Kod Pakaian Kasual Pintar Untuk Lelaki Dijelaskan

kod pakaian kasual pintar berskala

Walaupun 20 tahun yang lalu, etika berpakaian lebih ditakrifkan dan orang ramai memahami dengan jelas apa yang mereka maksudkan, namun, sejak beberapa tahun kebelakangan ini, fesyen dan pakaian menjadi lebih kasual dan disebabkan itu, kod pakaian baharu telah berkembang.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Apakah Sebenarnya Kasual Pintar Untuk Lelaki?
  2. Di Mana Anda Menemui Kod Pakaian Kasual Pintar Lelaki?
  3. Patutkah Anda Berdandan Atau Bawah?
  4. Barangan Pakaian Lelaki Kasual Pintar
  5. KESIMPULAN
  6. Rundown Pakaian

Istilah santai hari ini boleh jadi apa-apa daripada Gim pakaian atau sukan, sehinggalah kepada sesuatu pejabat sesuai seperti a baju baju dan chinos. Kini jelas, terdapat pemutusan hubungan yang besar dan hanya mempunyai kod pakaian kasual tidak lagi mencukupi. Jadi, jika anda mendapat jemputan dengan kod pakaian kasual pintar, saya mendengar kesakitan anda.

Apakah Sebenarnya Kasual Pintar Untuk Lelaki?

Dari segi sejarah, istilah ini dicipta kerana orang ramai kelihatan terlalu kasual dan pintar menyiratkan bahawa anda tidak boleh muncul dengan pelari dan jurulatih. Jika anda melihat kamus bandar, ia mentakrifkan kasual pintar sebagai kod pakaian yang tidak masuk akal yang digunakan oleh orang ramai untuk acara, parti dan tempat kerja. Sepenuhnya kepada tafsiran, ini sentiasa menyebabkan kekeliruan dan selalunya hasil yang menakjubkan. Campuran antara pintar dan kasual tidak boleh dianggap secara literal. Jadi walaupun ia lucu, sayangnya, ia tidak begitu membantu.pakaian kasual pintar

Pakaian kasual pintar [Kredit Imej: Pinterest ]

Pertama, yang kamus bandar betul dengan mengatakan jangan ambil secara literal. Maksudnya, jangan pakai tenis kasut dengan baju kemeja, atau gabungkan seluar peluh dengan a blazer . Jadi secara ringkasnya, kasual pintar bukanlah tentang mencampurkan pakaian yang berbeza dari yang berbeza darjah formaliti tetapi memilih sesuatu yang berada di antara pakaian yang sangat kasual dan pakaian formal atau perniagaan. Hoodie akan menjadi terlalu kasual dan seluar pakaian bulu berlipat akan menjadi terlalu formal, sebaliknya, jika anda pergi dengan chinos, mereka kurang formal, serta a baju polo , anda mendapat titik manis yang sempurna untuk kasual pintar.

Secara peribadi, saya suka idea kod pakaian kasual pintar kerana ia membolehkan anda menggunakan banyak warna dan menggabungkan perkara berbeza yang mungkin tidak anda gabungkan sebaliknya. Sebaik-baiknya, anda sentiasa mahu mengelak daripada melihat hujung spektrum yang melampau, itu bermakna tidak seluar jeans , tiada jurulatih, tiada hoodie, atau tiada seluar peluh. Pada masa yang sama, ia juga bermakna tidak baju leher , Tidak saman , tiada pleated seluar , dan tiada hitam kasut pakaian .

Di Mana Anda Menemui Kod Pakaian Kasual Pintar Lelaki?

Ia bukan di pejabat kerana terdapat istilah yang berbeza seperti kasual perniagaan . Anda biasanya boleh mencari kod pakaian kasual pintar dalam persekitaran sosial seperti kapal pesiar , restoran, atautempat peranginan. Idea keseluruhannya adalah untuk kelihatan kemas dan rapi tanpa terlalu pengap.

Lelaki berpakaian kasual segak

Lelaki dalam pakaian kasual pintar [Kredit Imej: Pinterest ]

Jadi katakan anda bekerja di pejabat kolar putih dan anda mempunyai jemputan ke acara kasual pintar selepas itu dan anda biasanya memakai baju, ikatan , dan saman pinstripe , anda pasti ingin membawa pakaian ganti. Jika anda lebih fleksibel di pejabat, anda boleh lari dengan memakai blazer dan chinos sebagai contoh, serta tali leher, tetapi apabila anda pergi ke pesta kasual pintar, saya cadangkan untuk menanggalkan tali leher, tambahkan berani segi empat sama poket , mungkin a boutonniere , lebih berani stokin dan kasut dan coklat ton atau lebih warna seperti merah gelap, gelap hijau , atau tentera laut, dan ia hanya mencipta pakaian yang lebih menyeronokkan yang tidak membosankan atau sesak formal seperti yang biasa anda ketahui daripada persekitaran pejabat .

Patutkah Anda Berdandan Atau Bawah?

Oleh itu, jika anda tidak pasti sama ada anda perlu berpakaian lebih sedikit atau berpakaian sederhana, saya cadangkan anda sentiasa berpakaian kerana dengan cara itu, anda tidak memalukan diri anda. Sudah tentu, sentiasa berada dalam rangkaian kasual pintar itu yang bermaksud pakaian di bawah pakaian perniagaan.

Blazer tweed dengan chinos untuk gaya klasik yang rapi namun moden

Blazer tweed dengan chinos untuk penampilan yang rapi namun moden pada klasik [Kredit Imej: Quora ]

Barangan Pakaian Lelaki Kasual Pintar

Blazer Terserlah Atau Jaket Ganjil

Di sebelah formal akan menjadi jaket aneh atau blazer. Jaket ganjil bermakna ia mempunyai corak yang lebih berani, warna lain, dan ia tidak sepadan dengan seluar. Anda tidak mahu memakai sut, gabungan paling banyak. Selain itu, ini bermakna, jangan pakai jaket sut yatim daripada sut garis-garis kecil anda dengan seluar merah Nantucket kerana ia hanya ganjil dan tidak berfungsi bersama.

Perlumbaan Jaket Harrington Baracuta Hijau

Jaket Harrington dalam Racing Green dari Baracuta [Kredit Imej: Mason & Sons Ltd. ]

Sudah tentu, jika anda ingin menjadi lebih kasual dengan pilihan jaket anda, anda boleh melakukannya. Anda boleh pergi dengan a Jaket Harrington dalam kapas , mungkin jaket linen seperti yang hijau ini, saya akan berpendapat anda boleh memakai jaket pengebom atau mungkin jaket kulit jika itu sesuai dengan pakaian keseluruhan.

Baju berkotak besar kasual pintar

Baju berkotak besar kasual pintar [Kredit Iage: Bucco Couture ]

Baju Berkolar Berpetak

Apabila bercakap tentang baju, anda pastinya harus menjauhinya baju t-shirt tetapi anda boleh memakai baju kemeja. Oleh itu, saya cadangkan untuk tidak memakai cahaya putih biasa atau pepejal biru baju pakaian kerana ia benar-benar formal perniagaan. Sebaliknya, pergi dengan baju berkolar berkolar. Anda juga boleh pergi dengan lebih berani cek , cek yang lebih kecil mungkin gigi anjing kecil atau jalur yang lebih berani. Semuanya berfungsi, cuma pastikan ada kontras, ada warna, dan tidak terlalu kaku. Jika anda tinggal dalam iklim yang lebih panas, baju linen sangat sesuai. Secara peribadi, saya akan sentiasa mengelak daripada memakai baju berlengan pendek dan sebaliknya menggunakan baju polo kerana ia lebih semula jadi dan berfungsi dengan lebih baik.

Chino bercuff menawarkan keseimbangan kasual apabila digandingkan dengan jaket dan tali leher

Chino bergari menawarkan keseimbangan kasual apabila digandingkan dengan jaket dan tali leher [Kredit Imej: Pinterest ]

Chinos, Corduroys, Seersucker, & Seluar Linen

Apabila bercakap tentang seluar atau seluar slack, jangan pakai seluar jeans dan jangan pakai seluar berlipat yang diperbuat daripada bulu buruk kerana itu pakaian pejabat dan kedua-duanya terlalu melampau. Sebaliknya, pergi dengan chinos, mungkin korduroi pada musim sejuk, seersucker atau linen dalam musim panas atau sesuatu dengan tekstur yang lebih menarik dan ia juga boleh mempunyai corak seperti gigi anjing kecil sebagai contoh.

Korduroi Hitam Dengan But Tan

Korduroi Hitam Dengan But Tan [Tali Kasut: Tali Kasut Merah Jambu Vintage Bulat – Tali Kasut Pakaian Kapas Lilin Mewah oleh Fort Belvedere ]

Aksesori Berwarna-warni

Apabila bercakap tentang aksesori, warna adalah kawan anda. Anda boleh menjadi lebih berani daripada di pejabat dan anda boleh mencuba dan hanya berseronok. Saya cadangkan anda melangkau tali leher dan tali leher biasa. jika anda ingin mempunyai sesuatu di leher anda, mungkin an ascot boleh menjadi item yang sempurna.

Jika anda memutuskan untuk memakai blazer atau jaket ganjil, saya amat mengesyorkan anda memakai poket persegi tebal atau mungkin boutonniere yang hanya kontras, ia adalah warna pop, ia berbeza, dan ia menyeronokkan. Pasti, elakkan segi empat sama poket linen putih dalam lipatan TV, tidak mengapa untuk a temuduga kerja atau pejabat tetapi bukan untuk kasual pintar.

But Sand Chukka dengan korduroi hijau dan stokin jalur burgundy dan pasir

But Sand Chukka dengan korduroi hijau dan stokin jalur burgundy dan pasir

Satu lagi cara saya suka menyelerakan pakaian kasual pintar adalah dengan menggunakannya stokin berwarna-warni . Anda boleh menjadi lebih berani, anda boleh bereksperimen, anda boleh pergi ke luar sana, atau anda boleh menjadi lebih tenang. Secara peribadi, saya mahukan pihak yang lemah.

Sarung Tangan Lamb Suede Tidak Bergaris Burgundy dengan Sarung Tangan Butang Kulit Kontras Hijau - Fort Belvedere

Sarung Tangan Lamb Suede Tidak Bergaris Burgundy dengan Sarung Tangan Butang Kulit Kontras Hijau – Fort Belvedere

Jika di luar sejuk dan anda memerlukan sarung tangan, saya cadangkan untuk menggunakan warna yang menyeronokkan seperti hijau tua, mungkin coklat muda, biru atau merah, dan elakkan sarung tangan hitam tradisional, atau hanya sarung tangan coklat yang membosankan. Walau bagaimanapun, jika anda ingin mengekalkan warna tersebut, pastikan anda mendapatkan sarung tangan dua tona seperti sarung tangan hitam dan merah oleh Fort Belvedere atau sarung tangan coklat dan biru yang pastinya bukan sarung tangan Datuk anda.

Lekat Dengan Kasut Kulit

Kasut derby penonton hujung sayap dengan Stokin Pertengahan Brown dengan Jam Hijau dan Krim oleh fort belvedere dengan seluar coklat

Penonton hujung sayap kasut derby dengan Stokin Pertengahan Coklat dengan Jam Hijau dan Krim oleh Fort Belvedere dengan seluar coklat

Apabila bercakap tentang kasut, saya cadangkan anda kekal dengan kasut kulit. Mereka boleh mempunyai tapak kulit atau tapak getah tetapi tidak boleh hitam kerana itu terlalu formal. Sebaliknya, gunakan warna coklat atau tan tetapi anda juga boleh mencuba warna hijau, mungkin putih pudar, atau merah burgundy gelap. Semua warna ini boleh diterima tetapi saya menggesa anda untuk memilih gaya yang lebih kasual dengan perincian yang lebih kasual. Seperti, penonton kerja. Anda boleh pergi dengan kulit tenunan, atau mungkin sisipan linen, suede juga bagus.

Kasut Brown Derby dengan Tali Kasut Biru Muda oleh Fort Belvedere - Sebelum & Selepas

Kasut Brown Derby dengan Tali Kasut Biru Muda oleh Fort Belvedere - Sebelum selepas

Hanya dapatkan sesuatu yang lebih kasual daripada kasut perniagaan tradisional. Yang dikatakan, derbies adalah lebih sesuai daripada oxfords tetapi terdapat oxford yang sesuai untuk kasual pintar asalkan tidak terlalu gelap dan mungkin mempunyai corak brogue penuh.

Loafer rumbai dua tona berjumbai

Loafer rumbai dua warna berjumbai

Selain itu, saya fikir dua nada loafers jumbai adalah hebat atau mungkin hanya kasut sen biasa, sesetengah orang juga suka memandu moccs walaupun saya rasa mereka memakai sangat cepat jika anda memakainya setiap hari tetapi ia berfungsi dari sudut pandangan konsep.

Kasut bot klasik

Kasut bot klasik oleh Rancourt

Pada akhir yang sangat kasual, saya cadangkan kasut yang sesuai kasut bot kerana ia masih kulit dan ia masih santai dan anda juga boleh memakainya tanpa alas kaki. Walaupun jelas bahawa kasut dan jurulatih tenis terlalu kasual, ramai orang menyukai kasut berjenama atau kasut kulit dan pada pendapat saya, mereka berada di kawasan kelabu. Secara peribadi, saya tidak akan memakainya kerana saya rasa ia terlalu kasual tetapi saya tahu orang lain yang mungkin akan mencari kasut yang masih sesuai.

KESIMPULAN

Pada penghujung hari, ini adalah panggilan anda. Secara peribadi, saya sentiasa menggesa anda untuk menjadi lebih formal dalam kod pakaian kasual pintar kerana dengan cara itu, anda sentiasa kelihatan rapi dan berpakaian kemas. Tiada siapa yang akan menolak anda, semua orang akan menghormati anda, dan mereka akan tahu bahawa anda memahami kod pakaian kasual pintar.

Rundown Pakaian

Raphael dalam pakaian kasual yang bijak.

Raphael memakai pakaian kasual segak.

Selendang Boleh Balik dalam Motif Bulu Sutera Merah Burgundy dan Biru serta Paisley

Kubu Belvedere

Selendang Boleh Balik dalam Motif Bulu Sutera Merah Burgundy dan Biru serta Paisley

berbelanja di sini Stokin Berusuk Jalur Bayangan Coklat dan Hijau Pertengahan Fil d

Kubu Belvedere

Stokin Fil d'Ecosse Stripe Bayang-Bayang Pertengahan Coklat dan Hijau

berbelanja di sini Lelaki Biru Petrol

Kubu Belvedere

Sarung Tangan Lelaki Biru Petrol dengan Butang dalam Kulit Lamb Nappa

berbelanja di sini

Saya memakai pakaian kasual pintar yang boleh saya pakai pada hari yang lebih sejuk dalam setahun. Ia terdiri daripada kardigan rajutan berat namun ia adalah warna yang lebih cerah iaitu kira-kira putih atau kuning air. Saya gandingkan dengan baju kemeja lengan panjang berwarna hijau yang dikotak-kotak dengan warna putih yang memecah kebosanan kardigan padat itu. Saya memadankannya dengan seluar korduroi tentera laut dan but chukka kontras yang sesuai dengan kardigan saya dengan cara keseluruhan pakaian diikat bersama. Untuk stokin saya, saya memilih sarung kaki berjalur bayang-bayang hijau dan coklat supaya hijau mengambil warna baju saya dan coklat mengambil warna tapak kasut sekali gus mengikat segala-galanya dalam pakaian saya bersama-sama. Jika di luar lebih sejuk, saya akan memakai kot duffle hijau ini tetapi kerana ia sangat terang, saya akan memilih warna yang lebih diredam untuk sarung tangan saya seperti biru petrol dan mungkin selendang dua sisi merah gelap dan biru tua.

Apa yang biasanya anda pakai apabila kod pakaian mengatakan kasual pintar? Kongsi penampilan kegemaran anda di bawah!