Mengapa Anda Perlu Butang Jaket Tuxedo Anda

Apabila saya mula-mula memakai tuksedo tiga helai pertama saya sebentar tadi, saya mengambil setiap peluang untuk membuka butang jaket saya dan dengan bangganya mempamerkan keanggunan pakaian dalam kot malam klasik saya. Pulang dari acara itu, saya menyemak foto malam itu hanya untuk menyedari bahawa amalan ini menjadikan keseluruhan pakaian kelihatan kurang canggih, tidak lebih.

Isi kandunganKembangkanRuntuh Tuxedo yang tidak berbutang Jurnal Seni Sartorial, 1904.

Jurnal Seni Sartorial, 1904.

Ilustrasi fesyen sejarah menunjukkan bahawa yang paling awal jaket makan malam direka bentuk untuk meniru nenek moyang mereka sedekat mungkin. Ini termasuk memotong bahagian hadapan untuk mendedahkan banyak bahagian baju pinggang dan dada baju apabila jaket itu dipakai terbuka. Malah, secara fizikalnya mustahil untuk menutup kebanyakan model asal kerana ia dibina tanpa a butang atau lubang butang.Menjelang tahun 1910-an, jurang antara bahagian hadapan jaket yang tidak berbutang menjadi lebih sempit dan bahagian hadapan berbutang menjadi lebih biasa, selalunya dalam gaya hadapan pautan. Pilihan jaket tertutup semakin popular sehingga akhirnya menjadi kebiasaan pada tahun 1930-an. Pada masa ini, buku etika, yang pada asalnya tidak mendalami tahap perincian pakaian malam ini, mula menasihatkan secara khusus bahawa jaket dibutangkan. Sebagai contoh, edisi 1922 dan 1937 Emily Post Etika membandingkan jaket makan malam dengan kot ekor dengan menyatakan bahawa bekas ditutup di hadapan dengan satu butang. Begitu juga, 1937 Etika Baru menyatakan bahawa tidak seperti kot malam formal, yang tergantung terbuka, kot makan malam berbutang di pinggang.

1931 Peter Robinson ad. (UK).

1931 Peter Robinson ad. (UK).

Secara peribadi, saya selalu lebih suka untuk butang jaket sut biasa saya bukan sebagai perkara protokol tetapi estetika. Tom Ford pernah merujuk kepada faedah praktikal apabila dia menasihati:

Sentiasa pastikan jaket [sut] anda berbutang. Jika saya mempunyai satu peraturan untuk lelaki, itu sahaja. Ia serta-merta menjadikan siluet anda. Ia akan mengurangkan berat badan anda, hanya dari segi bentuk anda. Terutama jika anda sedang bergambar, jaket anda sepatutnya dibutangkan.

Faedah yang dimaksudkan adalah hasil daripada aspek paling asas reka bentuk sut. Mula-mula, jaket dipotong berdasarkan premis bahawa mereka akan dipakai berbutang yang bermakna mereka akan sentiasa sesuai dengan mod itu. Kedua, a sesuai sengaja menutup kaki dan batang tubuh lelaki dengan fabrik yang sama supaya menggabungkan satu sama lain dan dengan itu menekankan menegak dan perawakan. Memecahkan penampilan seragam dengan tampalan tali leher atau baju di bahagian pinggang menghasilkan rupa yang lebih terputus-putus, sama seperti memakai jaket sukan dan seluar pakaian.

Dan apabila ia datang kepada a tuxedo , terdapat faktor tambahan yang dimainkan: penampilan berbutang kelihatan lebih formal. Ia mengatakan bahawa pemakai meluangkan masa untuk kelihatan terbaik untuk majlis tersebut manakala jaket dibiarkan terbuka menunjukkan pemakai tidak boleh diganggu untuk pergi sejauh mana. Prinsip yang sama berlaku dalam jaket pakaian tentera: model yang berbutang sehingga ke leher mempunyai udara yang lebih formal daripada jaket kusut yang dibina untuk menggantung terbuka dan mendedahkan pakaian di bawahnya.

Prinsip ini kekal benar walaupun semasa memakai kot paling formal di bawah jaket. Penggunaan unik lapel dan muka sutera pada kot bertali hitam pada mulanya mungkin mencadangkan bahawa ia akan dianggap sebagai aksesori hiasan dan oleh itu patut dipamerkan lebih menonjol daripada jaket sut biasa. Walau bagaimanapun, kedua-dua nama dan reka bentuknya adalah peringatan yang jelas bahawa peranan utamanya adalah semata-mata untuk menutup pinggang seseorang. Pembukaan potongan rendah khasnya tidak bertujuan untuk meningkatkan keterlihatannya tetapi, sebaliknya, untuk memastikan ia tersembunyi sebahagian besarnya di bawah bahagian depan jaket tertutup. Dalam pengertian ini, ia bertindak seperti seluar dalam dan a budiman tidak pergi mengarak pakaian sedemikian di acara rasmi.

Pelakon Gerard Butler.

Pelakon Gerard Butler.

Model British David Gandy.

Model British David Gandy.

Pembaca Role Model Joe dari New York.

Pembaca Role Model Joe dari New York.

Kini, boleh dipertikaikan bahawa kerana pembukaan waistcoat formal meniru pembukaan jaket tuxedo berbutang - dan bahannya meniru bahan jaket - adalah wajar untuk memaparkan waistcoat. Walau bagaimanapun, jarak yang dekat dengan ciri hiasan pakaian (butang, pembalik satin dan poket yang dipangkas) masih menjadikan pinggang lebih sibuk daripada jaket makan malam tertutup. Dalam pakaian yang bertujuan untuk menghasilkan kesederhanaan yang halus, saya tidak melihatnya sebagai perkara yang baik.

Tidak syak lagi ramai orang akan berpendapat bahawa jaket terbuka boleh menjadi sama formal dan sama menyanjung seperti jaket tertutup. Dan saya akan menjadi orang pertama yang mengakui perbezaannya boleh menjadi agak halus apabila sut dipasang dengan betul seperti yang dibuktikan oleh foto perbandingan di atas. Walau bagaimanapun, saya telah memutuskan untuk mengehadkan penampilan masa depan kot saya kepada pandangan ringkas setiap kali saya beralih antara berdiri dan duduk. Ia masih akan kelihatan elegan seperti biasa, cuma keanggunan yang dikatakan akan dapat dilihat oleh kurang penonton.