Pakaian Leher Kontemporari – The Black Necktie et al

Di Capriop memakai tali leher dengan tali leher hitam
Henry David Thoreau

Setiap generasi mentertawakan fesyen lama, tetapi mengikut agama yang baharu.

Henry David Thoreau – Penulis esei
Trevante Rhodes, Alex R. Hibbert dan Ashton Sanders dalam tuksedo Calvin Klein dengan poket kepak dan tali leher yang dipadankan dengan kasut luar biasa

Trevante Rhodes, Alex R. Hibbert dan Ashton Sanders dalam tuksedo Calvin Klein dengan poket kepak dan tali leher yang dipadankan dengan kasut luar biasa

Tali Tali Hitam Kekal Piawaian Emas

Peraturan:Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Tali Tali Hitam Kekal Piawaian Emas
 2. Alternatif Layak: Ikatan Empat Dalam Tangan? Tidak
 3. (Tidak Begitu) Sesuai: Kolar Sayap Tali Panjang X
 • Tali leher sutera ikat sendiri berwarna hitam untuk dipadankan dengan muka lapel
 • Tali leher empat tangan sutera hitam (tali leher panjang) telah menjadi alternatif yang popular

Alternatif Layak: Ikatan Empat Dalam Tangan? Tidak

Empat dalam tangan tali leher telah menjadi semakin popular di kalangan penyewa pakaian formal muda dan selebriti yang bergaya. Memandangkan ia diperbuat daripada warna dan bahan yang sama seperti tali leher busur malam, ia boleh dimaklumkan bahawa ia mempunyai tahap formaliti yang sama. Walau bagaimanapun, melihat lebih dekat fakta mendedahkan bahawa ini tidak berlaku.

Tali leher membantu menarik mata ke muka Encik Gore manakala tali leher panjang membawa mata ke arah kelangkang Encik DiCaprio.

Tali leher membantu menarik mata ke muka Encik Gore manakala tali leher panjang membawa mata ke arah kelangkang Encik DiCaprio.

Pertama, tali leher pepejal gelap telah dikaitkan dengan tuksedo selama satu abad. Tali leher panjang pepejal gelap, sebaliknya, dikaitkan dengan sut biasa. Akibatnya, pakaian formal empat di tangan sebenarnya merendahkan status sut makan malam kepada sut hitam tidak formal, terutamanya apabila dipakai dengan jaket lapel berlekuk dua butang dan baju depan biasa.

Edward Norton dalam tuksedo lapel berlekuk nipis berwarna biru tengah malam dengan flap dan tali leher hitam - satu-satunya perkara yang dia dapat dengan betul ialah kasut kulit paten

Edward Norton dalam tuksedo lapel berlekuk nipis berwarna biru tengah malam dengan flap dan tali leher hitam – satu-satunya perkara yang dia dapat dengan betul ialah kasut kulit paten

Kedua, estetika tidak berfungsi. Dengan biasa sesuai , empat di tangan menambah warna pada ensembel lelaki dan melengkapkan sut itu. Tetapi apabila dipakai dengan tuksedo, tali leher hitam panjang hanya berfungsi untuk membahagikan separuh V putih dramatik yang dicipta oleh rangka jaket tertutup baju itu. Malah, seperti yang ditunjukkan oleh The Aesthetics of the Tuxedo, tali leher sutera muncul sebagai lanjutan lapel sutera dan sebaliknya boleh mengubah bentuk V mereka menjadi anak panah yang menghadap ke bawah. Ini membawa mata menjauh dari muka manakala tali leher hitam tradisional berfungsi untuk menekankannya.

Untuk keadaan tersebut, apabila pakaian tuksedo atau pakaian jenazah berpakaian tidak boleh dielakkan - Acara pilihan Black Tie masih merupakan wilayah seri bow – peraturan yang sama hendaklah digunakan untuk empat dalam tangan sebagai tali leher busur : bahan hendaklah sutera hitam, kemasan satin atau grosgrain hendaklah sepadan dengan kemasan lapel dan tali leher hendaklah diikat sendiri. Corak hanya akan menjadikan tali leher lebih tidak formal dan pakaian leher berwarna adalah untuk prom.

Jaket berlapel memuncak dan a baju pinggang hitam boleh menjadi pengimbang separa kepada tidak formal empat-di-tangan dengan syarat kot pinggang adalah model potongan lebih tinggi kerana klasik potongan rendah tidak direka untuk dipakai dengan gaya tali leher ini. Kolar selendang pula mempunyai udara Dunia Lama yang tidak sesuai dengan tali leher panjang moden.

Ia sepatutnya pergi tanpa berkata begitu cummerbunds tidak selaras dengan empat di tangan. Begitu juga, baju kolar sayap adalah oksimornik dengan tali leher yang panjang dan hanya berjaya mengubah rupa keseluruhan daripada hambar kepada terputus-putus.

(Tidak Begitu) Sesuai: Kolar Sayap Tali Panjang X

Contoh perkara yang tidak boleh dipakai: Kolar sayap bercantum moden dengan tuksedo lapel bertakuk dengan tali leher hitam dan jaket siang.

Contoh perkara yang tidak boleh dipakai: Kolar sayap bercantum moden dengan tuksedo lapel bertakuk dengan tali leher hitam dan jaket siang.

Bangsawan Inggeris digunakan untuk mengekalkan perbezaan kelas dengan menghendaki kerani untuk salah menggabungkan kolar sayap formal dengan tali leher panjang tidak formal. Hari ini, rupa pengacara Edwardian ini dianggap bergaya oleh ramai anak muda Amerika yang naif.

Terokai bab ini: 5 Tuxedo Tali Hitam Kontemporari – Mengubah Kesempurnaan?

 1. 5.1 Gaya Lebih Fesyen – Pengajaran Dari Masa Lalu
 2. 5.2 Tuxedo Kontemporari
 3. 5.3 Pinggang Bertali Hitam: Rompi Petang Kontemporari
 4. 5.4 Baju Tuxedo Bertali Hitam Kontemporari
 5. 5.5 Pakaian Leher Kontemporari – The Black Necktie et al
 6. 5.6 Kasut Tuksedo Kontemporari, Aksesori Tali leher Hitam dan Pakaian Luar
 7. 5.7 Alternatif dan Pemperibadian Kontemporari