Jaket Sut, Kot Sukan dan Blazer: Apakah Perbezaannya?

jaket sut lwn kot sukan lwn blazer berskala 3840x2160

Apabila anda membeli-belah di gedung serbaneka atau peruncit pakaian yang besar, anda akan sering melihat apa-apa jenis jaket yang disesuaikan untuk dijual disenaraikan sebagai blazer. Tetapi tidak setiap jaket dengan lapel dan butang boleh menanggung nama ini dengan tepat! Teruskan membaca untuk mengetahui tentang perbezaan antara jaket sut, kot sukan dan blazer.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Apakah Jaket Sut?
  2. Apakah Kot Sukan?
  3. Apa itu Blazer?
  4. Kesimpulan
  5. Rundown Pakaian

Apakah Jaket Sut?

A sesuai jaket adalah tepat bahawa: jaket kepunyaan pakaian dua atau tiga bahagian termasuk seluar padanan dan/atau baju pinggang , yang bersama-sama membentuk sut lengkap. Oleh itu, jaket sut sentiasa berasal daripada gandingan yang menggunakan fabrik yang sama untuk kedua-dua (atau semua) kepingan. Dalam erti kata lain, dibuat sebagai sebahagian daripada ensemble adalah ciri penentu penting jaket sut.

Raphael memakai jaket sut dengan pasangan semula jadinya: kot dan seluar daripada fabrik yang sama

Raphael memakai jaket sut dengan pasangan semula jadinya: kot dan seluar daripada fabrik yang samaTali leher Sutera Cetakan Madder berwarna Merah dengan Corak Mikro Buff Saiz Sederhana - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Tali Sutera Cetakan Madder dengan Warna Merah dengan Corak Mikro Buff Saiz Sederhana – Fort Belvedere

berbelanja di sini Edelweiss Boutonniere pada latar belakang putih

Kubu Belvedere

Edelweiss Boutonniere Bunga Lubang Butang Kota Belvedere

berbelanja di sini

Sudah tentu, tiada apa yang menghalang seseorang daripada membahagikan saman dalam gerakan gaya yang dikenali sebagai campur-dan-padan atau rosak , untuk menggunakan istilah Itali. Sebagai contoh, anda boleh menggunakan kelabu Seluar panjang dari satu sut bersama-sama dengan jaket tentera laut dari yang lain, dan oleh itu menyuntik pelbagai ke dalam almari pakaian anda. Ini mengaburkan garis definisi antara jaket sut dan kot sukan dengan memecahkan kesatuan asal saman ( rosak secara literal bermaksud rosak). Tetapi janganlah kita mendahului diri kita sendiri!

Raphael menggunakan spezzato berwarna-warni dengan jaket sut dan jaket padanan dengan seluar kuning kontras dan Oxford coklat

Raphael menggunakan spezzato berwarna-warni dengan jaket sut dan jaket padanan dengan seluar kuning kontras dan Oxford coklat

Madder Silk Tie dalam Biru dengan Buff dan Red Paisley - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Ikatan Sutera Madder dalam Warna Biru dengan Buff dan Paisley Merah

berbelanja di sini Poket Flanel Kapas Putih Lembut dengan Tepi X-Jahitan Periwinkle Blue - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Segiempat Poket Flanel Kapas Putih dengan tepi jahitan X Periwinkle Biru Handrolled

Beli di sini

Sebelum kita pergi ke kot sukan, ketahui juga bahawa terdapat ciri umum tertentu jaket sut yang akan membantu anda membezakannya secara visual daripada gaya jaket yang lain. Untuk satu perkara, jaket sut biasanya lebih rasmi . Inilah sebabnya mengapa saman adalah lalai untuk mesyuarat perniagaan , pengebumian dan acara siang hari lain yang memerlukan ketenangan dan maruah. The formaliti jaket sut dicerminkan dalam ketiadaan relatif corak atau teksturnya, dan secara umumnya lebih berstruktur daripada kot sukan atau blazer. Majoriti sut diperbuat daripada licin bulu buruk dalam warna pepejal konservatif seperti kelabu arang atau biru laut. Hanya beberapa corak tradisional yang dianggap cukup formal untuk saman perniagaan, seperti cek glen, cermin tingkap , jalur kapur dan jalur pin .

Sut berjalur kapur adalah salah satu daripada beberapa corak pada sut formal

Sut berjalur kapur adalah salah satu daripada beberapa corak pada sut formal

Struktur bermaksud jaket sut cenderung mempunyai lebih banyak pelapik di dalam kawasan bahu dan, dalam beberapa kes, lebih banyak lagi canvassing antara lapisan dalam dan kain. Formaliti yang disediakan oleh struktur, terutamanya dalam a ala British sut, digabungkan dengan fabrik sut biasa, menjadikan jaket sut sukar dipakai dengan seluar yang berbeza–bahagian atas badan anda akan kelihatan lebih berpakaian daripada bahagian bawah anda, dan ia kelihatan seperti anda memakai separuh bahagian atas sut yatim piatu . Lihat lelaki yang memakai jaket sut dengan seluar jeans di mana-mana pusat membeli-belah pinggir bandar kelas atas pada hujung minggu, dan anda akan tahu dengan tepat apa yang kami maksudkan.

Ringkasan visual gaya sut yang berbeza

Ringkasan visual gaya sut yang berbeza

Masalah dengan memasangkan jaket sut dengan seluar bukan sut ialah bahu empuk dan bulu buruk adalah ciri formal; mereka sangat dikaitkan dengan sut penuh dan kuasa yang mereka tayangkan bahawa mereka secara naluri kelihatan salah apabila dibahagikan. Terdapat satu aliran gaya yang sengaja mengabaikan pemisahan antara bahagian atas dan bawah ini, yang diamalkan oleh mereka yang memakai jaket sut dengan seluar jeans yang koyak, seluar peluh atau seluar pendek. Ini sememangnya bukan gaya klasik, jadi kami tidak akan mengesyorkannya Warta Lelaki pembaca!

Dua cara untuk tidak melakukan spezzato: Ralph Lauren dalam pakaian malam dan seluar jeans di sebelah kiri; jaket sut berstruktur dua payudara dan seluar pendek di sebelah kanan

Dua cara untuk tidak melakukan spezzato: Ralph Lauren dalam pakaian malam dan seluar jeans di sebelah kiri; jaket sut berstruktur dua payudara dan seluar pendek di sebelah kanan

Apakah Kot Sukan?

A kot sukan juga dikenali sebagai jaket ganjil, ganjil bukan dalam erti kata pelik–walaupun sesetengah corak kot sukan boleh jadi agak pelik–tetapi dalam erti kata berbeza daripada seluar (yang juga boleh dipanggil seluar ganjil). Kekeliruan boleh timbul di sini juga; tidak perlu melihat lebih jauh daripada seseorang yang tidak tahu tentang teknikal pakaian lelaki melihat kot sukan anda dan berkata, sut yang bagus! Ini tidak betul, tetapi terima pujian itu dengan baik tanpa membetulkan kesilapan.

Dalam beberapa cara, kot sukan adalah bertentangan dengan jaket sut . Di mana jaket sut licin dan berwarna pepejal, kot sukan lebih kerap daripada tidak dibuat dengan tenunan dan fabrik bertekstur; mereka juga datang dalam pelbagai corak yang lebih besar, seperti hitam dan putih houndstooth dibuat dalam a tweed kain. Kehadiran tekstur dan corak yang jelas bertujuan, di satu pihak, untuk menjelaskan dengan jelas bahawa anda tidak memakai sut terbahagi, dan di sisi lain untuk menekankan sifat kasual kot sukan.

Kot sukan yang digunakan sebagai

Kot sukan yang digunakan sebagai jaket ganjil

Kot sukan tweed bercorak houndstooth

Kot sukan tweed bercorak houndstooth

Seperti namanya, jaket ini pada asalnya dibuat untuk bersukan di kawasan luar bandar British, yang bermaksud aktiviti santai seperti menembak burung permainan . Adalah berguna untuk menganggap kot sukan sebagai berasal dari negara, manakala sut paling sesuai untuk pakaian bandar. Pada masa kini, kot sukan masih menjadi sesuatu yang perlu dipakai pada majlis tidak formal–hujung minggu, parti, berkelah dan sebagainya. Sudah tentu, kot sukan hampir tidak dianggap kasual hari ini, berbanding dengan hoodie biasa dan seluar jeans atau t-shirt dan cina yang setiap lelaki lain pakai–tetapi ia masih kurang formal berbanding sut.

Sebagai bukti ini, kot sukan biasanya tidak mempunyai struktur seni bina jaket sut. Bahu semula jadi (tanpa pelapik) adalah perkara biasa, dan kot sukan musim panas selalunya seperti baju dengan ketiadaan kanvas dalaman atau bahkan lapisan. Ya, terdapat sut gaya kasual yang mempunyai beberapa ciri ini, tetapi ia lebih banyak terdapat di kalangan kot sukan.

Preston menunjukkan ketiadaan lapisan dalaman dalam kot sukan musim panas

Preston menunjukkan ketiadaan lapisan dalaman dalam kot sukan musim panas

Menariknya, aspek kasual kot sukan juga jelas dari poketnya. Walaupun sut biasanya telah dikepak atau dipancutkan poket , anda lebih cenderung untuk mencari poket tampalan pada kot sukan, yang kelihatan santai. Ini boleh termasuk poket payudara, yang dalam pakaian yang lebih formal, akan dikimpal dan bukannya tampalan. Memang benar bahawa anda boleh menemui poket gaya sut pada kot sukan juga, tetapi ia lebih jarang berlaku, dan pada pendapat kami, agak lebih tidak sesuai.

Apa itu Blazer?

Secara teknikal, a blazer adalah yang paling khusus daripada tiga jenis jaket–dan juga yang paling jarang–kerana ia perlu memenuhi kriteria tertentu untuk ditakrifkan dengan ketat seperti itu. Sebagai contoh, blazer boleh datang dalam warna pepejal (paling kerap biru laut ), atau menggabungkan ciri seperti paip kontras atau corak berjalur. Semua corak lain, secara teknikalnya, membatalkan kelayakan jaket daripada menjadi blazer.

Walau bagaimanapun, hiasan tambahan biasa pada blazer ialah sejenis jambul, yang membuktikan asal usul blazer sebagai jaket yang mengenal pasti pemakai sebagai sebahagian daripada organisasi, seperti sekolah atau kelab. Anda biasanya tidak akan menemui jambul pada kot sukan atau jaket sut. Akhir sekali, blazer butang biasanya berbeza dengan fabrik jaket; anda mungkin melihat butang emas dengan sauh padanya, atau ibu mutiara putih, antara lain. Sebagai contoh, Ralph Lauren biasanya menjual blazer yang mempunyai ciri-ciri tipikal ini.

Blazer mendayung vintaj kanvas penuh berjalur

Blazer mendayung vintaj kanvas penuh berjalur

Walau apa pun butiran khusus mereka, blazer bertujuan untuk menjadi cerah; menyala dengan warna, seperti namanya. Blazer asal, dicipta untuk ahli Lady Margaret Boating Club di Cambridge, England , memulakan trend, diperbuat daripada merah kain flanel . Selepas itu, mereka telah muncul dalam warna terang yang lain seperti hijau dan kuning . Versi berjalur, yang dipanggil berperahu atau blazer regatta , begitu juga agak berani. Malah standard blazer tentera laut akan mendapat perhatian jika ia mempunyai butang loyang terang. Oleh itu, seorang lelaki yang memakai blazer sepatutnya agak ekstrovert, atau di tempat di mana jaket seperti itu dipakai oleh semua orang, seperti dalam suasana nautika.

Ilustrasi tahun 1930-an tentang lelaki yang memakai blazer dengan jambul

Ilustrasi tahun 1930-an tentang lelaki yang memakai blazer dengan jambul

Ahli Lady Margaret Boating Club memakai blazer flanel merah

Ahli Lady Margaret Boating Club memakai blazer flanel merah

Dalam erti kata tertentu, blazer agak wujud di ruang antara jaket sut dan kot sukan. Seperti yang terakhir, blazer ialah sehelai tunggal yang dipakai dengan seluar berwarna berbeza; walau bagaimanapun, blazer tradisional adalah sesuai dengan asal usul jahitan British, biasanya lebih formal daripada kot sukan, dan boleh memiliki beberapa komponen struktur jaket sut, terutamanya bahu yang lebih empuk. Walau bagaimanapun, pada masa kini, anda juga boleh menemui blazer yang kurang berstruktur (dipengaruhi oleh gaya Itali ), yang menerokai wilayah kot sukan.

Kesimpulan

Bahasa seharian sering gagal untuk mengenali perbezaan apabila menentukan jaket sut, blazer dan kot sukan. Dan walaupun terdapat perbezaan tertentu di antara ketiga-tiga bentuk jaket ini, pilihan yang tidak berkesudahan yang ditawarkan untuk dijual hari ini menampilkan banyak kacukan juga. Terdapat sut kasual dengan jaket tidak berstruktur yang sesuai seperti kot sukan, dan blazer juga sesuai dengan cara yang sama. Ini mencerminkan aliran semasa untuk potongan yang lebih santai dan kurang formal, mengaburkan garis dalam proses. Walaupun begitu, mereka yang menghargai ketepatan akan mahu memastikan bahawa mereka menggunakan istilah yang betul .

Sven Raphael Schneider

Pilihan jaket Raphael

Rundown Pakaian

Hari ini, ia sepatutnya jelas memandangkan warna biru laut dan butang tembaga yang saya pakai blazer. Ia berdada dua dalam konfigurasi, menampilkan beberapa pelapik di bahu, tetapi pada masa yang sama mempunyai poket berkepak dan satu lubang di bahagian belakang yang menjadikannya lebih kasual daripada kebiasaannya. Saya telah memadankannya dengan seluar arang kosong dan kemeja bergari Perancis berjalur biru dan putih.

Dalam manset Perancis itu, manset yang saya pakai hari ini adalah dari Fort Belvedere. Ia adalah rantai manset perak sterling bersalut emas dalam reka bentuk simpulan penumbuk monyet. Kerana mereka mempunyai tali yang diikat, saya fikir mereka terikat dengan warisan nautika blazer ini. Aksesori saya yang lain adalah dari Fort Belvedere hari ini juga termasuk segi empat sama poket saya yang merupakan reka bentuk scarab Mesir Art Deco dalam warna kuning jerami, loyang antik, biru, hitam dan merah kardinal, dan mempunyai kelebihan kontras coklat.

Preston dalam blazer tentera laut dua dada

Preston dalam blazer tentera laut dua dada

Tali leher Sutera Madder Kuno dalam Corak Berlian Kuning, Merah Biru dan Oren - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Tali leher Sutera Madder Purba dalam Corak Berlian Kuning, Merah Biru dan Oren

Beli Di Sini Pink White Cherry Blossom Boutonniere Bunga Lapel

Kubu Belvedere

Pink White Cherry Blossom Boutonniere Bunga Lapel

Tengoklah Manset Simpul Penumbuk Monyet - Vermeil Sterling Perak Bersalut Emas Kuning - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Manset Simpul Penumbuk Monyet – Vermeil Sterling Perak Bersalut Emas Kuning

Beli Di Sini Straw Yellow Pocket Square Corak Scarab Mesir dalam loyang antik, biru, hitam, merah kardinal dengan tepi kontras coklat

Kubu Belvedere

Straw Yellow Pocket Square Corak Scarab Mesir dalam loyang antik, biru, hitam, merah kardinal dengan tepi kontras coklat

Tengoklah Stokin Berusuk Jalur Bayangan Kelabu Muda dan Biru Muda Fil d

Kubu Belvedere

Stokin Berusuk Jalur Bayangan Kelabu Muda dan Kapas Fil d'Ecosse Biru Muda

Beli Di Sini

Sementara itu, tali leher saya menggunakan sutera madder dan menampilkan corak berlian kuning, merah, biru dan oren. Kedua-dua segi empat sama poket dan tali leher berwarna kebanyakannya berwarna kuning dan begitu harmoni dengan butang emas pada blazer. Boutonniere saya ialah bunga sakura merah jambu dan putih yang selaras dengan kedua-dua warna kuning dan merah dalam pakaian serta putih yang terdapat dalam baju.

Stokin saya adalah dari Fort Belvedere - ia adalah model berjalur bayang dalam warna kelabu dan biru muda yang sudah tentu selaras dengan palet warna juga. Melengkapkan pakaian saya hari ini ialah kasut saya yang berwarna coklat gelap suede sen loafers daripada Meermin.

Adakah anda sedar tentang semua perbezaan ini? Kongsi dengan kami dalam komen di bawah.