Kologne Lelaki Terbaik dan Terburuk pada tahun 80-an dan 90-an – Ulasan Wangian Retro

colognes retro berskala 3840x2160

Sebelum tahun 1980-an, wangian tempatan dan sedikit dalam pilihan. Colognes adalah domain kerani kaunter kedai kecantikan, pereka mewah dan beberapa rumah fesyen yang kadangkala digunakan oleh lelaki produk dandanan menggantikan cologne. Ironinya, pasaran wangian hari ini terlalu tepu! Oleh itu, mari kita kembali ke masa pada tahun 80-an dan 90-an untuk melihat sama ada wangian dari masa muda kita sesuai dengan piawaian hari ini.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Tinjauan Pasukan Kami Terhadap Colognes Retro
 2. 1. Calvin Klein Obsesi Untuk Lelaki
 3. 2. Dior Fahrenheit
 4. 3. Air Sejuk Davidoff
 5. 4. Acqua Di Gio Untuk Lelaki
 6. 5. Issey Miyake L’eau D’Issey Untuk Lelaki
 7. 6: Jean Paul Gaultier Le Male
 8. 7 . Lelaki Givenchy
 9. 8. Calvin Klein CK One
 10. 9. Drakkar Hitam
 11. 10. Keabadian untuk Lelaki oleh Calvin Klein
 12. Keputusan Kyle

Tinjauan Pasukan Kami Terhadap Colognes Retro

10 wangian berikut telah diuji dan disemak oleh pasukan kami tetapi saya belum menghidu mana-mana wangian lagi. Jadi untuk setiap satu, saya akan memberikan tanggapan pertama saya serta pendapat yang dipertimbangkan dari seluruh pasukan Gentleman's Gazette.

Sebagai nota sampingan: semua wangian yang akan kami semak akan ditunjukkan dalam harga runcit penuh mereka pada masa penulisan. Walaupun sesetengahnya selalunya boleh didapati di peruncit diskaun, ambil perhatian bahawa kadangkala anda boleh menemui produk tiruan dengan melakukan ini.Wangian popular dari

Wangian popular tahun 80an dan 90an.

1. Calvin Klein Obsesi Untuk Lelaki

Ini adalah salah satu wangian yang paling berciri dan dominan pada tahun 1980-an. Walaupun ini bukan wangian pertama Klein, ia adalah salah satu wangian paling berjaya yang mereka hasilkan dan ia membantu melancarkan Klein untuk menjadi pesaing yang serius dalam pasaran.

Obsesi Untuk Lelaki telah dikeluarkan pada tahun 1986, setahun selepas kejayaan pelancaran Obsession For Women. Jenama itu sendiri pada zaman kegemilangannya pada tahun 70-an, 80-an dan 90-an terkenal sebagai klasik dan minimalis. Bau itu dijual sebagai sesuatu yang bersih, serba boleh dan sesuai untuk dipakai setiap hari. Jadi, itu sepadan dengan imej jenama, tetapi adakah ia sepadan dengan bau?

Ia masih dibungkus dalam pembungkusan asalnya: botol melengkung, yang sebenarnya terasa agak ketinggalan zaman, dan sedikit feminin. Tetapi apa yang boleh diharapkan daripada itu datang dari tahun 1980-an? Harganya ialah $82 untuk 4 auns atau 118 mililiter.

Obsession For Men ialah salah seorang daripada Calvin Klein

Obsession For Men ialah salah satu wangian Calvin Klein yang paling berjaya.

Nota Wangian

 • Nota atas termasuk tangerine, grapefruit, limau, bergamot, lavender, kayu manis dan ketumbar.
 • Nota hati termasuk carnation, melati, rosewood, pala, pain, mur dan beri merah.
 • Nota asas termasuk ambar, cendana, vanila, kasturi, nilam dan vetiver

Apabila menghidu ini kali pertama, saya merasakan bahawa ia adalah sangat ringan, bersih, dan matang wangian. Ini adalah sesuatu yang saya sangat mengesyorkan agar kebanyakan orang menambah koleksi mereka.

Obsession kini dijual pada harga $82 untuk 4oz atau 118ml.

Obsession kini dijual pada harga $82 untuk 4oz atau 118ml.

2. Dior Fahrenheit

Mereka tidak terkenal seperti Obsesi, Dior Fahrenheit telah dikeluarkan pada tahun 1988. Dior sebagai rumah fesyen sebenarnya telah menghasilkan wangian sejak 1947 jadi mereka bukan baru dalam permainan apabila mereka mengeluarkan Fahrenheit.

Jenama itu menggambarkan harumannya sebagai kasturi bunga berkayu, dan sengit. Itu kedengaran agak sibuk bagi kami. Hanya dari penerangan itu, kita boleh membayangkan bahawa ini akan menjadi rasa yang diperoleh. Ini masih dibungkus dalam botol asal yang walaupun sesuai dengan namanya, menjadikannya kelihatan seperti produk peringkat kedai ubat dan bukannya produk peringkat kedai serbaneka. Harganya ialah $95 untuk 3.4 auns atau 100 mililiter.

Dior Fahrenheit

Dior Fahrenheit (Kredit Imej: Laman Web Dior)

Nota wangian

 • Nota atas termasuk lavender, oren mandarin, cedar, bunga pala, hawthorn, bergamot, chamomile dan lemon.
 • Nota hati termasuk pala, honeysuckle, carnation, kayu violet, cendana, melati, cedar, lily of the valley.
 • Nota asas termasuk kulit, kacang tonka, ambar, vetiver, kasturi, dan nilam.

Apabila menghidu ini buat kali pertama, saya mendapati bahawa ia adalah bau yang boleh diterima tetapi bukan sesuatu yang saya mungkin akan gunakan.

Kami membuat keputusan untuk penguji dahulu daripada membeli sebotol penuh dengan segera.

Kami membuat keputusan untuk penguji dahulu daripada membeli sebotol penuh dengan segera.

Apa yang Difikirkan Pasukan?

Seorang menulis: Cecair pemetik api pembuka… Yuck! Hawthorn dan chamomile terlalu dominan! Orang lain menulis, Ia tidak dinafikan unik, yang lain menulis, Ia menjadi lebih baik tetapi ia sangat luar biasa, dan orang lain menulis itu, Ia sangat, begitu kuat.

Seolah-olah pasukan di sini di Gentleman's Gazette sebenarnya akan memakai wangian ini, secara keseluruhan, kami melihat bahawa kebanyakan kita sebenarnya lebih suka untuk tidak memakai wangian ini. Ia agak di luar ruang roda semua orang.

Dior Fahrenheit kini dijual pada harga $95 untuk 4oz.

Dior Fahrenheit kini dijual pada harga $95 untuk 3.4oz.

3. Air Sejuk Davidoff

Air Sejuk Davidoff adalah ikon pada era ini. Ia sebenarnya telah dilancarkan pada tahun 1988. Malah lelaki yang tidak biasa dengan wangian juga akan dapat mengenali nama Davidoff Cool Water kerana pengiklanan yang meluas. Ini masih dilihat sebagai wangian yang sangat biasa, jadi jika anda inginkan sesuatu yang akan berbau klasik tetapi anda tidak terlalu menonjol, ini adalah wangian yang bagus untuk dipertimbangkan.

Ia digambarkan terutamanya sebagai segar yang masuk akal, diberi nama. Ada yang mendakwa bahawa bau ini adalah sedikit penipuan Creed's Green Irish Tweed , yang jika benar, akan menjadikan nilai ini menakjubkan. Walaupun mereka mempunyai beberapa persamaan dalam nota atas, kami akhirnya tidak bersetuju tentang perkara ini kerana perbezaan yang mereka ada dalam kedua-dua nota asas dan hati mereka. Mereka benar-benar menjadi dua bau yang berbeza dari semasa ke semasa.

Air Sejuk Davidoff

Air Sejuk Davidoff

Nota Wangian

 • Nota atas termasuk air laut, pudina, nota hijau, lavender, ketumbar dan rosemary.
 • Nota hati termasuk geranium, neroli, melati dan cendana.
 • Nota asas termasuk kayu cedar, kasturi, ambar, dan tembakau.

Kesan pertama saya apabila menghidu ini ialah anda tidak boleh bosan dengan Air Sejuk. Ia adalah bau yang bersih dan tepat pada masanya yang akan berkesan untuk banyak personaliti yang berbeza dan kumpulan umur . Ini adalah sesuatu yang saya cadangkan ada dalam koleksi. Harganya ialah $75 untuk 4.2 auns atau 124 mililiter.

Ada yang mengatakan bahawa ini adalah penipuan Creed

Ada yang mengatakan bahawa Cool Water adalah penipu Creed's Green Irish Tweed.

Apa yang Difikirkan Pasukan?

Seorang berkata, Ia ringan dan segar. Mereka menyatakan bahawa terdapat rempah pembakar di latar belakang dan ia mempunyai sentuhan kehangatan, pudina, dan vanila. Satu orang pergi ke hadapan dan memanggil ini bau Douchey. Seorang lagi menulis bahawa ia berbau seperti pencuci badan yang murah dan pudina. Dan yang lain menulis bahawa Nampaknya syarikat-syarikat besar mengetuk wangian ini untuk hotel murah dan mencuci badan yang murah.

Secara keseluruhan, kata sepakat dengan pasukan ialah kebanyakan orang mendapati bahawa mereka akan bersedia untuk sekurang-kurangnya memakai wangian ini.

Davidoff Cool Water ialah pilihan yang bagus untuk dipertimbangkan jika anda inginkan sesuatu yang berbau klasik tetapi menang

Davidoff Cool Water ialah pilihan yang bagus untuk dipertimbangkan jika anda inginkan sesuatu yang berbau klasik tetapi tidak menyerlahkan anda.

4. Acqua Di Gio Untuk Lelaki

Seperti Air Sejuk, Acqua Di Gio adalah ikon era ini. Ia dilancarkan pada tahun 1996. Harganya ialah $88 untuk 3.4 auns atau 100 mililiter.

Nota Wangian

 • Nota atas termasuk oren mandarin, bergamot, melati, limau, neroli dan lemon.
 • Nota jantung termasuk ketumbar, nota bunga, buah pala, nota laut dan rosemary.
 • Nota asas termasuk kasturi putih, cedar, oakmoss, nilam, dan ambar.

Tanggapan pertama saya ialah ini adalah bauan yang elegan, ringan dan maskulin. Ini pastinya sesuatu yang saya secara peribadi ingin pakai pada masa-masa tertentu.

Acqua Di Gio Pour Homme, juga ikon era ini, telah dilancarkan pada tahun 1996.

Acqua Di Gio Pour Homme, juga ikon era ini, telah dilancarkan pada tahun 1996.

Apa yang Difikirkan Pasukan?

Seseorang menulis bahawa Ia berasa sangat biasa kepada kami. Seorang lagi menulis, Ia ringan, tidak menyakitkan hati, dan menyenangkan. Seorang lagi menulis, Ia menggembirakan orang ramai dan agak arus perdana… hampir generik. Seorang lagi menulis bahawa ia sangat boleh dipakai kerana ia bukan satu kenyataan yang besar. Orang lain menulis, Ada Abercrombie dan Fitch ringan padanya. Sedikit pendahulu kepada apa yang sebenarnya akan digunakan oleh banyak jenama wangian.

Secara keseluruhan, konsensus pasukan adalah bahawa kebanyakan kita sebenarnya akan mempertimbangkan untuk memakai wangian ini. Namun, tidak dengan Raphael. Dia mendapati bahawa ia terlalu pejalan kaki.

Kebanyakan pasukan sebenarnya akan mempertimbangkan untuk memakai Acqua Di Gio

Kebanyakan pasukan sebenarnya akan mempertimbangkan untuk memakai bau Acqua Di Gio.

5. Issey Miyake L’eau D’Issey Untuk Lelaki

Dilancarkan pada tahun 1994, Issey Miyake Eau D'Issey Untuk Lelaki digambarkan sebagai wangian akuatik berkayu. Harganya ialah $97 untuk 4.2 auns atau 124 mililiter.

Nota Wangian

 • Nota atas termasuk yuzu, bergamot, lemon dan tarragon.
 • Nota jantung termasuk buah pala, teratai air, mignonette, kayu manis dan geranium.
 • Nota asas termasuk tembakau, cendana, cedar, vetiver, kasturi dan ambar.
Wangian itu dilancarkan pada tahun 1994.

L'Eau d'Issey untuk lelakitelah dilancarkan pada tahun 1994.

Kesan pertama saya apabila menghidu ini adalah terdapat sedikit bau buah-buahan dan bunga. Agak mengingatkan saya tentang pasar tani. Saya mendapati bahawa ini adalah wangian yang bagus untuk pakaian siang, untuk keluar kasual, terutamanya untuk bulan yang lebih panas .

Apa yang Difikirkan Pasukan?

Satu orang menyangka bahawa Ia berbau segar, sitrus, dan berbau kayu lembut. Seorang lagi menulis bahawa Ia mempunyai sedikit unsur berumput, dan seorang lagi menulis bahawa mereka sebenarnya tidak mempunyai perasaan yang kuat untuknya. Secara keseluruhan, nampaknya kebanyakan pasukan akan mempertimbangkan untuk memakai wangian ini.

L

L'eau D'Issey Pour Homme dijual pada harga $97 untuk 4.2oz atau 124ml

6: Jean Paul Gaultier Le Male

Wangian ini dilancarkan pada tahun 1995 dan sangat popular selama lebih sepuluh tahun. Ramai yang telah menerangkan Jean Paul Gaultier Le Male sebagai sedikit pembelian selamat yang klasik namun unik kerana ia mempunyai nota pembakar hangat dan banyak vanila di dalamnya. Harganya ialah $94 untuk 4.2 auns atau 124 mililiter.

Nota Wangian

 • Nota atas termasuk pudina, lavender, bergamot, artemisia, buah pelaga.
 • Nota hati termasuk kayu manis, jintan manis dan bunga oren.
 • Nota asas termasuk vanila, kacang tonka, cendana, kayu cedar.
Jean Paul Gaultier Le Male telah dilancarkan pada tahun 1995.

Jean Paul Gaultier Le Male telah dilancarkan pada tahun 1995.

Apa yang Difikirkan Pasukan?

Satu orang menulis bahawa ia mempunyai nota atas anise. Mereka mendapati apabila anise adalah diadun dengan haruman lain , baunya cukup menyenangkan. Satu orang memerhatikan vanila dan rempah pembakar dan sedikit rasa pudina. Seorang menyatakan bahawa botol itu dikurniakan dengan baik. Dan yang lain mencatatkan vanila yang sangat dominan dan betapa uniknya wangian itu sebenarnya.

Apabila saya mula-mula menghidu ini, saya sangat menikmati gabungan rempah dan vanila. Saya fikir bahawa bau ini akan menarik minat mereka yang kebetulan menghidu anda tanpa mengatasi hidung orang lain.

Kebanyakan pasukan mendapati bahawa mereka akan memakai wangian ini. Walau bagaimanapun, bukan Raphael kerana dia mendapati terdapat sedikit terlalu banyak vanila dalam penamat.

Kebanyakan pasukan menyukai Jean Paul Gaultier Le Male

Kebanyakan pasukan menyukai bau Jean Paul Gaultier Le Male dan akan memakainya.

7 . Lelaki Givenchy

Lelaki Givenchy telah dilancarkan pada tahun 1970-an, walaupun terdapat beberapa kekeliruan, kerana pelbagai sumber menyenaraikan sama ada 1974 atau '75. Kami tersilap melihat tahun 1994 sebagai tarikh pelancarannya apabila memasukkannya ke dalam senarai hari ini, dan oleh itu, ia adalah satu kelebihan kronologi dalam kumpulan ini, ia masih berada dalam syarikat yang baik dengan wangian tahun 70-an lain yang telah kami bincangkan, seperti Paco Rabanne Untuk Lelaki dan Creed's Green Irish Tweed . Harganya ialah $89 untuk 3.4 auns atau 100 mililiter.

Nota Wangian

 • Nota atas termasuk bergamot, lemon dan petitgrain.
 • Nota jantung termasuk rosemary, iris dan vetiver.
 • Nota asas termasuk ambroxan dan musk.
Givenchy Gentlemen telah dilancarkan pada tahun 1994.

Givenchy Gentlemen telah dilancarkan pada tahun 1994.

Apa yang Difikirkan Pasukan?

Pasukan itu menyatakan bahawa Ia adalah wangian yang sangat maskulin, dan yang lain mencatatkan nota rempah, aromatik, balsamic dan cendana.

Tanggapan pertama saya tentang Givenchy Gentleman ialah, Wow, ini bau kejayaan. Pada mulanya, bau ini agak kuat tetapi selagi seseorang tidak benar-benar mandi di dalamnya, saya fikir ia akan menjadi bagus untuk individu yang canggih dan matang. Secara keseluruhan, konsensus umum dengan kebanyakan pasukan adalah bahawa kami sebenarnya tidak akan memakai wangian ini.

Pasukan pasti akan memakai wangian ini.

Pasukan pasti TIDAK akan memakai bau ini.

8. Calvin Klein CK One

Seperti Obsesi pendahulunya, Calvin Klein CK Satu menjadi wangian ikonik dan sangat popular selepas pelancarannya pada tahun 1990-an Ini sebenarnya antara yang pertama diperkenalkan sebagai wangian uniseks. Ini sangat sesuai dengan jenama pada masa itu kerana mereka sentiasa menampilkan model, lelaki dan wanita memakai seluar dalam yang sama. Harganya ialah $65 untuk 3.4 auns atau 100 mililiter.

Nota Wangian

 • Nota atas termasuk nanas, nota hijau, mandarin, oren, betik, bergamot, buah pelaga dan lemon.
 • Nota jantung termasuk pala, ungu, akar orris, melati, lily of the valley, rose dan freesia.
 • Nota asas termasuk cendana, ambar, kasturi, cedar, oakmoss, teh hijau dan green accord.
CK One juga menjadi ikonik selepas ia dilancarkan

CK One juga menjadi ikonik selepas ia dilancarkan pada 1990-an

Apa yang Difikirkan Pasukan?

Satu orang menyatakan bahawa ia sangat kapur ke hadapan dan tidak setajam wangian kapur hadapan yang lain. Dalam huraian, kami melihat nanas dan nota hijau sebagai nota teratas. Dan ahli pasukan yang lain melihat sitrus lembut yang dibulatkan oleh wangian lain. Orang lain menyatakan bahawa Ia pasti bau uniseks; ia tidak bermakna terlalu jauh untuk menjadi sama ada terlalu feminin atau terlalu maskulin. Dan orang lain menyatakan bahawa ia menggembirakan orang ramai tetapi tidak terlalu kuat .

Apabila menghidu ini buat kali pertama, saya mendapati bahawa saya biasanya tidak menggunakan bauan yang sangat kuat tetapi jika anda memberikannya seketika, anda akan perasan bahawa keamatan kelihatan cair dan anda akan mempunyai bau yang sangat boleh diterima. haruman. Saya sangat menikmati petua oren mandarin dan nota hijau.

Secara keseluruhannya, pasukan Gentleman's Gazette mendapati bahawa mereka akan mempertimbangkan untuk memakai wangian ini.

Kebanyakan pasukan akan mempertimbangkan untuk memakai CK One.

Kebanyakan pasukan akan mempertimbangkan untuk memakai CK One.

9. Drakkar Hitam

Kapal Panjang Hitam telah dilancarkan pada tahun 1982. Ini sangat popular sehingga memenangi a Anugerah FiFi untuk wangian lelaki terbaik pada tahun 1985. Pengiklanannya yang berat dan maskulin menjadikannya nama rumah pada tahun 80-an dan 90-an. Ia adalah bau prestij lelaki terlaris pada tahun 1991. Ini digambarkan sebagai bau Fougere aromatik dan ia benar-benar membantu mengukuhkan trend. Harganya ialah $65 untuk 3.4 auns atau 100 mililiter.

Nota Wangian

 • Nota atas termasuk rosemary, artemisia, lavender, basil, verbena, bergamot dan lemon.
 • Nota hati termasuk ketumbar, carnation, kayu manis, juniper, dan melati.
 • Nota asas termasuk kulit, cendana, cemara, ambar, nilam, oakmoss, vetiver dan cedar.
Kapal Panjang Hitam

Kapal Panjang Hitammemenangi Anugerah FiFi untuk wangian lelaki terbaik pada tahun 1985

Apa yang Difikirkan Pasukan?

Pasukan mendapati bahawa Ia berbau manis, herba dan lembut. Mereka mendapati bahawa nota asas adalah sangat halus dan sedikit bau boudoir. Seorang lagi menyatakan bahawa ia berbau agak bohemian. Seorang lagi menyatakan bahawa ia tidak secara tradisinya maskulin tetapi memanggilnya uniseks mungkin agak sukar. Dan satu lagi menyatakan, Ia berbau seperti a Perancis lelaki berjaya.

Apabila menghidunya buat kali pertama, saya terpaksa mengakui bahawa saya agak terkejut tetapi sebenarnya menyukainya sama seperti saya. Walaupun saya tidak sepatutnya terlalu terkejut kerana saya mempunyai sedikit masa untuk mengejar wangian cedar atau nota cendana. Walaupun ini bukan kegemaran saya atau pilihan pertama saya, saya dapat melihat diri saya sekali-sekala mempertimbangkan untuk memakai wangian ini.

Walau bagaimanapun, nampaknya kebanyakan pasukan sebenarnya lebih suka untuk tidak memakai wangian ini.

Drakkar Noir ialah seorang lelaki yang paling laris

Drakkar Noir ialah cologne lelaki terlaris pada tahun 1991.

10. Keabadian untuk Lelaki oleh Calvin Klein

Dilancarkan pada tahun 1990, Keabadian untuk Lelaki merupakan satu lagi wangian terkenal daripada Calvin Klein. Harganya ialah $82 untuk 3.4 auns atau 100 mililiter.

Nota Wangian

 • Nota atas termasuk lavender, oren mandarin, bergamot dan lemon.
 • Nota hati termasuk ketumbar, teratai, bunga oren, beri juniper, selasih, melati, bijak, lily of the valley dan geranium.
 • Nota asas termasuk cendana, ambar, kasturi, vetiver, dan rosewood Brazil.
Calvin Klein Eternity For Men dijual pada harga $82 untuk 3.4oz

Calvin Klein Eternity For Men dijual pada harga $82 untuk 3.4oz

Apabila saya mencium bau ini untuk kali pertama, saya sangat menyukainya. Saya mendapati bahawa ia bersih, segar, dan hampir mengingatkan saya tentang kedai gunting rambut atas sebab tertentu. Saya pasti merasakan bahawa ini adalah sesuatu yang boleh dipakai tetapan kasual atau perniagaan .

Kyle sukakan bau segar CK Eternity yang bersih dan segar.

Kyle sukakan bau segar CK Eternity yang bersih dan segar.

Keputusan Kyle

Daripada senarai ini hari ini, saya akan mengatakan bahawa kegemaran peribadi saya mungkin Aqua Di Gio. Saya suka betapa bersih dan ringan wangian itu. Tetapi saya akan berkata, jika saya bercakap tentang jenis wangian yang biasanya saya gunakan, seperti yang dinyatakan sebelum ini, saya mendapati diri saya benar-benar menikmati perkara yang mempunyai nota kayu, cedar, cendana; perkara yang mempunyai sedikit kulit atau jenis atembakauwangian untuknya, pudina, nota sitrus di sana juga. Tiada apa-apa yang terlalu menggembirakan tetapi perkara dengan kombinasi seperti itu adalah perkara yang biasanya menarik perhatian saya.

Apakah cologne retro kegemaran anda? Adakah anda masih memakainya hari ini? Beritahu kami dalam ulasan!