Pakaian Leher Petang Vintaj

Ted John dan Robert Kennedy dalam White Tie

Bukan sahaja Black Tie berubah melalui era, ikatan hitam juga telah berkembang. Dalam bahagian ini anda akan belajar tentang bagaimana tali leher itu berkembang dan peranan yang dimainkannya dalam ensembel Black Tie, termasuk usaha untuk menggantikan tali leher hitam daripada kedudukan ketuanannya dalam kod pakaian ini.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Perkembangan Tali Leher
 2. Asal-usul Regency
 3. Penghalusan Victoria & Edwardian bagi Tali Leher
 4. The Bow Tie dalam Zaman Keemasan Fesyen Lelaki
 5. The Bow Tie dari Pertengahan Abad hingga Kini
Pakaian Lelaki Victoria pada Jun 1871

Pakaian Lelaki Victoria pada Jun 1871

Perkembangan Tali Leher

Asal-usul Regency

Apa yang kelihatan seperti tali leher dalam ilustrasi pakaian malam era Regency sebenarnya adalah kain leher besar yang dililit dengan rumit pada kolar baju tinggi dan dihias dengan busur kecil. Menjelang 1860-an, fesyen untuk kolar tinggi telah berkurangan dan dengan itu kain leher, meninggalkan busur rata yang sempit yang merupakan asal. ikatan busur .Pakaian petang Regency sekitar tahun 1807.

Pakaian petang Regency sekitar tahun 1807.

Tali leher Amerika berpakaian penuh sekitar tahun 1900

Tali leher Amerika berpakaian penuh sekitar tahun 1900

Tali leher rasmi awal, 1873. (Bahasa Inggeris)

Tali leher rasmi awal, 1873 (Bahasa Inggeris)

Penghalusan Victoria & Edwardian bagi Tali Leher

Era Victoria

Pada era awal dan pertengahan Victoria, sama ada hitam atau putih baju leher dibenarkan dengan pakaian malam. Pada masa ketibaan jaket makan malam pada tahun 1890-an, sahaja putih dianggap boleh diterima dengan tailcoat. Kata manual etika Amerika Pakaian yang betul pada tahun 1887: Tali leher yang sesuai untuk Sut Pakaian Penuh ialah jalur lurus rumput putih ⅝ hingga ¾ inci lebar, diikat oleh pemakai dalam haluan persegi dengan hujung pendek. Ikatan yang dibuat-buat tidak boleh digunakan. Tali leher satin dan sutera kini tidak dianggap sebagai bentuk yang baik dengan pakaian penuh.

Rumput yang dimaksudkan ialah fabrik tenunan yang ringan dan separa lutsinar. Kain lain yang boleh diterima ialah kambrik (tenunan yang serupa dengan rumput dan juga dikenali sebagai batiste ) dan piqué. Linen juga sering disenaraikan dalam panduan zaman dan mungkin dirujuk kepada linen dalam tenunan piawainya kerana rumput dan kambrik sering dibuat daripada linen juga.

Untuk jaket makan malam , mana-mana hubungan putih formal ini boleh diterima atau lelaki budiman boleh memilih untuk tali leher hitam daripada sutera atau satin, yang kedua adalah versi tiruan dan berkilat daripada yang pertama.

Hujung jalur tali leher pada mulanya lurus kemudian hujung runcing menjadi alternatif yang bergaya menjelang pergantian abad ini. Pada masa ini, mereka diikat dengan longgar supaya simpulan (kadang-kadang dikenali sebagai a simpulan tong ) selalunya selebar haluan.

Ikatan tali leher sendiri dalam tempoh ini biasanya saiz tetap manakala pra-ikat boleh laras.

Era Edwardian

Semasa era Edwardian, busur pakaian penuh yang diperbuat daripada piqué mula sepadan dengan baju yang diperbuat daripada bahan yang sama. Busur putih tidak lagi betul dengan jaket makan malam yang tidak formal dan sejak itu hanya hitam yang boleh diterima.

Pelbagai gaya pakaian penuh yang ditawarkan pada tahun 1907 oleh Tentera Darat & Tentera Laut. Klik untuk butiran.

Pelbagai gaya pakaian penuh yang ditawarkan pada tahun 1907 oleh Tentera Darat & Tentera Laut. Klik untuk butiran.

Pada masa ini, gaya baru tali leher busur muncul di tempat kejadian yang menampilkan hujung dalam bentuk thistle. Apabila simpulan tengah dilukis ketat pada model ini, busur yang terhasil mengambil sedikit bentuk rama-rama, menimbulkan nama tali leher yang boleh ditukar ganti. thistle dan rama-rama . Pada masa yang sama, gaya jalur lurus yang lebih lama dikenali sebagai satu atau batwing . Ini akan kekal sebagai bentuk asas sepanjang baki abad ini walaupun populariti dan perkadaran individu mereka akan berbeza secara dramatik dengan setiap ayunan bandul fesyen.

Baju Atasan Petang, Tali leher Hitam dan Tali leher Putih di Jerman Musim Gugur 1929 - perhatikan penutupan baju pinggang DB yang runcing dan kolar sayap yang boleh ditanggalkan tinggi

Mantel Malam, Tali leher Hitam dan Tali leher Putih di Jerman Musim Gugur 1929 – perhatikan penutupan kot pinggang DB yang runcing dan kolar sayap yang boleh ditanggalkan tinggi

The Bow Tie dalam Zaman Keemasan Fesyen Lelaki

1920-an

Pada tahun 1920-an, bentuk rama-rama menjadi lebih biasa dan, berkat sayap yang lebih besar dan bahan tidak bergaris yang membolehkan simpulan yang lebih ketat, lebih jelas. Kerana hujungnya telah cukup lebar menutupi hujung kolar sayap yang dipakainya saiz tersuai yang berbeza akan diperlukan untuk sepadan dengan kolar tersuai yang berbeza. Sebaliknya, versi lurus dan runcing bagi batwing (yang dahulu kadangkala dikenali sebagai a kelab ) bertujuan untuk dipakai dengan sebarang saiz kolar.

Di England satu hujung ( aka satu hujung) versi rama-rama yang semakin popular. Walaupun digambarkan sebagai rumit, mereka mempunyai kelebihan untuk membenarkan simpulan yang lebih kecil. Menjelang dekad yang akan datang, kebaharuan itu juga mendapat perhatian di Amerika.

Clark Gable Muda dalam Tali leher Hitam

Clark Gable Muda dalam Tali leher Hitam

Tahun 1930-an

Pada tahun 1930-an separa rama-rama - bentuk thistle yang lebih sederhana - adalah gaya yang paling digemari. Majalah pakaian lelaki dan manual etika berulang kali mengingatkan lelaki bahawa tali leher harus dipakai di luar sayap kolar dan bahawa mereka tidak boleh melepasi hujung sayap.

Cary Grant muda bertali leher putih, bukan simpulan tali leher kecil dan hujung kot pinggang bulat berprofil rendah

Cary Grant muda bertali leher putih, bukan simpulan tali leher kecil dan hujung kot pinggang bulat berprofil rendah

The Bow Tie dari Pertengahan Abad hingga Kini

Pertengahan dan Akhir Abad ke-20

Untuk tali leher berbusana penuh, cambric telah ketinggalan zaman dan oleh itu tali leher itu sama ada linen atau piqué kapas untuk dipadankan dengan kain baju. Menjelang tahun 1940-an, piqué adalah standard dan baju dan baju pinggang sering dipadankan.

Tuxedo lapel langsing tahun 1960-an dengan paip sutera sulam

Tuxedo lapel langsing tahun 1960-an dengan paip sutera sulam

1960-an Shawl Collar bertali leher putih ensemble kot ekor

1960-an Shawl Collar bertali leher putih ensemble kot ekor

Dengan tuxedo, sangat sempit riben tali leher adalah alternatif ke hadapan fesyen pada tahun 1930-an dan sekali lagi pada Zaman Jet 1950-an apabila pukulan bertali arus telah menjadi kebiasaan dengan kolar turndown moden. Kemudian bandul fesyen berayun semula dengan kedatangan gaya neo-Edwardian Revolusi Merak pada akhir 1960-an yang menghidupkan semula bentuk rama-rama dan mengembangkannya kepada bahagian yang besar (tidak menyedari hakikat bahawa tali leher Edwardian yang sebenar adalah perkara kecil).

Ted John dan Robert Kennedy dalam White Tie

Ted, John, dan Robert Kennedy dalam White Tie

Ia kekal dalam keadaan bersaiz besar yang menggelikan sehingga tahun tujuh puluhan untuk diselaraskan dengan lapel yang dibesar-besarkan era disko, seluar seluar dan bahagian hadapan baju yang bergolek. Kemudian ke belakang menghayunkan bandul dan masuk ke dalam kelelawar New Wave yang begitu sempit sehingga busur mereka tidak lebih lebar daripada band mereka. Ikatan busur ikonik tahun lapan puluhan ini sering diwarnakan untuk dipadankan dengan ikat pinggang dan hampir selalu dipadankan dengan baju kolar sayap yang ada di mana-mana.

Billy Sims, pemenang Heisman Trophy 1978, disertai oleh bekas pemenang Billy Vessels, kiri, dan Steve Owens, kanan.

Billy Sims, pemenang Heisman Trophy 1978, disertai oleh bekas pemenang Billy Vessels, kiri, dan Steve Owens, kanan.

David Letterman, Garry Shandling, Jay Leno, Johnny Carson semuanya memakai tuksedo lapel bertakuk pada tahun 1988

David Letterman, Garry Shandling, Jay Leno, Johnny Carson semuanya memakai tuksedo lapel bertakuk pada tahun 1988

Robert Redford dalam jaket makan malam kolar selendang paip pada tahun 1990 - perhatikan tali leher dan kancing pra-ikat

Robert Redford dalam jaket makan malam kolar selendang paip pada tahun 1990 – perhatikan tali leher dan kancing pra-ikat

Peralihan yang melampau dalam fesyen akhirnya diselesaikan pada tahun 1990-an dan tali leher kembali kepada bahagian sederhana, bentuk separa rama-rama dan warna hitam. Walau bagaimanapun, pada ketika ini, mereka semakin dicabar sebagai pakaian bertali leher hitam de facto oleh baju kolar Nehru tanpa tali leher pada mulanya kemudian oleh tali leher panjang sutera hitam.

The Continental Tie

Di Amerika pada akhir 1950-an, potongan tradisional sut Inggeris berkotak dan besar memberi laluan kepada potongan Itali yang lebih langsing dan lebih muda yang dikenali sebagai Continental Look. Untuk melengkapkan gaya tuksedo diperkemas baharu ini, pengeluar pakaian formal memperkenalkan seri benua , jalur lebar sutera hitam atau satin yang bersilang di kerongkong di mana ia disatukan dengan semat atau pin hiasan.

Jaket Makan Malam Chartreuse akhir 1960-an dengan Tali leher Kontinental, Cummerbund dan Stud

Jaket Makan Malam Chartreuse akhir 1960-an dengan Tali leher Kontinental, Cummerbund dan Stud

Edisi 1963 buku etika Amy Vanderbilt menasihatkan bahawa ia boleh dipakai dengan hujung ke bawah atau diselitkan di bawah kolar, sambil menambah bahawa ia kelihatan agak 'Barat', tetapi menarik bagi sesetengah lelaki. Versi berbentuk V yang melekat seperti choker wanita muncul pada pertengahan tahun enam puluhan.

Isu ini mati pada akhir tahun enam puluhan walaupun hubungan ini masih boleh didapati daripada beberapa peruncit bertema barat dan khusus hari ini.

Terokai bab ini: 8 Pakaian Malam Vintaj

 1. 8.1 Etika Tali leher Hitam Vintage & Kod Pakaian
 2. 8.2 Baju Ekor & Tuksedo Vintaj
 3. 8.3 Waistcoats Petang Vintaj & Cummerbunds
 4. 8.4 Baju Petang Vintage
 5. 8.5 Pakaian Leher Petang Vintaj
 6. 8.6 Kasut Petang Vintaj
 7. 8.7 Aksesori Petang Vintaj
 8. 8.8 Pakaian Luar Petang Vintaj
 9. 8.9 Pakaian Petang Cuaca Panas Vintaj
 10. 8.10 Perkahwinan Petang Vintage
 11. 8.11 Pakaian Petang Retro