Masa Depan Tuxedo & Black Tie

Kod Pakaian Black Tie Explained Cover berskala

Perkara terbaik tentang masa depan ialah ia datang satu hari pada satu masa.

Abraham Lincoln

Adakah Tuxedo Akan Bertahan? Ya, Untuk Sementara itu!

Berkemungkinan sama seperti kemunculan tuksedo sebagai pakaian malam biasa yang menyebabkan kot ekor menjadi tidak jelas selepas Perang Dunia II, peningkatan penerimaan saman itu pada acara rasmi akan menyerahkan tuksedo hanya pada majlis yang paling penuh upacara. Apa yang lebih sukar untuk diramalkan ialah berapa lama proses ini akan mengambil masa dan sama ada kod pakaian bertali leher hitam akan bertahan atau tidak.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Adakah Tuxedo Akan Bertahan? Ya, Untuk Sementara itu!
 2. Acara Istimewa Masih Perlukan Tux
 3. Berkenaan Ikatan Leher Hitam dan Ikatan Bow Hitam

Dengan peningkatan populariti dalam talian dibuat untuk mengukur pakaian adalah lebih mudah dan lebih murah berbanding sebelum ini untuk menempah jaket makan malam yang luar biasa, tuksedo tradisional atau jaket makan malam baldu payudara dua dengan butiran yang anda inginkan. Walaupun Milenium kurang berkemungkinan untuk melabur dalam rumah berbanding generasi sebelumnya, mereka mempunyai minat terhadap barangan mewah dan simbol status. Jadi daripada kereta, mereka membeli jam tangan yang bagus atau sut tersuai atau tuxedo.Di samping itu, faktor yang sangat khusus - dan unik moden - dalam jangka hayat tuksedo ialah kaitan sartorialnya. Walaupun populariti sut makan malam di Amerika telah meningkat dan berkurangan sejak pertama kali dicabar oleh sut biasa pada tahun empat puluhan, sentiasa ada perbezaan yang jelas antara keduanya.

Jaket Makan Malam Kolar Selendang Tartan

Jaket Makan Malam Kolar Selendang Tartan

Acara Istimewa Masih Perlukan Tux

Walau bagaimanapun, hari ini, tarikh prom dan tunang muda yang berhadapan dengan pilihan untuk menyewa tuksedo seperti sut atau membeli sut hitam sebenar tidak mempunyai alasan untuk memilih yang pertama. Namun begitu, ramai yang memilih untuk memakai tux kerana ia tetap sesuatu yang istimewa dalam fikiran mereka.

Bagi kod pakaian bertali leher hitam, sama ada ia bertahan atau tidak daripada kematian tuksedo akan bergantung pada kesediaan penetap arah aliran untuk dihadkan oleh asas kod tersebut.

Mentafsir semula kod itu sebagai sut hitam, baju formal putih dan tali leher formal hitam, sebagai contoh, akan cukup menghormati prinsipnya untuk memastikan ia relevan tetapi hanya selagi lelaki bersetuju untuk menghormati definisi baharu. Jika lelaki semakin membuat keputusan untuk memilih individualisme berbanding keseragaman, maka kod pakaian akan tidak lagi mempunyai tujuan. Berpakaian formal - pakaian yang mengekalkan bentuk atau tradisi - akan memberi laluan kepada hanya berpakaian.

Olivia Wilde dan Jason Sudeikis dengan kolar turndown, tali leher tali leher sendiri, stud hitam dan manset - lengan terlalu panjang

Olivia Wilde dan Jason Sudeikis dengan kolar turndown, tali leher tali leher sendiri , kancing hitam dan manset – lengan terlalu panjang

Berkenaan Ikatan Leher Hitam dan Ikatan Bow Hitam

Walau bagaimanapun, trend tali leher hitam dan bukannya tali leher di Oscar tidak begitu popular, dan kebanyakan orang memakai tali leher hitam.

Tambahan pula, sejarah telah membuktikan bahawa tuksedo itu sangat berdaya tahan. Di sebalik kesan perang dunia, kemelesetan ekonomi dan budaya balas anti-establishment, jaket makan malam meraikan ulang tahun ke-125 ketibaannya di Amerika tahun ini di tengah-tengah beberapa perkembangan yang menggalakkan. Dengan minat yang semakin meningkat dalam etika berpakaian bertali leher hitam berbanding dengan sedekad yang lalu, nampaknya walaupun pada abad kedua puluh satu, keanggunan hitam-putih yang mempesonakan pakaian makan zaman Victoria kekal tiada tandingannya.

Terokai bab ini: 3 Black Tie & Tuxedo Sejarah

 1. 3.1 Regency Origins of Black Tie – 1800-an
 2. 3.2 Regency Evolution (1800 – ’30s) – Tailcoat & Cravat Berwarna-warni
 3. 3.3 Pakaian Lelaki Awal Victoria: Hitam Mendominasi 1840-an - 1880-an
 4. 3.4 Debut Jaket Makan Malam Lewat Victoria - 1880-an
 5. 3.5 Pakaian Malam Penuh & Tidak Formal 1890-an
 6. 3.6 Edwardian Tuxedo & Black Tie – 1900s – 1910s
 7. 3.7 Tuxedo Zaman Jazz -1920-an
 8. 3.8 Tali Hitam Era Kemurungan – Zaman Keemasan Tuksedo 1930-an
 9. 3.9 Tuksedo & Tali Hitam Selepas Perang – Akhir 1940-an – Awal 1950-an
 10. 3.10 Jet Age Tuxedo – Akhir 1950-an – 1960-an
 11. 3.11 Counterculture Black Tie Tuxedo 1960-an – 1970-an
 12. 3.12 Kelahiran Semula Tuxedo – The Yuppie Years – 1970-an
 13. 3.13 Tuxedo Redux - 1980-an & 1990-an
 14. 3.14 Tali Hitam Era Milenium - 1990-an - 2000-an
 15. 3.15 Tuksedo pada tahun 2010-an
 16. 3.16 Masa Depan Tuxedo & Black Tie