Pakaian 50an – Kot & Sut Lelaki

Mantel dari tahun Lima puluhan

Pada masa lalu, kami telah menulis banyak perkara yang terperincijenis mantel,dan hari ini saya ingin mempersembahkan kepada anda satu set Perancis vintaj yang sangat istimewailustrasi fesyendari awal 1950-an yang bukan sahaja akan menunjukkan kepada anda fesyen lelaki pada masa itu tetapi juga akan menunjukkan kepada anda bagaimana perkadaran dan estetika dimanipulasi jauh sebelum Photoshop.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Ilustrasi & Perkadaran Fesyen
  2. Pakaian 50an – Mantel

Ilustrasi & Perkadaran Fesyen

Hari ini, majalah membelanjakan banyak wang untuk penyunting foto mahir yang berjalan dalam garis halus antara ilusi tulen dan realiti yang dipertingkatkan. Pada zaman dahulu, ilustrator fesyen hanya melukis model supaya mereka sepadan dengan Zeitgeist dalam proses satu langkah yang lebih mudah. Oleh itu, banyak perkara yang terlalu dibesar-besarkan - tuan-tuan dalam Seni Pakaian pada tahun 1930-an terkenal dengan bentuk V, bahu lebar dan kaki panjang mereka. Walaupun perkadaran ideal telah berubah dari semasa ke semasa, mereka sentiasa kekal sebagai idealistik pandangan tentang rupa lelaki yang sepatutnya.

Jika anda melihat ilustrasi daripada GIROUD & RIVOIRE Lyon-Paris, anda akan dapati bahawa semua lelaki mempunyai pinggang yang ramping, bahagian atas badan yang maskulin dengan bahu yang jantan dan kaki yang panjang. Nampaknya model kurus tinggi sentiasa menjadi trend dan jika anda berfikir tentang zaman Victoria, kaki kaki yang lebih tinggi memperoleh lebih banyak wang daripada rakan sejawat mereka yang lebih pendek. Jelas sekali, masyarakat telah memihak kepada lelaki tinggi untuk seketika dan itu ditunjukkan dalam ilustrasi. Sudah tentu, pakaian yang dipakai oleh model ini meningkatkan kesan ini. Walaupun ini adalah kecenderungan umum dalam iklan fesyen lelaki, set ilustrasi ini adalah di atas. Kepala sangat kecil, terutamanya berbanding dengan bahu, manakala kasut adalah besar dan bahagian tengah mengingatkan saya tentang pakaian yang diminati wanita pada tahun 1920-an. Bab dalam kot seragam diilhamkankotkelihatan hampir seperti dia memakai korset dan nisbah bahu ke pinggang sangat besar.Pakaian 50an – Mantel

Oleh itu, mari kita lihat elemen gaya kot:

Variasi Mantel Ulster

Variasi Mantel Ulster

Variasi Ulster & Panjang Seluar

Pertama ialah tafsiran klasik ini kot ulster . Berbeza dengan 8×4 biasa butang hadapan, ia hanya menampilkan bahagian hadapan 4×2, yang menekankan panjang badannya. Corak herringbone kelabu berskala besar sangat klasik dan boleh dipakai dengan mudah hari ini, sama seperti topi rasa coklat lembut dengan tepi berlipat. Tali leher berjalur kelab menambah aksen berwarna-warni pada ensembel. Juga, perhatikan potongan labuh seluar: kerana kakinya agak sempit, seluar itu dipotong agak pendek dan hanya mempunyai potongan ringan yang mendedahkan sedikit stokin . Pada masa ini, kebanyakan lelaki yang bergaya suka memakai seluar yang sempit, tetapi lebih kerap daripada tidak, mereka memakai seluar itu terlalu lama. Dengan labuh yang sempit, adalah mustahil untuk mempunyai labuh belakang menyentuh tumit kasut kerana ia terlalu sempit. Sebaliknya, pakai manset dan buat penampilan yang lebih pendek.

Overcoat 50-an Panel Tingkap Merah

Overcoat 50-an Panel Tingkap Merah

Baju Atasan Single Breasted Berpetak

Walaupun saya suka cermin tingkap merah overcheck kot ini, saya tidak terlalu menggemari potongan itu. Pertama sekali, ia mempunyai gaya guni yang selaras dengan kot pada masa itu, tetapi saya tidak fikir ia sangat menyanjung untuk orang yang kurus. Sebaliknya, jika anda seorang Lelaki yang besar ini adalah sempurna. Poket celah bersudut bukanlah kegemaran saya dan secara keseluruhan titik butang kelihatan rendah kerana batang badan yang sangat panjang. Selain itu, kepala terlalu kecil, dan topi tidak sesuai dengan pemakainya. Perhatikan, pemakai tidak memakai hitam atau coklat sarung tangan , tetapi warna kuning air yang sangat gelap. Pada masa itu, lelaki memakai semua jenis warna yang berbeza sarung tangan , yang menambahkan nota unik pada pakaian seseorang.

Balut Coat dalam Camelhair

Balut Coat dalam Camelhair

Balut Kot

Baju balut dah jarang nampak lagi. Kali terakhir saya terserempak ialah padaChris Selepas. Ia sebenarnya adalah pendahulu daripada kot polo , dan secara peribadi, saya fikir ia adalah tambahan yang bagus jika anda sudah mempunyai gaya asas yang dilindungi. Di sini ia dipasangkan dengan yang besar, berjalur selendang , sarung tangan suede coklat musang kemerah-merahan, topi felt kelabu, kelabu muda diborgol kain flanel seluar dan coklat derbykasut. Secara keseluruhan, pilihan warna klasik yang bagus yang unik kerana jalur biru hijau selendang . Jadi, walaupun anda memakai yang sangat klasik pakaian musim luruh , satu item tandatangan sudah cukup untuk menjadikan penampilan anda sendiri, jadi bereksperimenlah dengan pakaian anda dan lihat apa yang anda boleh buat!

Perkadaran tidak semulajadi

Perkadaran tidak semulajadi

Kot Penuh Potongan & Stokin Kontras

Seperti yang diserlahkan sebelum ini, lelaki di sebelah kiri memakai kot parit berinspirasikan kot dengan tali pinggang, kolar Ulster dan poket menegak. Bahunya kelihatan sekurang-kurangnya dua kali lebih lebar daripada pinggang. Di sebelah kanan, kami mempunyai kot dengan lengan raglan. Sekali lagi, yang sarung tangan tidak pernah hitam tetapi coklat atau kelabu dan yang menghairankan, kasut derby itu kelihatan menampilkan tapak berganda dan berwarna coklat, yang mengingatkan saya lebih kepada kasut Austro-Hungary berbanding kasut Perancis kontemporari. Sama seperti dalam gambar-gambar lain, labuh seluar adalah sempit, bergari dan cukup pendek supaya anda sentiasa dapat melihat sekilas stokin, yang merupakan warna kelabu yang kontras dalam kes ini.

Mantel Double Breasted dalam Fabrik 50an

Mantel Double Breasted dalam Fabrik 50an

The Paletot Variasi

Nampaknya seperti Kolar ulster sangat popular pada tahun lima puluhan kerana ia ditunjukkan pada hampir setiap kot. Selain potongan penuh, perincian paling menarik di sini ialah corak separuh bulatan halus fabrik kot. Pakaian 50-an selalunya disesuaikan daripada kain yang agak berat dan berbintik-bintik yang terbungkus dengan baik dan sangat berbeza daripada yang boleh anda temui hari ini. Salah seorang penenun kain yang paling dihormati ketika itu ialah Reid & Taylor. Walaupun nama itu masih wujud hari ini, fabrik pada masa itu mempunyai kaliber yang berbeza. Secara peribadi, saya peminat tegar kuning sarung tangan dan dalam kombinasi dengan titik polka kuning dan merah bunga matahari selendang serta stokin oren, pakaian ini pastinya antara yang lebih berwarna-warni.

Kot Pengawal Twill Diagonal

Kot Pengawal Twill Diagonal

Twill pepenjuru Kot Pengawal

Kot Pengawal ialah kot yang sangat rapi, namun ia jarang dilihat lagi hari ini kerana ia mempunyai bahagian belakang bertali pinggang. Versi ini menampilkan fabrik twill pepenjuru tebal dalam kelabu pertengahan yang lebih jarang berlaku. Saya sudah lama mencari kain seperti ini, jadi jika anda tahu di mana untuk membelinya, sila beritahu saya di komen. Pada pendapat saya, twill pepenjuru adalah lebih halus daripada glencheck atau houndstooth, namun lebih halus daripada kulit jerung pepejal.

Siluet sut 50-an

Siluet sut 50-an

Sut 1950-an

Di sebelah kiri kita melihat sut gelap dalam siluet 4×1, yang kadangkala juga dirujuk sebagai Kent Fasson, dinamakan sempena Duke of Kent yang mempopularkan gaya itu pada tahun 1930-an dan awal 1940-an. Secara keseluruhannya perkadaran kelihatan tidak sesuai kerana batang badan yang luar biasa panjang. Secara umumnya, titik butangan untuk siluet ini adalah di bawah pinggang semula jadi tetapi memilih titik butang butang yang tepat boleh menjadi sangat mencabar kerana ia benar-benar mengubah keseluruhan rupa. Kadang-kadang, anda lihat jaket makan malam dengan siluet 4×1 dan kolar selendang, yang juga boleh kelihatan sangat debonair. Sut di sebelah kanan menampilkan siluet sut 50-an biasa. Jurang jauh lebih rendah daripada hari ini, dan oleh itu lapel lebih pendek dan kira-kira 3.5″ lebar. Anak panah hadapan sama ada tidak begitu jelas atau tidak hadir sama sekali, dan suku hadapan agak tertutup. Juga,jakettelah dipakai lebih lama daripada sekarang. Secara peribadi, saya tidak mendapati gaya sut ini sangat menggembirakan, walaupun saya sangat menyukai fabrik tweed coklat gelap pejal dengan tombol gelap kerana fabrik jenis ini menambah tekstur pada pakaian dan menjadikan ensemble lebih kasual. Jika anda pernah berpeluang untuk mendapatkan kain seperti ini, buat pelaburan kerana anda mungkin tidak akan menemuinya lagi. Memandangkan tekstur dalam pakaian lelaki sangat popular sekali lagi, saya berharap seorang penenun akan mengambilnya.

Apakah pendapat anda tentang ilustrasi fesyen dan siluet pakaian 50-an ini? Apakah butiran yang ingin anda sertakan pada pakaian anda?

Untuk lebih banyak ilustrasi fesyen, lihat Panduan Ilustrasi Fesyen Lelaki kami di sini.