Jaket Safari & Pakaian Musim Panas Alternatif

Pakaian Musim Panas Alternatif Gaya 1930-an

Musim panas secara tradisinya adalah masa untuk lebih ringankaindan warna yang lebih cerah, walaupun kebanyakan lelaki akan memakai yang sama gaya pakaian, seperti payudara tunggal 3 saman butang dalam seersucker atau a blazer tentera laut dengan seluar berwarna lebih terang. Walaupun ini boleh diterima dengan sempurna, terdapat beberapa pakaian alternatif, seperti Jaket Safari , yang pada asalnya direka untuk iklim tropika dan akan memberikan cuaca panas anda kelihatan putaran yang unik namun tradisional. Oleh itu saya ingin menulis sedikit tentang pakaian musim panas ini menggunakan ailustrasi fesyendari tahun 1930-an.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Jaket Safari / Sut Safari
  2. Coklat & Hijau Untuk Musim Panas
  3. Pandangan Putih Tentera Laut
Jaket Safari Clark Gable di Mogambo

Jaket Safari Clark Gable di Mogambo

Jaket Safari / Sut Safari

Mula-mula, mari kita lihat dengan lebih dekat Safari klasikJaket. Ia mungkin dicipta pada penghujung abad ke-19, tetapi punca sebenar masih tidak jelas. Walau apa pun, ia menjadi popular di kalangan elit British di Afrika pada awal abad ke-20.Jaket Safari direka untuk pemburuan Afrika dan sepatutnya selesa dalam iklim panas dengan ruang poket yang mencukupi untuk keperluan memburu.

Jaket semak biasanya diperbuat daripada kain kapas yang ringan dan sawo matang dengan belos, tali pinggang dan poket berlipat untuk lebih banyak ruang simpanan. Kemudian ia juga diperbuat daripada poplin dan warnanya beralih lebih ke arah khaki. Dengan 4 poket hadapan bersimetri, tali pinggang dan tanda pangkat, ia mempunyai rupa para-militaristik. Oleh itu, beberapa tarikh asalnya kembali kepada pakaian seragam tentera British tropika, sementara yang lain melihat selari dengan bicu Norfolk t. Kedua-duanya ada point pada pendapat saya.

Tidak seperti jaket biasa, ia mempunyai terbukabaju rayagaya kolar dan lapel yang akan mencipta rupa a kolar ghillie apabila ditutup sepanjang jalan. Walau bagaimanapun, ia jarang dipakai dengan cara itu. Ernest Hemingway adalah salah seorang penyokong awal jaket safari yang lebih menonjol kerana ia boleh dibasuh, selesa dan paling penting, berfungsi. Clark Gable memakai jaket semak pada tahun 1932 Debu Merah, serta dalam Mogambo pada tahun 1953 (lihat gambar di bawah). Roger Moore memakai Jaket Safari sebagai James Bond Lelaki dengan Pistol Emas, Octopussy dan Moonraker .

Jaket Safari Beretta

Jaket Safari Beretta

Pada tahun 1960-an dan 1970-an ia mempunyai semacam kebangkitan, terutamanya apabila Yves Saint Laurent memperkenalkan Saharan koleksi pada tahun 1968. Malah, ia sangat berpengaruh sehingga Jaket Safari masih dirujuk sebagai Saharan kadang-kadang.

Sut & Baju Safari

Selalunya, Jaket Safari mempunyai seluar padan, baju safari gaya yang hampir sama dan selendang kasual.

Jaket Safari Hari Ini

Hari ini, Jaket Safari sudah pasti melepasi kemuncaknya, namun masih terdapat pengeluar seperti itu Beretta yang menghasilkan tafsiran mereka tentang jaket ini hari ini. Oleh itu, memiliki pakaian sedemikian adalah cara terbaik untuk menambahkan sedikit keperibadian pada pakaian anda, tanpa meninggalkan siluet klasik. Lelaki di sebelah kanan dalam ilustrasi fesyen jelas tidak mempunyai jaket bertali pinggang, kolar baju atau epaulet, tetapi pakaian itu jelas diilhamkan oleh Jaket Safari. Jadi, jika anda sudah mempunyai beberapa jaket berdada tunggal dan berganda dan anda suka meluangkan sedikit masa di tempat yang lebih panas, fikirkan tentang Jaket Safari atau elemen tertentu daripadanya, seperti yang besar dan berkibar-kibar. poket tampal .

Pakaian Musim Panas Alternatif

Pakaian Musim Panas Alternatif

Coklat & Hijau Untuk Musim Panas

Sekiranya anda tidak begitu selesa dengan rupa Jaket Bush, anda mungkin mempertimbangkan pakaian lain dalam fabrik musim panas dalam warna yang lebih luar biasa. Contohnya, bab di sebelah kiri berpasangan a Lovat hijau – jaket dada dua kelabu dengan baju kelabu atau baju biru muda, seorang Madras tali leher busur , topi hijau zaitun dan seluar berjalur kapur coklat dengan kulit buckskin putih kasut .

Untuk hari yang sangat panas, anda boleh sama ada memakai jaket dan seluar pendek (seperti orang di Pitti ) dan membuat tanggapan yang boleh dipersoalkan, atau anda boleh memakai seluar dengan a baju polo dan berwarna terangkasut. Pada pendapat saya, itu memakai lebih sejuk daripada jaket dengan seluar pendek, selain kelihatan lebih selesa dan santai tanpa menunjukkan kaki anda (berbulu). Jangan salah faham, seluar pendek mempunyai tempat di dalam almari anda - ia hanya lebih baik digabungkan dengan rakan kongsi yang lebih sesuai daripada jaket sut anda. The budiman di tengah memakai kombinasi yang disebutkan di atas. dan dia kelihatan klasik dan hanya elegan. Kesesuaian seluar slack adalah sangat 1930-an - pinggang tinggi, tanpa tali pinggang dan dipotong sepenuhnya. Melainkan anda adalah tekong bot sebenar dan tidak keberatan sedikit pun, maka anda harus melangkau kombo paip/topi kapten.

Apakah alternatif kegemaran anda pakaian musim panas ?