Nombor Super Fabrik Sut Bulu Diterangkan

nombor super bulu dijelaskan berskala 3840x2160

Secara umumnya, bulu buruk adalah fabrik yang paling popular untuk sut lelaki di seluruh dunia dan walaupun terdapat banyak fabrik secara teknikal yang termasuk dalam takrifan buruk, terdapat perbezaan yang ketara dalam pengelasan di kalangan mereka. Salah satu faktor penentu ini ialah apa yang dipanggil nombor super bulu. Anda mungkin biasa melihat istilah seperti super 120-an atau super 180-an pada halaman runcit dalam talian atau dalam buku swatch fabrik tetapi apakah sebenarnya maksud istilah super berkaitan dengan bulu buruk?

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Apa yang Layak Sebagai Bulu Buruk?
  2. Bagaimanakah Nombor Super Ini Diterjemahkan Menjadi Pertimbangan Untuk Memakai?
  3. KESIMPULAN

Apa yang Layak Sebagai Bulu Buruk?

Istilah worsted boleh menerangkan secara bergilir-gilir sama ada benang yang disikat, kain yang diperbuat daripada benang yang disikat, atau berat benang. Benang yang disikat, dengan cara itu, dibuat apabila bulu gentian diputar oleh sikat logam yang menyelaraskan gentian panjang sambil membuang gentian ruji pendek ini. Hasilnya ialah benang halus dan licin yang tahan lama dengan kemasan yang agak berkilat. Selain itu, dengan melaraskan tarikan sikat ini pada bulu, seseorang boleh mendapatkan benang yang lebih ringan atau lebih berat manakala lilitan yang berbeza-beza akan memberi kesan kepada rupa, rasa dan kekuatan benang. Pusingan yang ketat memberikan rasa yang lebih segar manakala putaran yang longgar menghasilkan benang yang lebih lembut tetapi lebih lemah.

Menyusun bulu mentah

Menyusun bulu mentahAdakah Bulu Buruk Yang Lebih Ringan Lebih Baik Daripada Berat Yang Lebih Berat?

Jawapannya tidak semestinya, tidak. Mari ambil satu kot sebagai contoh prinsip ini; manakala fabrik yang lebih lembut akan terasa lebih menyenangkan pada kulit seseorang, kot yang lebih berat diperbuat daripada sesuatu seperti itu Tweed Donegal akan menjadi lebih kukuh dan membuatkan anda lebih hangat daripada yang lebih ringan dan lembut kasmir kot akan. Sudah tentu, anda tidak selalunya akan memakai kot pada kulit terdedah anda tetapi ini menggambarkan prinsip bahawa berat yang lebih berat akan menjadi lebih kukuh daripada berat yang lebih ringan walaupun berat yang lebih ringan lebih lembut.

Baju sejuk bulu corak Nordic

Baju sejuk bulu corak Nordic

Begitu juga, anda mungkin berada di bawah tanggapan bahawa tenunan yang lebih ringan akan menjadi lebih sejuk untuk dipakai dan berat yang lebih berat akan menjadi lebih hangat tetapi ini juga tidak selalu berlaku. Sesuatu yang berat tetapi agak terbuka dalam jalinannya seperti a sejuk fabrik, sebagai contoh, akan berasa lebih sejuk apabila dipakai daripada sesuatu yang ditenun padat dan lebih ringan seperti fabrik super 150-an, contohnya.

Dengan semua yang dikatakan, fabrik yang biasa tersedia hari ini hanya akan menjadi lebih ringan secara umum daripada fabrik yang dihasilkan 30 atau 40 tahun yang lalu atau lebih. Ini akan mudah dilihat kepada anda jika anda melawat kedai barangan dan memilih sut lama. Ia mungkin hanya akan menjadi lebih berat daripada sesuatu yang anda beli hari ini. Adalah penting untuk diingat bahawa fabrik yang lebih ringan dengan nombor super yang lebih tinggi bukanlah ciri fabrik yang lebih baik, ia hanya menunjukkan gentian yang digunakan adalah diameter yang lebih nipis. Begitu juga, nombor super tidak memberikan sebarang maklumat tentang tenunan atau betapa berat kain itu.

Vitale Barberis Canonico

Vitale Barberis Canonico

Anda mungkin terkejut apabila mengetahui bahawa bulu yang digunakan untuk mengeluarkan banyak sut di seluruh dunia berasal daripada biri-biri yang berasal daripada hanya dua ekor domba jantan dan empat ekor betina. Pada tahun 1789, Raja Charles keempat dari Sepanyol menghadiahkan enam ekor biri-biri kepada Syarikat Hindia Timur Belanda; biri-biri ini kemudiannya dihantar ke Afrika Selatan. Pada tahun 1795, seorang pendatang British ke Australia bernama John McArthur membeli 26 anak daripada enam ekor biri-biri asal ini dan mengangkutnya kembali ke teluk botani. 26 ekor biri-biri ini kemudiannya dibiakkan untuk membentuk tulang belakang industri bulu Australia yang kini mempunyai biri-biri yang kini berjumlah lebih daripada seratus dua puluh juta. Bulu dari biri-biri ini dihasilkan dalam gred antara 60-an dan 80-an sekitar masa ini, pada asasnya mengukur seberapa halus benang itu, adalah teratas. Oleh itu, kebanyakannya dihantar terus kepada tukang jahit di Savile Row. Bulu gred 100-an sementara itu dianggap tidak dapat dicapai pada masa ini dalam sejarah.

Kambing biri-biri menghasilkan sebahagian besar dunia

Kambing biri-biri menghasilkan kebanyakan bulu dunia

Sehingga kilang bulu Joseph Lumbs and Sons di Huddersfield West Yorkshire England akhirnya dapat menghasilkan sebahagian daripadanya. Lumb membeli cukup bulu ini untuk bekalan sepanjang tahun dan membawanya ke pasaran di bawah istilah Lumb's Huddersfield super 100s oleh itu terminologi super untuk bulu buruk. saman telah lahir. Pada masa ini pada penghujung abad ke-18, pedagang bulu Inggeris sering merujuk kepada barangan mereka dengan sebahagian besar istilah subjektif dalam menerangkan betapa halus bulu itu; istilah seperti rendah, sederhana, halus, super yang baru dicipta dan sebagainya. Tetapi kerana pengeluar dan pengguna akhirnya mahukan terminologi yang lebih objektif dalam cara bulu dinilai, bandar Bradford, England mendahului dalam penggredan bulu dengan lebih objektif. Proses ini dikenali sebagai sistem kiraan benang terburuk Inggeris atau lebih umum, sistem Bradford. Maju pantas sekarang hingga 1968 apabila USDA mencipta piawaian bulu gred Amerika Syarikat, ini menetapkan julat diameter gentian purata atau AFD dan sisihan piawai maksimum kepada kiraan Bradford yang telah ditetapkan sebelum ini.

Lumbar

Lumb's Huddersfield

Oleh itu, dengan adanya sistem penyeragaman ini, super masih menduduki tempat teratas untuk kehalusan bulu. Dengan itu, sesetengah syarikat telah menjadi sedikit subjektif lagi tentang cara mereka menggredkan bulu super mereka. Jadi sebagai contoh, bulu super 200-an daripada satu pengeluar mungkin agak berbeza dari segi kehalusan bulu super 200-an daripada pengeluar lain. Perkara biasanya akan agak konsisten, secara keseluruhan. Apabila kita membincangkan pengeluar terkemuka yang berkualiti tinggi, kebanyakan mereka akan mematuhi garis panduan yang ditetapkan dalam kod amalan pelabelan fabrik daripada Pertubuhan Tekstil Bulu Antarabangsa atau IWTO.

Jadi untuk mengimbas kembali, apa yang sebenarnya diukur oleh nombor super ialah seberapa halus bulu itu kerana apa yang diukur ialah berapa kali setiap benang bulu individu telah dipintal. Secara amnya, semakin tinggi nombor super, semakin halus kain yang dimaksudkan. Selalunya, ini bermakna ia juga akan menjadi lebih ringan tetapi seperti yang kami katakan sebelum ini, ini tidak selalu berlaku. Sejauh mana kehalusan benang bulu ini biasanya diukur dalam mikrometer yang juga dipanggil mikron.

Benang bulu yang dipintal

Benang bulu yang dipintal

Jadi nombor super yang lebih tinggi bermakna kain akan menjadi lebih lembut untuk disentuh dan secara amnya akan berasa lebih mewah. Sebaliknya, nombor super yang lebih rendah bermakna kain itu lebih kukuh dan mungkin lebih panas. Seperti yang telah kami katakan, ia biasanya lebih berat tetapi tidak selalu. Walaupun lazimnya dipercayai bahawa bilangan super fabrik tertentu juga mempunyai kaitan dengan kiraan benang individu, ini tidak benar dan tidak ada korelasi antara kedua-dua ukuran. Walaupun nombor super yang lebih tinggi sedikit sebanyak menunjukkan eksklusiviti fabrik tertentu, kerana sesuatu seperti super 200s akan mengandungi beberapa gentian bulu paling jarang yang ada, ini hanya menunjukkan keeksklusifan dan kelangkaan itu, tidak semestinya kualiti subjektif.

Berikut adalah satu lagi nota penting, perkataan penuh super hanya boleh digunakan pada fabrik yang diperbuat daripada bulu baru tulen. Selain itu, fabrik yang dibuat dengan bulu diadun dengan bahan lain seperti kasmir, alpaka, sutera atau sebagainya boleh menggunakan sebutan S yang berkaitan sedikit, walaupun bukan perkataan penuh super.

Nombor Super SDiameter Gentian Maksimum
SUPER 80-an19.75 m
SUPER 90-an19.25 m
SUPER 100-an18.75 m
SUPER 110's18.25 m
SUPER 120-an17.75 m
SUPER 130-an17.25 m
SUPER 140-an16.75 m
SUPER 150-an16.25 m
SUPER 160-an15.75 m
SUPER 170-an15.25 m
SUPER 180-an14.75 m
SUPER 190-an14.25 m
SUPER 200-an13.75 m
SUPER 210's13.25 m
SUPER 220-an12.75 m
SUPER 230-an12.25 tengahari
SUPER 240-an11.75 m
SUPER 250-an11.25 malam
SUPER 260-an10.75 m

Bagaimanakah Nombor Super Ini Diterjemahkan Menjadi Pertimbangan Untuk Memakai?

Secara ringkasnya, apa-apa sahaja dengan nombor super yang lebih tinggi akan menjadi lebih temperamental dan sukar untuk dijaga dari semasa ke semasa. Gentian bulu yang lebih nipis dan lebih halus dengan bilangan super tinggi mungkin mempunyai tangan yang menakjubkan iaitu betapa lembutnya ia apabila disentuh tetapi ia juga akan rosak dengan lebih cepat daripada serat yang lebih berat.

Sebagai contoh di sini, sesuatu seperti bulu super 180-an mungkin akan terasa lebih lembut pada badan manakala sesuatu seperti bulu super 100-an akan menjadi lebih tahan lama, kurang terdedah kepada kedutan dan mungkin lebih sesuai untuk pemakaian harian berulang. Sehubungan itu, sangkut pada fabrik yang lebih halus berlaku lebih kerap dan juga jauh lebih sukar untuk dibaiki daripada sangkut pada fabrik yang agak kasar.

Kain Suting Bulu Tenunan Terbuka

Kain Suting Bulu Tenunan Terbuka

Secara umum, kami berpendapat bahawa adalah lebih baik untuk tidak terlalu terperangkap dalam jumlah besar bulu buruk anda saman . Sut berkualiti yang sangat baik boleh dihasilkan daripada bulu dalam julat super 100-an hingga super 150-an dan juga di bawah itu, dan sudah tentu, sut yang sesuai dengan badan pemakai akan kelihatan hebat tanpa mengira nombor super itu atau walaupun ia tidak mempunyai satu. Sebaliknya, sesuatu dalam bulu super 180-an atau super 220-an masih akan kelihatan ceroboh jika ia tidak sesuai dengan bingkai anda dengan baik.

Akhirnya hari ini, kami mempunyai beberapa garis panduan am untuk anda jika anda benar-benar ingin memberi perhatian yang teliti kepada nombor super sut anda dan cara anda boleh memakainya dengan berkesan.

Gary Cooper dalam jaket bulu dan selendang sutera bercetak

Gary Cooper dalam jaket bulu dan selendang sutera bercetak

Untuk pakaian harian standard, anda boleh menggunakan sesuatu dengan nombor super yang agak rendah. Sesuatu yang di bawah 100 hingga super 100s atau super 120s, sebagai contoh. Untuk mesyuarat perniagaan yang penting, persidangan atau sesuatu yang lebih penting daripada purata hari ke hari di pejabat , anda boleh menggunakan sesuatu seperti super 130-an atau super 150-an dan untuk acara istimewa, anda boleh menggunakan sesuatu seperti super 180-an atau apa-apa yang lebih tinggi daripada itu. Sekali lagi, ini hanyalah cadangan hipotesis.

Jika anda benar-benar ingin memberi perhatian kepada nombor super anda, sudah tentu, anda boleh memakai sut yang diperbuat daripada bahan yang berbeza sepenuhnya daripada bulu buruk dan masih kelihatan baik atau anda boleh memakai sut buruk yang tidak mempunyai super berdaftar. nombor. Anda hanya perlu memastikan bahawa saman itu sesuai dengan anda dan menyanjung bentuk anda .

KESIMPULAN

Kesimpulannya, walaupun bilangan super bulu buruk boleh berguna dalam menentukan betapa halus dan lembutnya benang bulu tertentu, ia tidak boleh digunakan sebagai satu-satunya ukuran kualiti dalam sut bulu. Ingat untuk fokus dahulu pada kesesuaian kemudian tentukan sama ada anda benar-benar menyukai penampilan sut itu dan berapa kerap anda fikir anda akan memakainya. Dari sudut ini, anda boleh mempertimbangkan nombor super. Jadi bahagian penjelasan hari ini yang manakah yang anda rasa paling menarik? Dan jika anda adalah salah seorang lelaki yang memberi perhatian kepada nombor super anda saman , adakah anda mempunyai nombor kegemaran? Kongsi dengan kami di bahagian komen di bawah!