Membahagikan Pakaian Lelaki: Teknik Gaya Pintar

membahagikan pakaian lelaki

Biasanya, apabila kita memikirkan gaya seseorang, kita membayangkan keseluruhan orang itu, dan pakaian mereka secara keseluruhan. Gaya mereka terdiri daripada apa yang mereka pakai dari kepala hingga kaki; ia adalah rupa atau kesan keseluruhan. Walau bagaimanapun, adalah berguna untuk mempertimbangkan cara kita berpakaian dari sudut baharu: kita boleh membahagikan pakaian kepada beberapa bahagian dan menggunakannya sebagai prinsip gaya. Teruskan membaca untuk petua kami tentang cara membahagikan dan menakluki.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Pemula: Tumpukan Perhatian pada Sebahagian daripada Pakaian Anda
  2. Pertengahan: Bahagian Atas dan Bawah
  3. Pertengahan: Lapisan dengan Vest untuk Mencipta Pemisahan
  4. Lanjutan: Teknik Spezzato
  5. Kesimpulan

Pemula: Tumpukan Perhatian pada Sebahagian daripada Pakaian Anda

Bahagian pakaian yang disesuaikan biasanya tertumpu pada foto media sosial, juga dikenali sebagai

Bahagian pakaian yang disesuaikan biasanya tertumpu pada foto media sosial, juga dikenali sebagai V-Zone

Cara paling mudah untuk menerapkan prinsip membahagikan dalam gaya lelaki adalah dengan memecahkan pakaian anda kepada bahagian utama di mana anda boleh menumpukan perhatian anda. Dengan menjahit , kawasan tumpuan utama pada keseluruhan pakaian anda ialah segitiga yang terbentuk di atas titik butangan anda jaket sut atau kot sukan . Ini termasuk tali leher anda, baju yang kelihatan dan apa-apa sahajabaju pinggangatau vest yang anda pakai. Bukan kebetulan bahawa terdapat begitu banyak swafoto tanpa kepala Instagram dengan closeup menumpukan pada segi tiga ini. Kadangkala kawasan itu disebut sebagai Zon-V, terutamanya di China, Jepun dan Korea. Ini masuk akal kerana lapel jaket anda membentuk huruf V yang jelas, tetapi berhati-hati menggunakan istilah di Amerika kerana ia juga digunakan untuk merujuk kepada zon erogen lelaki dalam majalah seperti Kosmopolitan.Tali leher Fort Belvedere Paisley Real Ancient Madder & poket challis bulu burgundy dengan titik polka kuning

Kubu Belvedere Tali leher Paisley Real Ancient Madder & poket challis bulu burgundy dengan titik polka kuning

Banyak kesan gaya anda dimasukkan ke dalam segi tiga terbalik ini, terutamanya kerana ia wujud berdekatan dengan muka anda, pada paras mata orang lain. Ini bermakna jika anda baru untuk berpakaian kemas dalam gaya klasik, anda boleh mengarahkan usaha anda ke sini dahulu. Pusat minat sebenar di sini ialah tali leher awak , jadi pilih satu yang memberikan daya tarikan visual. Anda boleh menggunakan tali leher perniagaan sutera bercetak biasa, tetapi untuk menonjol dengan cara yang kekal profesional, pilih sesuatu yang unik seperti gila purba sebenar cetak dengan rasa tangan serbuk, atau pepejal bertekstur grenadine . Satu lagi pertimbangan penting apabila memfokus pada bahagian pakaian anda ialah lebar tali leher anda, yang harus seimbang dengan lapel jaket anda. Lebar lapel klasik yang tidak pernah ketinggalan zaman ialah 3 hingga 3.5 inci (kira-kira 7.5 hingga 9 sentimeter); tali leher anda harus berada dalam julat yang sama untuk mencipta keseimbangan visual yang menyenangkan di bahagian tengah pakaian anda ini.

saman 2

Lebar tali leher yang tidak betul (kiri) dan betul (kanan) untuk diselaraskan dengan lapel

Anda juga boleh memberi lebih perhatian kepada baju anda dan memilih sesuatu yang lain daripada warna putih biasa, mungkin belang . Akhir sekali, yang gaya kolar pada baju anda ialah cara yang sering diabaikan untuk menggayakan V-Zone. Daripada mendapatkan apa-apa sahaja, perhatikan kolar yang ada, sama ada a butang ke bawah , hamparan, titik, bulat atau sesuatu yang lain. Anda hanya boleh memilih kolar yang anda suka, atau pilih sesuatu yang mengimbangi bentuk muka anda. Jika anda mempunyai muka yang lebih lebar, dapatkan kolar dengan mata yang lebih rapat, dan jika muka anda sempit, gunakan kolar yang dihampar.

Kot sukan musim panas

Walaupun poket payudara terletak di luar zon-V sebenar, segi empat sama poket masih harus selaras dengannya.

Jika anda memakai a segi empat sama poket , ia secara teknikalnya tinggal di luar Zon-V, tetapi ia harus difikirkan sebagai lanjutan daripadanya. Ini benar terutamanya jika segi empat sama poket anda dibuat dalam bahan yang sama dengan tali leher anda (sebagai contoh sutera dan sutera) walaupun mereka TIDAK PERNAH sepadan dengan satu sama lain. Oleh kerana rapat dan serupa, mereka akan disambungkan secara visual. Oleh itu, adalah penting bagi lelaki yang bergaya untuk menganggap kedua-dua item sebagai sebahagian daripada kawasan yang sama. Pilih segi empat sama poket yang mengandungi sedikit warna yang sama dalam tali leher anda, malah baju anda. Sebagai alternatif, anda boleh pergi dengan a warna pelengkap atau corak–katakan sebagai contoh, segi empat sama poket polka dot bersebelahan dengan tali leher yang mempunyai a corak geometri . Perkara yang sama berlaku untuk a boutonniere , yang sebenarnya diletakkan pada V lapel anda. Dalam imej di atas, Sven Raphael Schneider telah memilih bunga merah jambu untuk melengkapkan warna ungu pada tali lehernya.

Stokin Fort Belvedere berwarna merah jambu dan kelabu

Stokin jalur bayang merah jambu dan kelabu dari Fort Belvedere

Menariknya, tidak terdapat banyak bahagian lain dalam pakaian di mana mata gaya sangat tertumpu. Satu lagi kawasan adalah kaki anda, di mana setelah digilap dengan baik, kasut berkualiti ia penting. Walau bagaimanapun, anda tidak disyorkan untuk memberi perhatian terlalu banyak kepada kawasan ini. Secara peribadi, saya mengelakkan terlalu banyak cahaya cermin atau kasut berhias tinggi, kerana adalah lebih baik untuk mengarahkan perhatian orang ke wajah anda (melalui V-Zone. Walau bagaimanapun, apabila orang tidak membuat hubungan mata, mereka cenderung untuk mengarahkan pandangan mereka ke arah tanah, jadi penampilan kasut anda akan tetap penting. Canggih stokin itu bukan terlalu terang atau sangat terang adalah satu lagi cara untuk meningkatkan bahagian rupa anda ini. Jika ia sesuai dengan personaliti anda, anda juga boleh mencuba beberapa warna dalam diri anda tali kasut . Perlu diingat bahawa untuk wilayah tertentu ini, kurang adalah lebih.

Pertengahan: Bahagian Atas dan Bawah

Raphael Navy DB Suit Fort Belvedere Tali leher, poket persegi dan boutonniere

Sut bertujuan untuk menampilkan rasa keseragaman dari atas ke bawah tanpa pembahagian

1. Kot Sukan lwn Sut

Apabila anda mula-mula belajar tentang gaya, saman adalah lebih mudah daripada kot sukan dan tidak sepadan seluar kombinasi untuk diselaraskan, kerana anda tidak perlu risau tentang memadankan jaket dengan sepasang seluar berwarna berbeza. Malah, tujuan saman itu pada asalnya untuk mencipta rupa seragam dari atas ke bawah melalui penggunaan kain yang sama, matlamat yang kekal sehingga kini. Walau bagaimanapun, apabila anda mahir menyelaras, anda akan mula menikmati cabaran kot sukan dan pasangan seluar, kerana pembahagian antara atas dan bawah menghasilkan kerumitan dan peluang yang lebih besar untuk menjadi kreatif. Sebagai contoh, dengan satu jaket biru laut anda boleh memasangkan seluar kelabu terang atau pertengahan, coklat , kuning air, karat, burgundy dan banyak lagi. Oleh itu, tamat pengajian daripada sut kepada permainan kot sukan adalah contoh utama bagaimana pembahagian boleh memberi anda kelebihan gaya.

James Dean dalam Rebel Without a Cause, memakai kot sukan, seluar ganjil dan baju berkolar.

James Dean dalam Rebel Without a Cause, memakai kot sukan, seluar ganjil dan baju berkolar.

2. Kepentingan Garis Pinggang

Tetapi, jika kita bercakap tentang pembahagian dalam erti kata yang ketat, tidak ada garis pemisahan yang lebih penting daripada garis pemisahan antara bahagian atas dan bawah anda: garis pinggang. Mengapa garisan ini antara baju atau jaket dan seluar anda begitu penting? Untuk satu perkara, ketinggian garisan ini mempengaruhi deria perkadaran yang dicipta. Banyak perkara ini bergantung kepada bangkit seluar anda. Jika pinggang seluar anda terletak di pinggul anda, kaki anda akan kelihatan lebih pendek dan batang badan anda lebih panjang. Sebaliknya, jika anda memakai seluar yang tinggi, bahagian atas badan anda akan kelihatan lebih pendek dan kaki anda lebih panjang.

Ethan Wong memakai seluar tinggi

Ethan Wong memakai seluar tinggi

Ini adalah helah mata, ilusi–tubuh anda tidak berubah–tetapi itulah kuasa pakaian: mereka menyamar dan meningkatkan. Nampaknya kenaikan pertengahan ketinggian pada seluar anda adalah kompromi yang paling sesuai (dan biasanya begitu), tetapi jika anda mempunyai kaki yang sangat panjang atau badan yang pendek, anda perlu mencari seluar dengan lebih rendah. bangkit. Sebaliknya, jika kaki anda pendek, dapatkan kenaikan yang lebih tinggi. Garis pinggang seluar anda mempunyai kesan visual yang kuat terhadap cara perkadaran badan anda dilihat.

3. Tali Pinggang Sebagai Alat Pembahagian

Fred Astaire dengan tali pinggang seri

Fred Astaire menekankan pembahagian antara bahagian atas dan bawah dengan tali pinggang seri

Satu lagi aspek garis pinggang anda yang memainkan peranan penting dalam membahagikan sebagai teknik gaya ialah tali pinggang purata anda setiap hari. Ramai antara kitapakai tali pinggangsepanjang masa, tanpa menyedari bahawa ia sebenarnya menguatkan pembahagian antara bahagian atas dan bawah. Itulah sebabnya saman yang benar-benar formal atau a tuxedo tidak akan mempunyai tali pinggang, sebaliknya pelaras sisi pada seluar. Untuk satu perkara, tali kulit menjadikan seluar anda lebih kasual, tetapi ini kerana tali pinggang itu memecahkan pakaian anda kepada separuh: anda menambah titik fokus yang kuat pada pinggang anda, biasanya dalam warna yang berbeza daripada baju, jaket atau seluar anda, yang mengganggu aliran atas dan bawah.

Ini adalah prinsip yang bertentangan dengan prinsip yang digunakan untuk memakai ikat pinggang lebar atau a baju pinggang untuk menutup ikat pinggang anda apabila memakai tux. Ini adalah helah untuk mencipta lebih aliran antara bahagian atas dan bawah anda, yang menjadikan pakaian anda lebih formal. Anda mempunyai seluar hitam dan jaket hitam disatukan dengan hitam cummerbund atau kot pinggang. Jadi, jika anda ingin memastikan penampilan anda benar-benar formal, elakkan membahagikan dengan tali pinggang; gunakan penggantung atau pelaras sisi sebaliknya. Selain itu. jika anda ingin memakai pakaian anda, pasti tambahkan tali pinggang.

Gelung tali pinggang pada seluar

Tali pinggang mencipta lebih banyak gangguan antara bahagian atas dan bawah

Satu contoh apabila tali pinggang digunakan secara langsung untuk membuat pembahagian antara bahagian atas dan bawah anda ialah apabila baju dan seluar anda mempunyai warna yang sama, atau hampir dengan yang sama. Cara yang paling biasa ini berlaku adalah pada musim panas, jika anda memakai putih atau putih pucat seluar dengan baju putih (dalam gaya Itali) dan kot sukan ringan. Tanpa tali pinggang untuk membentuk garis pemisah, petak putih berterusan di bahagian tengah pakaian anda kelihatan luar biasa. Dalam kes ini, tali pinggang dengan ciri yang kukuh–dijalin, kulit buaya atau kain berwarna–diperlukan. Anda juga boleh menggunakan teknik ini untuk mencipta lebih banyak perbezaan antara baju dan seluar yang sedikit berbeza antara satu sama lain, kemungkinan besar baju putih dengan seluar putih pudar.

Franco Mazzetti menunjukkan cara menggunakan tali pinggang untuk membahagi kombinasi baju putih dan seluar

Franco Mazzetti menunjukkan cara menggunakan tali pinggang untuk membahagi kombinasi baju putih dan seluar

Pertengahan: Lapisan dengan Vest untuk Mencipta Pemisahan

Jenis pembahagian yang berbeza dicipta pada bila-bila masa anda lapisan dengan sebuah jaket ganjil (tidak sepadan). itu bukan sebahagian daripada saman tiga keping. Ini kerana lapisan dalam warna, corak atau fabrik yang berbeza mencipta rehat visual dengan apa sahaja yang ada di sebelahnya. Sebagai contoh asas, jika anda memakai baju putih dan jaket sut tentera laut, anda boleh memakai jaket rajut biru langit untuk membuat pembahagian antara keduanya. Rehat amat penting dalam dua situasi. Yang pertama ialah jika anda mempunyai tali leher yang sama corak dengan jaket anda–memakai kedua-duanya bersama akan kelihatan luar biasa. Sarungkan kot padat atau rompi bersatu dalam apa-apa warna dan anda membuat pembahagian segera antara kedua-duanya untuk menjadikan gabungan itu sangat boleh dipakai. Ia seperti membuat a sandwic –dua keping roti kini dipisahkan oleh makanan di antaranya.

Pepejal dan corak berselang seli.

Pepejal dan corak berselang seli.

Situasi kedua ialah jika anda mempunyai tali leher yang sama warnanya, tetapi masih agak berbeza, daripada warna seluar atau jaket anda. Memakainya bersama-sama boleh kelihatan salah kerana warnanya rapat tetapi sedikit tidak jelas. Jika anda memakai rompi bersatu dalam warna lain, bagaimanapun, lapisan itu mencipta pemisahan visual yang menyamarkan perbezaan, menipu mata untuk mengabaikan ketidaksamaan.

Dr. Lee memakai sut dan tali leher yang tona sedikit berbeza, dipecahkan oleh kot rajut.

Dr. Lee memakai sut dan tali leher yang tona sedikit berbeza, dipecahkan oleh kot rajut.

Lanjutan: Teknik Spezzato

Penggunaan pembahagian yang paling canggih sebagai teknik stilistik ialah rosak . Teknik ini melibatkan mengambil bahagian atas satu sut (jaket) dan menggabungkannya dengan bahagian bawah sut lain (seluar). Ia juga boleh dilakukan dengan sut tiga helai, dengan memakai jaket dan seluar yang sepadan dari satu sut dengan jaket yang lain, atau jaket dan jaket satu sut dengan seluar yang berbeza.

Spezzato dengan rompi dan seluar

Spezzato dicapai dengan jaket dan seluar yang sepadan serta jaket yang berbeza

Ini seperti membuat gabungan sukan-kot-dan-seluar, tetapi sebaliknya mencampur dan memadankan daripada sepasang sut. Ia merupakan cara yang bagus untuk menambah serba boleh pada sedia ada anda almari pakaian . Kunci kejayaan dengan bentuk pembahagian ini ialah memilih jenis bahan yang sama untuk bahagian atas dan bawah–kedua-dua bulu, contohnya–dan juga dalam berat dan potongan yang sama. Anda tidak mahu mencampurkan a saman musim panas jaket dengan seluar flanel atau jaket berpotongan penuh dengan seluar langsing. Keperluan lain ialah memilih jaket sut yang menyerupai kot sukan, seperti jaket dengan bahu semula jadi dan poket tampal . Akhir sekali, berhati-hati untuk tidak menggunakan teknik membahagikan sut sebagai alasan untuk memakai jaket sut dengan seluar pendek, seluar peluh, atau seluar jeans. Walaupun ini pasti akan mewujudkan pembahagian yang tajam antara atas dan bawah, ia akan diperhatikan untuk semua sebab yang salah: kerana ia kelihatan tidak masuk akal. Lihat artikel penuh kami di Cara Membahagi Sut untuk mendapatkan nasihat yang lebih terperinci tentang perkara yang boleh dan tidak boleh dilakukan.

Bagaimana untuk tidak melakukan spezzato

Dua cara yang tidak boleh dilakukan rosak : Ralph Lauren dalam pakaian malam dan seluar jeans di sebelah kiri; jaket sut berstruktur dua payudara dan seluar pendek di sebelah kanan

Kesimpulan

Membahagi bukanlah sesuatu yang kita fikirkan secara sedar apabila mendekati pakaian lelaki klasik, tetapi ia adalah teknik terbukti yang boleh dicapai dalam pelbagai cara. Pemula boleh menumpukan pada kuadran atau zon yang berbeza bagi pakaian untuk membahagikan dan menakluk gaya mereka. Pada tahap pertengahan, anda boleh menggunakan jaket atau bermain dengan garis pinggang anda untuk kesan yang baik. Setelah anda menguasai ini dan mempunyai koleksi sut yang kukuh, anda boleh mencuba pendekatan lanjutan rosak . Mengingat perpecahan sebagai alat gaya, anda membuka pintu kepada pelbagai kemungkinan baharu.

Adakah anda menggunakan mana-mana teknik pembahagian yang dinyatakan di atas? Beritahu kami dalam ulasan!