Mengapa Anda Perlu Renda Lurus Kasut Tuxedo Anda

Pakai kulit paten untuk kasut

Dahulu kala, saya terjumpa rujukan kepada fakta bahawa hanya sedikit lelaki yang tahu cara yang betul kasut pakaian renda tetapi saya hanya melelapkan mata memikirkan betapa besar perbezaannya sebenarnya ? Well, kalau sebut tentang kasut formal dan tali sutera rata, agak berbeza sebenarnya.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Postscript
Tali Kasut Petang Satin Hitam Lebar untuk Tuxedo & Tali leher Putih oleh Fort Belvedere

Tali Kasut Petang Satin Hitam Lebar untuk Tuxedo & Tali leher Putih oleh Fort Belvedere

Dalam pertahanan saya, kaedah silang yang tidak betul yang saya gunakan selama ini sebenarnya lebih praktikal kerana ia menjadikan tali lebih mudah untuk diketatkan dan disesuaikan. Walau bagaimanapun, rupa yang sibuk dan tidak simetri pada lacing bercanggah dengan keanggunan ringkas yang sesuai kasut pakaian . Ketidakharmonian itu bertambah apabila kasut adalah paten formal dan talinya adalah sutera rata yang menonjol kerana kilauan dan lebarnya. (Untuk lebih lanjut mengenai tali klasik ini, lihat siaran sebelumnya ini.)Tali sutera lebih menonjol pada kasut dengan reka bentuk derby terbuka tekak aka blucher berbanding gaya oxford aka balmoral yang ditunjukkan di atas.

Tali sutera lebih menonjol pada kasut dengan reka bentuk derby aka blucher terbuka berbanding gaya oxford aka balmoral yang ditunjukkan di atas.

Tali silang pada kasut formal. (asapbay)

Tali silang pada kasut formal. (asapbay)

Nasib baik, kaedah tali lurus adalah semudah kaedah yang kurang canggih. Begini cara anda melakukannya, ihsan Valet majalah:

Infografik bertali

Ini adalah salah satu sentuhan pakaian yang anda anggap sebagai tidak penting sehingga anda benar-benar mencubanya dan mendapati diri anda menggigil memikirkan untuk melakukannya dengan cara lain. Seperti menampakkan manset baju dengan jaket sut atau simpulan tali leher besar dengan bukaan kolar lebar. Malah, anda mungkin sudah taksub mengenainya selepas hanya membaca tentangnya dalam siaran ini.

Sama-sama.

________________________________________

Grafik bertali

Postscript

3 November 2014

Pembaca Hans Servando telah menyediakan kaedah renda lurus yang lebih bersih yang mengelakkan sebarang jenis renda silang. Dalam kaedah di atas, bahagian tali yang paling ketara - di bahagian atas tekak - adalah lurus tetapi tali di bawah tekak bersilang. Kasut dengan tekak yang lebih terbuka, oleh itu, boleh mendapat manfaat daripada kaedah berikut yang terdapat pada Tapak Tali Kasut Ian , laman web yang menumpukan sepenuhnya kepada kaedah mengikat kasut (animasi, tidak kurang). Walau bagaimanapun, ambil perhatian bahawa teknik ini hanya berfungsi untuk kasut dengan bilangan lubang yang genap.