Kain Musim Panas Dilawati Semula

kain musim panas ditinjau semula

Didalam artikel sebelum ini dalam The Gentleman's Gazette, kami membincangkan sifat fabrik musim panas termasuk linen, seersucker , dan sejuk ; ia kekal sebagai bacaan penting semasa kami mencecah Hari Anjing musim panas. Dalam susulan ini, kami melihat dengan lebih dekat aspek dan sifat lain fabrik ini serta beberapa bahan khusus yang menghasilkan pakaian musim panas yang sangat baik untuk lelaki yang suka berpakaian tidak kira suhu.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Kain Musim Panas untuk Baju
  2. Tenunan Musim Panas untuk Jaket
  3. Kain Seluar Musim Panas
  4. Kesimpulan
1930

Sut Musim Panas 1930-an

Kain Musim Panas untuk Baju

Kapas Ringan

Kemeja kapas ringan

Voile kapas (kiri) dan jersi menjadikan baju bernafas ringan [Kredit Imej: L- Perry Ellis , R- Rak Nordstrom ]Kain pertama yang disebut dalam kami Panduan Fabrik Musim Panas adalah kapas, yang dipromosikan secara meluas sebagai bahan semula jadi yang boleh bernafas. Kapas mempunyai kadar serapan yang tinggi, bermakna ia akan menyerap peluh dalam cuaca panas, yang kemudian membuatkan anda berasa sejuk apabila bahan lembap menyejat pada kulit anda. Kunci kepada kegunaannya sebagai fabrik musim panas adalah proses penyerapan diikuti dengan pelesapan lembapan walaupun ia boleh bermakna kesan peluh. Sebilangan besar baju pakaian anda sudah ada kapas (semoga anda telah mengharamkan baju sintetik dari almari pakaian anda), tetapi anda tidak boleh memakai sebarang kapas sahaja kerana berat dan tenunan juga penting. kain flanel adalah kapas dan standard OCBD terlalu, tetapi kedua-duanya akan menjadi panas dipakai kerana ketebalan atau beratnya. Jadi pada musim panas, anda mungkin memilih kapas yang ringan untuk baju anda, yang anda boleh menilai hanya dengan merasakan kain atau dengan penampilannya. Selain daripada kapas Mesir ringan biasa, contohnya ialah cotton voile, fabrik separa nipis yang juga agak lembut kerana bilangan benangnya yang tinggi. Satu lagi ialah jersi kapas, yang dikait dan bukannya ditenun. Jersi mempunyai sedikit regangan padanya dan digunakan untuk t-shirt dan tiang tetapi juga boleh muncul sebagai ringan baju baju lengan panjang dengan butang.

Fabrik bulu kapas ringan dalam corak gingham navy dan putih dengan lapel langsing

Fabrik bulu kapas ringan dalam corak gingham navy dan putih dengan lapel langsing

Tali Tali Busur Challis Bulu dalam Merah Burgundy dengan Titik Polka Kuning dan Hujung Runcing

Kubu Belvedere

Tali Tali Busur Challis Wool dalam Merah Burgundy dengan Titik Polka Kuning dan Hujung Runcing – Fort Belvedere

berbelanja di sini Edelweiss Boutonniere pada latar belakang putih

Kubu Belvedere

Edelweiss Boutonniere Bunga Lubang Butang Kota Belvedere

berbelanja di sini

Namun, melainkan anda koyak dan berminat untuk melakukan hubungan seks, baju kapas semata-mata boleh memalukan untuk dipakai sendiri, tetapi di bawah musim panas kot sukan atau sesuai , ketelusan mereka dikaburkan. Sila ambil perhatian bahawa jenis kapas yang ringan masih akan membolehkan anda kulit warna untuk diperlihatkan, yang boleh memberikan baju putih warna kuning air, coklat atau merah jambu bergantung pada ton kulit anda. Ini mungkin kelihatan seperti perkara kecil, tetapi ia boleh menjejaskan cara anda menyelaraskan anda tali leher , jaket , dan seluar kalau nak guna plain putih baju sebagai kanvas anda. Baju nipis juga tidak kelihatan segar, terutamanya kerana seluar anda tidak akan nipis, jadi perbezaan antara baju yang ringan dan fabrik anda yang lebih tebal. Seluar panjang tidak akan kelihatan tajam. Walau bagaimanapun, apabila cuaca panas, kompromi biasanya perlu dibuat, walaupun anda boleh cuba mencari baju dalam fabrik batiste kapas, yang ringan tetapi lebih legap.

Iklan fabrik Aertex

Iklan vintaj untuk fabrik bernafas Aertex [Kredit Imej: Stok Pengatup ]

Kapas Tenunan Terbuka

Alternatif kepada baju kapas semata-mata ialah tenunan terbuka, yang biasanya lebih berat atau lebih kasar daripada kapas ringan. Ini kerana apabila baju itu ditenun, lebih banyak ruang tertinggal di antara benang, yang memudahkan pengudaraan kain. Jika bahan itu terlalu ringan, dengan ruang sedemikian, ia tidak akan berlapik dengan baik, jadi fabrik tenunan terbuka boleh menjadi lebih tebal daripada kapas yang lebih ringan tetapi masih kekal lebih sejuk kerana udaranya. Contoh tenunan yang paling terkenal ialah lawatan Inggeris (Pusingan Inggeris atau tenunan Inggeris), yang kelihatan seperti jaringan halus, membenarkan cahaya dan udara melaluinya dengan bebas. Asal nama mungkin berasal dari syarikat Aertex (atau Airtex) yang bermula pada akhir abad ke-19 di Lancashire, England. Syarikat itu menginovasi corak selular dalam kain dan masih menghasilkan bahan itu hari ini di bawah nama yang sama. Kerana teksturnya yang berlubang, lawatan Inggeris kelihatan hebat apabila digandingkan dengan kot sukan yang mempunyai rupa sarang lebah yang serupa serta corak birdseye dan mungkin tali leher grenadine.

untuk menukar baju Inggeris

A lawatan Inggeris baju berpasangan dengan baik dengan tekstur yang serupa dan memastikan anda sejuk pada masa yang sama

Sementara lawatan Inggeris atau baju Airtex mungkin yang paling banyak dipasarkan, tenunan lain wujud, seperti Panama (tenunan bakul yang mengingatkan topi Panama) dan leno, yang kelihatan seperti beg jaringan untuk seguni kentang, walaupun dalam bentuk yang jauh lebih kecil. Antara rajutan (berbanding dengan fabrik tenunan) yang setara ialah cotton piqué, yang merupakan bahan biasa yang lain, selain jersi, yang digunakan untuk baju polo. Piqué lebih berat dan kaku apabila disentuh tetapi lebih bernafas daripada jersi kerana struktur wafel atau sarang lebahnya lebih terbuka kepada laluan udara.

Leno dan Panama Tenunan Baju

Tenunan leno (atas) dan tenunan Panama (bawah)

Linen

Fabrik seterusnya ditujukan dalam Panduan kami untuk Musim panas Kain adalah linen, yang biasanya dianggap sebagai kain musim panas klasik. Diperbuat daripada gentian tumbuhan rami, linen adalah salah satu bahan tertua untuk digunakan untuk pakaian dan disebut-sebut sebagai gentian semula jadi yang paling kuat. Aduan mengenai linen ialah ia mudah berkedut dan mempunyai rasa kasar, menggaru, terutamanya ketara apabila dipakai sebagai baju atau seluar . Kedutan disebabkan oleh sifat linen sebagai bahan ruji yang panjang, bermakna gentian individunya lebih panjang daripada yang lain dan tidak membengkok atau meluncur ke belakang dengan mudah, yang membawa kepada lipatan yang boleh dilihat. Kekasaran linen boleh dikaitkan dengan kehadiran lignan, enzim, yang boleh dikurangkan dengan mencuci, yang mudah dilakukan dengan baju. Semakin banyak anda mencuci baju linen, semakin lembut ia. Walau bagaimanapun, sifat yang sama yang membawa kepada kedutan dan kekakuan juga menghalang gentian daripada melekat pada kulit anda dan dengan itu menjadikan fabrik berasa lebih sejuk. Linen juga mempunyai daya serap yang tinggi, walaupun kurang sedikit daripada kapas, yang juga membantu ia menyerap peluh dan menyejukkan anda melalui penyejatan. Linen Ireland lebih berat (10-13 auns) beberapa auns lebih daripada linen Eropah yang lain kerana cara rami diproses di Ireland, menghasilkan kain yang kurang berkedut. Elakkan linen yang dibuat di Rusia atau China, kerana kualitinya cenderung rendah, tetapi cubalah baju campuran linen kapas, yang mempunyai kedua-dua fabrik yang terbaik: kelembutan dan daya serap kapas yang lebih tinggi dengan kekonduksian haba dan ketahanan linen.

Baju Linen Ireland yang dilipat kemas dari Boggi Milano

Baju Linen Ireland yang dilipat kemas dari Boggi Milan

Tenunan Musim Panas untuk Jaket

Fabrik yang sama digunakan untuk baju biasanya tersedia untuk kot sukan musim panas juga, tetapi jaket tidak akan menjadi nipis atau ringan seperti baju: anda tidak akan pernah menemui kot sukan semata-mata. Kapas ialah fabrik yang disyorkan untuk jaket cuaca panas, tetapi ini lebih disebabkan oleh penampilannya yang kasual berbanding keupayaannya untuk menyerap dan mengeluarkan lembapan kerana ia tidak langsung pada kulit anda. Linen juga digunakan untuk pakaian musim panas terutamanya kerana penampilan santainya yang berkedut akan kelihatan tidak sesuai pada musim lain. Sebahagian daripada nilai yang dikaitkan dengan fabrik jaket ini adalah disebabkan oleh lapisan yang dikurangkan, walaupun beberapa faedahnya–kebolehnafasan umum–masih terpakai apabila dipakai pada lapisan lain. Namun, jika pengudaraan adalah matlamat utama, anyaman terbuka atau longgar harus menjadi pilihan pilihan anda, yang juga bermakna anda biasanya akan memakai bulu .

Kot sukan hopsack kuning

Kot sukan hopsack kuning

Pilihan bulu musim panas yang popular ialah hopsack, yang tidak menerangkan bahan tetapi bagaimana kain itu ditenun: seperti guni yang direka untuk menyimpan dan mengangkut hop yang digunakan untuk membuat bir, dengan kata lain, mempunyai struktur jaringan halus. Selain sangat bernafas, hopsack mempunyai kualiti tahan kedutan, berlapik dengan baik dan mendapatkan semula bentuknya apabila digantung selepas digunakan. Selain itu, kerana ia adalah bulu, hopsack boleh memakai lebih lama kerana, tidak seperti linen, ia tidak menjerit musim panas melainkan anda mendapatkannya dalam warna terang, seperti kuning .

Lubang Butang Buatan Tangan

A. Jaket Caraceni diperbuat daripada Fresco dengan lubang butang buatan tangan

Alternatif yang serupa ialah Sejuk , bulu twist tinggi bertanda dagangan yang dihasilkan oleh J&J Minnis, jenama kilang tekstil Huddersfield di England Utara. Pusingan tinggi bermakna benang individu dipintal lebih daripada biasa, menghasilkan benang yang kuat tetapi ringan. Ini adalah tahan untuk meratakan, jadi apabila kain ditenun dari Fresco, ruang kekal terbuka di antara gentian, menghasilkan peredaran udara yang baik serta ketahanan terhadap kedutan. Oleh itu, keanjalan lilitan secara langsung bertanggungjawab terhadap keterbukaan tenunan. Jaket Fresco akan memakai lebih sejuk daripada beg galas, walaupun ia juga agak nipis, jadi jika anda memakai baju berwarna cerah di bawahnya, kemungkinan besar ia akan kelihatan. Ini boleh berlaku dengan mana-mana jaket tenunan terbuka dan bagi sesetengah orang, ia adalah pemecah perjanjian, kerana ia kurang elegan, tetapi mereka yang suka pakai jahitan dalam cuaca panas boleh menyelesaikan kompromi.

Kot sukan bulu belon coklat daripada Jaket Cincin menunjukkan sifat semata-mata jaket anyaman terbuka

Kot sukan bulu belon coklat dari Jaket Cincin menunjukkan sifat semata-mata jaket anyaman terbuka

Anda juga boleh mencari tenunan terbuka lain yang berbeza untuk jaket seperti bulu belon proprietari yang dibuat oleh syarikat Jepun Ring Jacket, yang digambarkan mempunyai sifat yang sama seperti hopsack: fabrik dengan kemudahan jersi, tetapi tanpa kedutan dan beg…ditenun dengan regangan semula jadi untuk keselesaan, tetapi…sangat tahan kedutan, membolehkan jaket mengekalkan bentuknya. lawatan Inggeris juga telah dilakukan dalam kot sukan sama ada dalam bulu atau bahan lain, seperti linen dan campuran sutera.

Jaket Giro Inglese dalam campuran linen-sutera

Jaket Giro Inglese dalam campuran linen-sutera [Kredit Imej: Kain yang betul ]

Kain Seluar Musim Panas

Perkara yang menarik tentang seluar ialah pelbagai jenis musim panas kain boleh digunakan untuk membuat mereka, termasuk, sudah tentu, linen, bulu tropika dan kapas. Fresco juga boleh dijadikan seluar, walaupun sebarang bahan tenunan terbuka juga akan kelihatan tembus, terutamanya dalam warna terang. Oleh itu, mereka perlu berlapik ke lutut untuk mengelakkan seluar dalam anda terdedah kepada pandangan. Kain tenunan terbuka juga boleh menyukarkan sepasang seluar untuk memegang lipatan jika bahan tenunan terlalu longgar. Mereka juga mempunyai tangan yang kering, rasa segar yang diingini dalam keadaan panas kerana ia kelihatan sejuk. Walau bagaimanapun, kekeringan ini adalah fungsi kekasaran kain, yang merupakan satu lagi sebab seluar Fresco memerlukan lapisan yang mengurangkan nilai penyejukannya. Jika tidak, bahan akan terasa calar pada kaki anda. Alternatif ialah bulu twist tinggi yang berbeza, seperti rangup daripada Holland & Sherry atau produk pesaing lain untuk Fresco, Smith's Finmeresco . Ini dikatakan lebih licin sambil mempunyai kualiti tenunan terbuka. Mereka mungkin sukar ditemui di luar rak, tetapi anda pasti boleh melakukan a dibuat-untuk-ukur atau dipesan lebih dahulu berpasangan sama ada di tukang jahit atau melalui syarikat seperti Kemewahan jika bajet menjadi pertimbangan.

Seluar fresco coklat

Pengarang memakai seluar Fresco coklat [Kredit Imej: Pergi membeli-belah ]

Walaupun fabrik sintetik biasanya harus dielakkan, saya ingin menyebut satu pilihan seluar terakhir daripada Ring Jacket yang diperbuat daripada fabrik Advansa ThermoCool, yang mungkin mewakili masa depan fabrik yang direka untuk keadaan iklim tertentu. Ia adalah campuran 54% poliester, 46% bulu yang sepatutnya mengawal suhu badan pemakai, menjadikannya sesuai untuk cuaca panas dan sejuk. Biasanya, poliester terkenal kerana menahan haba, tetapi beberapa fabrik yang direka untuk menghilangkan lembapan dari badan adalah sintetik, dan Advansa mendakwa adunan gentian hibrid khas membolehkan penyejukan penyejatan apabila pemakai berpeluh, serta penimbal termo untuk mengekalkan suhu badan yang selesa. Kemajuan teknologi menunjukkan peningkatan janji sebagai alat untuk fabrik yang mengoptimumkan keselesaan peribadi. Saya telah mengambil sepasang kerana ketajaman jahitan dan bercadang untuk memberi mereka ujian.

Sepasang seluar fabrik Advansa ThermoCool kelabu muda daripada Ring Jacket.

Sepasang seluar fabrik Advansa ThermoCool berwarna kelabu muda daripada Jaket Cincin.[Kredit Imej: Drop93 ]

Kesimpulan

Terdapat beberapa fabrik yang optimum untuk pakaian musim panas, daripada klasik–kapas, linen dan bulu tropika–kepada adunan termaju yang telah digunakan untuk jahitan, semuanya direka untuk pengawalan suhu. Dua pertimbangan utama apabila memilih kain cuaca panas ialah berat dan tenunan, dan kedua-dua fabrik ringan dan tenunan terbuka mempunyai kelebihan dan cabarannya, bergantung pada artikel pakaian khusus yang anda gunakan untuknya. Akhirnya, seperti kebanyakan perkara dalam kehidupan, percubaan dan pengalaman adalah guru terbaik dari segi bahan yang anda suka untuk kekal sejuk sambil kelihatan terbaik sepanjang musim.