Jam Tangan Pelaburan: Adakah Jam Tangan Mewah Memegang Nilai Lebih Baik Daripada Saham?

menonton sebagai pelaburan berskala 3840x2160

Apabila bercakap tentang barangan mewah, satu soalan yang mungkin difikirkan oleh ramai lelaki pada satu ketika ialah ini: Bolehkah saya mendapatkan kek saya dan memakannya juga? Maksudnya, bukankah hebat jika anda boleh mewajarkan membelanjakan wang untuk sesuatu yang anda mahukan, menikmatinya selama beberapa dekad, dan membina kekayaan pada masa yang sama, akhirnya menjualnya untuk keuntungan? Dengan mengambil kira perkara ini, kami sedang menangani sama ada jam tangan pelaburan adalah perkara sebenar, dan jika ya, model apa yang mungkin anda pertimbangkan.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Apa Yang Kami Maksud Pelaburan
 2. 7 Konsep Asas Melabur Dalam Jam Tangan
 3. Melabur Dalam Jam Tangan Dengan Sedikit Wang
 4. Jam Tangan Pelaburan yang Boleh Dipercayai
 5. Kesimpulan: Adakah Jam Tangan Pelaburan yang Baik?
 6. Rundown Pakaian

Sebelum kita meneruskan, saya harus ambil perhatian bahawa saya bukan penasihat pelaburan; jika anda mahukan nasihat pelaburan, dapatkan penasihat berlesen. Kami, sebaliknya, ahli gaya klasik dan jam tangan telah menjadi sebahagian daripada dunia gaya klasik selama beberapa dekad.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, jam tangan telah menjadi sangat popular di kalangan milenium kerana apabila membeli rumah nampaknya tidak dapat dicapai, anda masih boleh memberi ganjaran kepada orang yang disayangi dengan jam tangan mewah yang bagus. Sama ada perkara yang baik atau buruk adalah sesuatu yang saya akan serahkan kepada anda tetapi ia pasti perkara yang sedang berlaku sekarang. Tambahan pula, konsep jam tangan pelaburan bukanlah baru. jam tangan sukan Rolex, Audemars Piguet (terutamanya Royal Oak,) dan jam tangan dari Patek Philippe diketahui dapat menahan atau meningkatkan nilainya dari semasa ke semasa.Jam tangan sukan Rolex meningkatkan nilainya dari semasa ke semasa

Jam tangan sukan Rolex meningkatkan nilainya dari semasa ke semasa

Dalam senarai 100 jam tangan paling mahal pernah dijual di lelongan, hanya 17 daripadanya bukan Patek Philippe. Tidak syak lagi, ini adalah jam tangan yang sangat istimewa, tetapi adakah pelaburan juga berfungsi dengan jam tangan yang lebih meluas dan bukannya katakan Daytona karya Paul Newman atau Patek Philippe maharaja Ethiopia?

Apa Yang Kami Maksud Pelaburan

Ia adalah istilah yang digunakan secara meluas tetapi pada asasnya, ini bermakna anda membeli sesuatu dengan niat untuk mendapatkan pulangan yang lebih tinggi pada masa hadapan. Kadang-kadang, orang bercakap tentang pelaburan apabila mereka membeli sesuatu yang membuatkan mereka berasa gembira.

Jika anda hanya mencari dengan pantas di Youtube, anda akan menemui sekumpulan video yang memberitahu anda bahawa jam tangan adalah pelaburan yang hebat. Dan saya bersetuju dengan mereka kerana kadang-kadang saya sangat mahu menunjuk-nunjuk betapa hebatnya saya dengan semua jam tangan Rolex saya. Ketepikan semua jenaka, ya, jika anda kaya dan anda mampu membeli Patek Philippes yang boleh dikoleksi dan berpegang padanya dan menjualnya pada masa akan datang, melabur dalam jam tangan mungkin idea yang baik.

Raphael menunjukkan beberapa jam tangan Rolex

Raphael menunjukkan beberapa jam tangan Rolex

Konsep ini tidak terhad kepada pasaran jam tangan. Fikirkan tentang instrumen yang jarang berlaku seperti yang dari Stradivarius atau kereta . Jika anda membeli McLaren F1 pada tahun 90-an pada asalnya dengan harga $1 juta, anda boleh bertukar dan menjual hari ini dengan harga $15 juta. Itulah pulangan yang mengagumkan. Dan terdapat banyak kereta lain, contohnya, Ferrari 288 GTO atau Mercedes SLR Sterling Moss, semuanya meningkat dengan ketara dalam nilai.

Untuk Fiat 500, Cadillac Escalade atau Mercedes S Class, ia mungkin tidak akan berfungsi dengan cara yang sama. kenapa? Di pangkalan, ia adalah permainan nombor. Harga tertinggi biasanya direalisasikan oleh perkara yang sangat jarang dan terhad. Kebanyakan orang tidak akan mampu membelinya dan itulah sebabnya mereka mendapatkan harga yang begitu tinggi–kerana ia eksklusif.

7 Konsep Asas Melabur Dalam Jam Tangan

Persoalan besarnya bukan Adakah jam tangan pelaburan yang bagus?, tetapi Adakah terdapat jam tangan pelaburan yang anda mampu beli? Mari kita mulakan dengan menggali 7 konsep asas pelaburan dalam jam tangan dan kemudian mari kita lihat beberapa perkara khusus.

1. Pastikan Anda Mampu Membayarnya

Pertama sekali, anda mesti mempunyai wang untuk menyertai dunia yang berharga tinggi. Contohnya, jika anda membeli Rolex Daytona baharu, a Calatrava dari Patek Philippe dan Royal Oak, anda mungkin perlu menganggarkan untuk membayar sekitar 60 grand.

Beberapa varian Royal Oak oleh Audemars Piguet [Kredit Imej: Audemars Piguet]

Beberapa varian Royal Oak oleh Audemars Piguet [Kredit Imej: Audemars Piguet ]

2. Pastikan Anda Tidak Memerlukan Keuntungan Serta-merta

Sebaik sahaja anda telah melabur wang anda, anda memastikan anda tidak benar-benar memerlukan wang itu dengan segera dan anda boleh menunggu sehingga harga meningkat ke tahap di mana anda berasa selesa menjual.

3. Pengetahuan tentang Pasaran Jam Tangan Adalah Diperlukan

Tiada siapa yang boleh meramalkan masa depan jadi anda perlu duduk dan melihat bagaimana pasaran berkembang dan bila masa yang sesuai untuk menjual. Selalunya, apabila anda perlu menjual sesuatu adalah sangat sukar untuk merealisasikan nilai pasaran sebenar jika tiada pasaran piawai, seperti pasaran saham misalnya.

Anda lebih baik mempunyai pengetahuan khusus tentang jam tangan kerana walaupun model mungkin tidak banyak berubah daripada Rolex, terdapat butiran tertentu yang menjadikannya lebih berharga kepada pengumpul dan warna tertentu serta perkara istimewa yang sangat penting. Berbeza dengan saham, sebagai contoh, di mana satu saham daripada Tesla betul-betul bernilai sama dengan saham lain daripada Tesla.

4. Pelaburan Adalah Mengenai Meningkatkan (Tidak Mengekalkan) Nilai

Roda gigi, roda dan spring di belakang jam tangan Omega Speedmaster; jam tangan ini dikuasakan oleh pergerakan mekanikal.

Roda gigi, roda dan spring di belakang jam tangan Omega Speedmaster; jam tangan ini dikuasakan oleh pergerakan mekanikal.

Anda harus percaya bahawa jam tangan bukan sahaja mengekalkan nilainya tetapi ia akan berkembang pada masa hadapan. Pada tahun 1970-an, the jam tangan Swiss pasaran hampir pupus kerana pengenalan pergerakan kuarza yang menyebabkan pergerakan mekanikal menjadi tidak perlu dan ketinggalan zaman.

Sudah tentu, mereka mengubahnya dengan menjadikan jam tangan mekanikal sebagai barang mewah dan memberi tumpuan kepada ketukangan. Syarikat tertentu seperti Rolex atau triniti pembuatan jam benar-benar menjadi jenama yang berkuasa tetapi persoalannya, Adakah raja hari ini akan menjadi raja hari esok? Ia kelihatan seperti itu tetapi anda tidak akan tahu pasti.

5. Pasaran Akan Bertindak balas

Anda perlu menganggap bahawa pasaran akan bertindak seperti yang anda ramalkan atau seperti yang berlaku pada masa lalu. Ini adalah satu-satunya dua perkara yang boleh anda lakukan tetapi sebenarnya, ini benar untuk sebarang jenis pelaburan dan bukan hanya untuk jam tangan.

Patek Philippe memahami cara mengekalkan nilai dan kelangkaan jam tangan mereka. [Kredit Imej: Patek Philippe]

Patek Philippe memahami cara mengekalkan nilai dan kelangkaan jam tangan mereka. [Kredit Imej: Patek Philippe ]

Sekali lagi, tingkah laku masa lalu bukan jaminan untuk kejayaan masa depan dan Patek Philippe sangat mahal hari ini; Ia mungkin bukan esok, walaupun peluangnya sangat tipis kerana mereka faham untuk mengekalkan nilai mereka, mereka perlu memastikannya eksklusif dan tidak hanya membanjiri pasaran dengan $300 jam tangan Patek Philippe. Ini semua tentang memastikan cache jenama itu sangat tinggi dan tidak dapat dicapai untuk rata-rata Joe.

6. Jangan Terlalu Terpaut & Bersedia Untuk Menjual

Anda perlu bersedia untuk menjual jam tangan pada masa yang betul dan anda tidak boleh benar-benar terikat dengannya atau sentimen tentangnya, jika tidak, anda mungkin menjualnya pada masa yang salah. Lagipun, anda hanya membuat wang dengan pelaburan jika anda menjualnya pada masa yang betul.

7. Terbuka Untuk Menjual Tanpa Pasaran Tersusun

Anda juga perlu boleh menjual jam tangan anda pada masa tertentu kepada pembeli tertentu tanpa pasaran yang teratur seperti pasaran saham. Sudah tentu, anda boleh berhujah terdapat banyak tempat pasaran seperti Chrono24, Bob's Watches atau eBay tetapi kadarnya benar-benar turun naik dan ia tidak sama dengan pasaran saham di mana anda boleh membuat keputusan pada bila-bila masa untuk membeli dan menjual sahaja.

Pasaran jam tangan terpakai tersebar di beberapa siri tapak web seperti Jam Tangan Bob. [Kredit Imej: Bob

Pasaran jam tangan terpakai tersebar di beberapa siri tapak web seperti Jam Tangan Bob. [Kredit Imej: Jam Tangan Bob ]

Sudah tentu anda boleh menyemak harga pada platform terpakai tersebut tetapi hanya kerana terdapat senarai harga yang mereka ada untuk jam tangan terpakai mereka, tidak bermakna ia sebenarnya sesuatu yang anda sedar atau yang anda akan dapat jika anda menolak semua yuran yang terlibat.Jadi, untuk berjaya membeli dan menjual jam tangan untuk pelaburan, anda mesti percaya dengan semua konsep ini.

Melabur Dalam Jam Tangan Dengan Sedikit Wang

Bolehkah jam tangan juga menjadi pelaburan yang baik jika anda poket tidak begitu dalam ? Nah, persoalannya ialah, bagaimana anda menentukan poket dalam? Jika ia bermakna kurang daripada $5,000, jam tangan mungkin bukan pelaburan yang baik untuk anda. Jika anda boleh membelanjakan kira-kira $5,000 hingga $10,000, kini anda mungkin boleh mula. Jika anda mendapat model yang betul daripada a Rolex dalam keluli tahan karat dan anda memakainya dan menjaganya kemudian anda menyimpan semua kertas kerja, kemungkinan besar, anda akan dapat menjualnya dengan keuntungan 10 atau 20 tahun ke hadapan.

Rolex Datejust terpakai

Rolex Datejust terpakai

Jika anda suka a tonton di bawah julat harga itu , jangan lihat ia sebagai pelaburan. Lihatlah ia sebagai barang mewah, sebagai aksesori, sesuatu yang anda pakai dan tidak seperti barang lain, seperti anda sesuai atau anda kasut , ia tidak akan susut nilai sebanyak atau kemungkinan besar ia tidak akan susut nilai. Selain itu, anda membeli jam tangan yang anda suka dan ia tidak meningkat nilainya, anda sekurang-kurangnya mendapat kegembiraan daripada melihat dan memakainya dan hanya gembira dengannya.

Sememangnya, jika anda hanya melihat perkembangan harga runcit, kemungkinan besar, ia akan naik disebabkan oleh inflasi dan faktor lain. Tetapi hanya kerana harga runcit naik, tidak bermakna nilai jalan pasaran terpakai meningkat juga. Mungkin terdapat beberapa pengecualian kepada peraturan tersebut, a Jam tangan Timex atau jam tangan Max Bill daripada Junghans mungkin tidak akan memberi anda pulangan besar yang anda harapkan.

Lihatlah ia sebagai aksesori atau barang mewah, yang mungkin menyusut dari semasa ke semasa, tetapi berpotensi untuk mendapat penghargaan seperti Terbitan Semula Jam Tangan Timex Marlin ini. [Kredit Imej: tkvco.com]

Lihatlah ia sebagai aksesori atau barang mewah, yang mungkin menyusut dari semasa ke semasa, tetapi berpotensi untuk mendapat penghargaan seperti iniTerbitan Semula Jam Tangan Timex Marlin. [Kredit Imej: tkvco.com ]

Bagaimana jika anda mempunyai wang yang terluang tetapi anda tidak mahu membeli Rolex kerana anda tidak menyukai rupanya atau anda tidak mahu menjadi orang seperti itu? Nah, saya fikir sebab kebanyakan orang berminat jam tangan pelaburan adalah kerana mereka mempunyai pertalian tertentu dengan jam tangan.

Jam Tangan Pelaburan yang Boleh Dipercayai

Berikut adalah beberapa jam tangan yang boleh anda lihat, ia telah terbukti popular selama beberapa tahun, harga telah meningkat pada tahap runcit dan kemungkinan besar anda harus mendapat kadar yang baik walaupun anda menjual yang terpakai dan anda membelinya yang baru .

 1. Navitimer dari Breitling
 2. Pengatur Chronoswiss
 3. Songsang A daripada Jaeger-LeCoultre
 4. Omega Chronograph Seamaster Professional

Jika anda mempunyai lebih daripada $20,000, anda boleh melihat pilihan ini:

 1. Lange 1 daripada A. Lange and Sons
 2. Nautilus dari Patek Philippe
 3. Royal Oak Offshore dari Audemars Piguet
 4. IWC Jam juruterbang kronograf berganda

(Dengan cara ini, inilah panduan kami cara menyebut jenama jam tangan cara yang betul!)

Kesimpulan: Adakah Jam Tangan Pelaburan yang Baik?

Nah, mereka bukan kenderaan pelaburan tradisional kerana tidak ada pasaran beli dan jual yang teratur. Dari segi sejarah, kenaikan harga terbesar datang daripada jam tangan Patek Philippe yang sangat jarang dan mahal pada mulanya. Jika anda mampu membeli model yang betul Rolex dalam keluli tahan karat, kemungkinan besar, anda boleh memakainya, menikmatinya dan membuat lebih banyak wang kembali walaupun anda menjualnya selepas bertahun-tahun digunakan. Anda mungkin juga boleh membuat keuntungan dengan jenama lain tetapi ia memerlukan pengetahuan khusus dan ia lebih berisiko.

Raphael memakai jam tangan vintaj Reverso dari Jaeger-LeCoultre digabungkan dengan aksesori Fort Belvedere, memastikan semuanya harmoni.

Raphael memakai jam tangan vintaj Reverso dari Jaeger-LeCoultre digabungkan dengan Aksesori Fort Belvedere untuk memastikan semuanya harmoni.

Pada penghujung hari, saya sangat percaya bahawa melabur dalam diri anda memberi dividen tertinggi. Walaupun begitu, jika jam tangan bukan perkara anda, terdapat banyak perkara lain yang anda boleh melabur wang dan menikmatinya seperti cincin atau pen air pancut mahupun pakaian. Seseorang mungkin berpendapat bahawa mereka bukan pelaburan kerana ia mungkin kehilangan wang tetapi ia hanya membawa anda keseronokan.

Apakah pendirian anda terhadap jam tangan sebagai bahagian pelaburan? Adakah anda telah berjaya bersama mereka? Beritahu kami dalam ulasan!

Rundown Pakaian

Saya memakai sut perniagaan yang agak ringan daripada bulu buruk dengan jalur oren halus atau merah gelap. Saya memadankannya dengan baju dengan kolar kelab dan ia berjalur putih dan kelabu yang sesuai dengan sut saya. Ia juga berfungsi dengan baik dengan jam tangan saya yang merupakan jam tangan Reverso vintaj dari tahun 1930-an dari Jaeger-LeCoultre dan saya sukakannya, saya tidak membelinya sebagai bahagian pelaburan. Saya suka rupa bentuk segi empat tepat, saya menikmati sejarah di sekelilingnya, dan ia adalah sesuatu yang saya suka dan saya beli. Ia digunakan di tempat pertama dan kemungkinannya, jika saya mahu menjualnya, saya mungkin akan menyedari apa yang saya bayar untuknya tetapi saya tidak melihatnya seperti itu. Ia hanya sesuatu yang menjadi sebahagian daripada almari pakaian saya dan itu sebahagian daripada saya dan mungkin suatu hari nanti, saya akan menyerahkannya kepada anak atau cucu.

Raphael dalam sut perniagaan yang menampilkan aksesori Fort Belvedere

Raphael dalam sut perniagaan yang menampilkan aksesori Fort Belvedere

Tali Tenun Jacquard Aqua Green dengan Berlian Bercetak dalam Warna Jingga Merah dan Putih - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Tali Tenun Jacquard Aqua Green dengan Berlian Bercetak dalam Warna Merah dan Putih Jingga

Beli Di Sini Manset Cakar Helang dengan Bola Onyx - Bersalut Platinum Perak 925 Sterling - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Manset Cakar Helang dengan Bola Onyx – Bersalut Platinum Perak 925 Sterling

Tengoklah Pocket Square dengan Monogram Initial Classic White Linen Ireland

Kubu Belvedere

Pocket Square dengan Monogram Initial Classic White Linen Ireland

Beli Di Sini Stokin Oxford Pepejal Dua Nada Burgundy Fil d

Kubu Belvedere

Burgundy Two Tone Solid Oxford Stoking Fil d'Ecosse Cotton

Tengoklah

Tali leher saya adalah campuran sutera tenunan dan bercetak dari Fort Belvedere dalam warna oren dan turquoise yang mengambil warna sut saya tetapi memberikan kontras yang menarik. Stokin saya adalah apa yang kita panggil pepejal dua warna dalam burgundy dan putih. Mereka mempunyai kilauan elegan yang bagus dan palet warna sedikit berubah. Walaupun anda mempunyai burgundy dan putih, anda juga mendapat warna kelabu apabila anda melihatnya bergantung pada arah mana cahaya itu bersinar.

Saya memutuskan untuk menggabungkannya dengan sepasang tali sami berwarna hitam dengan strap perak kerana tali jam itu juga berwarna hitam dan jam tangan itu berwarna perak. Saya suka memastikan segala-galanya harmoni, itulah sebabnya saya memilih kancing manset dengan bola onyx hitam dan rupa perak yang sebenarnya adalah platinum supaya ia tidak luntur dan anda boleh menemuinya di kedai kami seperti tali leher, stokin dan putih. segi empat sama poket linen.