Kilas Balik: Panggilan Tirai The Cutaway

1988 dia mengandung Iklan pakaian rasmi 1979

Iklan pakaian rasmi 1979

Selepas Perang Dunia Kedua, pakaian lelaki di Amerika Syarikat memisahkan diri dari gaya Dunia Lama dan mula membentuk penekanan Amerika yang jelas pada olahraga, keremajaan dan tidak formal. Ini menandakan permulaan akhir untuk Pakaian Pagi yang menjadi semakin diturunkan kepada peranan pakaian perkahwinan. Menjelang 1960-an, peranan itu semakin pudar dengan cepat apabila potongan itu digantikan dengan tuksedo dalam kalangan konservatif dan oleh fesyen hippie dalam kalangan generasi kontra budaya yang tidak mahu ada kaitan dengan perkahwinan gereja tradisional.

Isi kandunganKembangkanRuntuh

Kemudian datanglah selera Yuppie yang tidak pernah puas untuk kemewahan dan nostalgia masa lalu. Bermula pada akhir 1970-an terdapat kebangkitan semula upacara perkahwinan konvensional dan pakaian yang hampir pupus yang menyertai mereka. Menjelang tahun 1980-an, kereta dorong dan juga kereta sorong telah muncul dalam iklan pakaian formal, di TV dan dalam filem.Perkahwinan di akhir musim 1985

Perkahwinan pada musim akhir Dinasti 1985

Satu lagi

Satu lagi perkahwinan Dinasti, ini pada tahun 1987.

Adegan dari filem 1988

Adegan dari filem 1988 She's Having a Baby. (Ya, itu Alec Baldwin di sebelah kiri.)

Malangnya, kebangkitan semula amalan dalam filem dan televisyen tidak mendapat perhatian masyarakat umum. Malah, pakaian pengantin lelaki yang paling popular pada tahun 1980-an ialah pakaian ekor serba putih. Oleh itu, pakaian pagi Amerika secara senyap-senyap tergelincir kembali ke dalam kekaburan menjelang akhir dekad.