Pakaian Formal Perkeranian

Imej Pilihan Pakaian Rasmi Perkeranian

Membincangkan perkeranian yang setara dengan tali leher putih atau tali leher hitam adalah sedikit mengelirukan kerana mahkamah istiadat, pakaian akademik dan perkeranian menggantikan mana-mana jenis pakaian awam rasmi. Walau bagaimanapun, pada majlis yang diadakan di luar mahkamah, dewan konvokesyen dan katedral, wakil diraja, ahli akademik dan gereja mesti menyesuaikan diri dengan orang awam. etika berpakaian . Walaupun kedua-dua mereka yang terdahulu hanya menggunakan ensembel bertali putih atau bertali hitam yang diperlukan, ulama pelbagai agama sering berpakaian dalam kesetaraan yang unik.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Pakaian Formal Roman Katolik: Tradisional & Kontemporari
 2. Pakaian Rasmi Anglikan
 3. Pakaian Perkeranian Vintage
Uskup Katolik memakai ferraiolone tradisional dan jubah dengan selempang yang dikenali sebagai band cincture atau fascia

Uskup Katolik memakai ferraiolone tradisional dan jubah dengan selempang yang dikenali sebagai band cincture atau fascia

Pakaian Formal Roman Katolik: Tradisional & Kontemporari

Tradisional

Pakaian formal tradisional untuk majlis bukan liturgi terdiri daripada a jubah (jubah hitam) berpakaian dengan a ferraiolone yang merupakan jubah ringan separas buku lali yang bertujuan untuk dipakai di dalam rumah. (Perhatikan bahawa pakaian ini sering dirujuk sebagai a ferraiolo walaupun secara teknikal yang kedua adalah lebih pendek dan digunakan untuk majlis-majlis yang kurang formal.) Warna dan fabrik ferraiolone ditentukan oleh pangkat ulama dan boleh menjadi sutera berair merah, sutera ungu, sutera hitam atau bulu hitam.Ferraiolo dalam sutera Moiré

Ferraiolo dalam sutera Moiré

Pakaian ini secara rasmi diklasifikasikan sebagai Pakaian piano (atau Saya berpakaian perlahan-lahan dalam bahasa Itali) dan sesuai untuk majlis-majlis seperti hadirin paus, majlis makan malam negeri, penerimaan penghormatan peribadi, perarakan, sidang akhbar, jamuan, atau sebarang acara lain yang memerlukan White Tie atau Black Tie.

Depan cappa nigra

Depan cappa nigra

Untuk pakaian luar, jubah hitam ( jubah hitam ) aka tanjung koir ( capa choralis ) adalah paling tradisional. Ia adalah panjang hitam jubah bulu diikat dengan pengapit di leher dan selalunya mempunyai tudung. Kardinal dan uskup juga boleh memakai topi mewah hitam atau, secara kurang formal, a biretta.

Belakang cappa nigra

Belakang cappa nigra

Kontemporari

Dalam amalan sebenar, jubah dan terutamanya ferraiolone telah menjadi kurang biasa dan tiada pakaian formal tertentu telah muncul untuk menggantikannya. Alternatif yang paling cantik ialah jaket perkeranian yang menggabungkan kolar Rom yang dikenali sebagai gilet [sebutan zhee lay] yang dipakai dengan baju manset Perancis tanpa kolar dan hitam. sesuai atau tuxedo. Versi pakaian ini jaket butang di hadapan, boleh didapati dalam pelbagai bahan hitam dan boleh menjadi tanpa belakang atau belakang penuh. Yang terbaik dibuat khas. Mereka kadang-kadang dikenali sebagai a rabat tetapi istilah itu tidak setepat kerana ia juga sering digunakan pada dickie hitam mudah yang dilekatkan pada kolar perkeranian.

Gilet mengambil namanya daripada perkataan Perancis untuk waistcoat. Untuk majlis rasmi ia dipakai dengan baju tanpa kolar dengan manset Perancis.

Gilet mengambil namanya daripada perkataan Perancis untuk waistcoat. Untuk majlis rasmi ia dipakai dengan baju tanpa kolar dengan manset Perancis.

Versi cappa nigra yang kurang tradisional ialah mantel jubah yang dikenali sebagai a selesa atau sebagai a Yunani, perkataan Itali untuk bahasa Yunani kerana ia mengingatkan paderi Rom tentang mantel hitam panjang yang dipakai oleh paderi Timur. Ia berwarna hitam, berdada dua, mempunyai kolar polos atau baldu dan panjang sedikit lebih panjang daripada jubah supaya menutupinya sepenuhnya. Jika jubah tidak dipakai maka panjang biasa hitam kot akan mencukupi.

Kot jubah adalah pilihan yang lebih moden berbanding dengan cappa nigra dan kadangkala dipanggil greca

Kot jubah adalah pilihan yang lebih moden berbanding dengan cappa nigra dan kadangkala dipanggil greca

Pakaian Rasmi Anglikan

Walaupun Gereja England tidak menetapkan bagaimana paderi harus berpakaian di luar gereja, Bapa Hughes dari gereja All Hallows di Twickenham memberitahu Panduan bahawa paderi Anglikan mengikuti tradisi yang serupa dengan paderi Roman Katolik:

Pengarang dan pengulas Fr. Jonathan Morris memakai rabat (dickie perkeranian) dengan jaket hitam dua dada

Pengarang dan pengulas Fr. Jonathan Morris memakai rabat (dickie perkeranian) dengan jaket hitam dua dada

 • Pakaian formal biasa terdiri daripada kolar perkeranian tersendiri dan sut hitam atau gelap di atas baju hitam atau gelap
 • Jika sut makan malam dipakai maka jaket itu hendaklah berwarna hitam dan biasanya mempunyai lapel yang memuncak tetapi tanpa muka sutera.
 • Gilet boleh dipakai dengan baju putih tanpa kolar dengan cuff berganda
 • Sama seperti paderi Katolik, untuk pakaian luar, cappa nigra atau kot jubah adalah sesuai atau, jika jubah tidak dipakai, kot hitam panjang biasa.

Unik kepada paderi Anglikan ialah versi perkeranian kot Victoria yang diikat dengan satu butang di bawah leher dan mempunyai kolar yang dipasang dan bukannya lapel. Seperti kot rok awam lama, pakaian dalaman ini dipakai untuk majlis hari rasmi.

Anglican Frock Coat untuk pakaian rasmi hari

Anglican Frock Coat untuk pakaian rasmi hari

Juga perlu diperhatikan ialah walaupun kolar perkeranian Anglikan untuk pakaian harian selalunya adalah jenis slip-on atau terowong, kolar untuk majlis rasmi biasanya sama ada penuh. aka Gaya Rom atau mereka adalah gaya tonsure. Gaya pertama mendedahkan jalur kolar putih secara keseluruhan manakala gaya kedua hanya menunjukkan bahagian atas jalur kecuali di bahagian tekak di mana lebar penuh terdedah.

Pakaian Perkeranian Vintage

Pakaian Perkeranian Vintaj

Pakaian Perkeranian Vintage

Ilustrasi paderi Anglikan Gereja Tinggi Victoria memakai pelbagai jenis pakaian rasmi. Seorang pembaca mengambil gambar gambar ini tergantung di Shepard dan Woodward, kedai pakaian lelaki di Oxford.

Sumber untuk semakan lanjut:
www.sheltersites.com/clericaldress/ (Sumber definitif yang memetik undang-undang Gereja secara meluas)

Kostum Prelat Gereja Katolik: Menurut Etiket Rom

https://web.archive.org/web/20070330011257/http://www.geocities.com/changes1611/vestmentsofpriests.html

Terokai bab ini: 9 Liputan Black Tie & Tux Termaju

 1. 9.1 Tali leher Hitam, Tuksedo & Tali leher Putih Petang Pakai Glosari
 2. 9.2 Kod Pakaian Bertali leher Hitam untuk Wanita – Pakaian Malam Wanita
 3. 9.3 Mitos & Kelebihan Tuxedo Black Tie Disahkan
 4. 9.4 Tempahan Hiasan & Pingat dengan Tali leher Hitam & Tali leher Putih
 5. 9.5 Pakaian Formal Perkeranian
 6. 9.6 Pakaian Rasmi Tentera – Pakaian Mess
 7. 9.7 Pakaian Scottish Highland, Ireland dan Pakaian Tali leher Hitam Formal & Putih
 8. 9.8 Tuksedo dan Baju Ekor Wanita
 9. 9.9 Panduan Jaket Merokok
 10. 9.10 Pakaian & Adab Perkahwinan Formal Malam
 11. 9.11 Cara Memakai Tuxedo Seperti James Bond