Homburg Hat – Dahulu, Kini & Masa Depan

Topi Homburg

Secara amnya, kebanyakan orang tidak mengetahui dengan tepat apa a Homburg mempunyai adalah, malah set memakai topi mungkin hanya mengetahui beberapa maklumat tentang topi yang terkenal oleh Edward VII.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Sejarah Topi Homburg
  2. Edward VII - Pencipta Homburg
  3. Homburg - Topi Memburu Kaiser Wilhelm II
  4. Topi Lobi Kristian
  5. Moeckel
  6. Gaya & Bentuk Topi Homburg
  7. The Lord’s Hat – Seorang Kerabat Homburg
  8. Masa Depan Topi Homburg
Putera Wales Bertie di Homburg Hat ca. 1890

Putera Wales Bertie di Homburg Hat ca. 1890

Walaupun kurang dikenali, saya akan menganggap Homburg sebagai ruji almari pakaian dalam setiap almari pakaian lelaki klasik. Memandangkan kami berbangga dengan liputan terperinci kami tentang topik yang tidak diterokai di tempat lain, saya mengambil kesempatan untuk melawat bandar Bad Homburg, di mana topi itu kononnya dicipta. Dalam perkara berikut, saya ingin berkongsi asal usul dan sejarah topi, selain variasi bentuk dan peranan masa depannya dalam fesyen lelaki.Sejarah Topi Homburg

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang asal usul topi ini, saya melawat Muzium topi di Rumah gothic (Rumah Gothic) di Bad Homburg, Jerman. Terdapat beberapa teori bagaimana topi Homburg dicipta.

Edward VII - Pencipta Homburg

Sesetengah orang mencadangkan bahawa kelahiran Homburg boleh ditunjuk pada 29 Ogos 1882, kerana akhbar tempatan Taunusbote pertama kali melaporkan mengenai topi itu pada 30 Ogos 1882. Ketika itu, Bad Homburg adalah destinasi spa yang dilindungi oleh orang kaya dan terkenal. yang terkenal dengan air penyembuhannya. Oleh itu, Edward VII kerap melawat Bad Homburg. Salah satu tarikan pelancong di bandar eksklusif ini ialah kilang topi seni terkini Möckel, tempat lawatan dianjurkan secara berkala. Sepatutnya, Edward VII menempah topi Homburg pada hari itu, membawa keterlihatan kepada gaya yang akhirnya mempopularkannya di seluruh dunia. Pada pendapat saya, tidak ada keraguan bahawa dia adalah sebab kemasyhuran Homburg tersebar di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, adalah diragui bahawa dia menciptanya secara tiba-tiba pada hari itu juga.

Kaiser Wilhelm II dengan Hunting Homburg Hat

Kaiser Wilhelm II dengan Hunting Homburg Hat

Homburg - Topi Memburu Kaiser Wilhelm II

Terdapat beberapa orang yang mendakwa bahawa Edward VII diilhamkan oleh reka bentuk topi memburu Jerman. Malah, topi memburu hijau Kaiser Wilhelm -seperti yang dilihat dalam video di bawah - mempunyai persamaan yang luar biasa dengan topi Homburg yang dipakai oleh Edward VII dalam gambar pertama, tidakkah anda fikir. ? Walau apa pun, bentuknya agak serupa dan ia nampaknya merupakan satu pernyataan yang munasabah, terutamanya memandangkan Kaiser juga mempunyai topinya yang dibuat oleh Möckel. Tambahan pula, kedua-dua lelaki menghabiskan masa di Bad Homburg bersama dan mereka adalah sepupu.

Selain daripada hujah ini, kemungkinan besar topi itu sebenarnya dicipta oleh orang lain. Itu akan menjadi situasi yang serupa dengan nama yang ironisnya Topi Panama , yang sebenarnya dicipta di Ecuador. Walau apa pun, asal usul topi itu mungkin tidak dapat dibuktikan secara muktamad. Walau apa pun, Kaiser Wilhelm lebih suka topi desa yang tidak formal telah diubah, hampir semalaman, menjadi topi bandar yang elegan yang menjadi sangat popular untuk golongan bangsawan di seluruh Eropah. Möckel mendapat banyak manfaat daripada perkembangan ini; Lagipun, mereka membuat topi pertama untuk Raja dan seterusnya menerima Waran Diraja pada tahun 1909.

Topi Lobi Kristian

Topi Homburg dengan tepi tepi kelabu muda & jalur topi hitam

Topi Homburg dengan tepi tepi kelabu muda & jalur topi hitam

Teori ketiga mengaitkan ciptaan topi Homburg kepada orang Itali Christian Lobbia (1826-1876) . Dia terlibat dalam pertempuran dan penyiasatan pelbagai jenis yang memberinya bukan hanya kawan. Menurut beberapa orang, pada tahun 1869 dia diserang dengan kayu semasa dia memakainya bowler mempunyai . Orang lain mendakwa dia jatuh dan topinya berkedut kerana itu. Walau apa pun, dia sepatutnya memasuki Parlimen dengan topi yang sama menunjukkan lipatan kemek di tengah dan seorang pembenci Florentine yang bijak berniaga mula membuat dan mengiklankan topi ini sebagai topi Lobbia. Malangnya, nama pembenci itu masih tidak diketahui dan nampaknya tiada bukti lain untuk teori ini.

Moeckel

Kilang topi Möckel telah diasaskan pada tahun 1806 oleh Johann Georg Möckel di Bad Homburg, yang berasal dari keluarga pembuat topi yang lama. Anak lelakinya meminati mesin dan mengembara, yang mengakibatkan penemuan jentera barunya yang kerap di pameran era itu. Oleh itu, Möckel sentiasa berada di barisan hadapan dalam pembuatan topi moden, dan oleh itu tidak mengejutkan bahawa mereka adalah syarikat pertama di Bad Homburg yang menggunakan enjin stim pada tahun 1856. Menjelang tahun 1890, syarikat itu mempunyai 100 pekerja dan mengeksport kualiti terbaik mereka topi ke banyak negara. Simbol syarikat dahulunya ialah burung merpati dengan topi di paruhnya, melambangkan kualiti ringan produk akhir.

Homburg Hat dan Boater pada tahun 1910

Homburg Hat dan Boat pada tahun 1910

Walaupun Möckel terus berkembang sepanjang tahun 1920-an, krisis ekonomi dunia yang bermula pada tahun 1929 memaksa syarikat itu menghentikan operasi pada 31 Disember 1931. Topi Homburg, sudah tentu, masih menjadi pilihan lelaki yang sangat popular tentang bandar.

Gaya & Bentuk Topi Homburg

Topi memburu Kaiser berwarna hijau pucat dengan ikat kepala gelap dan tepi berikat yang bergulung. Edward VII menyuruh Möckel membuat versi topi yang lebih sesuai di bandar dengan warna kelabu. Kedua-dua versi mempunyai mahkota tirus dan trim tepi bergulung bagi jalur repp. Tidak seperti pemain boling atau topi atas, Homburg adalah topi lembut yang tidak keras tetapi sedikit kaku. Secara keseluruhannya, ia adalah topi rasa elegan yang tidak seformal seperti topi keras. Oleh itu, ia sering dipakai semasa bersiar-siar di bandar atau di tempat a topi bot . Gambar di sebelah kanan menunjukkan Raja Konstantin dari Greece, Putera Friedrich Karl von Hessen dan Putera Constantin von Schaumburg-Lippe (kedua-dua putera kadipaten Jerman) memakai topi Homburg dan perahu.

Churchill di Grey Homburg dengan trim tepi berwarna lebih terang

Churchill di Grey Homburg dengan trim tepi berwarna lebih terang

Sehingga kira-kira 1914, Homburg mengekalkan kedudukan ini pada skala formaliti topi. Jalur repp pada pinggir kadangkala berwarna kelabu muda, manakala jalur topi adalah warna yang sama atau lebih gelap. Lama kelamaan, keriting brim berkurangan, dan mahkota kehilangan ketinggian. Selepas Perang Dunia I, warna topi menjadi lebih gelap; hitam adalah warna yang paling popular, terutamanya pada tahun 1950-an. Sebagai contoh, Canselor Jerman Konrad Adenauer akan memakai topi Homburg hitam (dalam saiz 57) yang dibuat oleh Habig, pembuat topi Austria yang berpangkalan di Vienna! Dengan kehilangan topi atas dan pemain boling, Homburg kini menjadi salah satu topi paling formal untuk pakaian siang seperti kot pagi atau sut kereta sorong . Dwight D. Eisenhower memakai topi homburg kelabu gelap dengan sut kereta dorong untuk perasmiannya pada 20 Januari 1953. Dalam warna hitam, ia juga sesuai untuk hitam tali leher , namun ia tidak pernah dianggap sesuai untuk putih tali leher .

Anthony Eden Six - Homburg

Anthony Eden Hat - Homburg

Di Britain, Earl dan ahli politik Anthony Eden mungkin merupakan pemakai topi Homburg yang paling terkenal. Malah, topi hitamnya sangat berciri sehingga dikenali secara meluas sebagai Anthony Eden Hat atau hanya Topi Eden , walaupun orang lain sebelum dia - seperti Churchill - telah memakainya dengan kerap. Ia mesti disebut bahawa Anthony Eden Hat bukanlah topi istimewa dalam apa cara sekalipun - ia adalah Homburg hitam biasa tetapi atas sebab tertentu nama itu melekat dalam fikiran orang ramai.

Malah dalam alam fiksyen, Hercule Poirot yang sentiasa tampan tidak pernah meninggalkan rumah tanpa topi Homburg.

Hari ini, topi Homburg kekal sebagai topi rasmi, walaupun hanya sedikit lelaki yang memakainya lagi. Secara peribadi, saya memiliki beberapa Homburg dalam warna hitam, kelabu, coklat, arang dan biru. Ia sesuai dengan wajah saya dan ia selalunya lebih sesuai daripada topi snap brim, terutamanya dengan sut perniagaan dan a tuxedo . Pada kali seterusnya anda berada di kedai topi, cuba Homburg - anda mungkin menyukai penampilan anda.

Topi Lords

Topi Lords

The Lord’s Hat – Seorang Kerabat Homburg

Saudara terdekat topi Homburg adalah yang dipanggil Topi Tuhan . Walaupun bentuknya sama, ia tidak mempunyai tepi yang terikat dan mahkota biasanya dicubit. Oleh itu, ia bukanlah Homburg yang sebenar. Mereka sukar dicari dan biasanya hanya tersedia sebagai topi yang dibuat khas. Secara peribadi, saya lebih suka rupa dengan tepi tepi terikat kerana saya rasa ia kelihatan lebih menarik, terutamanya jika warna tepi tepi dan jalur topi berbeza, tetapi ini hanya citarasa peribadi.

Masa Depan Topi Homburg

Walaupun anda jarang melihat mereka di jalanan, mungkin akan sentiasa ada beberapa lelaki ternama yang menghargai keanggunan topi Homburg yang bagus. Jika anda seorang pemakai topi, kemungkinan besar anda sudah mempunyai beberapa kelim dalam koleksi anda, jadi lain kali, daripada melihat Trilby atau Pork Pie, letakkan Homburg dan lihat bagaimana rupanya. Saya pasti anda akan kelihatan hebat!

Adakah anda memakai topi Homburg? Jika ya, di manakah anda membelinya?