kot pinggang BB 2 butang

Sebaliknya, tidak mungkin seorang penceramah bukan Jerman biasa dengan penerbitan yang sama dihormati dari era itu, majalah Jerman. jurnal lelaki (Jurnal Tuan-tuan). Berkala ini dianggap sebagai majalah terkemuka Jerman untuk fesyen lelaki dari keluaran pertama pada tahun 1927 (4 tahun sebelum Seni Pakaian bermula) hingga yang terakhir pada tahun 1987, walaupun sukar terdapat beberapa yang lain seperti Yang budiman . Oleh itu, kami ingin memperkenalkan anda kepada jurnal lelaki hari ini.Ilustrasi fesyen dari tahun 1929 menunjukkan seorang lelaki yang cantik dengan topi rata, kot lapel memuncak yang mengagumkan dan sut hijau yang semuanya boleh dipakai hari ini

Ilustrasi fesyen dari tahun 1929 menunjukkan seorang lelaki yang cantik dengan topi rata, kot lapel memuncak yang mengagumkan dan sut hijau yang semuanya boleh dipakai hari ini

Permulaan The Herrenjournal – Der Modediktator

Idea untuk majalah fesyen dan gaya hidup lelaki Jerman dilahirkan pada Golden Twenties di Berlin. Tuan-tuan dan Dandies yang berminat dengan fesyen lelaki bertemu secara tetap di bar di Hotel Eden yang mulia dan Hotel Excelsior. Ketua kumpulan ini ialah Baron of Eelking , yang digambarkan dalam siri kami Tuan-tuan Gaya . Von Eelking dapat meyakinkan rakan-rakan dan pengeluar pakaian yang berpangkalan di Berlin bahawa mereka memerlukan suara dalam bentuk majalah Gentlemen. Akibatnya, mereka mengasaskan majalah itu Diktator fesyen (The Fashion Dictator) pada tahun 1927, sarikata Majalah Untuk Tuan-tuan Yang Berpakaian Baik Dan Semua Pembekalnya .

Majlis Fesyen Lelaki

Hanya setahun selepas pengenalan Diktator fesyen , Baron von Eelking mengasaskan Pejabat Pusat Fesyen Lelaki ( nanti, Institut Jerman untuk Fesyen Lelaki) yang merupakan majlis fesyen lelaki pertama di dunia. Kemudian, British, Itali dan Perancis akan menubuhkan organisasi yang sama juga. Idea di sebalik majlis ini adalah untuk mewujudkan trend fesyen yang mengharmonikan antara,kasut,baju raya, sut, topi, aksesori dan sebagainya. Oleh itu, Der Modediktator menjadi majalah majlis fesyen lelaki dan seterusnya mempengaruhi fesyen lelaki Jerman dengan ketara.

Selamat Hari Krismas - Herrenjournal 1933

Selamat Hari Krismas - Herrenjournal 1933

Herrenjournal

Menjelang 1930, Diktator fesyen telah menjadi agak berjaya, dan Baron von Eelking menyedari bahawa pembaca yang mewah juga berminat dengan kehidupan yang baik, budaya dan perkara yang baik secara umum. Walaupun fesyen kekal menjadi tumpuan utama majalah, aspek gaya hidup menjadi lebih penting. Sudah tentu, nama Diktator Fesyen tidak lagi diingini, dan oleh itu diputuskan bahawa Der Modediktator akan dinamakan semula jurnal lelaki pada Januari 1931. Sarikata ditukar kepada Majalah untuk Fesyen, Masyarakat dan Perkara yang Menyenangkan dalam Kehidupan . The jurnal lelaki agak berjaya sehingga ia ditutup pada Oktober 1941 akibat Perang Dunia Kedua. Antara 1939 dan 1941, the jurnal lelaki diterbitkan hanya dalam format yang dikurangkan.

Selama bertahun-tahun, tumpuan utama majalah itu ialah pakaian dan fesyen lelaki, yang disokong oleh artikel tentang kesusasteraan, kehidupan masyarakat dan seni. Pada tahun 1933, apabila rejim baru mengambil alih kerajaan, Herrenjournal mengalihkan artikelnya ke arah hak politik, dan oleh itu, mereka sering melaporkan tentang pakaian mengikut parti dan sebagainya. Menariknya, aliran ini nampaknya hanya bertahan sehingga penghujung tahun 1933. Pada tahun-tahun berikutnya, pereka fesyen asing digambarkan sama seperti bintang filem Amerika. Selain itu, banyak ilustrasi dan dijelaskan dalam bahasa Jerman, Inggeris dan Perancis. Walau bagaimanapun, semua itu berubah pada pertengahan 1939 apabila topik dan bahasa bertukar kepada bahasa Jerman secara eksklusif.

Herrenjournal Selepas Perang Dunia Kedua

Selepas perang, Herrenjournal diterbitkan sekali lagi untuk kali pertama pada Januari 1950. Pada tahun-tahun pertama selepas pelancaran semula, ia banyak memberi tumpuan kepada etika dan fesyen lelaki. Kemudian, topik itu diperluaskan kepada julat daripada sejarah, reka bentuk dalaman, dan kereta kepada kesusasteraan dan seni.

Tahap perbincangan tentang pakaian adalah sangat tinggi, dan selalunya ia adalah mengenai butiran kecil. Setiap tahun, perbezaan halus dalam fesyen tailcoat telah digariskan atau lebar jahitan telah dibincangkan. Herrenjournal juga mempunyai bahagian untuk soalan pembaca dan sebaik sahaja mereka menerbitkan perbincangan etika yang paling menarik antara pembaca dan presiden Jerman tentang kepentingan tidak memakai jam tangan dengan kot ekor. Hari ini, kebanyakan orang tidak tahu bagaimana rupa baju ekor malam.

Berkenaan dengan ilustrasi fesyen, Herrenjournal membuat kontrak dengan banyak ilustrator terkemuka seperti Lang, Grimm dan Lawrence.

Berkenaan dengan kandungannya, kemuncaknya mungkin dicapai pada penghujung tahun 1950-an. Baron von Eelking tetap bertanggungjawab untuk artikel mengenai fesyen lelaki sehingga 1965! Dia menulis sendiri semua artikel tentang pakaian lelaki, yang merupakan satu pencapaian jika anda melihat jumlah tahun di mana majalah itu wujud.

Berakhirnya Herrenjournal

Selepas Baron von Eelking meninggal dunia pada tahun 1970, kualiti Herrenjournal merosot dengan ketara; dia benar-benar berkhidmat sebagai nadi usaha dan operasi itu tidak akan mempunyai watak yang sama lagi. Pada masa yang sama, bilangan pembaca mula berkurangan dan akhirnya, pada tahun 1987 – 60 tahun selepas ia dilancarkan – Herrenjournal telah dihentikan. Walaupun majalah itu tidak mempunyai apa-apa tentang kemuliaan dan kemegahan orang-orang Berlin di bar Eden, Herrenjournal kekal sehingga hari ini majalah fesyen lelaki paling lama bertahan di Jerman. Walaupun anda mungkin tidak mempunyai banyak peluang untuk menikmati kedalaman dan kreativiti penerbitan legenda ini secara peribadi, kami mempunyai koleksi yang bagus yang akan kami bincangkan di Gentleman's Gazette.

Herrenjournal tahun 1935, syukur, disediakan kepada kami oleh pembaca yang baik hati. Sekiranya anda mempunyai sesuatu yang mungkin menarik minat kami, silahubungi Kami.