Leslie Saalburg – Ilustrator Fesyen Luar Biasa

ilustrator fesyen leslie saalburg

Di Gentleman's Gazette, kami berusaha untuk sentiasa memberikan yang luar biasailustrasi fesyendari zaman dahulu. Karya agung ini, dalam hak mereka sendiri, sering diterbitkan dalam majalah seperti Esquire, Apparel Arts atau German jurnal lelaki . Di AS, artis suka Laurence Fellows , Robert Goodman dan Leslie Saalburg sudah tentu antara ilustrator fesyen terbaik. Walaupun begitu ramai yang mengagumi ilustrasi lama ini, hampir tidak ada yang diketahui tentang artis itu sendiri. Hari ini, kami ingin memperkenalkan Leslie Saalburg, teknik ilustrasi fesyennya, pandangan, serta gaya hidupnya.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Leslie Saalburg Lelaki itu
  2. Keanggunan Dan Gaya – Dunia Leslie Saalburg
  3. Saalburg Dan Kereta
  4. Leslie Saalburg - Ilustrator Fesyen
  5. Bagaimana Ilustrasi Fesyen Menjadi Hidup

Leslie Saalburg Lelaki itu

Leslie Saalburg 1936

Leslie Saalburg 1936

George Frazier yang terkenal pernah berkata tentang Leslie Saalburg, dalam ringkasan kemas tentang warisannya, bahawa Dia telah menjadi pengaruh pada, dan contoh, amalan terbaik seni memakai pakaian lelaki.Leslie Saalburg dilahirkan di London pada tahun 1897 kepada ibu bapa Amerika. Bapanya ialah kartunis politik untuk kertas kerja San Francisco, serta untuk The Chicago Examiner dan The New York World.

Oleh itu, tidaklah mengejutkan bahawa Leslie Saalburg sudah pun melukis lakaran pensel dan kartun lelaki anggun dalam pakaian malam dan topi atas pada usia lima tahun. Sepanjang kerjayanya, penerbit fesyen mengupahnya untuk lukisan dan lukisannya yang tulen dan tepat dunia yang indah . Dia mungkin begitu berjaya dalam bentuk seni ini, antara sebab lain, dengan fakta bahawa dia mengikuti gaya dengan bersemangat seperti yang digambarkannya.

Leslie Saalburg percaya sepanjang hidupnya bahawa masyarakat tidak benar-benar membentuk kemajuan. Dengan cara Elbert Hubbard, William Morris atau Ralph Adams Cram, dia yakin bahawa dua puluhan dan tiga puluhan yang mulia mempunyai lebih banyak tawaran berkaitan dengan mutu kerja, reka bentuk, gaya, etika berpakaian , dan mengetahui cara hidup . Di samping itu, dalam fikirannya, keanggunan semakin pudar walaupun kualitinya penting dalam dunia fesyen.

Keanggunan Dan Gaya – Dunia Leslie Saalburg

Ilustrator Fesyen Leslie Saalburg Foto oleh Henry Austin Clark Jr.

Ilustrator Fesyen Leslie Saalburg Foto oleh Henry Austin Clark Jr.

Saalburg amat menyedari bahawa rata-rata orang pada tahun 1960-an adalah lebih kaya berbanding sebelum ini, tetapi juga tidak mampu untuk membiayai hamba-hamba yang telah membuat 'hidup yang murah hati' mungkin.

Saalburg menekankan bahawa keanggunan adalah sesuatu yang hanya boleh dicapai oleh segelintir orang, dan Royal Ascot kekal sebagai satu jika beberapa benteng keanggunannya yang tinggal. Malah pada hari ini, setiap lelaki di Royal Enclosure - kawasan tempat Ratu duduk - mesti memakai kot pagi dan topi atas pada setiap masa.

Walaupun orang Amerika pada masa itu biasanya lebih suka penampilan baru yang segar, orang Inggeris - termasuk diraja - tidak peduli tentang kebaharuan. Mereka mempunyai merekabaju rayakolar dan manset ditukar – kadangkala agak terlambat, memakai tompok pada kot, dan mempunyai kasut yang telah dibaiki beberapa kali terlalu banyak. Saalburg sentiasa penyokong kuat sudut pandangan Inggeris - dia memanggilnya sebagai nampak mudah.

Dalam artikel yang pernah ditulis oleh Saalburg, beliau berkata: Orang Inggeris membuat seni berpakaian dengan baik untuk setiap kesempatan. Bagi orang Inggeris, berpakaian yang baik melibatkan kekangan. Hasilnya ialah keanggunan… Orang Amerika cenderung untuk mengaitkan keanggunan Inggeris hanya dengan formaliti. Ini adalah satu kesilapan. Satu penggodamanjaketmempunyai keanggunan seperti kot pagi. Penampilan luar bandar orang Inggeris itu mempunyai perbezaan yang sama seperti penampilan bandarnya. Perkara yang betul, dipakai dengan jaminan mudah bahawa ia betul, itulah yang menjadikan keanggunan … Saya perhatikan bahawa apa yang difikirkan oleh orang Amerika sebagai sesuai bukanlah apa yang dicari oleh tukang jahit Inggeris.

Kereta Leslie Saalburg

Kereta Leslie Saalburg

Jahitan Bahasa Inggeris tidak sesuai, tetapi kesan… Proportion adalah matlamat tukang jahit Inggeris; proporsi mungkin merupakan bahan utama dalam keanggunan pakaian orang Inggeris... Orang Inggeris tidak membuang pakaian. Dia memakainya sehingga hampir tiada lagi pakaian asal. Ini bukan kerana ekonomi, seperti yang mungkin dilihat oleh orang Amerika, tetapi kerana orang Inggeris itu menyukai pakaian yang dibelinya.

Mengetahui pandangan dan perangai Saalburg, kita boleh lebih menghargai ilustrasinya. Sememangnya dia tertarik dengan teater, trek, restoran, kereta dan ahli perniagaan yang memakai modelnya: tukang jahit, pelana, pembuat jurulatih-malah, sesiapa sahaja yang menghasilkan sesuatu dengan teliti, untuk kualiti dan bukannya kuantiti.

Saalburg Dan Kereta

Saalberg melukis dan melukis kereta bermotor dengan beratus-ratus. Sepanjang kerjayanya, Saalburg menggambarkan mereka sama ada dalam iklan atau untuk keseronokan. Walau bagaimanapun, dia sentiasa berfikir bahawa orang ramai tidak memandu kereta mereka untuk keseronokan: Kereta dibuat hari ini untuk membawa anda ke stesen. Tidak ada keseronokan di jalan raya, sama ada di sini atau di Eropah. Kereta hari ini adalah gerek, terlalu mentol dan diperkemas secara palsu. Kereta lama mempunyai watak; mereka anggun kerana mereka dibawa alih oleh jurulatih. Tempat duduk mereka lebih selesa, walaupun mata air yang lebih keras menyebabkan perjalanan agak kurang.

Menariknya, Saalburg tidak mempunyai petunjuk tentang kereta: Saya suka penampilan mereka dan nostalgia yang menyenangkan yang disebabkan oleh pemeriksaan kereta lama. Saya sangat terkesan apabila saya mengetahui bahawa Citroen telah melepaskan tujuh ratus lima puluh pekerja kayu pakar tahun lalu untuk beralih daripada pembinaan badan dengan tangan kepada pengeluaran barisan pemasangan. Lelaki ini adalah pembina jurulatih.

Leslie Saalburg - Ilustrator Fesyen

Draf Pertama Ilustrasi Fesyen Leslie Saalburg

Draf Pertama Ilustrasi Fesyen Leslie Saalburg

Leslie Saalburg menyediakan ilustrasi untuk Esquire, Apparel Arts, Town and Country, Vogue, Vanity Fair, Holiday, Collier's, serta majalah berkala lain, selama dua dekad dalam beberapa kes.

Ciri kerja Saalburg sentiasa menjadi perhatiannya terhadap perincian. Semuanya dilakukan dengan teliti, dalam fesyen yang benar-benar elegan.

Pendidikan seni Saalburg adalah sangat singkat dan hanya terdiri daripada tiga bulan di Liga Pelajar Seni di New York pada tahun 1914. Saalburg mendakwa dia mempelajari ilmunya hanya dengan melukis dan melukis secara berterusan, bermula pada usia lima tahun.

Kerjaya komersialnya bermula dengan lukisan kot wanita yang digantung pada borang untuk pengeluar pakaian pada harga sepuluh sen setiap satu. Kemudian, dia diupah oleh Ward dan Gow, di mana dia mereka bentuk iklan kereta bawah tanah kerana karya seni disediakan secara percuma kepada mana-mana pengiklan yang akan membeli ruang, pada masa itu.

Draf Kedua Kartun Pensil Leslie Saalburg.

Draf Kedua Kartun Pensil Leslie Saalburg.

Pada usia dua puluh tahun, Saalburg menjadi ilustrator fesyen bebas untuk fesyen wanita dan membuat beberapa penutup untuk Vogue. Dari masa ke masa, dia tidak pernah kekurangan kerja. Walaupun Eropah tidak pernah menariknya dari segi seni, dia tidak mempunyai apa-apa selain kekaguman yang tinggi untuknya Dunia Lama tradisi. Selepas Saalburg melawat Eropah pada tahun 1922, dia meninggalkan rumahnya di NYC hampir setiap tahun untuk menghabiskan masa di Eropah - dia sangat tertarik dengan Paris dan England.

Bagaimana Ilustrasi Fesyen Menjadi Hidup

Untuk lebih memahami cara Saalburg mencipta ilustrasi, penerangan tentang kerjanya bersama Champion & Wilton, Ltd., memberikan contoh yang sangat baik. Pelana yang sudah lama tidak berfungsi ini pada asalnya diasaskan pada 1780 dan mempunyai premis mereka di Oxford Street, bertentangan dengan gedung serbaneka mewah Selfridges , di West End London. Projek lakaran memakan masa seharian!

Secara amnya, Saalburg akan memutuskan susunan ilustrasi dengan bantuan pencari pandangan (kadbod yang ditebuk dengan segi empat tepat kecil). Selepas itu, dia akan melukis keseluruhan adegan dengan berhati-hati dalam barisan yang teruk. Setelah susun atur selesai, dia akan membuat lukisan individu terperinci dengan teliti termasuk lekapan, perabot, pinggan mangkuk, pakaian dan lain-lain. Semua lakaran awal ini dilakukan dengan pensil di atas kertas besar.

Ilustrasi Fesyen Leslie Saalburg dalam Warna Penuh untuk Esquire 1962

Ilustrasi Fesyen Leslie Saalburg dalam Warna Penuh untuk Esquire 1962

Kembali ke studionya, Saalburg akan menyusun ilustrasi dalam pensil dalam saiz yang diperlukan. Susun aturnya sentiasa dijejaki dengan teliti pada lapisan kertas surih, kertas surih ditutup di belakang dengan sapuan pensel lembut, dan keseluruhannya dipindahkan ke helaian ilustrasi terakhir dengan pensel keras. Setelah selesai, Saalburg akan melukis semula gambar dengan pensil di atas garisan pensel yang dikesan samar-samar dan kemudian melukis semula sekali lagi dalam garisan tulen dengan hitam Dakwat India .

Seperti yang anda boleh bayangkan, Saalburg merancang segala-galanya dengan teliti. Dia akan menyediakan susun atur perspektif untuk setiap objek, bangunan, kereta, orang termasuk garis ufuk, titik penglihatan, dan titik lenyap. Anehnya, Saalburg sering mendakwa bahawa lukisan boleh menjadi lebih tepat daripada fotografi kerana kanta sering memesongkan perspektif. Akibatnya, dia akan sentiasa menyemak semula objek sebenar kemudian jika dia hanya diberikan gambar.

Hampir semua ilustrasi Saalburg dilakukan dengan cara yang sama!

Secara keseluruhannya, Saalburg ialah seorang artis yang hebat yang bukan sahaja tahu cara melukis dengan baik, tetapi juga pakar dalam perkara itu, yang menghasilkan ilustrasi yang sangat tulen yang benar hingga ke perincian terakhir. Sekarang setelah anda mengetahui berapa banyak masa dan usaha yang sebenarnya digunakan untuk ilustrasi Saalburgs, anda diharapkan lebih menghargainya!