Mengapa Talian Hitam & Kod Pakaian Rasmi Penting

Black Tie White Tie Perkara Tali leher hitam dan seri putih itu penting

Tali leher hitam dan seri putih itu penting

Faedah Kod Pakaian Rasmi yang Diabaikan

Jawatan Panduan Sosial

Pada permulaan abad kedua puluh, etika berpakaian adalah protokol tegar dan meluas yang menetapkan pakaian khusus untuk setiap aktiviti sosial dan masa lapang yang boleh difikirkan, dan bertolak ansur dengan sedikit penyelewengan. Seratus tahun kemudian, kami telah melepaskan diri daripada kekangan yang berlebihan itu hanya untuk mengetahui bahawa bersama-sama dengan pepatah air mandi Edwardian, kami juga telah membuang beberapa faedah yang sangat berharga.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Faedah Kod Pakaian Rasmi yang Diabaikan
  2. Skala Kod Pakaian Petang
  3. Kawasan Kelabu Formal: Berpakaian Terlalu Banyak atau Pakaian Dalam?
  4. Kejelasan Hitam-Putih: Mentafsir Kod Pakaian

Kelemahan utama membuang standard pakaian jelas dinyatakan oleh panduan etika berwibawa Britain, Panduan Etiket dan Adab Moden Debrett Baharu :Keragu-raguan tentang apa yang perlu dipakai adalah salah satu manifestasi kekeliruan dan ketidakamanan sosial kontemporari yang paling ketara. Peningkatan keselesaan di atas semua pertimbangan lain, kepercayaan yang salah bahawa tidak formal sama dengan kemesraan, dan kemalasan yang benar-benar telah mengakibatkan rasa pakaian yang bercanggah dan tidak logik.

Oleh itu, adalah ironis bahawa penampilan Tali leher hitam etika berpakaian pada jemputan menyebabkan ramai lelaki panik. Tidak biasa dengan konsep itu, mereka melihat acara yang akan datang sebagai ujian menakutkan kemahiran berpakaian yang mereka tahu sangat kurang. Tidak hairanlah penasihat gaya dan etika kerap memulakan pengajaran mereka kepada lelaki dengan peringatan bahawa ujian Black Tie datang dengan set lengkap jawapan yang dijamin untuk memastikan gred tertinggi kepada mana-mana pelajar yang mengikuti mereka. Sebagai Lelaki Almari pakaian begitu ringkasnya: Tali leher hitam ialah kawan anda, bukan musuh anda.

Jemputan Pesta Taman Vintage

Jemputan Pesta Taman Vintage; perhatikan kod berpakaian

Rasa Peristiwa

Selain memberikan kejelasan dan keyakinan diri, pakaian yang ditetapkan juga membantu menjana suasana majlis. Digabungkan dengan kod kelakuan tertentu ia membentuk satu ritual sosial yang mengangkat satu jenis kejadian di atas yang lain. baik restoran mungkin berusaha keras untuk menyediakan suasana yang lebih elegan daripada pub tempatan, sebagai contoh, tetapi jika pelanggan mereka mengimport pakaian dan tingkah laku pub biasa, maka pertubuhan ini dirampas banyak ciri istimewa mereka. Malangnya, fakta ini semakin jelas dalam dunia hari ini apabila usaha murni untuk menamatkan keangkuhan bangsawan menjelma dalam budaya demokrasi yang semakin meningkat.

Tindakan Pertimbangan

Sama seperti hos atau tuan rumah boleh menunjukkan pertimbangan terhadap tetamu dengan menyediakan garis panduan pakaian yang jelas, begitu juga tetamu membalas budi dengan cukup matang untuk menghormati mereka. Seperti yang dinyatakan oleh pengarang Debrett, John Morgan dengan begitu fasih dengan dilihat berusaha, anda memberi pujian yang hebat kepada hos atau tuan rumah anda, serta menjadikan diri anda kelihatan paling menarik. Lagipun, masa yang singkat yang diperlukan untuk berpakaian adalah sangat kecil berbanding dengan waktu yang mungkin diberikan oleh tuan rumah dalam menyediakan parti. Ini adalah benar terutamanya untuk kod pakaian formal di mana mengabaikan etika yang ditetapkan akan menjelaskan bahawa anda tidak peduli dengan keinginan hos anda atau pengalaman rakan tetamu anda.

Jika kod pakaian dipatuhi dengan penuh hormat, sebarang acara akan meningkatkan suasana majlis.

Jika kod pakaian dipatuhi dengan penuh hormat, sebarang acara akan meningkatkan suasana majlis.

Skala Kod Pakaian Petang

(D)evolusi Formal

Formal ditakrifkan sebagai mengekalkan bentuk atau tradisi dan oleh itu pakaian rasmi adalah khas untuk memelihara adat pakaian pada zaman dahulu. Walaupun ia berkembang dengan menukar fesyen pakaian malam dengan sengaja kekal satu atau dua langkah di belakang mereka dalam proses seperti kesan riak gerakan perlahan. Apabila standard baru dalam pakaian siang memercik ke adegan sartorial, norma sebelumnya ditolak ke alam pakaian malam formal yang seterusnya mendorong pakaian malam sebelum ke bulatan luar pakaian yang sangat formal dan akhirnya menyerahkan penghuni sebelumnya pada kedudukan itu ke buku sejarah fesyen.

Formal, Separuh Formal dan Tidak Formal

Walaupun pernah ada konsensus hampir universal tentang apa yang mentakrifkan pakaian formal, konsep itu telah menjadi sangat subjektif dalam dunia hari ini.

Semasa zaman Victoria dan Edwardian, istilah ini digunakan untuk hampir mana-mana petang yang termasuk syarikat campuran dan majlis-majlis seperti itu menuntut lelaki berpakaian lengkap; jaket makan malam dianggap tidak formal dan terhad kepada hal ehwal rusa jantan. Selepas Perang Dunia Pertama, piawaian dilonggarkan dan formal telah ditakrifkan semula sebagai majlis prestij dan upacara manakala separa formal kehormat digunakan pada tuksedo yang telah menggantikan baju ekor sebagai pakaian malam de facto.

Perang Dunia II mendorong kelonggaran lagi adat istiadat sosial termasuk penerimaan saman biasa pada urusan malam biasa dan akibatnya jaket makan malam dinaikkan kepada pakaian majlis khas. Walaupun sesetengah komuniti mengekalkan kod pakaian sebelum perang, segmen masyarakat lain yang jarang memakai baju ekor mula mengklasifikasikan tuksedo sebagai formal dan sut itu sebagai separa formal. Tafsiran baru ini menjadi semakin popular pada tahun 1960-an dan 1970-an apabila kedatangan pakaian kasual seperti sut santai dan turtleneck sebagai pakaian hari yang boleh diterima bertembung dengan pakaian biasa. sesuai lebih jauh ke tangga kod pakaian yang seterusnya mempromosikan formaliti tuksedo dan semua tetapi menjamin lebihan baju ekor.

Hari ini, apabila tidak jarang lelaki memakai baju-T kepada pejabat dan sandal ke teater, konsep formal adalah lebih samar-samar dan boleh bermakna apa sahaja daripada tuxedo kepada sut gelap kepada baju hitam dengan pereka seluar jeans . Korban kemenangan individualisme terhadap komunalisme, kod pakaian tradisional kini sebahagian besarnya berlebihan di luar majlis perkahwinan, salah satu benteng terakhir upacara formal kelas pertengahan. (Untuk butiran lengkap tentang cara kod ditafsirkan dalam konteks ini lihat Perkahwinan Malam Formal.)

Skala Formaliti Kod Pakaian

Skala Formaliti Kod Pakaian

Kawasan Kelabu Formal: Berpakaian Terlalu Banyak atau Pakaian Dalam?

Jelas sekali, menafsirkan kod pakaian hari ini jauh lebih rumit daripada tahun-tahun lalu. Sebagai Seorang Lelaki Berpakaian menjelaskan, penyelesaian terbaik untuk tetamu yang tidak pasti adalah dengan mendapatkan penjelasan:

Jika seorang lelaki mempunyai sebarang keraguan tentang pakaian yang patut dipakainya untuk majlis perkahwinan – atau sebarang majlis upacara lain, tidak kira betapa formal atau tidak formal, – dia berasa bebas untuk menghubungi hos atau tuan rumahnya, hanya bertanya apa pendapat anda kebanyakan rakan-rakan akan ada memakai? Dia tidak berpuas hati dengan bertanya kepada rakan-rakan yang tidak berpengetahuan, Baiklah, Jack, pada pendapat ANDA, apakah yang patut saya lakukan?

Apabila penjelasan sebegitu tidak dapat dilakukan, pakar dibahagikan sama ada berisiko untuk berpakaian kurang atau terlalu berpakaian. Satu aliran pemikiran termasuk pengarang Seorang Lelaki Berpakaian yang merasakan bahawa yang pertama boleh ditafsirkan sebagai salah faham yang mudah [manakala] yang kedua mencadangkan premedikasi sedar. Di kem lawan ada pakar-pakar seperti itu Tuan Hardy Kawan , pihak berkuasa British mengenai pakaian lelaki, yang menegaskan bahawa lebih mudah bagi seorang lelaki yang berpakaian berlebihan untuk merehatkan sikapnya (dan tali lehernya) daripada seorang lelaki yang kurang berpakaian menukar pakaiannya. Berpakaian yang betul hanyalah satu lagi bentuk akhlak yang baik, tulisnya, dan adab yang baik hanyalah satu lagi bentuk keselesaan mental.

Walau bagaimanapun, kepentingan sosial adalah lebih tinggi dengan pakaian formal kerana sifatnya yang sangat khusus. Tidak kira betapa mulianya niat anda, anda berkemungkinan besar akan dianggap sebagai berlagak jika tuksedo anda ternyata satu-satunya di dalam bilik. (Jika anda sengaja memilih untuk meletakkan diri anda dalam kedudukan ini - atau jika anda memakai tali leher putih untuk acara tali leher hitam - persepsi itu agak wajar.)

Walau bagaimanapun, pada akhirnya, tidak ada sebab untuk kawasan kelabu yang mengelirukan yang disebabkan oleh kod pakaian tradisional yang samar-samar. Hos yang bijak sebaliknya boleh menggunakan kod alternatif yang menyatakan niat mereka dalam warna hitam dan putih.

Majlis Makan Malam Bertemakan Black Tie

Jika hos sesuatu acara terbuka kepada beberapa tafsiran, seseorang hanya perlu mencuba yang terbaik untuk kelihatan pintar, dan tidak bimbang tentang berpakaian berlebihan.

Kejelasan Hitam-Putih: Mentafsir Kod Pakaian

Tali leher putih, tali leher hitam

Memandangkan tafsiran formal dan tidak formal menjadi semakin subjektif pada separuh kedua abad kedua puluh, hos semakin beralih kepada kod yang secara literal menyatakan pakaian yang diperlukan.

Pada hujung skala yang paling bergaya, rupa Tali leher putih (atau Pakaian Petang di UK) atas jemputan mengumumkan bahawa tetamu lelaki dikehendaki memakai baju ekor dengan kelengkapan yang sesuai manakala wanita dijangka memakai gaun bola. Black Tie (atau Jaket Makan Malam di UK) mengisytiharkan bahawa tuksedo tradisional dan gaun malam diperlukan. Untuk urusan malam yang paling tidak formal, Pakaian Perniagaan (atau Saman Lounge atau Jangan Tukar di UK) membenarkan tetamu hadir dengan pakaian konservatif.

Menjelang nadir sartorial tahun 1970-an, ensembel sut riadah berwarna biru serbuk telah dipertimbangkan

Dengan nadir sartorial tahun 1970-an, ensembel sut riadah berwarna biru serbuk dianggap sebagai pakaian formal.

Variasi Tali Hitam

Sistem tiga peringkat hitam-putih ini berfungsi dengan sempurna selama beberapa dekad sehingga kemerosotan standard pakaian memperkenalkan banyak penyelewengan yang tidak jelas. Kemunculan perniagaan kasual pada tahun 1990-an meruntuhkan konsep universal pakaian perniagaan dan tuan rumah pihak tidak formal akibatnya memahami alternatif yang lebih deskriptif yang memaksa tetamu mereka untuk menguraikan kod yang tidak jelas seperti Dressy Casual atau Pakaian Koktel . Begitu juga, penciptaan semula pakaian formal tahun 1970-an membawa kepada beberapa variasi tema Black Tie yang mengelirukan yang bertentangan dengan peranan kod pakaian sebagai alat untuk kejelasan dan keseragaman. Halaman berikut mentakrifkan variasi ini dan, yang lebih penting, menerangkan sebab ia perlu dielakkan.

Pakaian Rasmi Wanita

Raja Willem-Alexander dan Ratu Maxima dari Belanda Melawat New Zealand

Raja Willem-Alexander dan Ratu Maxima dari Belanda Melawat New Zealand

Dengan kod pakaian generik seperti separa formal atau formal, pilihan sut atau tuxedo lelaki selalunya ditentukan oleh formaliti pakaian wanita yang berbeza mengikut adat tempatan.

Sebaliknya, kod pakaian Black Tie dan White Tie yang eksplisit memerlukan wanita untuk memadankan formaliti pakaian lelaki. Untuk maklumat lanjut, lihat Pakaian Malam Wanita .

Jangan Berubah / Tidak Berubah

Panduan Etiket dan Adab Moden Debrett Baharu menerangkan kod pakaian malam British yang unik ini seperti berikut:

Ini bermaksud datang seperti anda, tetapi pada hari yang lelaki mungkin memakai sut dan wanita yang setara . Pada masa kini istilah itu, melainkan jika tuan rumah berkata berbeza, bermakna bukan tali leher hitam. Oleh itu, lelaki harus hadir dengan sut atau jaket dan seluar dengan kemeja formal, rantai manset dan tali leher. Wanita memakai pakaian hari yang rapi.

Kod Pakaian Petang Kontemporari

Pelbagai kod pakaian moden seperti Bergaya Kasual , Pakaian Perayaan atau Pakaian Koktel berada di luar bidang Panduan ini kerana ia sangat sewenang-wenangnya dan tidak berkaitan dengan pakaian formal.

Terokai bab ini: 2 Tali leher Hitam & Etiket Tuxedo

  1. 2.1 Definisi: Apa Itu Black Tie, Tux atau Tuxedo
  2. 2.2 Apakah White Tie? Abang kepada Black Tie
  3. 23 Bila & Di Mana Anda Boleh Memakai Tali Tali Hitam?
  4. 2.4 Mengapa Talian Hitam & Kod Pakaian Rasmi Penting
  5. 2.5 Kod Pakaian Black Tie Dijelaskan
  6. 2.6 Kod Pakaian Pilihan Talian Hitam, Diterangkan