Mengapa Kulit Shell Cordovan Sangat Mahal?

shell cordovan berskala 3840x2160

Antara produk kulit, cordovan sering disebut-sebut sebagai salah satu yang terbaik, terutamanya dalam hal kasut, jadi anda mungkin tertanya-tanya: apakah yang menjadikan jenis kulit ini begitu istimewa sehingga ia boleh mencapai lebih daripada $500 setiap sepasang kasut?

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Apakah Kulit Cordovan?
  2. Sejarah Kulit Cordovan
  3. Bagaimanakah Kulit Cordovan Dibuat?
  4. Ciri-ciri Kulit Cordovan
  5. Kelemahan Kulit Cordovan
  6. Mengapa Kulit Cordovan sangat Mahal?
  7. Kesimpulan
  8. Rundown Pakaian

Walaupun pada pemerah pipi pertama, cordovan kelihatan sedikit berbeza daripada jenis kulit lain. Ia sangat licin dan berkilat dan ia mempunyai warna yang kaya. Tetapi, adakah sebab ini cukup untuk cordovan menuntut harga yang begitu tinggi, atau adakah ia juga mempunyai ciri unik lain yang membezakannya daripada kulit lembu standard? Mari kita tentukan dari mana asal kulit itu, dan kebaikan dan keburukannya, untuk mendapatkan jawapan.

Apakah Kulit Cordovan?

Kulit Cordovan, atau kulit cordovan seperti yang kadangkala dikenali, ialah kulit yang berasal dari bahagian belakang kulit kuda. Istilah cangkerang merujuk kepada bahagian khusus kulit apabila ia telah dibelah secara mendatar untuk mengeluarkan bijirin, dan istilah cordovan berasal dari bandar Sepanyol Córdoba, yang bermaksud daripada Córdoba.Tidak seperti kulit lain, yang biasanya merupakan kulit luar haiwan, cordovan datang khusus daripada membran yang terletak di antara dua lapisan epidermis di bahagian belakang a** kuda.

Kulit Cordovan ialah kulit yang

Kulit Cordovan ialah kulit yang berasal dari bahagian belakang kulit kuda

Istilah

Istilah cordovan berasal dari bandar Sepanyol Córdoba [Kredit Imej: TheCultureTrip.com ]

Dan, seperti halnya dengan produk kulit semula jadi yang lain, saiz yang boleh digunakan yang tepat datang daripada dimensi keseluruhan kulit. Jadi, itulah kulit cordovan, tetapi kami masih belum benar-benar menjelaskan mengapa ia begitu mahal kerana, bagaimanapun, ia masih kelihatan kebanyakannya serupa dengan jenis kulit lain setakat ini.

Sejarah Kulit Cordovan

Kami akan cuba mencari jawapan selanjutnya dengan melihat sejarah kulit cordovan.

Kulit, secara amnya, telah dihasilkan dan digunakan sejak sekitar 2200 SM, tetapi penggunaan kulit kuda pertama yang didokumentasikan berasal dari Sepanyol abad ke-7 - pertama oleh Visigoth dan kemudian oleh Moor. Menjelang abad ke-16 dan ke-17, tukang mahir mencipta barangan kulit kuda yang dihias dengan hiasan, seperti hiasan dinding, batang, perisai, dan perisai, dan bandar Sepanyol Cordova telah kekal sebagai kawasan yang terkenal untuk penyamakan kulit sejak itu.

Penggunaan pertama kulit kuda yang didokumentasikan berasal dari Sepanyol abad ke-7 - pertama oleh Visigoth dan kemudian oleh Moors

Penggunaan pertama kulit kuda yang didokumentasikan berasal dari Sepanyol abad ke-7 - pertama oleh Visigoth dan kemudian oleh Moors [Kredit Imej: HistoryHit.com ]

Malah pada hari ini, anda boleh menemui tukang di Córdoba yang mengekalkan tradisi ini seperti Meryan, yang terletak di tengah-tengah bandar.

Oleh kerana kualiti, kecantikan dan ketahanannya, kulit kordovan telah dicari oleh kerabat diraja Sepanyol dan, walaupun sebelum usia Instagram, ini telah mempengaruhi keluarga diraja lain untuk membelinya juga. Walau bagaimanapun, hanya pada abad ke-19 kulit cordovan disambungkan secara khusus kepada jenis kulit kuda sawo matang yang digunakan hari ini.

Pada pertengahan 1800-an, penyamak kulit Jerman dan Belanda tiba di AS dengan mereka alat cermin , yang diterjemahkan kepada pemakaian cermin. Nama ini merujuk kepada fakta bahawa, setelah ia digilap, kulit kordovan boleh mencapai kualiti seperti cermin berkilat. Penyamak ini, dengan cara itu, dikenali sebagai cordwainers.

Cordovan masih lebih dihargai kerana ketahanannya berbanding ketampanannya.

Cordovan masih lebih dihargai kerana ketahanannya berbanding ketampanannya.

Walaupun permukaannya berkilat, namun, pada ketika ini dalam sejarah, cordovan masih lebih dihargai kerana ketahanannya berbanding ketampanannya. Sebagai contoh, ia biasanya digunakan sebagai komponen utama dalam pencukur, di mana pisau cukur kecut akan dijalankan ke sana ke mari melintasi permukaan kulit untuk mengasah tepinya. Terdapat permintaan yang tinggi untuk strops ini sehingga sekitar masa Perang Dunia Pertama apabila pencukur keselamatan menjadi kaedah pencukuran lalai untuk kebanyakan lelaki, menggantikan pisau cukur lurus .

Oleh itu, dalam pencarian mereka untuk kegunaan alternatif untuk kulit kordovan, penyamak Amerika menyempurnakan teknik penyamakan mereka dan menjadikan kulit lebih lembut dan lebih sesuai untuk kasut. Melihat pada iklan awal abad ke-20 dari Wolverine ini, kita dapat melihat bahawa mereka mengiklankan kerja shell cordovan mereka but dan sarung tangan sebagai kulit buckskin lembut dan ia termasuk pen percuma juga.

Horween kekal sebagai perniagaan keluarga dengan 5 generasi telah menyumbang kepada syarikat

Horween kekal sebagai perniagaan keluarga dengan 5 generasi telah menyumbang kepada legasi syarikat. [Kredit Imej: horween.com ]

Walau bagaimanapun, jika kita sandarkan sedikit kepada tahun 1905, kita akan melihat pembentukan salah satu nama yang paling rapat dengan cordovan tempurung – iaitu daripada Horween berpusat di Chicago. Sejak tahun penubuhannya, Horween kekal sebagai perniagaan keluarga dan pada masa ini, lima generasi keluarga Horween telah menyumbang kepada legasi syarikat.

Pada tahun 1929, syarikat itu mula menyediakan kulit kepada Rawlings, yang mengeluarkan sarung tangan besbol liga utama; dan bukan sahaja bola sepak NFL dan CFL diperbuat daripada kulit Horween, tetapi begitu juga bola keranjang NBA.

Rawlings mengeluarkan sarung tangan besbol liga utama

Rawlings mengeluarkan sarung tangan besbol liga utama [Kredit Imej: yahoo.com ]

Jadi, kita pasti dapat melihat bahawa Horween adalah sukan yang bagus, tetapi pengeluar peralatan sukan hanya membentuk kira-kira 40% daripada perniagaan mereka, dengan 60% lagi menuju ke kasut, pakaian dan aksesori.

Alden, nama terkenal dalam dunia pembuatan kasut berkualiti, telah menjadi pelanggan terbesar Horween untuk kulit cordovan sejak tahun 1930. Sudah tentu, jenama terkenal lain turut memasukkan kulit cordovan daripada Horween dalam produk mereka seperti Brooks Brothers, Cole Haan, Johnston & Murphy, dan Allen Edmonds .

Syarikat Kulit Horween Chicago

Baca TENTANG LAWATAN KAMI

Bagaimanakah Kulit Cordovan Dibuat?

Sekarang setelah kita mengetahui lebih lanjut tentang sejarah kulit cordovan, mari kita lihat secara khusus cara ia dibuat dan dihasilkan. Penyamakan kulit cordovan adalah sangat kompleks dan memerlukan tenaga kerja kerana lebih enam bulan dan lebih daripada seratus proses terlibat untuk setiap bahagian.

Penyamakan ialah proses yang melakukan dua perkara asas: pertama, ia menghentikan proses penguraian semula jadi; dan kedua, ia mengeluarkan ciri-ciri yang diingini dalam kulit siap.

Proses penyamakan kulit cordovan.

Proses penyamakan kulit cordovan. [Kredit Imej: Block Club Chicago]

Penyamakan kulit Cordovan sangat kompleks dan intensif buruh.

Penyamakan kulit Cordovan sangat kompleks dan intensif buruh. [Kredit Imej: Block Club Chicago]

Proses penyamakan bermula dengan kulit kuda masin. Garam digunakan kerana ia memelihara kulit semasa pengangkutan. Kulit kemudian dipotong dengan tangan, memilih bahagian punggung sahaja untuk proses penyamakan.

Seterusnya, rambut dibuang menggunakan proses kimia sebelum kulit dijeruk selama 24 jam. Proses ini berkesan mengeluarkan sebarang unsur yang tidak diingini yang menyediakan kulit untuk disamak. Sebaik sahaja lemak dan protein telah dikeluarkan dari kulit, ia disamak dalam lubang besar.

Penyelesaian penyamakan biasanya terdiri daripada kulit pokok chestnut dan quebracho, serta beberapa resin. Jenis penyamakan khusus ini dikenali sebagai penyamakan sayuran kerana ia menggunakan tannin yang diekstrak daripada sumber vegetatif semulajadi.

Penyelesaian penyamakan biasanya terdiri daripada kulit pokok chestnut dan quebarcho, dan beberapa resin.

Penyelesaian penyamakan biasanya terdiri daripada kulit pokok chestnut dan quebracho, dan beberapa resin. [Kredit Imej: SuitCasesandSandCastles.com ]

Semasa penyamakan, kulit dilekatkan ke dalam bingkai yang sentiasa digoncang supaya tanin tidak mengendap di mana-mana tempat dan kulit disamak sama rata. Selepas 30 hari, kulit dikeluarkan dari larutan penyamakan dan kemudian dicukur untuk mendedahkan membran kulit.

Proses penyamakan kemudian bermula semula dengan kulit dimasukkan ke dalam lubang lain yang mengandungi larutan penyamakan yang lebih kuat. Dan ini berterusan selama 30 hari lagi.

Kedua-dua peringkat penyamakan ini tidak boleh tergesa-gesa kerana ia mengambil masa untuk tanin untuk menembusi ketebalan penuh kulit. Dan walaupun selepas mereka menghabiskan masa penuh selama 60 hari di dalam lubang penyamakan, kulit masih belum bersedia untuk dijual kerana mereka perlu melalui empat bulan kerja lagi. Kulit akan diwarnakan dan digilap beberapa kali dengan tangan dengan masa menekan dan berehat di antaranya.

Ciri-ciri tandatangan cordovan cangkang yang masuk ke dalam kulit yang telah siap.

Ciri-ciri tandatangan cordovan shell muncul dalam kulit yang telah siap.

Akhirnya, selepas setengah tahun bekerja, kulit ini akhirnya sedia untuk dijual kepada pengilang. Pada ketika inilah kita akhirnya boleh mula melihat ciri-ciri tandatangan cordovan shell yang masuk ke dalam kulit yang telah siap.

Ciri-ciri Kulit Cordovan

1. Kilauannya

Permukaan berkilat yang sangat berkilat itu, misalnya, bukan hanya disebabkan oleh penekanan dan penggilapan kulit yang berulang kali diterima semasa proses pembuatannya. Ia juga disebabkan oleh struktur kulit yang lemah kerana liang kulit cordovan jauh lebih kecil dan lebih padat. Jika kita membandingkan cordovan dengan kulit anak lembu, anda boleh melihat perbezaannya dengan serta-merta. Di mana kulit betis mempunyai rupa bertekstur sedikit, kulit kordovan kelihatan licin dan licin sepenuhnya.

Kulit Cordovan mempunyai liang-liang yang lebih kecil dan secara semula jadi lebih licin jadi ia memerlukan lebih sedikit kerja untuk mengekalkan kemasan berkilat itu.

Kulit Cordovan mempunyai liang-liang yang lebih kecil dan secara semula jadi lebih licin jadi ia memerlukan lebih sedikit kerja untuk mengekalkan kemasan berkilat itu.

Sesungguhnya, apabila anda menggilap sepasang kasut kulit anak lembu, beberapa lapisan pengilat diperlukan untuk mencipta kemasan cermin berkilat itu. Setiap pusingan pengilat secara beransur-ansur terus mengisi pori-pori kulit anak lembu yang lebih terbuka ini, menghasilkan permukaan keseluruhan yang lebih rata dan rupa yang lebih berkilat. Tetapi, kerana saiz liangnya yang kecil, kulit cordovan secara semula jadi lebih licin, dan oleh itu, ia memerlukan lebih sedikit kerja untuk mengekalkan kemasan berkilat itu. Tetapi, kilauan bukan satu-satunya manfaat kulit cordovan.

2. Ketahanan dan Tahan Air

Seperti yang telah kita ketahui daripada gambaran keseluruhan sejarah kami, ia pernah menjadi kulit pilihan jika anda memerlukan sesuatu yang tahan lasak dan tahan lama. Perkaitannya dengan but kerja yang kedua-duanya lasak dan bergaya hampir menjadi legenda pada ketika ini dan, sememangnya, Wolverine masih menghasilkan but yang menggemakan warisan ini walaupun mereka telah menghentikan promosi pen percuma. Dan walaupun kemajuan teknologi mungkin bermakna anda kurang berkemungkinan menemui sepasang but kerja cordovan di tapak kerja hari ini, ini tidak menjadikan kulit itu sendiri kurang tahan lama.

Kulit Cordovan secara semula jadi tahan terhadap air.

Kulit Cordovan secara semula jadi tahan terhadap air.

Selepas proses penyamakan yang meluas, kulit cordovan secara semula jadi tahan terhadap air. Kata kunci di sana walaupun adalah tahan kerana tiada kulit sebenarnya kalis air sepenuhnya, melainkan anda menggunakan rawatan kalis air padanya. Secara semula jadi, kulit cordovan memang paling hampir menjadi kalis air di sini dan ia boleh menahan sedikit air.

Bukan itu sahaja tetapi cordovan juga secara amnya lebih keras daripada kulit anak lembu, dan anda akan mendapati ia lebih sukar untuk menggaru atau mengoyakkan kulit cordovan daripada kebanyakan tawaran kulit anak lembu biasa.

3. Tiada Retak

Jika anda pernah memiliki walaupun sepasang kasut kulit, anda pasti akan mengalami sedikit kedutan. Kulit adalah kulit, sudah tentu, dan ia perlu boleh bergerak dengan badan anda semasa anda memakainya. Kasut yang tidak melentur sama sekali akan menjadi agak berlebihan. Masalah dengan kedutan pada kulit, walaupun, ia akhirnya boleh menyebabkan keretakan.

Sepasang kasut pakaian dengan pokok kasut

Sepasang kasut pakaian dengan pokok kasut

Preston menggilap kasut pakaiannya

Preston menggilap kasut pakaiannya

Kedutan boleh diatasi dengan sepasang pokok kasut yang bagus dan menyuburkan kulit dengan pengilat krim.

Kedutan pada sepasang kasut kulit anak lembu sebenarnya terbentuk daripada banyak lipatan garis rambut kecil di kawasan lentur yang tinggi, seperti merentasi vamp daripada kasut itu. Proses ini adalah semula jadi dan, sebenarnya, benar-benar tidak dapat dielakkan, dan ia boleh dilawan dengan sepasang pokok kasut yang baik dan dengan menyuburkan kulit kasut anda dengan pengilat krim. Tetapi, jika kulit tidak terhidrat dan lipatan dibenarkan untuk berkembang. Mereka akhirnya akan membentuk retakan penuh.

Ini, dengan cara, adalah masalah yang hodoh apabila ditutup dengan buruk atau tidak sama sekali, mahal apabila ditutup dengan baik, dan sebenarnya mustahil untuk diperbaiki sepenuhnya. Tidak seperti lipatan yang terbentuk pada kulit anak lembu, kulit kordovan akan menimbulkan riak dari semasa ke semasa.

Tidak seperti kulit lain, kasut cordovan menghasilkan riak dari semasa ke semasa.

Tidak seperti kulit lain, kasut cordovan menghasilkan riak dari semasa ke semasa.

Seperti yang anda lihat, maka, walaupun sepasang kasut cordovan yang digunakan dengan baik jarang mengandungi banyak atau sebarang lipatan. Ini bermakna kulit berkemungkinan tidak retak dan, oleh itu, jangka hayat sepasang kasut kordovan akan lebih lama secara purata berbanding sepasang kasut kulit anak lembu.

4. Nada tersendiri

Kerana ton unik yang disediakan oleh tanin semulajadi sebagai sebahagian daripada proses penyamakan. Kulit Cordovan menua dengan baik dan membentuk patina yang cantik dari semasa ke semasa. Tidak seperti jenis kulit lain, kulit itu sendiri sebenarnya tidak menerima pewarna berwarna dengan baik, jadi anda paling kerap akan melihat kulit kordovan dalam warna coklat kerana ini paling mudah dicapai melalui proses penyamakan semula jadi.

Sudah tentu, warna yang lebih gelap juga tersedia dan hampir semua perkara boleh dicelup sehingga hitam. Tetapi, cordovan mungkin paling terkenal dengan warna yang unik – juga dipanggil cordovan – iaitu warna burgundy yang dalam dan hampir merah jambu.

Cordovan terkenal dengan warna yang unik iaitu warna burgundy yang dalam dan hampir merah jambu.

Cordovan terkenal dengan warna uniknya iaitu warna burgundy yang dalam dan hampir merah jambu. [Kredit Imej: auntay.com ]

Lama kelamaan, warna kordovan tertentu ini semakin tua daripada coklat burgundy hingga mendedahkan lebih banyak rona merahnya. Akhirnya, ia juga akan menghasilkan sorotan berkilauan yang hampir mengingatkan ceri.

Oleh kerana cordovan juga boleh merujuk kepada warna tertentu ini dan juga kepada kulit itu sendiri, kulit lain boleh dihasilkan dalam warna cordovan - agak mengelirukan. Jadi, pastikan anda memberi perhatian apabila anda membeli belah untuk melihat sama ada cordovan hanya merujuk kepada warna atau kepada kulit sebenar itu sendiri.

Kerana rona merahnya, cordovan akhirnya akan menghasilkan sorotan berkilat yang hampir mengingatkan ceri.

Kerana rona merahnya, cordovan akhirnya akan menghasilkan sorotan berkilat yang hampir mengingatkan ceri. [Kredit Imej: StrideWise.com ]

Kelemahan Kulit Cordovan

Terdapat beberapa perbezaan yang jelas antara cordovan cengkerang dan kebanyakan jenis kulit yang lain – khususnya, kulit anak lembu, yang telah kami bandingkan dengan kebanyakannya kerana anak lembu ialah jenis kulit yang paling biasa digunakan untuk kebanyakan barangan kulit. Tetapi, walaupun kulit cordovan mempunyai kelebihan yang jelas, ia bukanlah bahan yang ajaib dan ia juga mempunyai beberapa kelemahan juga.

1. Tempoh Pecah Masuk yang Lama

Adalah wajar bahawa memilih bahan yang lebih keras bermakna anda akan mengalami masa yang lebih sukar untuk memecahkannya dan, sementara kami tidak pasti sama ada kerja awal Wolverine but sebenarnya adalah kulit buckskin lembut, kami mempunyai pengalaman tangan pertama dengan beberapa barangan kulit cordovan moden dan kami boleh mengatakan bahawa ia boleh menjadi sedikit sakit untuk memecahkan kedua-dua secara kiasan dan juga secara literal.

Kulit Cordovan memerlukan tempoh pecah masuk yang lebih lama.

Kulit Cordovan memerlukan tempoh pecah masuk yang lebih lama.

Sudah tentu, ini bergantung sepenuhnya pada volum dan penggunaan barangan kulit sebagai jalur jam tangan kulit cordovan, sebagai contoh, akan memberi anda masa rehat yang lebih kecil. Tetapi, memandangkan cordovan paling kerap digunakan untuk kasut, ini pastinya kawasan di mana anda akan merasai tekanan dari segi tempoh rehat yang lebih lama.

Anda juga akan mendapati bahawa, disebabkan oleh struktur liang yang lebih ketat, kulit cordovan tidak bernafas seperti beberapa pilihan lain dan kami menganggap ini wajar; lagipun, jika ia pandai menyimpan air, ia mungkin juga pandai mengekalkan kelembapan. Dan sementara kaki semua orang akan berubah sedikit disebabkan oleh suhu, kulit kordovan mungkin menjadi pilihan yang lebih sukar untuk anda jika kaki anda kerap panas dan mereka tidak akan berasa sangat selesa dalam beberapa pasang kasut cordovan.

Oleh kerana struktur liangnya, kulit cordovan tidak

Oleh kerana struktur liangnya, kulit cordovan tidak bernafas seperti pilihan lain.

2. Mencabar Penjagaan

Satu lagi kelemahan yang berpotensi ialah penyelenggaraan yang mencabar. Kebanyakan orang akan tahu bahawa kulit anak lembu kulit memerlukan jenis penyelenggaraan tertentu untuk mengekalkan rupanya, tetapi cordovan memerlukan pemikiran yang berbeza apabila ia berkaitan dengan penjagaan kasut.

Pengilat kasut biasa biasanya mengandungi jumlah pelarut yang mencukupi untuk menyerlahkan kilauan kulit anak lembu. Walau bagaimanapun, pelarut ini sebenarnya boleh membahayakan struktur kulit cordovan jika ia digunakan secara berlebihan

Saphir ialah pengilat khusus untuk kulit cordovan.

Saphir ialah pengilat khusus untuk kulit cordovan. [Kredit Imej: Saphir.com ]

Sebaik-baiknya, anda perlu mencari item penjagaan cordovan khusus yang mempunyai minyak dan bukannya pelarut untuk menyuburkan kulit cordovan. Pengilang pengilat terkenal nilam mempunyai pengilat khusus untuk kulit cordovan, contohnya.

Dan, sudah tentu, anda perlu mempertimbangkan satu lagi produk khusus untuk penjagaan cordovan - tulang penggilap rusa. Ya, ini sebenarnya tulang rusa yang menyimpan minyak untuk kedua-duanya melincirkan semasa anda melepasi permukaan cordovan serta untuk memasukkan semula minyak ke dalam kulit dengan lebih cekap. Tulang itu sendiri juga digunakan untuk membantu mengekalkan bentuk cordovan dengan menekan dan melicinkan sebarang riak yang mungkin terbentuk. Sememangnya, proses ini benar-benar unik untuk kulit cordovan dan oleh itu ia boleh menjadi penghina jika anda tidak mahu membeli set produk penjagaan kulit yang berasingan sepenuhnya hanya untuk cordovan anda.

Tulang pengilat rusa ialah satu lagi produk khusus yang sesuai untuk penjagaan cordovan.

Tulang pengilat rusa ialah satu lagi produk khusus yang sesuai untuk penjagaan cordovan. [Kredit Imej: StraightsEstablishment.com ]

Untuk berkongsi sedikit pengalaman langsung daripada Raphael, walaupun, kerana dia memiliki beberapa pasang kasut cordovan, produk penggilap kulit biasa atau betis boleh digunakan pada cordovan. Hanya pastikan kepekatan pelarut adalah rendah, anda tidak menggunakan berlebihan, dan anda tidak menggunakan pengilat lilin. Tulang mungkin alat yang sesuai untuk kerja itu tetapi, jika anda hanya mahu menggunakan krim penggilap dan berus standard, anda boleh berbuat demikian; hanya menggunakannya dengan berhati-hati.

3. Kekurangan serba boleh

Sebagai kelemahan terakhir kami di sini, walaupun penampilannya berkilat semula jadi, kulit cordovan tidak selalunya diterjemahkan dengan baik kepada lebih formal kasut pakaian gaya.

Ia mungkin ada kaitan dengan sejarah cordovan sebagai pakaian kerja atau mungkin ada kaitan dengan fakta bahawa ia bergelora dari semasa ke semasa, tetapi mungkin lebih sukar untuk mencipta sepasang potongan keseluruhan yang elegan. Oxford contohnya atau sekurang-kurangnya sepasang yang kekal elegan daripada kulit cordovan. Oleh itu, anda akan lebih berkemungkinan melihat kordovan dalam gaya kasut yang lebih sesuai kasual pintar acuan seperti brogues bersayap panjang, loafers , dan, sudah tentu, but.

awak

Anda lebih berkemungkinan melihat kordovan dalam gaya kasut yang lebih sesuai dengan acuan kasual pintar.

Sebaliknya, dalam dunia abad ke-21 hari ini, gaya seperti ini akan menjadi lebih bergaya berbanding selipar dan kasut yang banyak. Malah, beberapa pengeluar artisan - seperti Crown Northampton di England - malah membuat gaya kasut daripada kulit kordovan, menunjukkan bahawa kordovan dan pakaian kasual boleh berpasangan dengan agak baik.

Mengapa Kulit Cordovan sangat Mahal?

Secara keseluruhannya, walaupun cordovan mempunyai banyak sifat hebat, perlu diingat bahawa ia bukan penyelesaian satu saiz untuk semua untuk setiap pasangan kasut dalam almari anda. Setelah melihat semua aspek kulit cordovan yang berbeza ini, kita kembali kepada soalan utama hari ini: kenapa ia begitu mahal?

Secara ringkasnya, harga cordovan yang tinggi disebabkan terutamanya oleh bekalan keseluruhan yang rendah dan permintaan keseluruhan yang tinggi untuk kulit kuda serta proses penyamakan yang panjang dan kompleks yang telah kita bincangkan sebelum ini.

Oleh kerana kekurangan kulit cordovan, ini secara semula jadi menyebabkan harga meningkat.

Kekurangan kulit cordovan, secara semula jadi menyebabkan harga meningkat. [Kredit Imej: Carmina ]

Tidak seperti lembu, kuda hanya diternak sebagai sebahagian daripada rantai makanan di beberapa tempat terpilih di seluruh dunia; bermakna bahawa bekalan keseluruhan kulit kuda adalah kecil dan tidak mungkin berkembang dalam masa terdekat. Oleh itu, terdapat kekurangan kulit cordovan, yang secara semula jadi meningkatkan harga.

Seperti yang telah kita bincangkan sebelum ini, proses penyamakan mengambil masa enam bulan dan kerja tangan yang banyak, dan, sememangnya, terdapat sebilangan kecil dan semakin berkurangan penyamak mahir yang mampu melakukan kerja ini dengan baik sejak awal.

Memandangkan proses intensif buruh ini, anda juga membayar untuk kemahiran dan kepakaran bertahun-tahun yang digunakan dalam setiap pasangan kasut cordovan dan produk cordovan yang lain. Dan bukan sahaja bilangan kulit kuda yang agak kecil, malah di dalamnya, hanya sebahagian kecil kulit kuda yang boleh digunakan untuk cordovan shell.

Harga biasa untuk kulit cordovan ialah sekitar $100 setiap kaki persegi.

Harga biasa untuk kulit cordovan ialah sekitar $100 setiap kaki persegi. [Kredit Imej: Rocado.it ]

Harga berbeza, sudah tentu, tetapi harga biasa untuk kulit cordovan adalah sekitar $100 setiap kaki persegi. Saiz kecil kulit cordovan shell yang telah siap bermakna bahawa satu setengah hingga dua kulit diperlukan untuk walaupun sepasang kasut. Sebaliknya, satu kulit anak lembu boleh menghasilkan sebanyak tiga hingga empat pasang kasut. Ini kemudiannya merupakan salah satu faktor terbesar untuk tanda harga tinggi cordovan.

Kesimpulan

Secara keseluruhannya, kulit cordovan adalah bahan yang benar-benar unik dan menarik dengan kilauan yang jauh lebih dalam daripada sekadar kilauan semula jadinya. Walaupun dengan harga yang tinggi, kulit kordovan yang diselenggara dengan baik akan mampu bertahan sehingga tahun dipakai dan harus menjadi kegembiraan untuk dilihat setiap kali anda memakainya.

Kasut kulit cordovan yang diselenggara dengan baik akan tahan sehingga bertahun-tahun dipakai.

Kasut kulit cordovan yang diselenggara dengan baik akan tahan lama dipakai.

Jika anda memiliki sebarang produk cordovan, pastikan anda memberitahu kami pendapat anda tentang produk tersebut dalam ulasan di bawah!

Rundown Pakaian

Hari ini, saya memakai sepasang kasut tenis dari kulit cordovan Crown Northampton . Kasut ini telah dihantar kepada kami, tetapi siaran ini tidak ditaja sepenuhnya.

Kulit cordovan berasal dari Horween dan ia dalam warna tandatangan #8 mereka, iaitu warna burgundy. Memandangkan saya dapat memilih sendiri perincian kasut ini, agar sesuai dengan warna burgundy ini dan memberikan rasa yang halus, saya memilih tapak gusi semula jadi dalam warna coklat kemerahan.

Dan untuk pergi bersama-sama dengan ini kasut sukan , saya telah memilih pakaian kasual pintar yang dicirikan oleh warna dan fabrik yang lembut. Seluar korduroi saya adalah dari Cordings dalam warna tan British.

Preston memakai pakaian kasual pintar yang dicirikan oleh warna dan fabrik yang lembut.

Preston memakai pakaian kasual pintar yang dicirikan oleh warna dan fabrik yang lembut.

Stokin Bergaris Garis Tengah Malam Biru dan Burgundy Shadow Fil d

Kubu Belvedere

Stokin Berusuk Fil d'Ecosse Cotton Warna Biru Midnight dan Burgundy Shadow Stripe – Fort Belvedere

Beli Di Sini

Sweater kardigan saya menampilkan tona biru dan kelabu, dan baju saya dari Charles Tyrwhitt menampilkan corak bertanda dalam warna biru burgundy dan ton kelabu yang lain.

Melengkapkan pakaian hari ini ialah stokin Fort Belvedere saya; model berjalur bayangan dua warna mereka dalam warna biru tengah malam dan burgundy untuk diselaraskan dengan warna lain di tempat lain dalam pakaian saya.

Untuk mengikuti rasa kasual pakaian hari ini, saya juga telah memilih untuk tidak meletakkan sebarang produk pada rambut saya dan juga tidak dicukur.

Dan, sudah tentu, anda boleh menemui stokin yang saya pakai di sini, bersama-sama dengan pelbagai aksesori lelaki klasik yang lain, dengan melawati Kedai Fort Belvedere .