Kisah Bagaimana Lubang Butang Boutonniere Berada di Lapel

Sejarah Lubang Butang Boutonniere

Pada masa lalu, kami meliputi boutonniere dan pasu lapel selain panduan cara membuat a gelung boutonniere diri sendiri dan kami mencipta beberapa boutonnieres sutera untuk anda beli supaya anda tidak perlu risau tentang bunga layu. Baru-baru ini, saya terserempak dua artikel tentang boutonniere / lubang butang yang mendakwa lubang butang lapel dicipta oleh Putera Albert, jadi dia boleh menampung bunga yang dia terima daripada bakal isterinya Ratu Victoria pada hari perkahwinan mereka.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Sejarah Lubang Butang Boutonniere
 2. Perkahwinan Ratu Victoria Dan Putera Albert
 3. Boutonniers dalam 19keAbad
 4. Ucapan Akhir

Memandangkan saya tidak dapat mencari sebarang bukti bersejarah untuk tuntutan itu, saya fikir saya akan menulis sesuatu tentang boutonniere itu sendiri. Hari ini, saya ingin memulakan dengan sejarah bagaimana lubang butang lapel wujud. Minggu depan, kami akan membuat susulan dengan artikel lain tentang boutonniere itu sendiri.

Sejarah Lubang Butang Boutonniere

Sepanjang sejarah, walaupun persatuan bunga feminin luar, mereka sering dikaitkan dengan lelaki dengan cara yang unik. Apabila Charles VIII dari Perancis tiba di Naples, Itali pada tahun 1494, penduduk tempatan mencipta karangan bunga violet untuknya, yang dia pakai dengan gembira. Selepas itu, pada tahun 1740-an, taman bunga menjadi popular dan corak bunga mula muncul dalam pakaian lelaki. Pelukis, Thomas Gainsborough, menggambarkan Kapten William Wade dari Bath, England pada tahun 1771 memakai sejambak bunga di lubang butang atasnya. Seperti yang anda boleh lihat dalam gambar, lapel seperti yang kita kenali hari ini - bertakuk atau memuncak - belum berkembang lagi. Pada tahun 1780-an, Baju kot (kot tunggangan) kadang-kadang dipakai dengan bahagian atas tidak dibuka, yang kelihatan serupa dengan lapel. • Dilakonkan semula Perkahwinan 1854 tanpa Boutonniere

  1854: Ratu Victoria dan Putera Albert dalam lakonan semula majlis perkahwinan mereka. Putera Albert berpakaian seragam tentera dan memakai pingatnya (tetapi tiada boutonniere).

 • Perkahwinan Victoria Dan Putera Albert 1840

  Perkahwinan Victoria Dan Putera Albert 1840

Perkahwinan Ratu Victoria Dan Putera Albert

Apabila Ratu Victoria berkahwin dengan sepupunya, Albert (Franz August Carl Albrecht Emanuel von Sachsen-Coburg und Gotha) Duke of Saxony pada 11keFebruari 1840, di gereja diraja St. James, dia memakai pakaian seragam dua payudara yang tidak mempunyai sebarang lapel. Pada masa itu, fotografi belum tersedia untuk majlis perkahwinan. Untuk memanfaatkan teknologi baru, pasangan itu melakonkan semula perkahwinan mereka sekali lagi pada tahun 1854. Oleh itu, mereka boleh dianggap sebagai pencetus fotografi perkahwinan! Walau bagaimanapun, dalam kedua-dua majlis perkahwinan, Albert tidak memakai boutonniere, dan dia tidak mempunyai lapel pada pakaian seragamnya - tetapi lihat sendiri.

Boutonniers dalam 19keAbad

Malah sebelum tahun 1840, terdapat sebilangan lelaki memakai boutonnier melalui lubang butang mereka. Kami telah menyebut Kapten William Wade di atas dan lukisan ini dicipta pada sekitar tahun 1820. Perhatikan bagaimana boutonniere batang datang melalui lubang butang.

Sekitar tahun 1830, kot frock menjadi popular. Asal-usulnya boleh dikesan kembali kepada pakaian tentera, yang menjelaskan mengapa ia biasanya berdada dua dan diikat agak tinggi. Pada tahun 1838, Barbery d'Aurevilly mengisytiharkan dirinya Knight of the Order of Springtime maka dia menyatakan: Saya mengorbankan sekuntum bunga ros setiap petang ke lubang butang saya… mawar ialah Perintah Kalung Raja Besar yang dipanggil Alam. Kira-kira dua dekad kemudian, apa yang dipanggil Deeside atau Tweedside kot berkembang. Ia memaparkan Ghillie kolar, yang kelihatan sangat mirip dengan kolar baju turndown dengan butang kot ditutup sehingga ke bahagian atas. Bagi mempersembahkan kolar baju sebenar serta tali leher , fesyen pada masa itu menyebabkan lelaki membiarkan butang atas mereka dibatalkan. Akibatnya, bahagian kanan dikepak dengan butang menghadap tulang selangka dan sebelah kiri mendedahkan lubang butang dari dalam.

 • Bertie Edward VII dalam Tweedside dengan Ghillie Collar

  Bertie Edward VII dalam Tweedside dengan Ghillie Collar

 • Trenchcoat Ghillie Collar Fly Depan

  Trenchcoat Ghillie Collar Fly Depan

Sebenarnya, ini adalah cara lapel bertakuk seperti yang kita tahu hari ini wujud.

Lihat sahaja gambar Edward VII memakai kot Deeside baharunya dengan kolar terbuka; lubang butang atas yang tidak digunakan jelas kelihatan seperti lapel/mundur berdada tunggal kecil seperti yang kita ketahui hari ini pada sut (ruang istirahat). Hari ini, trenchcoats single breasted dengan bahagian hadapan fly sering menampilkan a ghillie kolar , supaya anda boleh menyahbutang butang atas dan melihat sendiri bagaimana ia berfungsi.

 • Kapten William Wade-1771 bersama Boutonniere

  Kapten William Wade-1771 bersama Boutonniere

 • British Gentleman dengan Boutonniere dalam Buttonhole Pertengahan Abad ke-19

  British Gentleman dengan Boutonniere dalam Buttonhole Pertengahan Abad ke-19

Walaupun bunga sebenar dalam lubang butang anda boleh menjadi sangat cantik, ia adalah sesuatu yang praktikal. Pertama sekali, kebanyakan kedai bunga tidak tahu apa-apa tentang mereka dan menawarkan bunga mini yang terlalu besar untuk lapel anda. Jika anda mendapati bunga yang lebih kecil sesuai untuk boutonnieres, anda selalunya terhad kepada musim dan oleh fakta bahawa bunga halus sering layu selepas beberapa jam sahaja dan ia pecah jika anda menyentuhnya dengan cara yang salah. Oleh itu, apabila anda melancong, hampir mustahil untuk memakai boutonnier. Atas sebab itu, kami mereka bentuk boutonnires sutera yang kelihatan seperti bunga sebenar, tetapi ia tidak pernah layu dan anda boleh membawanya bersama dalam kotak supaya anda sentiasa mempunyai boutonniere yang kelihatan hebat dengan anda, ke mana sahaja anda pergi. Paling penting, jika anda menjaga mereka, ia akan bertahan selama bertahun-tahun akan datang dan merupakan pelaburan yang jauh lebih baik daripada bunga sebenar.

Boutonniere Sutera yang kelihatan seperti bunga sebenar - mereka tidak pernah layu & mengembara dengan baik

Boutonniere Sutera yang kelihatan seperti bunga sebenar - mereka tidak pernah layu, mengembara dengan baik

Ucapan Akhir

Nampaknya lukisan dan lukisan sahaja akan menjadi bukti yang cukup untuk menutup mulut mereka yang mendakwa bahawa Putera Albert mencipta lubang butang seperti yang kita ketahui hari ini.

Walau bagaimanapun, wajar dinyatakan bahawa Albert, sepanjang hayatnya yang singkat, tidak pernah dikenali dengan sebarang pencapaian pakaian selain ciptaan rantai jam poket Prince Albert. Dia menyuruh rantai ini dimasukkan melalui lubang butang pada baju pinggangnya (bukan yang biasa tetapi menegak). Lebihan panjang rantai jam digantung dalam lengkung ke satu jika poketnya di mana jam poket itu dilekatkan pada rantai itu. Menariknya, terdapat dua jenis utama Albert Chains, Albert Chain tunggal dan Double Albert Chain. Selain itu, kadangkala terdapat rantai ketiga tambahan dengan unsur hiasan berjuntai di tengah-tengah rompi.

Lebih-lebih lagi, dia kononnya suka memakai but merah ketika memburu. Tidak kira sama ada itu sebenarnya berlaku, dia pastinya tidak memotong lubang butang pada lapelnya yang tidak wujud pada hari perkahwinannya.

Jika anda menyukai artikel ini, anda juga harus melihat artikel kami panduan boutonniere dan baca mengapa baju pinggang bawah / butang vest biasanya dipakai tanpa butang .

 • Jam Tangan Rantai Putera Albert oleh John Jabez Edwin Mayall

  Jam Tangan Rantai Putera Albert oleh John Jabez Edwin Mayall

 • Jam Tangan Rantai Putera Albert

  Jam Tangan Rantai Putera Albert