Jet Age Tuxedo – Akhir 1950-an – 1960-an

Pek Tikus dalam Nota Tali Hitam sahaja sinatra mempunyai manset PerancisIsi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Moden Abad Pertengahan
 2. Pakaian Makan Malam Kontinental: Kemodenan & Pakaian Malam
 3. Sarung Moden untuk Pinggang Moden: Baju Pinggang, Ikat Kasut dan Rompi Ikat Pinggang
 4. Baju Mewah
 5. Pakaian leher Abad Pertengahan
 6. White Tie Deluxe
 7. Pengasingan Supersonik: Gandingan Ganjil & Himpunan Putus Dalam Zaman Jet
 8. Etika Zaman Jet
 9. The Times They are a-Changin’: Pakaian Malam Tidak Konvensional
 10. Ikon Gaya
Perlindungan Arbiter Awal 1960-an

Perlindungan Arbiter Awal 1960-an

Bulu formal lelaki bertukar kepada kemegahan warna-warni!

Selepas Enam iklan tuxedo, 1955

Moden Abad Pertengahan

Novel 1955 yang sangat popular The Man in the Grey kain flanel Suit menggunakan pakaian korporat tipikal lelaki Amerika kelas pertengahan untuk mewakili konformisme awal tahun lima puluhan. Namun pada masa penerbitan, lelaki ini telah merasakan pengaruh pemberontakan muda rock 'n' roll dan sedang mencari almari pakaian yang lebih mencerminkan dunia moden di mana mereka hidup. Kemunculan perjalanan jet dan penerbangan angkasa memberikan inspirasi yang sempurna dan gaya yang diperkemas dan bahan sintetik menjadi popular dalam pakaian lelaki seperti yang terdapat dalam kereta dan peralatan rumah mereka.Presiden John F Kennedy, Presiden Dwight D Eisenhower, dan Presiden Pakistan Ayub Khan pada majlis makan malam negara di Rumah Putih pada tahun 1961

Presiden John F Kennedy, Presiden Dwight D Eisenhower, dan Presiden Pakistan Ayub Khan pada majlis makan malam negara di Rumah Putih pada tahun 1961

Pakaian Makan Malam Kontinental: Kemodenan & Pakaian Malam

Pandangan Kontinental

Wajah moden sut itu untuk rakyat Amerika dan Britain adalah rupa kontinental tipis yang muncul dari Itali pada akhir tahun lima puluhan. Gaya baharu ini dipaparkan jaket yang lebih pendek dan lebih sesuai daripada potongan tradisional dan Seluar panjang yang sempit dan tanpa manset. Ia menjadi asas kepada fesyen Mod Inggeris pada awal tahun enam puluhan dan apabila digabungkan dengan kembali ke anggunan pada pakaian lelaki secara serentak, ia menghasilkan ubah suai mewah pada sut makan malam.

Tali leher Perancis Continental Tie 1960-an diselitkan di bawah kolar baju dan jaket makan malam dengan kolar selendang muka satin hitam

Tali leher Perancis Continental Tie 1960-an diselitkan di bawah kolar baju dan jaket makan malam dengan kolar selendang muka satin hitam

Gaya benua jaket makan malam lazimnya berdada tunggal dan mempunyai lapel yang sempit. Pengaruh Rom membawa kepada penggantian kolar selendang yang popular tetapi kasual dengan pilihan yang lebih berpakaian seperti lapel puncak yang baru dikembalikan, lapel bertakuk yang baru diimport dari saman perniagaan dan kolar selendang bertakuk dalam pelbagai bentuk seperti daun semanggi. Lapel menghadap menjadi lebih rumit selama bertahun-tahun, bermula dengan sutera ringkas atau paip berjalin pada akhir tahun lima puluhan dan berkembang kepada motif bersulam, brokat atau jacquard pada alas satin. Hiasan yang sama juga digunakan pada manset lengan yang terbalik, poket tepi, dan jalur seluar. Pilihan fabrik sut yang paling sesuai untuk keanggunan kontinental ini ialah sutera hitam mohair.

Perancis tahun 1960-an memakai tuxeo berjalur dengan kolar selendang dan cummervest, yang boleh dibutang di tengah

Perancis tahun 1960-an memakai tuxeo berjalur dengan kolar selendang dan cummervest, yang boleh dibutang di tengah

Sarung Moden untuk Pinggang Moden: Baju Pinggang, Ikat Kasut dan Rompi Ikat Pinggang

Di bawah jaket makan malam selalunya terletak kot pinggang yang baru dijelmakan semula, kini biasanya dirujuk sebagai jaket di Amerika. Apabila dibeli sebagai sebahagian daripada tiga keping sesuai , kot pinggang biasanya dihiasi dengan pemangkasan jaket sebelum bahagian belakangnya mula hilang pada pertengahan tahun enam puluhan.

Jaket Cummer Vintage

Jaket Cummer Vintage

Alternatif yang kurang formal ialah cummerbund yang akhirnya telah diterima oleh pihak berkuasa etika untuk kegunaan sepanjang tahun. Walaupun majalah fesyen kadangkala memaparkan penutup pinggang (dan tali leher padanan) dalam pelbagai corak dan warna, manual kelakuan mewajibkan bahawa hanya hitam atau biru tengah malam dipakai dengan sut makan malam.

Fesyen Baju 1960-an dengan lipatan lebar, paip kontras dan corak kontras pepenjuru

Fesyen Baju 1960-an dengan lipatan lebar, paip kontras dan corak kontras pepenjuru

Baju Mewah

Sejajar dengan jaket dan kot pinggang yang semakin berhias, baju formal yang bergaya pada masa itu mula memaparkan lajur ruffle bersahaja atau renda bersulam halus sama ada di sepanjang saku baju atau di seluruh bahagian hadapan baju. Selepas gaya baharu itu muncul pada selebriti ke hadapan fesyen di Anugerah Akademi 1959, corak dan kesannya menjadi semakin rumit. Pilihan lain untuk dada baju termasuk pelbagai jenis lipatan dan tuck yang lebih luas, selalunya dengan bahagian hadapan lalat yang tidak memerlukan sebarang kancing.

Pakaian leher Abad Pertengahan

Turut dibangkitkan dari limbo tali leher hitam pada akhir tahun lima puluhan adalah yang elegan tali leher kupu-kupu yang dahulunya telah dikalahkan oleh gaya pemukul lurus. Trendsetters bereksperimen dengan menyelitkan tali leher mereka di bawah mata kolar mereka atau menggantikannya sama sekali dengan tali leher benua yang baru dicipta.

1960-an Shawl Collar bertali leher putih ensemble kot ekor

1960-an Shawl Collar bertali leher putih ensemble kot ekor

White Tie Deluxe

Majalah pakaian lelaki secara berkala mempersembahkan pandangan mereka mengenai tali leher putih kontinental, menggambarkan kemewahan seperti baju ekor sutera shantung, kolar baldu dan manset, jubah bergaris merah dan juga kot sutera jacquard biru pucat dan tali leher . Walau bagaimanapun, gaya ini benar-benar bertentangan dengan sifat tali leher putih yang sangat tradisional dan tidak mungkin ia pernah diterima pakai oleh sesiapa di luar industri fesyen.

Satu-satunya kebaharuan tali leher putih dalam tempoh itu yang akan mempunyai apa-apa kuasa kekal adalah kurang ketara: Pada Disember 1963, Esquire memperkenalkan baju piquédress putih dada berkanji yang unik kerana mempunyai kolar sayap yang dilekatkan pada baju itu.

Pengasingan Supersonik: Gandingan Ganjil & Himpunan Putus Dalam Zaman Jet

Jaket Tidak Rasmi

Perkembangan zaman jet dalam jaket makan malam yang ganjil (tidak sepadan) tidak begitu halus seperti perubahan pada sut klasik. Pada awal tahun lima puluhan, peruncit pakaian formal telah mula menawarkan kot cuaca panas berwarna biru dan merah marun tetapi ini adalah warna yang agak konservatif dan jarang dilihat. Dalam iklim politik yang agak santai pada pertengahan tahun 1950-an, aliran ini bermula, dilancarkan sekitar masa bergambar Esquire 1954 yang menampilkan kapal penjelajah tropika yang dihiasi seperti penyanyi lounge Las Vegas. Penerangan yang disertakan adalah seperti puisi sartorial:

1960-an Jet Age Tuxedo berkilauan dengan kolar selendang dan tali leher langsing nota pada paip cuff lengan

1960-an Jet Age Tuxedo berkilauan dengan kolar selendang dan tali leher langsing nota pada paip cuff lengan

Kilauan [jaket makan malam] yang berkilauan daripada shantung sutera tipis import berkilauan seperti pantulan cahaya matahari keemasan dengan rona air biru yang menyerlah. Seluar slack shantung sutera mengambil warna biru jaket itu. Ikat pinggang dan tali leher sutera tanah hitam, digabungkan dengan jalur sisi hitam seluar, menambah pelayaran lancar dengan reka bentuk naga Cina emas dan perak.

Pada tahun berikutnya trend itu meningkat dengan pesat dengan pengenalan warna parfait. Edisi Februari Esquire menggambarkan warna jaket dengan nama air pancut soda seperti strawberi hancur dan vanila Perancis yang boleh dipilih oleh seorang lelaki untuk peti keselamatan belayar Caribbeannya dengan pengetahuan bahawa tiada siapa yang akan mengira dia sebagai pelayan atau pelayan bar yang sesat. Pada tahun 1956, warna merak berwarna-warni menyemarakkan lagi trend berkat adanya benang metalik kemudian beberapa tahun kemudian fabrik bercorak mula muncul, menjalankan gamut dari kotak-kotak hingga batik. Satu-satunya faktor yang konsisten dalam perkembangan yang menarik ini ialah jaket itu sentiasa berdada tunggal dan menampilkan kolar selendang yang sama ada hitam atau berwajah sendiri.

Seiring dengan penampilan baharu pakaian malam adalah fabrik kontemporari yang sama-sama sesuai untuk zaman baharu. Campuran bulu dan rayon yang berasal dari akhir 1940-an menjadi semakin popular dalam tuksedo pada masa ini berkat berat bahan sintetik yang lebih ringan, rintangan lipatan yang lebih baik dan penjagaan yang lebih mudah. Pakaian dengan kemasan tidak teratur dan nubby juga menjadi lebih biasa apabila tahun lima puluhan berkembang

Jaket Makan Malam Gangsa Jerman lewat 1950-an dengan kolar selendang

Jaket Makan Malam Gangsa Jerman lewat 1950-an dengan kolar selendang

Pada masa seersucker muncul dalam jaket makan malam pada awal tahun enam puluhan, warna-warna terang dan corak yang menarik perhatian hampir menggantikan kot musim panas putih klasik pada halaman majalah pakaian lelaki. Dan walaupun akhbar berkala itu terus memberi perhatian kepada ketegasan yang mengehadkan alternatif yang menonjol ini kepada acara cuaca panas, penggambaran mereka di lobi teater Manhattan dan diskotik dalam penggambaran pertengahan musim sejuk menafikan penggunaan yang lebih luas. Seolah-olah untuk mengetepikan pelanggaran etika ini, editor mula membayangkan bahawa jaket yang tidak lazim itu boleh dipakai dengan betul di rumah sendiri sebagai kot tuan rumah.

Ikatan Bow dan Cummerbunds Perak Grey 1960-an untuk Tuksedo

Ikatan Bow dan Cummerbunds Perak Grey 1960-an untuk Tuksedo

Set Tie dan Cummerbund

Satu lagi gaya pada pertengahan tahun lima puluhan ialah ikatan tali leher berwarna dan bercorak dengan ikatan ikatan pelbagai gaya baharu, terutamanya ikatan padu hibrid. Trend ini terutamanya terhad kepada tali leher hitam cuaca panas dan mula pupus dengan pengenalan rupa Continental yang lebih berpakaian.

Etika Zaman Jet

Pakaian

Walaupun bergaya, jaket dan baju yang tidak konvensional pada zaman itu adalah pengecualian dan bukannya peraturan dan tali leher hitam standard kekal konservatif. Malah, di New York dan juga di Eropah, tuksedo hitam berat tropika lebih disukai untuk semua majlis malam rasmi, walaupun pada musim panas. Edisi 1963 The Complete Book of Etiquette karya Amy Vanderbilt dengan enggan membenarkan jaket makan malam berwarna atau bercorak tetapi mengehadkan kesesuaiannya untuk pelayaran dan mencadangkan ia sebaiknya diserahkan kepada golongan muda. Edisi 1965 buku penanda aras Emily Post telah disemak sepenuhnya untuk generasi baharu oleh cucunya Elizabeth tetapi protokol pakaian malamnya, walaupun padat dengan ketara, menawarkan konsesi yang sama terhad. Jaket bercorak atau cummerbunds boleh diterima tetapi hanya pada musim panas dan hanya untuk parti yang kurang formal. The Young Post memang menyokong trend baharu untuk memadankan tali leher dengan ikat pinggang berwarna manakala Cik Vanderbilt tetap bertegas bahawa merah maroon adalah satu-satunya warna alternatif untuk pakaian leher cuaca panas.

Tuxedo lapel langsing tahun 1960-an dengan paip sutera sulam

Tuxedo lapel langsing tahun 1960-an dengan paip sutera sulam

Peristiwa

Buku Emily Post 1965 tidak lagi cuba menyenaraikan peristiwa tertentu apabila tali leher hitam diperlukan, sebaliknya menawarkan peruntukan payung bahawa ia betul pada hampir setiap majlis rasmi. Acara-acara sebegini terus merangkumi opera (terutamanya di dalam kotak dan tempat duduk orkestra) dan malam pembukaan di teater. Tayangan perdana filem juga memerlukan tuksedo mengikut artikel pada tahun yang sama dalam GQ (pengganti Seni Pakaian yang dilancarkan baru-baru ini) walaupun ramai yang tampil, secara tidak betul, dalam sut gelap (termasuk mereka yang memakai tali leher dengan harapan kelihatan sesuai pada waktu petang. lobi yang berbayang).

The Tuxedo Peraturan Perkahwinan

Tambahan baharu yang penting dalam senarai ialah majlis perkahwinan malam. Sebelum ini hanya baju ekor atau sut gelap dianggap sesuai untuk upacara gereja kerana tuksedo itu dilihat remeh. Kini jaket makan malam boleh diterima di gereja walaupun pada majlis perkahwinan yang paling formal. Satu-satunya kaveat ialah kot itu dihadkan kepada hitam atau putih mengikut musim, tidak kira sama ada ia muncul pada pengantin lelaki atau tetamu. Pada hakikatnya, perkembangan ini tidak bermakna kepada orang biasa kerana pesta perkahwinan telah mengabaikan larangan itu selama bertahun-tahun. Ia juga menjadi amalan biasa pada masa ini bagi orang Amerika untuk memakai pakaian malam untuk upacara siang hari, sama ada tidak menyedari atau tidak peduli dengan ketidaksesuaian yang wujud.

Menyewa Tux vs Memiliki Tuxedo

Satu lagi konsesi kontemporari yang dibuat oleh Post dan Vanderbilt adalah untuk mengiktiraf amalan menyewa pakaian formal seseorang dan bukannya memilikinya. Walau bagaimanapun, elaun ini hanya digunakan untuk pakaian malam penuh yang hampir usang dan pakaian hari rasmi. Tuksedo masih dijangka menjadi bahagian penting dalam almari pakaian lelaki jika dia akan mempunyai kehidupan sosial yang aktif dalam kalangan yang canggih. Cik Vanderbilt juga menyemak nasihatnya tentang etika surat-menyurat untuk menunjukkan bahawa tali leher hitam harus dinyatakan pada jemputan makan malam dan bukannya mengharapkan tetamu membuat kesimpulan ini berdasarkan formaliti permintaan seperti kebiasaan sebelum ini.

Lewat 1960-an British memakai tuksedo kolar selendang

1960-an British memakai tuxedo kolar selendang

Di United Kingdom, jaket makan malam terus menjadi kebiasaan untuk perhimpunan sosial menurut Buku Panduan Etiket yang diterbitkan pada tahun 1962. Pengarang Barbara Cartland dinasihatkan bahawa jika kod pakaian Black Tie tidak muncul pada jemputan untuk majlis makan malam biasa dan untuk tarian tidak formal maka pakaian lengkap adalah diharapkan. Tidak syak lagi ini berlaku pada kalangan sosial di mana ia adalah perkara biasa bagi orang ramai untuk makan pada pukul 9 malam. dan menganggap malam sebagai muda pada tengah malam.

Pakaian malam penuh juga dipakai untuk tayangan perdana penggambaran yang dihadiri oleh diraja jika seseorang berkemungkinan dipersembahkan kepada mereka. Sebaliknya, buku 1964 ABC of Men’s Fashion menyatakan bahawa Royalti kini telah menunjukkan kepada tuan rumah bola pada banyak kesempatan bahawa . . . pakaian malam penuh tidak perlu dipakai. Ini benar-benar bermakna lonceng maut kepada ikatan putih dan ekor yang sudah sakit. Di Amerika, tali leher putih kekal dikhaskan terutamanya untuk pembukaan opera, serta bola, makan malam (terutamanya makan malam awam) dan majlis perkahwinan yang bersifat paling formal.

Variasi pam petang 1960-an - tiada unsur yang kebal terhadap perubahan pada masa ini

Variasi pam petang 1960-an - tiada unsur yang kebal terhadap perubahan pada masa ini

The Times They are a-Changin’: Pakaian Malam Tidak Konvensional

Jaket makan malam yang sangat tidak konvensional pada zaman ini mewakili pergolakan sosial yang lebih besar yang berlaku pada tahun enam puluhan. Konsep formal Amerika akan menjadi lebih subjektif pada tahun-tahun akan datang apabila generasi pertama selepas perang memberontak terhadap nilai konservatif ibu bapa mereka. Dalam proses itu, konvensyen tali hitam yang dihormati masa akan dibawa ke ambang kepupusan.

Ikon Gaya

Ikon Tuxedo: Playboy Moden

Bila Playboy Majalah mencipta logo ikoniknya pada tahun 1953 ia memilih arnab untuk mewakili kelincahan dan tali leher formal untuk menandakan keanggunan dan kecanggihan maskulin.

The Rat Pack in Black Tie - nota hanya sinatra mempunyai manset Perancis

The Rat Pack in Black Tie – maklum hanya sinatra yang mempunyai manset Perancis

Lambang imej playboy berpakaian tuxedo ialah pemain Dean Martin, Sammy Davis Jr. , Frank Sinatra, Peter Lawford dan Joey Bishop, secara kolektif dikenali sebagai kumpulan tikus. Rakan-rakan ini sering menyertai satu sama lain di atas pentas pada awal 60-an untuk beberapa pertunjukan paling legenda dalam sejarah Las Vegas. Sinatra pernah berkata, Bagi saya, tuksedo adalah cara hidup.

Sean Connery sebagai James Bond

Penjelmaan fiksyen bon vivant yang gagah dengan kegemaran minuman keras, wanita cantik dan kereta laju adalah watak James Bond yang pertama kali terkenal oleh Sean Connery dalam filem 1962 dr no .

Frank Sinatra dalam tuksedo kolar selendang

Frank Sinatra dalam tuksedo kolar selendang

Zaman Jet

Penerbangan transatlantik tanpa henti pertama pada akhir 1950-an menandakan penghujung zaman kegemilangan kapal laut. Tetapi jet penumpang baharu itu juga menjadikan pelayaran keseronokan lebih mudah diakses oleh ramai rakyat Amerika, membuka lembaran baharu dalam tali leher hitam papan kapal.

Jaket Selepas Enam Makan Malam berwarna merah terang dengan kolar selendang langsing

Jaket Selepas Enam Makan Malam berwarna merah terang dengan kolar selendang langsing

Boom Sewaan Tuxedo

Perniagaan tuksedo sebahagian besarnya merupakan perniagaan runcit sehingga tahun 1960-an, menjual sut formal hitam tradisional yang bertahan seumur hidup. Kemunculan warna membantu menjadikan pakaian formal sebagai kenyataan fesyen yang sentiasa berubah dan perniagaan penyewaan kemudiannya meletup pada tahun 60-an, 70-an dan 80-an.

Terokai bab ini: 3 Black Tie & Tuxedo Sejarah

 1. 3.1 Regency Origins of Black Tie – 1800-an
 2. 3.2 Regency Evolution (1800 – ’30s) – Tailcoat & Cravat Berwarna-warni
 3. 3.3 Pakaian Lelaki Awal Victoria: Hitam Mendominasi 1840-an - 1880-an
 4. 3.4 Debut Jaket Makan Malam Lewat Victoria - 1880-an
 5. 3.5 Pakaian Malam Penuh & Tidak Formal 1890-an
 6. 3.6 Edwardian Tuxedo & Black Tie – 1900s – 1910s
 7. 3.7 Tuxedo Zaman Jazz -1920-an
 8. 3.8 Tali Hitam Era Kemurungan – Zaman Keemasan Tuksedo 1930-an
 9. 3.9 Tuksedo & Tali Hitam Selepas Perang – Akhir 1940-an – Awal 1950-an
 10. 3.10 Jet Age Tuxedo – Akhir 1950-an – 1960-an
 11. 3.11 Counterculture Black Tie Tuxedo 1960-an – 1970-an
 12. 3.12 Kelahiran Semula Tuxedo – The Yuppie Years – 1970-an
 13. 3.13 Tuxedo Redux - 1980-an & 1990-an
 14. 3.14 Tali Hitam Era Milenium - 1990-an - 2000-an
 15. 3.15 Tuksedo pada tahun 2010-an
 16. 3.16 Masa Depan Tuxedo & Black Tie