Kod Pakaian Pakaian Perniagaan Dijelaskan

pakaian perniagaan dijelaskan berskala

Secara amnya, pakaian perniagaan kod pakaian yang juga dipanggil pakaian formal perniagaan atau pakaian bilik mesyuarat adalah perkara paling formal yang akan anda temui dalam seorang profesional. pejabat persekitaran. Walaupun ia tidak terucap kod pakaian , ia selalunya diperlukan dalam persekitaran kolar putih tradisional.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Sejarah Pakaian Perniagaan
  2. Apakah Sut Perniagaan Gelap?
  3. Bagaimana Untuk Menonjolkan Diri Tanpa Berlebihan
  4. Rundown Pakaian

Jika anda mengetahui kod pakaian pakaian perniagaan, anda sentiasa berpakaian sesuai untuk mesyuarat pelanggan, mesyuarat rangkaian, mesyuarat lembaga atau majlis am pejabat. Anda boleh memakainya jika anda perlu menghadiri pengebumian atau jika anda berada di mahkamah.

Sejarah Pakaian Perniagaan

Kot frock pernah menjadi pakaian perniagaan yang sesuai

Kot frock pernah menjadi pakaian perniagaan yang sesuai [Kredit Imej: Wikipedia ]Sehingga beberapa dekad yang lalu, satu-satunya pakaian yang sesuai untuk pejabat dahulu ialah a sesuai , bermakna sepasang padanan seluar dan jaket daripada kain yang sama dalam warna gelap. Ini adalah jalur padat, kadang-kadang samar, sentiasa ada saman konservatif dengan a putih atau cahaya biru baju dan beberapa bentuk baju leher seperti tali leher.

Kot Pagi

Kot Pagi

Pada permulaan abad ini, pakaian perniagaan benar-benar hanya dipakai oleh golongan elit dan majoriti pekerja adalah pekerja kolar biru. Pada hari-hari awal, kot rok hitam adalah pakaian perniagaan yang sesuai dengan seluar hitam atau kasmir seluar berjalur dan baju putih dan pakaian leher gelap. Kemudian, yang pagi kot menjadi lebih popular dan kemudian diikuti oleh pakaian santai .

Pakaian kerja popular semasa 20

Pakaian kerja popular semasa 20-30-an [Kredit Imej: Fumagalli 1891 ]

1920-an-1930-an

Sut , seperti yang kita ketahui hari ini, menjadi lebih popular dan kot pagi menjadi lapuk dan benar-benar hanya dipakai oleh orang yang sangat tua tuan-tuan yang hanya terperangkap dengan tradisi mereka. Pada ketika itu, fabrik sut perniagaan masih agak berat dan pejabat biasanya lebih sejuk, itulah sebabnya anda akan melihat ramai lelaki memakai baju pinggang , ia hanya membantu memastikan mereka lebih panas.

Kebangkitan saman itu

Kebangkitan saman itu [Kredit Imej: En. ]

Sama seperti mana-mana peperangan, konvensyen selepas itu adalah lebih santai berbanding sebelum ini dan itu juga dicerminkan dalam persekitaran pejabat. Jadi pada asasnya, ini bermakna topi perlahan-lahan tetapi pasti hilang, kot akan hilang, tetapi anda masih akan memakai sut gelap, tali leher itu agak konservatif, begitu juga hitam kasut pakaian kulit.

Perhatikan lebar lapel yang terlalu lebar

Perhatikan lebar lapel yang terlalu lebar [Kredit Imej: Pinterest ]

1950-an - 1980-an

Gaya berubah, lebar lapel berubah, lebar tali leher berubah, tetapi selain itu, prinsip teras asas sut gelap, baju putih atau biru muda, tali leher konservatif, dan kasut pakaian kulit hitam, kekal sama. Fikirkan pepatah itu Tiada coklat di bandar, yang menunjukkan bahawa kasut coklat tidak pernah sesuai untuk pejabat .

Michael Douglas sebagai Gordon Gekko

Michael Douglas sebagai Gordon Gekko [Kredit Imej: The Wall Street Journal ]

Pada tahun 80-an dan 90-an, sut kuasa menjadi popular; anda mungkin pernah melihat filem Wall Street dengan Michael Douglas melakukan gaya itu. Walaupun saman kuasa tidak disukai, selepas itu, teras pakaian perniagaan kod pakaian masih berlaku sehingga kini.

Sut Lapel Puncak Kelabu Gelap Gordon Gekko di Wall Street

Sut Michael Douglas Dark Grey Peak-Lapel di Wall Street [Kredit Imej: Gaya BAMF ]

Secara ringkas, ini bermakna anda memakai sut perniagaan gelap, sama ada sut dua helai atau sut tiga helai dengan kot. Baju itu mestilah putih atau biru muda atau mungkin warna pastel, ia boleh berjalur dengan corak yang sangat kecil, tetapi secara keseluruhan, pepejal adalah lebih baik. Anda menggunakan tali leher konservatif sama ada merah tua atau biru tua, boleh menjadi pepejal atau corak atau jalur kecil. Anda boleh sama ada menggunakan penggantung dengan ekor ikan di belakang atau anda boleh mempunyai tali pinggang yang sepadan dengan warna kasut atau anda boleh pergi tanpa mana-mana dua perkara itu dan hanya mempunyai pelaras sisi pada seluar anda. Ia juga bermakna anda mempunyai atas stokin baju betis yang tidak mendedahkan kaki berbulu anda di pejabat dan secara pilihan, anda boleh mempunyai a segi empat sama poket; ia sepatutnya mempunyai tepi yang digulung dengan tangan dan dilipat dalam a lipat TV . Sekarang itu hanyalah gambaran keseluruhan yang luas, mari kita selami sedikit lebih mendalam dan tentukan maksud semua perkara itu.

Apakah Sut Perniagaan Gelap?

Sut tentera laut dengan tali leher grenadine burgundy

Sut tentera laut dengan tali leher grenadine burgundy

Sut flanel kelabu dengan kot pinggang padan

Sut flanel kelabu dengan kot pinggang padan

Coklat arang adalah warna yang boleh diterima

Coklat arang adalah warna yang boleh diterima

Warna Ideal

Dari segi warna, ia boleh menjadi apa-apa sahaja daripada biru laut hingga biru tua, arang, kelabu gelap, kelabu sederhana atau kelabu muda. Bentuk yang paling klasik hanyalah sut padat dalam satu warna, namun, anda juga boleh mempunyai corak mikro yang lebih kecil seperti kepala jarum atau pinpoint.

Sut tepat dan tali leher repp

Sut tepat dan tali leher repp

Mereka mempunyai dua warna apabila anda melihatnya dari dekat tetapi dari jauh, ia kelihatan seperti warna pepejal yang seragam. Anda juga boleh menggunakan fabrik yang lebih bertekstur seperti kulit jerung atau beg sandang.

Benedict Cumberbatch memakai sut cermin tingkap samar Alexander McQueen

Benedict Cumberbatch memakai sut cermin tingkap samar Alexander McQueen [Kredit Imej: Harian Pendidikan ]

Jika anda ingin menjadi lebih menarik, anda boleh mempunyai jalur pin yang samar atau jalur kapur, malah anda boleh pergi dengan pemeriksaan Prince of Wales pada skala yang lebih kecil dan tiada apa-apa yang berwarna tebal di atas. kotak-kotak dalam warna merah jambu. Pilihan lain ialah cermin tingkap yang samar tetapi sekali lagi, kurang adalah lebih dan ia adalah saman perniagaan yang konservatif jadi apabila ragu-ragu, sentiasa mengurangkannya sedikit.

Gaya Sut

Sut Coklat

Sut Coklat

Sut Biru Tentera Laut

Sut Biru Tentera Laut

Anda boleh mempunyai sut dua keping atau sut tiga keping. Jika anda mempunyai dua keping sesuai yang berpayudara tunggal, saya cadangkan anda pergi dengan dua butang jaket , anda juga boleh pergi dengan dua baris tiga atau jaket tiga butang berdada tunggal yang ringkas. Sentiasa pilih lapel takuk kerana itu lebih tradisional. Saya juga memilih untuk bolong sisi, langkau bolong tengah kerana ia bertujuan untuk menunggang kuda. Bolong sisi jauh lebih baik, anda boleh meletakkan tangan anda poket dan ia tidak mendedahkan perut anda.

Raphael dalam ensembel pejabat dan bersesuaian dengan usia.

Raphael dalam ensembel pejabat dan bersesuaian dengan usia.

Tali Bertali Dua-Tona dalam Sutera Berubah Hitam dan Merah Jambu Magenta - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Tali Bertali Dua-Tona dalam Sutera Berubah Hitam dan Merah Jambu Magenta

berbelanja di sini Bunga Lubang Kancing Sutera Carnation Ungu

Kubu Belvedere

Bunga Lubang Kancing Sutera Carnation Ungu

berbelanja di sini Segi Poket Linen Kuning Pucat dengan Jahitan X Handrolled Kuning - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Segi Poket Linen Kuning Pucat dengan Jahitan X Handrolled Kuning

berbelanja di sini

Jika anda menggunakan jaket double-breasted, gunakan konfigurasi enam butang di mana dua ditutup atau mungkin konfigurasi empat butang di mana dua ditutup tetapi elakkan hanya satu baris butang kerana itu terlalu maju untuk perniagaan tradisional kod pakaian pakaian.

Suspender Braces seluar seluar dengan lipatan menghadap ke dalam dan penyelaras sisi

Pelaras menghadap ke dalam dan pelaras sisi

Untuk kamu seluar atau seluar slack atau seluar, anda boleh mempunyai bahagian hadapan yang rata, anda boleh mempunyai depan berlipat. Secara peribadi, saya peminat tegar lipatan dalaman kerana ia lebih selesa untuk duduk di dalamnya. awak seluar boleh mempunyai manset atau tiada manset; jika anda pergi tanpa manset, ada yang menganggapnya lebih formal. Kelebihan manset atau turn-up ialah ia menambah sedikit berat badan yang menjadikan seluar anda tergantung dan berlapik dengan baik.

Walaupun gabungan, katakan antara a blazer dan sepasang cina , sangat boleh diterima di kebanyakan pejabat hari ini, secara teknikalnya tidak sesuai untuk memakai gabungan apabila kod pakaian memerlukan pakaian perniagaan.

Pronto Uomo Baju Pakaian Perancis Cuff Putih

Kemeja Pakaian Cuff Perancis Putih Pronto Uomo [Kredit Imej: Gudang Lelaki ]

Baju Baju

Dari segi baju pakaian, sebaik-baiknya anda ingin memilih manset Perancis kancing manset dan majoriti sepatutnya putih dan cahaya biru .

Aksesori

Manset Simpul Penumbuk Monyet - Platinum Perak 925 Sterling, Emas Mawar dan Emas Kuning Bersalut - Fort Belvedere

Manset Simpul Penumbuk Monyet – Platinum Perak 925 Sterling, Emas Mawar dan Emas Kuning Bersalut – Fort Belvedere

Untuk manset, elakkan sebarang jenis manset berlian atau batu berwarna atau apa-apa yang mencolok. Kekal dengan manset emas dan perak tradisional yang ringkas; tidak digabungkan tetapi sama ada / atau. Saya cadangkan pergi dengan simpul manset kerana mereka telah wujud untuk masa yang lama, mereka tidak mencolok lagi mereka berfungsi dengan segala-galanya dalam anda almari pakaian daripada anda tweed kot kepada anda tali leher hitam ensemble.

Poket linen putih segi empat sama dengan monogram

Poket linen putih segi empat sama dengan monogram

Dengan segi empat sama poket, yang segi empat sama poket putih adalah ruji klasik, anda juga boleh melabur dalam beberapa sutera segi empat sama poket dalam corak halus dan warna yang lebih disenyapkan yang menyerlahkan ton anda tali leher .

Tali leher mungkin satu-satunya cara untuk memperkenalkan warna yang berbeza ke dalam pakaian anda jadi secara tradisinya, kebanyakan hubungan perniagaan sama ada biru atau beberapa bentuk merah atau burgundy. Jika anda ingin bercabang, anda boleh pergi dengan hijau , kuning , ungu , atau warna lain. Sekali lagi, ini adalah peluang anda untuk bersinar. Bahan tradisional untuk ikatan adalah sutera, biasanya, ia sama ada dicetak atau ia boleh berjalur seperti jalur repp contohnya, atau ia boleh menjadi hanya tenunan jacquard dalam corak yang diredam klasik seperti jalur perak dan hitam yang paling formal, atau anda mungkin mempunyai yang kecil Semak Prince of Wales yang sangat sesuai untuk perniagaan.

Stokin Bergaris Shadow Stripe Biru Laut Tua & Biru Diraja dengan Kasut Pakaian Burgundy Derby

Stokin Bergaris Shadow Stripe Biru Laut Tua & Biru Diraja dengan Kasut Pakaian Burgundy Derby

Untuk kamu stokin , anda secara tradisinya ingin memadankannya dengan seluar anda. Anda juga boleh menambah sedikit kontras dengan memasangkan warna anda stokin kepada warna tali leher anda. Pada zaman ini, itu boleh diterima.

Kasut

Ace Marks Cap Toe Oxford Black Antique

Ace Marks Cap Toe Oxford Black Antique

Kasut pertama yang perlu anda laburkan untuk pakaian perniagaan ialah kaki topi hitam oxford tanpa sebarang bentuk broguing; itu bermakna tiada lubang berlubang. Ia adalah ruji klasik, ia sentiasa kelihatan baik. Sebaik sahaja anda mempunyai itu, anda juga boleh melabur dalam satu perempat brogue oxford itu bermakna hanya terdapat sedikit tebukan di sepanjang cap toe atau anda boleh mempunyai setengah brogue di mana terdapat sedikit lagi tebukan. Anda juga boleh menggunakan hujung sayap oxford hitam penuh dan pada pendapat saya, ia terlalu banyak dan saya lebih suka suku brogue dan setengah brogue tetapi jika anda mahu melakukannya, tiada masalah. Jika anda mempunyai kaki yang lebih besar, anda mungkin mahu menggunakan a derby kasut yang secara teknikalnya agak kurang formal tetapi jika ia dalam warna hitam dan mempunyai tapak kulit yang bagus, ia masih boleh diterima dengan sempurna.

Oxford captoe half brogue yang dikilap tangan oleh Ace Marks

Tangan dikilap cap toe half brogue Oxford oleh Ace Marks

Dari segi pembinaan, kebanyakan kasut perniagaan klasik adalah sama ada Goodyear terkebil-kebil atau jika mereka dari Itali, mereka boleh dijahit pantas Blake. Secara amnya, tapak welted Goodyear adalah lebih tebal sedikit, ia lebih sukar untuk dipecahkan tetapi ia juga bertahan untuk masa yang agak lama. kasut Itali iaitu jahitan pantas blake biasanya mempunyai tapak yang lebih nipis.

Walaupun hitam masih menjadi warna pilihan untuk pakaian perniagaan, anda juga boleh memakai kasut coklat. Untuk pakaian perniagaan kod pakaian, saya cadangkan anda menggunakan warna coklat yang lebih gelap seperti coklat coklat dan anda juga boleh menggunakan warna darah lembu gelap yang boleh dipakai secara alternatif dengan pakaian yang sangat kasual tetapi juga dengan pakaian perniagaan. Walaupun anda boleh memakai kasut tan yang sangat terang dalam 95% daripada semua pejabat hari ini, saya akan menjauhkan diri daripada mereka jika kod pakaian memerlukan pakaian perniagaan.

Bagaimana Untuk Menonjolkan Diri Tanpa Berlebihan

Sekarang seperti yang anda lihat, kod pakaian untuk pakaian perniagaan agak ketat dan anda mungkin sukar untuk menonjol dengan cara yang halus. Jadi dalam pengalaman saya, berikut ialah cara yang baik untuk menonjolkan diri dengan pakaian perniagaan secara profesional yang tidak mencolok atau berlebihan.

Sut berjalur samar bertali leher dan poket linen putih segi empat sama

Sut berjalur samar bertali leher dan poket linen putih segi empat sama

Tali Sutera dalam Jacquard Burgundy Merah dengan Titik Polka Putih - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Tali Sutera dalam Jacquard Burgundy Merah dengan Titik Polka Putih

berbelanja di sini Foto Pocket Square dengan Monogram Initial Classic White Linen Ireland

Kubu Belvedere

Pocket Square dengan Monogram Initial Classic White Linen Ireland

berbelanja di sini

1. Sut Berjalur Samar Atas Pepejal

Daripada hanya sut padat biasa, anda boleh memilih untuk memakai sut dengan jalur samar. Ia berbeza, unik, ia sesuai untuk pakaian perniagaan. Anda juga boleh menambah kot pinggang padan untuk menjadikannya lebih formal dan lebih unik. Kebanyakan sut perniagaan hari ini adalah sut dua helai jadi menambah bahawa jaket padanan benar-benar mengangkat anda daripada orang ramai.

2. Jadikan Aksesori Anda Dikira

Manset Simpul Penumbuk Monyet - Vermeil Sterling Perak Bersalut Emas Kuning - Fort Belvedere

Manset Simpul Penumbuk Monyet – Vermeil Sterling Perak Bersalut Emas Kuning – Fort Belvedere

Pergi dengan manset, mungkin pergi dengan batu yang sedikit lebih gelap. Warna-warna yang lebih terang seperti kuning jelas muncul lebih daripada warna navy gelap. Sebagai alternatif, anda juga boleh bermain dengan tekstur dan bukannya tali leher sutera biasa, anda boleh menggunakan tali leher tali leher grenadine kerana ia mempunyai tekstur yang indah. Walau apa pun, anda ingin mengelakkan ikatan merah jambu super terang atau terang oren hubungan kerana itu norak dan over-the-top. Sebaliknya, mungkin pilih warna ungu tua mungkin dengan Paisley terang padanya atau tali leher botol hijau dengan corak mikro.

Tali Bertali dalam Sutera Biru Prussian Padat - Fort Belvedere

Tali Bertali dalam Sutera Biru Prussian Padat – Fort Belvedere

Mungkin anda ingin memakai sut pinstripe dan menambah a mengikat tali leher kepadanya. Jika anda berbuat demikian, pilih warna pepejal yang mungkin dalam keluarga biru kerana teksturnya sendiri adalah serupa dengan grenadine tetapi ia lebih kuat sedikit dan ia sudah menjadi semacam pernyataan. Jangan berlebihan dan pakai tali leher dua warna dengan pakaian perniagaan anda.

Green Madder Silk Pocket Square dengan Turquoise,Oren dan Yellow Large Paisley- Fort Belvedere

Green Madder Silk Pocket Square dengan Turquoise , Paisley Besar Jingga dan Kuning- Fort Belvedere

Anda juga boleh memilih segi empat sama poket yang halus. Petak poket linen putih sangat bagus tetapi mungkin petak poket sutera atau petak bulu sutera dengan corak paisley yang menyerlahkan warna tali leher anda adalah tambahan yang bagus.

Klik di sini untuk pilihan PAKAIAN PERNIAGAAN aksesori yang sesuai Kasut derby Oxblood dengan Stokin Kelabu dengan Kelabu Muda dan Jam Hitam dalam Kapas - Fort Belvedere dengan seluar kuning mustard

Kasut derby Oxblood dengan Stokin Kelabu dengan Jam Kelabu Muda dan Hitam dalam Kapas – Fort Belvedere dengan seluar kuning mustard

3. Pilih Kasut Oxblood

Apabila bercakap tentang kasut, saya rasa kasut oxblood sangat diremehkan kerana ia sangat gelap namun ia mempunyai kedalaman warna yang sangat bagus. Mereka berfungsi dengan baik dengan sut navy dan kelabu dan mereka hanya berbeza sedikit tanpa secerah katakan kasut tan. Menambah cordovan ialah cara terbaik untuk menonjolkan diri dengan pakaian perniagaan.

Rundown Pakaian

Saya memakai pakaian perniagaan yang lebih progresif sedikit. Ia bukan sut perniagaan gelap pepejal umum dengan kemeja putih dan tali leher Glencheck sebaliknya, saya memilih sut berjalur biasa. Ia adalah sut tiga helai, ia adalah fabrik yang agak ringan. Ia mempunyai lapel puncak, satu butang dan ia mempunyai kot pinggang dua dada. Tali leher saya mengambil warna merah itu. Ia adalah tali leher burgundy dengan titik polka yang sangat kecil yang sangat sesuai untuk perniagaan. Saya mengekalkan baju putih tetapi saya memilih kolar kelab bulat. Saya akan menggunakan manset Perancis dan saya memakai manset dalam perak sterling dan carnelian yang mengambil warna merah. Dan stokin saya mengambil warna merah dan putih baju saya dan aksesori saya dan ia merupakan penghalang yang baik antara kasut pakaian separuh brogue hitam saya.

Sven dalam pakaian perniagaan yang boleh dipakainya di mana-mana persekitaran pejabat.

Sven dalam pakaian perniagaan yang boleh dipakainya di mana-mana persekitaran pejabat.

Manset Cakar Helang dengan Bebola Carnelian - Bersalut Platinum Perak 925 Sterling

Kubu Belvedere

Manset Cakar Helang dengan Bebola Carnelian – Bersalut Platinum Perak 925 Sterling

berbelanja di sini Stokin Berusuk Jalur Bayangan Burgundy dan kelabu muda Fil d

Kubu Belvedere

Stokin Bergaris Shadow Stripe Burgundy dan Kapas Fil d'Ecosse kelabu muda

berbelanja di sini Tali Sutera dalam Jacquard Burgundy Merah dengan Titik Polka Putih - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Tali Sutera dalam Jacquard Burgundy Merah dengan Titik Polka Putih

berbelanja di sini Foto Pocket Square dengan Monogram Initial Classic White Linen Ireland

Kubu Belvedere

Pocket Square dengan Monogram Initial Classic White Linen Ireland

berbelanja di sini

Saya juga memilih cincin merah jambu dan segi empat sama poket putih dengan lipatan TV, lipatan mahkota mungkin terlalu menonjol. Lipatan TV adalah sangat klasik dan ini adalah sesuatu yang boleh saya pakai ke mana-mana jenis persekitaran pejabat. Saya akan sentiasa berpakaian sesuai dan di kebanyakan pejabat, sejujurnya, saya mungkin agak berpakaian berlebihan tetapi masih dalam lingkungan yang boleh diterima. .

Apakah yang membuatkan pakaian perniagaan anda kelihatan seperti ini? Kongsi kombo pakaian anda di bawah!