Imbas kembali: Pelindung Baju Pakaian

Iklan haberdasher Chicago 1899 untuk pelindung pakaian penuh

mengikut Sejarah Pakaian Dalam, yang pelindung baju baju adalah popular di Britain dari kira-kira 1897 dan terdiri daripada pad satin berquilted putih yang berhadapan dengan sutera putih.

Isi kandunganKembangkanRuntuh Iklan 1898 untuk Pelindung Baju Pakaian

Iklan 1898 untuk Pelindung Baju Pakaian

Arkib akhbar Amerika Utara mendedahkan bahawa di Amerika Syarikat ia lebih kerap dirujuk sebagai a pelindung pakaian penuh dan kadangkala a baju bajuperisai dan memulakan kerjaya sedekad lebih awal. Pada mulanya diperbuat daripada kapas dan bulu kemudian daripada satin atau sutera ia pada asasnya adalah selendang bujur yang cukup lebar untuk menutup hamparan baju yang didedahkan oleh bahagian hadapan baju ekor terbuka dan baju pinggang petang berpotongan rendah. Ia berbeza daripada selendang pakaian sutera putih dalam beberapa cara yang menjadikannya lebih praktikal. Pertama, ia berwarna hitam kerana tujuannya untuk melindungi bahagian depan baju yang seputih salji daripada jelaga yang melanda bandar berkuasa arang batu pada masa itu.Kedua, ia dilapisi untuk melindungi dada pemakainya daripada kesan cuaca sejuk yang tidak sihat. Tidak seperti semua jenis sut lelaki lain yang berbutang tinggi dan/atau mempunyai kot pinggang tinggi di bawahnya, reka bentuk unik pakaian penuh membenarkan hanya lapisan nipis kapas di antara pemakai dan elemen. Kebimbangan dijangkiti radang paru-paru dan penyakit lain pada mulanya mendorong penggunaan di bawah jaket , pakaian berbutang tinggi tanpa lengan yang diperbuat daripada sutera yang dibarisi hangat dan dipakai di bawah baju. Lapisan yang serupa telah dimasukkan ke dalam pelindung pakaian penuh sehingga menjadikanjakettidak perlu.

Pelindung dengan quilting luar atipikal. 1898.

Pelindung dengan quilting luar atipikal. 1898.

Apabila akolartelah ditambah kepada pelindung pada tahun 1888 untuk menutup leher dan kolar baju, tuan-tuan juga dibebaskan daripada keperluan tambahan selendang .

Satu uncang (bungkusan kecil serbuk wangi yang digunakan untuk mengharumkan pakaian) kadangkala ditambahkan pada pelindung walaupun sesetengah pihak berkuasa menganggap amalan ini agak goyah.

Di kedua-dua UK dan AS, pelindung baju pakaian tiba-tiba jatuh daripada populariti pada penghujung Perang Dunia Pertama, mungkin disebabkan oleh penurunan serentak dalam penggunaan arang batu.