Linen Diterangkan - Panduan Fabrik Musim Panas Lelaki

linen dijelaskan berskala 3840x2160

Dalam ansuran siri berterusan kami iniFabrik Diterangkan, kita membincangkan linen, fabrik musim panas yang klasik.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Sejarah Linen
 2. Mengapa Linen Sangat Popular?
 3. Ciri-ciri Fabrik Linen
 4. Bagaimana Linen Dibuat?
 5. Jenis Linen
 6. Apakah Kesan Alam Sekitar Linen?
 7. Cara Membeli Linen
 8. Cara Menggayakan Pakaian Linen
 9. Cara Menjaga Linen
 10. Cara Seterika Linen
 11. Rundown Pakaian

Sejarah Linen

Kain linen diperoleh daripada tumbuhan rami; tumbuhan yang ditanam tertua yang diketahui manusia. Nama Latin tumbuhan rami ialah Flax yang paling biasa dan daripada itu, perkataan linen telah diperolehi. Bukti arkeologi ditemui di sebuah gua di Georgia (negara, bukan negeri) dari 34,000 tahun yang lalu mengenai penanaman rami. Sekitar 3000 SM/BC, orang Mesopotamia menguasai penanaman tumbuhan rami dan mereka menggunakannya untuk mencipta tali, benang, dan juga pakaian.

Pada masa itu, ia adalah a kemewahan dan oleh itu ia dikhaskan untuk golongan yang lebih kaya dan untuk imam. Perkara yang sama berlaku di Mesir kuno, di mana kain linen adalah simbol status dan kekayaan. Contohnya, firaun mereka dimumikan dalam kain linen atau rami. Ia juga dirujuk dalam Alkitab berkali-kali, dan dari Timur Tengah ia merebak ke Asia dan Eropah. Orang Rom dan Yunani percaya bahawa linen adalah tanda kesucian dan royalti.Linen - Ilustrasi potongan kayu bagi ayat yang menceritakan semula perumpamaan Dives dan Lazarus (Lukas 16:19-31) oleh Jacob Locher.

Ilustrasi potongan kayu ayat Alkitab (Lukas 16:19-31) oleh Jacob Locher, menggambarkan seorang kaya dengan kain ungu dan linen halus

Sekitar 700 AD/CE di Perancis, linen digunakan sebagai fabrik kebersihan, dan ia juga menjadi lebih popular di seluruh Eropah–terutamanya di tempat seperti Ireland di mana ia menjadi perdagangan yang berkembang maju. Sehingga hari ini, linen Ireland sering dirujuk sebagai ciri kualiti untuk linen.

Ia sentiasa menjadi fabrik yang kuat dan kukuh, dan oleh itu ia digunakan dalam banyak industri. Fikirkan sahaja buku , alas meja, linen katil, kanvas, upholsteri, dan sebagainya. Sepanjang seratus tahun yang lalu, linen telah mendapat banyak saingan daripada fabrik lain seperti kapas , bulu , atau kasmir , tetapi juga gentian tiruan seperti viscose . Hari ini, semakin ramai orang mula berminat dengan linen, bukan sahaja kerana kekuatan dan umur panjang tetapi juga kerana mesra alam.

Pedro Mendes dengan tali leher rajut biru tua, kemeja butang bawah putih dan sut linen gading dengan poket lipat mahkota segi empat sama - perhatikan topi luar biasa

Peter Mendes dengan tali leher rajut biru tua, kemeja putih berbutang bawah dan sut linen gading dengan poket lipat mahkota segi empat sama – perhatikan topi luar biasa

Ciri-ciri Fabrik Linen

1. Kuat, Tahan Lama, Rangup & Menyerap

Pertama sekali, ia lebih kuat, lebih tahan lama dan juga lebih berkilau daripada, sebagai contoh, kapas . Ia juga agak rangup dan menyerap.

2. Haba dan Lembapan-Wicking

Ia biasanya memakai agak sejuk, kerana tenunannya sedikit lebih longgar daripada kebanyakan fabrik kapas atau bulu. Disebabkan itu, fabrik linen biasanya berasa lebih berliang, dan ramai orang menghargai kebolehannya yang menyerap haba dan kelembapan.

Tenunan linen biasanya cukup longgar untuk membiarkan udara masuk.

Tenunan linen biasanya cukup longgar untuk membiarkan udara masuk.

3.Tiada pilling

Selain itu, anda tidak akan menghadapi sebarang masalah dengan pil kerana gentiannya sangat panjang atau jenis statik, yang mungkin anda alami dengan poliester atau gentian tiruan lain.

4. Berkerut (Dengan Cara Yang Baik)

Biasanya, gentian rami berkualiti tinggi adalah antara 18 dan 30 inci panjang. Walaupun ia menjadikannya tahan lama, ini juga bermakna mereka tidak begitu mungkin untuk berehat, yang bermaksud linen adalah kain yang sangat berkedut. Berbeza dengan kedutan dalam kapas (yang membuatkan anda kelihatan lebih gemuk), ciri kedutan linen yang sangat ketara adalah tanda seorang yang canggih. gaya kasual .

Sut Linen Berkedut melalui Gaya Lelaki

Sut Linen Berkedut melalui Gaya Lelaki

5. Mewarna dengan Mudah

Oleh kerana linen menyerap, ia juga mengambil pewarna dengan sangat mudah, dan ia biasanya datang dalam pelbagai warna.

Linen boleh mengambil hampir semua warna di bawah matahari

Linen boleh mengambil hampir semua warna di bawah matahari

Persegi Poket Linen Buatan Tangan Putih dengan Tangan Gulung Tangan Biru Muda X Stitch Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Persegi Poket Linen Buatan Tangan Putih dengan Jahitan X Handrolled Biru Muda

Beli Di Sini Poket Linen Buatan Tangan Merah Burgundy dengan Jahitan X Handrolled Putih - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Poket Linen Buatan Tangan Merah Burgundy dengan Jahitan X Handrolled Putih

Tengoklah Poket Linen Buatan Tangan Biru Tua dengan Jahitan X Handrolled Biru Laut - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Poket Linen Buatan Tangan Biru Tua dengan Jahitan X Handrolled Biru Laut

Beli Di Sini Poket Linen Buatan Tangan Kuning dengan Jahitan X Handrolled Biru Laut

Kubu Belvedere

Poket Linen Buatan Tangan Kuning dengan Jahitan X Handrolled Biru Laut

Tengoklah

6. Melembutkan Lama-kelamaan

Oleh kerana linen tidak meregang secara semula jadi, ia berbaloi untuk mempunyai pakaian untuk dipotong lebih lebar sedikit. Tetapi apabila anda berbuat demikian, lama-kelamaan kain menjadi lebih lembut dan anda akan lebih menghargai pakaian itu.

Perhatikan kedutan jaket linen ini

Perhatikan kedutan jaket linen ini

Bagaimana Linen Dibuat?

Semuanya bermula dengan tumbuhan rami, yang kebanyakannya ditanam di Eropah hari ini, di tempat-tempat seperti Perancis, Belgium, Belanda, Itali atau Ireland . Sudah tentu, rami juga ditanam di negara lain seperti Kanada atau China, tetapi kebanyakan orang akan menganggap rami Eropah sebagai yang terbaik untuk fabrik linen berkualiti tinggi. Tdia memproses daripada tumbuhan rami kepada kain linen sebenarnya agak rumit, yang menjadikannya kraf yang agak istimewa.

Menuai

Flax biasanya dituai selepas seratus hari pertumbuhan. Menuai rami adalah proses yang rumit kerana ia perlu dicabut daripada hanya dipotong. kenapa? Nah, jika tangkai dipotong, anda akan mempunyai sedikit getah, yang memberi kesan negatif kepada gentian. Ia digunakan untuk melakukan semua dengan tangan dan intensif buruh. Hari ini, ia boleh dilakukan dengan mesin.

Tumbuhan rami, dari mana gentian linen diperoleh

Tumbuhan rami, dari mana gentian linen diperoleh

Riak & Meluruskan

Pada langkah kedua, tumbuhan beralun, yang bermaksud benih dikeluarkan. Seterusnya datang retting, di mana tumbuhan Flax ditinggalkan di luar di ladang, di mana mereka mengalami unsur-unsur seperti hujan dan matahari. Itu menjadikan kulit luar menjadi longgar, yang menjadikan tumbuhan rami bersedia untuk langkah seterusnya dalam pengeluaran linen.

Mencakar

Dalam langkah ini, anda akan mengambil tangkai rami kering dan meletakkannya ke dalam pemecah rami, menghancurkan bahagian dalam rami dan membiarkan serat rami terdedah. Serpihan patah kecil ini dipanggil shives dan ia secara tradisinya dikeluarkan semasa proses mencantum, menggunakan dua keping kayu untuk mengeluarkan sisa kulit kayu daripada gentian. Hari ini, semua ini dilakukan oleh mesin pencakar dengan dayung berputar yang mengeluarkan semua shive dengan kemas, dan hanya meninggalkan gentian rami yang bagus.

Setelah kering, pokok rami dikumpulkan untuk dicakar dan disikat George Washington

Setelah kering, pokok rami dikumpulkan untuk dicakar dan disikat (kredit: Gunung Vernon George Washington )

Menyikat

Oleh kerana rami ialah bahan semula jadi, gentian mempunyai panjang yang berbeza–tetapi untuk pengeluaran linen, anda hanya mahukan gentian yang panjang. Dan untuk mendapatkannya, anda perlu menyikat gentian secara tradisional supaya yang pendek akan melekat pada sikat dan anda dibiarkan dengan yang panjang dan baik. Sudah tentu, proses menyikat rami kini juga dilakukan oleh mesin dan hasilnya lebih baik dan lebih cepat.

Berpusing & Bergoyang

Dalam langkah seterusnya, gentian lentur yang berambut perang, seperti rambut, 18 hingga 30 inci panjang kemudian dipintal menjadi benang. Benang kemudian digulung pada gelendong dan dihantar melalui mandian air panas yang memastikan benang yang padu dan memberikan benang itu sedikit bersinar. Kekili benang yang telah siap digulung menjadi gelendong dan kemudiannya boleh digunakan untuk menenun kain.

Menenun

Tenunan linen sangat serupa dengan fabrik lain seperti bulu, sutera , atau kapas. Jadi, sebelum anda benar-benar menenun fabrik, benang rami diperiksa untuk kandungan lembapan, kekuatan tegangan, kohesi dan konsistensi warna. Gelendong benang dibuat menjadi rasuk meledingkan yang boleh mencapai sehingga 10 kilometer atau 6 batu panjang.

Selepas menenun, pemeriksaan manual dan pembaikan fabrik linen yang rosak diselesaikan oleh Muzium Victoria dan Albert

Selepas menenun, pemeriksaan manual dan pembaikan kain linen yang rosak selesai (kredit: Muzium Victoria dan Albert )

Secara tradisinya, linen ditenun tangan dalam proses mekanikal yang sangat perlahan. Hari ini, anda mempunyai alat tenun berkelajuan tinggi yang menghasilkan fabrik dengan pantas. Dan sama seperti mana-mana fabrik tenunan, mereka diperiksa selepas itu untuk mencari dan membetulkan sebarang kecacatan, dan kemudian tiba masanya untuk menghantarnya ke bahagian penamat.

Penamat

Linen biasanya dicuci, diluntur dan dicelup, dan kadangkala ia juga menerima rawatan kalis air atau kalis api. Sama seperti bulu atau kapas, terdapat pelbagai kualiti yang berbeza untuk fabrik pakaian, dan tenunan serta berat linen mempunyai kesan yang besar pada cara ia melabuhkan dan cara ia dipakai.

Linen musim panas disenaraikan sebagai fabrik yang paling kasual untuk mereka

Linen musim panas disenaraikan sebagai fabrik yang paling kasual kerana teksturnya yang kasar dan kecenderungannya untuk berkedut dengan mudah.

Jenis Linen

1. Linen Ireland

Umumnya, linen yang paling popular digunakan untuk pakaian sering dirujuk sebagai linen Ireland, dan biasanya kira-kira 10 hingga 13 auns berat. Secara peribadi, saya mendapati sebutan itu mengelirukan, kerana di Ireland, mereka menghasilkan linen dari semua jenis berat dan tenunan, jadi ini lebih merupakan istilah sejarah yang tidak begitu membantu pengguna.

Kemeja pakaian marcella antik sejak tahun 1920-an atau 30-an. Diperbuat dalam Derry daripada Linen Ireland Tulen.

Kemeja pakaian Marcella antik sejak tahun 1920-an atau 30-an. Diperbuat dalam Derry daripada Linen Ireland Tulen.

Dalam pengalaman saya, langsir linen yang lebih berat lebih baik dan kedutan yang anda lihat mungkin sedikit lebih besar dan lebih lebar, dan tidak begitu jelas seperti linen fabrik yang lebih ringan. Linen jenis ini sering digunakan untuk saman , kerana ia kelihatan sangat canggih.

2. Linen Eropah

Satu lagi linen biasa ialah linen Eropah, yang biasanya kira-kira 8 hingga 9 auns berat, dan oleh itu menunjukkan lebih banyak kedutan daripada linen yang lebih berat. Sesetengah orang suka menggunakan linen ini, terutamanya dalam iklim yang sangat panas kerana ia biasanya memakai sedikit lebih sejuk. Ia juga digunakan untuk baju raya atau perkara seperti seluar pendek.

3. Linen Kambrik

Varieti yang lebih ringan ialah apa yang dipanggil linen Cambric, yang biasanya beratnya kira-kira 6 auns. Ia selalunya mempunyai ciri dua warna berbintik-bintik yang memberikan anda rupa yang sangat kasual. Kerana itu, ia popular dengan fabrik baju juga segi empat sama poket kain. Jika anda membuat segi empat sama poket daripada linen Ireland berat 13 auns, ia akan menjadi terlalu besar di dalam poket anda dan kelihatan tidak sedap dipandang.

Persegi Poket Linen Putih dengan Handrolled X Stich Biru Tua Tentera Laut - Fort Belvedere-4773

Petak Poket Linen Putih dengan Jahitan X Handrolled Biru Tua Tentera Laut – Fort Belvedere

Di Fort Belvedere, kami memberi perhatian yang tinggi terhadap perincian dan sebagainya semua berkualiti tinggi kami, gulung tangan Petak poket linen Itali mempunyai saiz yang tepat yang sesuai untuk berat linen.

4. Campuran Linen

Sifat tahan haus linen juga sering digunakan untuk dicampur dengan gentian lain seperti kapas atau poliester. Sejak kebelakangan ini, ia juga telah diadun dengan bulu yang membawa kepada hasil yang agak menarik.Biasanya, linen paling berat boleh mencecah sehingga 15 auns tetapi ia biasanya dikhaskan untuk alas meja atau linen katil dan tidak digunakan untuk industri pakaian kerana ia terlalu berat dan kaku.

Apakah Kesan Alam Sekitar Linen?

Di sebelah rami, linen mungkin yang paling banyak mesra alam gentian atau kain di luar sana. Walaupun secara teknikalnya tidak diperlukan, baja kimia, racun herba dan racun perosak digunakan dalam pengeluaran linen, yang tidak begitu bagus untuk alam sekitar. Juga, jika proses retting berlaku di sungai yang jelas mencemarkan sungai dengan bahan kimia tertentu tetapi kini terdapat juga perkara seperti enzim-retting yang jauh lebih mesra alam.

biji rami (linen)

Benih tumbuhan rami boleh digunakan untuk membuat minyak biji rami

Secara terang-terangan, rami boleh ditanam walaupun di bawah keadaan tanah yang buruk dengan air yang sangat sedikit, yang bermaksud ia menggunakan air yang agak kurang berbanding dengan, seperti kapas. Selain itu, semua tumbuhan rami boleh digunakan. Di satu pihak, anda sebenarnya boleh menggunakan biji rami dan anda boleh membuat minyak biji rami. Gentian yang tidak sesuai untuk kain linen boleh digunakan untuk membuat kain guni atau benang jahit untuk berat kulit .Walaupun kebanyakan fabrik linen sebenarnya dicelup dan diwarnakan, sekeping linen yang tidak dicelup sebenarnya boleh terbiodegradasi.

Cara Membeli Linen

Mengetahui bahawa ia bukan sahaja fabrik yang kuat dan kukuh yang mempunyai kilauan yang bagus tetapi ia juga sangat mesra alam, bagaimanakah anda harus membeli pakaian linen dan apakah yang anda perlu beri perhatian?Seperti yang saya nyatakan sebelum ini, linen berkualiti terbaik datang dari Eropah. Secara peribadi, kami telah bekerja dengan linen Perancis, Belgium, Ireland dan Itali dan semuanya berkualiti tinggi. Jika kita perlu memilih satu sebagai pemenang, ia mungkin akan menjadi Itali linen kerana, orang Itali telah benar-benar menguasai proses kemasan dalam fabrik (dan mereka juga mendominasi perdagangan fabrik bulu kerana itu.)

Poket Linen Kuning Pucat dengan tepi x jahitan kuning digulung tangan Fatto a mano Buatan Itali - Fort Belvedere

Poket Linen Kuning Pucat dengan tepi x jahitan kuning digulung tangan Fatto a mano Buatan Itali – Fort Belvedere

Petua #1: Semak Asal & Bahan Asas

Ketahui dari mana linen itu berasal dan bahan asas yang digunakan.

Perhatikan perbezaan dalam segi empat sama poket linen tenunan halus di sebelah kiri dan linen tenunan terbuka buatan tangan di sebelah kanan.

Perhatikan perbezaan dalam segi empat sama poket linen tenunan halus di sebelah kiri dan linen tenunan terbuka buatan tangan di sebelah kanan.

Petak Poket Linen Putih dengan Jahitan X Handrolled Merah Burgundy

Kubu Belvedere

Petak Poket Linen Putih dengan Jahitan X Handrolled Merah Burgundy

Tengoklah Persegi Poket Linen Buatan Tangan Putih dengan Tangan Gulung Tangan Biru Muda X Stitch Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Persegi Poket Linen Buatan Tangan Putih dengan Jahitan X Handrolled Biru Muda

Beli Di Sini

Petua #2: Lihat Berat & Tenunan

Jika anda mahukan sesuatu yang lebih berat, 10 hingga 13 auns adalah baik; sesuatu yang lebih ringan tetapi 8 hingga 9 auns adalah lebih baik dan 6 auns adalah bagus untuk baju atau kotak poket. Bahawa dikatakan, berat sahaja tidak menentukan betapa sejuknya sesuatu dipakai.

Kain baju tenunan terbuka, sesuai untuk musim panas

Kain baju tenunan terbuka, sesuai untuk musim panas

Tenunan juga sangat penting, dan jika anda mempunyai anyaman yang lebih longgar dan anda boleh melihat lebih banyak lubang udara, itu bermakna anda akan merasai setiap angin dengan lebih mudah berbanding jika anda mempunyai linen yang ditenun dengan sangat ketat. Anda benar-benar dapat merasakan perbezaannya jika anda berdiri di hadapan kipas, contohnya. Sebagai alternatif, anda boleh mengangkat linen anda ke arah sumber cahaya yang kuat dan melihat yang mana menunjukkan lebih banyak cahaya.

Cara Menggayakan Pakaian Linen

Petak Poket

Biasanya, kami mengesyorkan bahawa petak poket pertama yang perlu dimiliki oleh setiap lelaki ialah petak poket linen putih dengan tepi yang digulung dengan tangan. Kami menawarkan mereka tanpa monogram atau dengan huruf monogram tangan anda di kedai kami. Sudah tentu, kita juga ada warna linen lain dan mereka datang dengan jahitan silang yang halus dan kontras dan mereka menambah tekstur yang sangat bagus dan ia kelihatan sangat kacak.

100% Linen Pocket Squares oleh Fort Belvedere

100% Linen Pocket Squares oleh Fort Belvedere

Segi Poket Linen Kuning Pucat dengan Jahitan X Handrolled Kuning - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Segi Poket Linen Kuning Pucat dengan Jahitan X Handrolled Kuning

Beli Di Sini Persegi Poket Linen Coklat Muda dengan Jahitan X Gulung Tangan Biru

Kubu Belvedere

Persegi Poket Linen Coklat Muda dengan Jahitan X Gulung Tangan Biru

Tengoklah Persegi Poket Linen Biru Muda dengan Jahitan X Handrolled Kuning - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Segi Poket Linen Biru Muda dengan Jahitan X Handrolled Kuning

Beli Di Sini

Sut & Kot Sukan

Kerana ia biasanya fabrik cuaca panas, kebanyakan sut linen akan mempunyai siluet berdada tunggal–semata-mata kerana anda hanya mempunyai satu lapisan fabrik dan bukannya dua lapisan kain di atas dada dan perut anda. Walau bagaimanapun, dengan mempopularkan gaya berdada dua dalam kasual moden kot sukan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kini anda juga boleh mencari payudara berganda pakaian linen dan kot sukan.

Oleh kerana linen terdedah kepada kedutan, ia biasanya mempunyai perwatakan yang lebih kasual dan jika anda menggunakan kot sukan linen atau jaket, saya rasa ia kelihatan terbaik dengan poket tampal kerana mereka menggariskan sifat santai itu. Mereka hanya kelihatan lebih baik daripada dipancutkan atau poket kepak. Dalam nada yang sama, sepasang butang kontras hanya menjadikan perkara lebih santai dan lebih sesuai untuk sut linen atau kot sukan.

Linen hijau dan gingham

Linus Norbom memakai jaket linen hijau dengan kemeja gingham hijau dan putih serta seluar putih

Seluar

Kerana gentian linen tidak fleksibel dan ia tidak meregang, saya suka pakaian linen saya dipotong sedikit pada bahagian yang lebih longgar dan kerana itu sepasang seluar bagi saya lazimnya ada lipatan dan seluar pendek pun sepatutnya ada lipatan, cuma lebih selesa dipakai begitu. Saya juga berpendapat bilik tambahan berfungsi dengan baik untuk ruang yang lebih kasual rupa musim panas .

Kedutan Canggih Kain Campuran Kapas dan Linen

Kedutan Canggih Kain Campuran Kapas dan Linen

Baju

Sesetengah orang juga suka linen untuk baju termasuk baju baju atau perkara seperti baju Henley atau baju popover. Secara keseluruhan, ia adalah baju yang sangat kasual jadi pastikan anda mempunyai kolar yang sangat lembut dan manset yang lembut dan langkau jalinan yang kaku. Jika anda tidak pasti sama ada baju linen sesuai untuk anda, anda boleh mengetahuinya walaupun di tempat seperti Uniqlo dengan harga kira-kira $30. Mereka juga mempunyai julat warna yang hebat dan anda boleh melihat sama ada ia berfungsi untuk anda.

Kemeja denim linen dari Cordone 1956

Kemeja denim linen dari Cordone 1956

Lazimnya di luar rak , kebanyakan baju linen akan menggunakan warna pastel padat. Jika anda memilih baju tersuai, anda boleh menemui rangkaian linen bercorak yang lebih besar dalam tulang herring, titik atau cek . Ia benar-benar memberi anda keupayaan untuk mencipta baju unik yang tidak boleh ditemui di luar rak.

Sweater

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, saya juga telah menemui linen baju sejuk . Secara peribadi, saya selalu mendapati mereka agak keras sendiri, dan daripada menggunakan baju sejuk linen 100%, mungkin baju sejuk linen dan kapas campuran adalah lebih diutamakan.

Linen Cotton Blend Sweater Polo Ralph Lauren

Baju sejuk dalam kapas campuran dan linen daripada Polo Ralph Lauren

Aksesori Lembut

Linen juga boleh menjadi bagus untuk perkara seperti tali leher atau tali leher kerana ia benar-benar menjadikan pakaian anda kasual. Secara keseluruhan, mengenai aksesori atau pakaian, linen ialah cara yang bagus untuk menjadikan sesuatu lebih berangin, lebih ringan, lebih musim panas dan secara keseluruhan lebih kasual.

Ikatan linen dalam binaan 3 kali ganda, dibuat dengan tangan dengan jalinan yang lembut - sesuai untuk pakaian musim panas.

Ikatan linen dalam binaan 3 kali ganda, dibuat dengan tangan dengan jalinan yang lembut – sesuai untuk pakaian musim panas.

Cara Menjaga Linen

Secara terang-terangan, fabrik linen tidak mempunyai lin dan ia tidak terdedah kepada pilling jadi anda tidak perlu risau tentang itu. Untuk membersihkan, hangat basuh tangan atau mesin basuh yang halus adalah terbaik. Sebaik-baiknya, gunakan detergen dobi yang lembut tetapi sentiasa mengelakkan peluntur , kerana itu akan merosakkan pakaian linen anda.

Jika anda mendapati a noda pada pakaian linen, anda boleh mencairkan sedikit hidrogen peroksida atau menggunakan beberapa detergen pakaian dalam air dan biarkan ia meresap selama kira-kira 30 hingga 45 minit. Sentiasa ingat bahawa menggosok atau menggosok secara kasar tidak sesuai untuk linen kerana tenunan biasanya sedikit lebih kasar dan ia lebih berkemungkinan merosakkan pakaian. Pastikan ia dibilas dengan betul dan kemudian, biarkan ia kering dan jangan masukkan ke dalam pengering.

Basuh tangan suam atau mesin basuh dalam kitaran halus membersihkan linen dengan terbaik. Tangan menghidupkan tahu pada mesin basuh

Basuh tangan suam atau mesin basuh dalam kitaran halus membersihkan linen dengan terbaik.

Cara Seterika Linen

Linen berkedut banyak, dan oleh itu ia adalah yang terbaik diseterika . Nasib baik, anda boleh menyeterikanya dengan haba yang sangat tinggi dan anda tidak memerlukan kain tambahan, seperti yang anda perlukan dengan bulu. Ia terbaik diseterika dengan a seterika stim atau sebaik-baiknya apabila ia masih sedikit lembap supaya anda boleh menghilangkan semua kedutan daripadanya. Keep dalam fikiran, walaupun, linen itu akan sentiasa berkedut dan ia hanya sebahagian daripada daya tarikan fabrik. Jangan melawan, ia hanya belajar untuk hidup dengannya!

Apakah pakaian linen kegemaran anda dan apakah ciri yang paling anda sukai tentang fabrik yang memakai sejuk? Kongsi dengan kami dalam komen!

Rundown Pakaian

Pakaian hari ini penuh dengan linen. Saya memakai baju putih ringkas dengan manset tong kerana ia adalah pakaian cuaca panas jadi saya tidak mahu manset Perancis berganda. Saya memadankannya dengan kot sukan linen dalam kotak putih kelabu Prince of Wales dengan biru muda dan biru muda di atas cek. Ia adalah salah satu kot sukan musim panas berdada dua dan ia juga mempunyai poket tampalan dan butang putih yang berbeza. Ia daripada jenama Gagliardi.

Raphael dalam ensembel linen

Raphael dalam ensembel linen

Biru Muda Veronica Persica Boutonniere Bunga Lubang Butang Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Bunga Lubang Butang Veronica Persica Boutonniere Biru Muda

Beli Di Sini Dataran Poket Sutera berwarna Coklat dengan Paisley Biru - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Silk Pocket Square dalam warna coklat dengan Blue Paisley

Tengoklah Stokin Berusuk Jalur Bayangan Kelabu Muda dan Biru Muda Fil d

Kubu Belvedere

Stokin Berusuk Jalur Bayangan Kelabu Muda dan Kapas Fil d'Ecosse Biru Muda

Beli Di Sini Tali Kasut Burgundy Kapas Lilin Rata - Tali Kasut Pakaian Mewah

Kubu Belvedere

Tali Kasut Burgundy Kapas Lilin Rata – Tali Kasut Pakaian Mewah

Tengoklah

Oleh kerana jaket itu lebih berani, saya memadankannya dengan tali leher linen biru muda kontras rendah oleh Fort Belvedere yang malangnya kami tidak lagi menyimpannya. Warnanya diambil oleh boutonniere delphinium biru muda dan dari segi empat sama poket saya, saya boleh melakukannya dengan beberapa linen tetapi saya menggunakan tekstur yang berbeza dalam sutera. Ia adalah Paisley bercetak dalam ton coklat dan biru. Saya memilihnya kerana ia mengambil warna biru tali leher saya dan jaket saya serta warna coklat dan cognac pada kasut saya dan tali kasut Fort Belvedere saya.

Kasut ini juga mempunyai suasana musim panas kerana ia mempunyai tekstur kulit tenunan ini dan hanya warna coklat hangat yang bagus. Untuk digabungkan dengan seluar linen berwarna biru petrol yang luar biasa dan terdapat sedikit kontras di antara mereka dan kasut dalam sepasang stoking berjalur bayang Untuk Belvedere dalam kelabu muda dan biru yang mengambil warna jaket saya sehingga mengikat semuanya bersama-sama .