Keangkuhan, atau Keinginan untuk Hadir & Mengapa Anda Tidak Perlu Menjadi Sombong

sombong

Anda telah bersusah payah untuk menjalani kehidupan yang anda selalu inginkan – dan kemudian anda mula bermegah tentang pakaian anda, kereta anda atau rumah anda? Itu bukan bagaimana a tuan akan melakukannya . Sebagai Cary Grant pernah berkata, berhati-hati dengan sikap sombong: ia adalah pengiktirafan yang tidak diingini terhadap kegagalan masa lalu seseorang. Dalam artikel ini, anda akan mempelajari semua tentang orang sombong itu, siapa dia dan mengapa lebih baik tidak menjadi seorang.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Jadi Apa Itu Sombong & Sombong
  2. Pierre Daninos dan bukunya, snobissimo
  3. Orang Inggeris, Pencipta Snobbisme?
  4. Sombong itu palsu…
  5. … dan seorang penyendiri
  6. KESIMPULAN

Jadi Apa Itu Sombong & Sombong

Apa, selepas semua, keangkuhan atau keangkuhan? Sesiapa yang cuba memahami konsep sombong, atau sombong, akan mengalami kesukaran. Kamus Percuma, misalnya, menyatakan bahawa sombong ialah:
1. Orang yang membenci tidak menghiraukan, atau merendahkan orang yang dianggapnya lebih rendah.
2. Orang yang yakin akan kelebihannya dalam soal rasa atau akal.

Kamus Oxford mengatakan bahawa snob ialah orang yang mempunyai rasa hormat yang keterlaluan terhadap kedudukan sosial atau kekayaan yang tinggi yang ingin bergaul dengan orang atasan sosial dan memandang rendah mereka yang dianggap rendah dari segi sosial.Sombong

Sombong

Terdapat juga, sudah tentu, sombong songsang - seseorang yang terlalu bangga menjadi salah seorang daripada atau bersimpati kepada orang biasa, dan yang merendahkan atau menjauhi mereka yang mempunyai keupayaan, pendidikan, kedudukan sosial yang unggul, menurut Dictionary.com. Ia adalah serupa dengan sombong songsang, yang ditakrifkan oleh Oxford sebagai orang yang seolah-olah menghina apa-apa yang berkaitan dengan kekayaan atau status sosial, sementara pada masa yang sama mengangkat perkara-perkara yang berkaitan dengan kekurangan kekayaan dan kedudukan sosial. Ada yang mengatakan bahawa snob adalah sejenis mangsa fesyen, seorang yang tunduk kepada setiap trend.

Salah satu etimologi snob menunjukkan bahawa ungkapan itu berasal dari Britain sebelum 1838. Apabila seorang pelajar mendaftar di Oxford, misalnya, pegawai kolej akan bertanya sama ada dia berasal dari keluarga bangsawan; jika dia tidak melakukannya, kerani itu akan menulis s.nob dengan namanya, menunjukkan, dalam bahasa Latin, bahawa dia adalah sinus bangsawan , iaitu tidak mulia. Walaupun versi ini boleh dipercayai, malangnya tiada bukti sebenar untuknya. Tambahan pula, perkataan itu muncul pertama kali pada tahun 1781 sebagai sinonim tukang kasut, berkembang pada tahun 1831 sebagai slanga pelajar Cambridge untuk orang kelas bawah; pada tahun 1843 ia akhirnya bermakna a orang kelas bawah yang kasar beruk atasan sosialnya . Akhirnya, makna asal kehilangan warnanya dan, pada tahun 1911, digunakan untuk menunjukkan sesiapa yang menghina orang lain yang dianggap lebih rendah dari segi pangkat, pencapaian atau citarasa.

dia Book of Snobs, oleh Thackeray

The Book of Snobs, oleh Thackeray

Pengarang terkenal membincangkan perkara ini, yang paling terkenal mungkin ialah William Makepeace Thackeray (1811-1863) dan beliau The Book of Snobs – Oleh Salah Seorang Diri Mereka . Koleksi cerdik lakaran watak London ini, dalam satu cara, membantu untuk menentukan individu kelas pertengahan yang menganggap dirinya lebih baik daripada hoi polloi . Walau bagaimanapun, ia bukanlah tanda eksklusif kecenderungan kelas bawah atau pertengahan, seperti yang tradisional Roti Bakar Boston (ditulis oleh Dr. Bossidy) menunjukkan:

Dan INI ADALAH Boston lama yang bagus,
Rumah kacang dan ikan kod,
Di mana Lowell bercakap dengan Cabot,
Dan Cabot bercakap hanya kepada Tuhan.

Petunjuk kepada ahli elit Boston yang terkenal, golongan Brahmin, roti bakar menunjukkan bahawa walaupun di kalangan yang berkuasa terdapat perintah yang mematuk - tetapi, siapa tahu? Mungkin Cabots telah kabin terbaik di Mayflower!

Kami juga menemui snob khusus, seperti wain sombong . Dia memusingkan gelas wain, menghidu dan memerhati dengan teliti sebuah jag putih Zin yang kebetulan dia hidangkan kepada tetamu yang tidak dikenali (atau boleh saya katakan mangsa), mengisytiharkannya sebagai Keajaiban Dunia Cecair ke-8 sejak Cheval Blanc 1947. Atau intelek sombong , yang, seperti sindir Dan Rather, adalah seseorang yang boleh mendengar William Tell Overture dan tidak difikirkan The Lone Ranger .

The Canadian Book of Snobs

The Canadian Book of Snobs

Dalam yang menarik Buku Kanada Sombong , pengarang, Victoria Branden, cuba untuk menunjukkan dengan tepat keangkuhan dalam sejarah, seperti anjing kecil yang memburu truffle di Hampshire (sebarang rujukan kepada truffle adalah barangan Gourmetsnob yang bagus). Dan dalam dia Kamus Sombong , Philippe Jullian (1919-1977) memaklumkan bahawa perkataan snob adalah dalam Delvau's Kamus bahasa hijau (1866), bermaksud orang bodoh yang mengagumi perkara-perkara kesat.

Duke of Bedford ke-13

Duke of Bedford ke-13

Seorang warga Britain, John Ian Robert Russell (1917-2002), Duke of Bedford ke-13, menulis Buku Snobs Duke of Bedford , diterbitkan pada tahun 1965. Dia dilahirkan di salah satu keluarga paling bangsawan di UK (keluarga saya menganggap diri mereka lebih hebat sedikit daripada Tuhan). Bagaimanapun, itu tidak menghalangnya daripada menjadi salah seorang pelopor industri rumah tangga yang megah dalam membuka pesta ria dan taman zoo di Woburn, menurut obituarinya di Yang Merdeka pada tahun 2002.

Rumah agamnya, Woburn Abbey, di Bedfordshire, telah tidak berpenghuni selama 13 tahun sejak kematian datuknya, dan tugasnya meningkat kepada £4.5 juta. Oleh itu, Duke memutuskan untuk membukanya kepada umum selama enam bulan setahun: pada tahun 1955, ia menarik lebih 180,000 pelawat, membantunya menyimpannya. Pada tahun 1971, dikarang bersama oleh George Mikes (yang turut membantunya menulis Buku Sombong ), beliau menerbitkan How to Run a Stately Home!

Dia ditunjukkan kepada Dewan Kemasyhuran Senarai Pakaian Terbaik Antarabangsa pada tahun 1985, fakta yang menjelaskan banyak ulasan menarik bukunya tentang orang sombong. Dia berkata, sebagai contoh, bahawa seorang ketua pelayan memberitahunya bahawa dia boleh mengenal pasti seorang yang berpura-pura sombong dengan kasutnya. Orang yang hanya cuba menunjuk-nunjuk dan menarik perhatian anda, memakai pakaian yang hebat tetapi tidak bersedia untuk berbelanja banyak untuk kasut mereka. Lelaki sejati sentiasa memakai kasut kelas pertama.

Dia memerhati kelemahan rakan-rakannya dan mengkritik mereka dengan ironi asid: Bapa kepada Duke of Norfolk sekarang sentiasa memakai pakaian yang mengerikan… Selain itu, pakaian harus jelas bagus, tetapi mereka tidak boleh menjerit: 'Lihat saya, betapa elegannya saya. !' Keperibadian si pemakai hendaklah sentiasa lebih kuat daripada pakaiannya.

Downton Abbey

Matthew Downton Abbey dengan berat hati menerima perkhidmatan valetnya

Komennya mengenai saman menarik: mereka perlu jadilah baru, namun mereka mesti tengok tua. Bagaimana untuk mencapainya? Mengisi poket sut baharu seseorang dengan batu dan menggantungnya dalam hujan adalah satu penyelesaian; satu lagi ialah membenarkan lelaki anda – valet anda – sentiasa memakai sut baharu anda untuk dua tahun pertama. Jadi, pastikan anda mengupah valet dengan ukuran yang sama seperti anda!

Joseph Epstein

Joseph Epstein

Penulis esei, penulis dan editor Joseph Epstein (1937) memperkenalkan etimologi yang berbeza dalam bukunya Keangkuhan, Versi Amerika . Pertama, dia mencadangkan bahawa perkataan sombong mungkin mempunyai asal usul Scandinavia, yang bermaksud bodoh, bodoh, dengan tanggapan penipu atau penipu, seorang yang sombong.

Ini adalah konsep yang menarik, yang patut diberi perhatian di sini. Saya mempunyai rakan yang mewakili jenama mewah peringkat teratas di Brazil, dan kami bercakap tentang produk palsu, yang dibuat untuk kelihatan seperti yang asli dan mahal. Dia berkata, Jika anda menggunakan produk palsu, anda tidak layak memiliki yang asli.

Pierre Daninos dan bukunya, snobissimo

Pierre Daninos

Pierre Daninos

Anda mungkin perasan, tajuk artikel ini adalah sebahagian daripada terjemahan tajuk buku, snobissimo atau keinginan untuk muncul , diterbitkan pada tahun 1964 oleh Pierre Daninos, seorang penulis Perancis, dan ahli humor. (Beliau juga pengarang dua buku yang sangat baik mengenai lelaki Inggeris, Les Carnets du Major W. Marmaduke Thompson, dan Rahsia Major Thompson .) Anda mungkin perasan: tajuk snobissimo mempunyai huruf awal huruf kecil, ala e.e.cummings - ironisnya itulah sentuhan sombong Encik Daninos!

Daninos mengatakan bahawa kulit bukunya adalah contoh keangkuhan, atau lebih baik, evolusi keangkuhan:

snobissimo atau keinginan untuk muncul

snobissimo atau keinginan untuk muncul

Beberapa kereta yang jarang ditemui, seperti Hispano Suiza K6, telah disiapkan dengan trellise straw kuning di atas cat hitam pada logam sisi dan pintu, yang dipanggil cannage dalam bahasa Perancis.

Dia bermaksud untuk mengatakan bahawa walaupun dalam dunia berstrata orang yang sangat kaya, dengan wang yang cukup untuk membeli dan menyelenggara kereta seperti ini, anda masih boleh naik satu langkah dan merendah-rendahkan pemilik Hispano Suiza miskin yang lain dengan muncul bersama anda kereta sendiri dengan sisi dan pintu ditutup oleh cannage.

Orang Inggeris, Pencipta Snobbisme?

Edward VII dengan pakaian lengkap

Edward VII dengan pakaian lengkap

British adalah, saya rasa, pencipta keangkuhan. Contoh terbaik ialah pesta amal yang dihadiri oleh bakal Raja Edward VII, kemudian Putera Wales. Dia bertemu tukang jahitnya, Poole of Barisan Savile , di pintu; dia sudah berada di dalam. Putera raja bertanya kepada Poole tentang pesta itu. Hebat, Yang Amat Mulia, tetapi terdapat beberapa campuran, merujuk kepada gabungan bangsawan dan rakyat biasa yang menghadiri acara itu. Dan putera itu membalas, Tetapi Poole yang dikasihi, adakah anda mengharapkan pesta secara eksklusif dengan tukang jahit?

Anda boleh menemui satu lagi contoh keangkuhan British dalam filem itu Encik Bean , di mana watak yang tidak boleh diubah itu terbang ke Amerika dengan tiket Kelas Pertama dan memancarkannya kepada syaitan-syaitan malang yang cuba untuk menempatkan diri mereka di tempat duduk Kelas Jurulatih mereka.

Mr. Bean sebagai snob British yang klasik

Mr. Bean sebagai snob British yang klasik

Sombong itu palsu…

Dan itulah sebab utama anda tidak sepatutnya menjadi sombong.

Warta Lelaki sentiasa menekankan kepentingan kualiti dalam semua aspek kehidupan, sama ada produk anda, makanan anda atau anda perbualan dan orang yang mengelilingi anda. Produk tulen, dengan kualiti sebenar, akan bertahan lebih lama dan lebih menyenangkan daripada mereka tiruan , salinan palsu. (Dan saya tidak menyentuh soal masalah undang-undang: anda mungkin ditangkap kerana memiliki produk tiruan!) Orang sombong itu, sebaliknya, tidak peduli dan berkembang maju dalam perkara yang memberikan penampilan yang berkualiti, tidak. tidak kira apa yang terkandung di dalamnya. Apa yang dia mahukan ialah menarik perhatian rakan-rakannya di kelab dengan sarung atase Louis Vuitton terkini atau beg Hermès Birkin yang cantik.

Sombong adalah penipu, seperti dalam definisi yang diberikan oleh Epstein. Dia memetik Virginia Woolf, yang menganggap dirinya sombong dan berkata bahawa intipati keangkuhan ialah anda ingin menarik perhatian orang lain. Keangkuhan bukanlah keanggunan, seperti yang pernah disindir Yves St. Laurent. Anda boleh memakai sut $10,000 yang dibuat dengan Zegna's Trophy Wool, tetapi jika anda membual tentangnya, anda seorang yang sombong, bukan seorang yang elegan. budiman .

Pernahkah anda terfikir mengapa Wimbledon begitu ketat mengenai kod berpakaian mahkamah? Seperti yang anda ketahui, pemain tidak boleh menggunakan apa-apa warna selain putih - putih pudar dan krim tidak sesuai - dan sebarang pembayang warna, sebagai hiasan di sekeliling kolar atau labuh skirt, tidak boleh melebihi satu sentimeter.

Malah Federer, Wimbledon

Malah Federer, raja Wimbledon, terpaksa melepaskan tapak kaki orennya tenis kasut di gelanggang mereka

Alasannya adalah seperti lelaki budiman, seperti yang dinyatakan oleh penganjur baru-baru ini: Bagi kami, peraturan serba putih bukanlah mengenai fesyen, ia mengenai membiarkan pemain dan tenis menonjol... Setiap orang yang melangkah ke gelanggang Wimbledon, dari zaman memerintah juara sehingga kelayakan melakukannya dengan memakai pakaian putih. Itu adalah penyeimbang yang hebat. Jika seseorang pemain ingin mendapat perhatian, mereka mesti melakukannya melalui permainan mereka. Itu tradisi yang kami banggakan.

Di Wimbledon, anda hanya akan menarik perhatian orang lain melalui permainan anda, bukan dengan memakai baju bergaya jenama mewah. Melucukan: tanah yang mencipta konsep snob telah mengharamkan keangkuhan dalam arena sukan paling lambang mereka.

… dan seorang penyendiri

Bergurau diketepikan, sama seperti watak utama dalam Downton Abbey disedari selepas orang Inggeris pulang dari Perang Dunia I. Suatu hari mereka mempunyai pelayan, yang lain mereka bersendirian. Hari ini, semua orang tinggal di dunia yang sama, dunia yang berada di ambang perubahan iklim dan bertenaga yang dramatik, di mana menjadi seorang yang sombong adalah mutlak. keluar , politik tidak betul dan seperti yang pernah dinyatakan oleh Morley Safer: Keangkuhan dan keangkuhan tinggal di bilik bersebelahan dan menggunakan mata wang biasa.

Morley Safer of CBS News dan 60 Minit

Morley Safer of CBS News dan 60 Minit

KESIMPULAN

Saya memetik apa yang Marcelino de Carvalho, seorang kolumnis sosial Brazil, wartawan, pengadil adat istiadat dan keanggunan, pernah berkata kepada pembaca mudanya, Jangan jadi sombong... perwatakan anda. Buat orang lain menerima anda seadanya. Jadilah semula jadi. Berani menjadi diri sendiri.