Jingga – Warna Paling Jarang Digunakan dalam Pakaian Lelaki & Cara Memakainya

cara memakai sepasang oren berskala 3840x2160

Memadankan warna boleh menjadi usaha yang mencabar dalam pakaian lelaki. Dalam panduan hari ini, kita membincangkan warna oren , bagaimana anda boleh menggunakannya dalam pakaian anda dan cara memanfaatkan sepenuhnya warna serba boleh ini supaya anda sentiasa kelihatan rapi.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Memahami Warna Oren
  2. Bagaimana Anda Harus Menggabungkan Oren?
  3. Bermula Dengan Warna Oren
  4. Kesilapan Yang Perlu Dielakkan Ketika Memakai Oren
  5. KESIMPULAN

Baru-baru ini, kami membincangkan satu lagi warna yang sangat kurang digunakan dalam pakaian lelaki, iaitu hijau . Anda boleh menyemak panduan mendalam di sini .

Jingga boleh membuatkan anda kelihatan sangat elegan dan rapi, anda hanya perlu tahu cara anda menggunakan warna tersebut.Tidak seperti sut hijau, anda tidak boleh memakai sut berwarna oren tanpa kelihatan aneh atau badut. Walau bagaimanapun, jika anda menggunakan oren dalam dos seperti jaket atau mungkin baju, poket persegi, tali leher, boutonniere mungkin juga stokin , anda boleh lari dengannya dan ia kelihatan sangat kacak. Ia juga boleh menjadi warna aksen kot sukan atau saman.

Kot sukan coklat yang cantik dengan tali leher grenadine dan segi empat sama poket oren - gunakan oren dalam dos

Kot sukan berwarna coklat yang cantik dengan tali leher grenadine dan segi empat sama poket oren – gunakan oren dalam dos

Memahami Warna Oren

Pada mulanya, anda ingin memahami warna apa yang sesuai dengan pakaian anda. Anda boleh mempunyai oren gelap atau anda boleh mempunyai sesuatu yang lebih terang dalam dua tona atau sesuatu yang sangat terang seperti a baju polo .

Dalam pengalaman saya, warna oren yang lebih gelap seperti tali leher oren karat oleh Fort Belvedere atau tali leher yang merupakan a oren Shantung dua warna dengan warna hitam undertone berfungsi dengan baik untuk warna Musim Gugur-Musim Sejuk.

Cri Oren Terbakar oleh Soie Knit Tie Fort Belvedere

Cri Oren Terbakar oleh Soie Knit Tie Fort Belvedere

Sebaliknya, untuk pakaian musim panas, anda boleh memakai warna oren dan kadangkala rupa dua warna putih, mungkin bahan linen . Ia lebih cerah, lebih lapang dan ia mempunyai tona pastel yang sangat sesuai untuknya Pakaian musim bunga-musim panas .

Jingga ialah warna yang menarik dan hangat dan berfungsi terutamanya dengan ton coklat. Pada masa yang sama, ia juga berfungsi dengan baik dengan perkara seperti hitam atau arang yang biasanya lebih kepada warna perniagaan pada masa yang sama, anda boleh menggandingkannya dengan navy atau dengan hijau.

Salah satu gabungan oren kegemaran saya ialah mencampurkannya dengan arang kerana ia boleh dipakaikan untuk sut perniagaan atau dipakaikan bersama korduroi dalam yang coklat dengan sejenis tweed pakaian semasa Musim Gugur-Musim Sejuk.

Jingga berfungsi dengan apa-apa jenis warna Kulit

Jingga berfungsi dengan apa-apa jenis warna Kulit

Selain itu, oren adalah salah satu daripada beberapa warna yang sesuai dengan apa-apa jenis warna kulit. Jika anda berkulit hitam, India, Asia atau Caucasian, tidak kira jenis kulit anda, warna ini sesuai dengan anda. Cuma pastikan anda mempunyai kontras tinggi. Jika anda sendiri mempunyai kontras yang tinggi kerana rambut dan warna kulit anda, atau jika anda berkulit hitam, maka gunakan item kontras tinggi seperti baju cerah dengan tali leher tebal. Jika anda berkulit cerah, dan anda mempunyai rambut yang sangat ringan, cuba gunakan sesuatu yang kurang kontras.

Saya suka memakai a mengikat tali leher dengan kot tweed atau kot sukan pada musim panas dan anda juga boleh memiliki baju sejuk atau jaket sweater yang berbintik-bintik dengan warna hijau dan coklat.

Untuk pakaian Musim Bunga-Musim Panas, saya mendapati bahawa oren berfungsi dengan baik sebagai segi empat sama poket. Anda boleh memakainya dengan kot sukan yang lebih ringan atau yang gelap, yang bercorak, tidak mengapa, ia sentiasa kelihatan sangat musim panas.

Jika anda ingin tampil lebih kasual, baju polo adalah bagus dan begitu juga seluar pendek . Saya suka warna oren pastel untuk seluar pendek yang tidak terlalu berani tetapi berbeza daripada mana-mana jenis warna pendek yang tipikal seperti navy, beige atau khaki.

The jenis stokin serba guna dalam arang dan oren juga bagus. Jingga dalam pakaian anda serta-merta memberikan anda rasa Musim Bunga-Musim Panas atau rasa Musim Gugur-Musim Sejuk yang hangat dan selesa dan itulah sebabnya warna itu sangat bagus untuk ada dalam almari pakaian anda.

Anda boleh memakai oren dengan Kasut Hitam seperti Derbies

Anda boleh memakai oren dengan Kasut Hitam seperti Derbies

Bagaimana Anda Harus Menggabungkan Oren?

1. Oren Dengan Kasut Hitam

Seperti yang saya katakan, ia adalah warna yang sangat serba boleh dan anda boleh memakainya sebagai contoh dengan semua jenis kasut hitam dan, hitam. oxfords , hitam derbies . Hanya pastikan ia mengikatnya bersama-sama seperti dalam stoking coklat dan oren atau stoking arang dan oren atau stoking hitam dan oren. Saya cadangkan anda menyemak panduan bertulis kami cara menggabungkan kasut dengan stokin dan seluar untuk mendapatkan pemahaman yang lebih mendalam tentang cara anda boleh menggunakan oren untuk kelebihan anda.

2. Oren Dengan Coklat

Secara peribadi, salah satu warna kegemaran saya untuk digabungkan dengan oren ialah coklat. Saya suka dengan coklat coklat tetapi juga dengan coklat gelap atau coklat lebih terang. Kesemuanya berfungsi dengan sangat baik dan gabungan itu hanya membuatkan anda menonjol kerana oren bukanlah warna yang biasa digunakan oleh kebanyakan lelaki dalam almari pakaian mereka jadi anda tidak perlu lantang untuk benar-benar menonjol tetapi orang akan memuji anda kerana ia berbeza dan anggun. Beberapa item coklat kegemaran saya termasuk sut coklat, jaket coklat - anda boleh memakainya secara berasingan, tweed coklat dan korduroi coklat.

3. Oren Dengan Hijau

Apabila bercakap tentang hijau, saya suka menggandingkannya dengan hijau tua, seperti sut. Kadang-kadang saya hanya mempunyai segi empat sama poket, dan mungkin jaket hijau pepejal, atau menggabungkan oren tingkap dengan tweed hijau gelap. Anda juga boleh bekerja dengan sejenis hijau zaitun dalam tali leher, sebagai contoh. Julat hijau agak luas. Ia akan sentiasa berfungsi dengan oren terutamanya dengan nada yang lebih karat atau sesuatu yang sangat ringan.

Ungu, Jingga, Hijau, Segi Poket Bulu Sutera Biru - Fort Belvedere

Persegi Poket Bulu Sutera Ungu, Oren, Hijau, Biru – Fort Belvedere

4. Oren Dengan Ungu

Gabungan oren yang lebih eksotik ialah menggandingkannya dengan ungu. Ia bukan salah satu daripada kombinasi warna yang anda fikirkan pada mulanya tetapi ia sebenarnya berfungsi dengan baik. Seperti yang Ungu, Jingga, Hijau, Segi Poket Bulu Sutera Biru dari Fort Belvedere, anda boleh melihatnya digabungkan dengan ton hijau dan ton biru dan walaupun kebanyakan warna ini berani, bersama-sama ia adalah lebih masuk akal dan elegan.

5. Jingga Dengan Biru

Satu lagi kegemaran peribadi saya adalah menggabungkan oren dengan biru. Ia boleh berwarna oren dengan sut tentera laut gelap atau biru pertengahan, atau sut biru diraja, dan sekali lagi, ia boleh menjadi tali leher anda, boleh menjadi persegi poket anda, mungkin baju anda. Ia hanya membantu untuk benar-benar mengimbangi satu sama lain kerana terdapat kontras yang mencukupi dan ia merupakan gabungan yang berani. Ia serupa dengan kuning , jadi ada baiknya jika anda ingin membuat kesan pertama yang ketara tanpa menjadi badut yang terlalu menjengkelkan.

Jingga dan Arang Bertali di Atas Stokin Anak Lembu dengan Kapas Jalur Bayangan Fil d Ecosse - Dibuat di Itali oleh Fort Belvedere

Jingga dan Arang Berusuk Di Atas Stokin Anak Lembu dengan Kapas Fil d Ecosse Jalur Bayangan – Dibuat di Itali oleh Fort Belvedere

Bermula Dengan Warna Oren

Jika anda tidak pasti warna oren dan anda ingin bermula, saya cadangkan untuk menggunakan blazer biru, sut biru, baju biru muda dan bukannya tali leher merah, cuba gunakan sesuatu dalam oren. Hanya gunakan satu elemen dalam oren pada mulanya, dan kemudian, setelah anda selesa, anda mungkin boleh menambah elemen kedua, tetapi kebanyakan masa, itu sahaja yang anda perlukan.

Jika anda tidak suka warna biru atau anda mempunyai banyak sut yang lebih gelap, cuba gunakan arang dan oren, atau malah hitam dan oren kerana ia serasi dengan sangat baik. Ia hanyalah salah satu staples yang boleh dipakai oleh mana-mana lelaki tidak kira apa warna kulit yang mereka ada atau elemen lain yang mereka ada dalam almari pakaian mereka, ia akan berkesan untuk anda.

Jika anda mempunyai aksen oren di bahagian atas badan anda, seperti tali leher,jaket, baju atau segi empat sama poket, ia berfungsi dengan baik jika anda mengambil oren dengan stoking anda. The stokin oren dan arang ialah salah satu buku terlaris kami, dan anda benar-benar dapat melihat sebabnya kerana ia berfungsi dengan baik dengan segala-galanya dan menjadikan semua orang kelihatan lebih cantik.

Sut oren hanya untuk badut

Sut oren hanya untuk badut

Kesilapan Yang Perlu Dielakkan Ketika Memakai Oren

1. Jauhi Sut Oren Pepejal

Cuba elakkan daripada sut jingga pejal kerana sut itu berlebihan. Jika anda inginkan sesuatu yang serupa, mungkin gunakan linen coklat tembakau atau tambahkan sedikit corak tulang herring, yang boleh membantu tetapi seluar serba oren tidak akan kelihatan berfaedah dan bukan sut atau hanya jaket.

2. Hanya Warna Pastel Cerah Untuk Musim Panas.

Satu-satunya pengecualian mungkin warna pastel yang sangat terang untuk musim panas. Tetapi walaupun begitu, saya cadangkan anda pergi dengan sut jenis khaki atau berwarna batu.

Oren adalah warna yang serba boleh

Oren adalah warna yang serba boleh

3. Jauhi Oren Yang Sangat Cerah

Secara peribadi, saya cuba menjauhkan diri daripada oren yang sangat terang kerana ia mengingatkan saya kepada pekerja pembinaan atau jaket reflektif dan saya mendapati ia terlalu menarik perhatian. Sebaliknya, saya menggunakan warna oren yang lebih kaya, yang hanya mempunyai kedalaman yang berbeza. Walau bagaimanapun, ia masih boleh menjadi oren yang lebih terang tetapi ia masih lebih kaya dan ini juga, tetapi ia tidak begitu terang dan terang seperti oren neon yang memantulkan.

4. Jangan Gabungkan Oren Dengan Item Merah Atau Item Merah Jambu.

Kerana ia terlalu banyak dan ia kelihatan ganjil. Jika anda menggunakan oren, ingatlah bahawa ia adalah warna yang berani dan ini bermakna kurangkan warna lain dan kekalkan hanya oren sebagai satu-satunya aksen anda dalam pakaian anda.

5. Tone Down Other Accents

Apabila anda menggandingkan oren, kurangkan semua aksen anda yang lain kerana oren ialah pernyataan yang berani dan ia boleh kelihatan sangat bagus, namun, jika anda menggunakan terlalu banyak perkara lain, ia hanyalah maklumat yang bercanggah dan orang tidak tahu di mana hendak mencari.

Ketahui cara menggunakan warna Oren untuk menjadikan anda kelihatan anggun dan rapi

Ketahui cara menggunakan warna Oren untuk menjadikan anda kelihatan anggun dan rapi

KESIMPULAN

Sebaik sahaja anda memasukkan beberapa item oren ke dalam almari pakaian anda sendiri, anda akan melihat dengan cepat betapa serba boleh warna ini dan sejauh mana ia akan membuatkan anda kelihatan. Jika anda tidak pasti di mana untuk bermula, saya cadangkan, pergi dengan sepasang stoking, kemudian mungkin segi empat sama poket, dan kemudian tali leher atau tali leher. Dengan ketiga-tiga item ini, anda mempunyai asas yang sangat bagus, dan jika anda mendapati anda mahukan lebih oren, anda sentiasa boleh menambah sepasang korduroi, jaket atau jaket. Tetapi untuk bermula, kekalkan dengan aksesori mudah, ia tidak akan merugikan dan anda boleh bereksperimen dengan mereka.

Apabila saya mencuba oren pada kali pertama, sebenarnya amat sukar bagi saya untuk mencari aksesori yang sesuai, jadi saya mereka bentuk beberapa aksesori yang berbeza seperti segi empat sama poket dalam warna dan komposisi bahan yang berbeza, tali leher, tali leher dan stoking. , supaya anda boleh mempunyai akses yang lebih baik kepada warna itu. Hanya lihat semua aksesori tersebut di laman web kami di sini . Mereka dilabel sebagai Fort Belvedere yang merupakan jenama yang saya mulakan dan semua produk direka oleh saya.

Mencari Aksesori Oren Elegan?

Dapatkan mereka di sini!