Pakaian Lelaki Scandinavia – Gaya Sweden, Norway, Denmark & ​​Banyak Lagi

skandinavia

Bagi kebanyakan kita, sebutan tentang gaya Scandinavia mungkin menimbulkan imej baju sejuk dan topi yang hangat dan tebal, untuk melindungi daripada iklim sejuk negara berhampiran Bulatan Artik. Malah, negara-negara ini mempunyai ciri tersendiri dan bergaya pada pakaian lelaki klasik. Dalam siri kedua kami mengenai pakaian lelaki di seluruh dunia (Ansuran pertama dilindungi Jepun, Korea Selatan dan China ), kami akan meneroka ciri-ciri yang membentuk gaya klasik Scandinavia.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Apakah Scandinavia, Betulkah?
 2. Tujuh Ciri-ciri Gaya Lelaki Scandinavia
 3. 1. Pengaruh Inggeris (dan Itali).
 4. 2. Kekangan dalam Warna dan Corak
 5. 3. Warna Neutral
 6. 4. Penguasaan Pakaian Rajut
 7. 5. Pakaian Luar Berkualiti
 8. 6. Keghairahan untuk Kasut
 9. 7. Sikap Santai terhadap Kasual Pintar
 10. Tempat Cari Pakaian Lelaki Klasik Scandinavia
 11. Kesimpulan

Apakah Scandinavia, Betulkah?

Scandinavia ialah nama wilayah geografi Eropah Utara yang pada masa ini merangkumi Sweden, Norway dan Denmark–negara yang telah lama dihuni oleh orang yang berkongsi keturunan yang sama dan dengan bahasa yang berkaitan. Finland dan Iceland lazimnya digabungkan ke Scandinavia di Amerika Utara, tetapi mempunyai majoriti populasi dan bahasa yang berbeza daripada tiga negara lain, jadi adalah lebih tepat untuk merujuk kepada semua lima negara sebagai Nordic. Walau bagaimanapun secara rasmi kami membuat perbezaan–dan saya akan menggunakan kedua-dua istilah dengan agak longgar–rantau yang lebih besar ini sudah pasti terkenal dengan beberapa lelaki berpakaian terbaik dunia.

Andreas Weinas di Pitti Uomo di Florence memakai sut biru trim dengan selendang bercetak besar

Andreas Weinas di Pitti Uomo di Florence memakai sut biru trim dengan selendang bercetak besarTujuh Ciri-ciri Gaya Lelaki Scandinavia

Baca mana-mana artikel popular tentang gaya lelaki Scandinavia, dan anda rasa semua orang kelihatan seperti Dolph Lundgren: berambut perang dan 6’5″, koyak dan dengan tulang pipi yang dipahat. Pada hakikatnya, stereotaip ini mengabaikan kepelbagaian populasi dan kepelbagaian jenis badan . Walaupun peratusan Sweden berkaliber model mungkin lebih tinggi daripada tempat lain di dunia, pastinya keupayaan untuk berpakaian kemas dan tidak kelihatan seperti anda cuba meningkatkan persepsi ini. Berita baiknya, kita juga boleh melakukannya! Aspek konsisten tertentu boleh dilihat dalam gaya Scandinavia (dan lebih luas lagi, Nordic).

Dolph Lungren dalam Blazer Tentera Laut

Dolph Lungren dalam blazer tentera laut

1. Pengaruh Inggeris (dan Itali).

Telah dikatakan bahawa gaya klasik Nordic menggabungkan yang terbaik Itali dan Inggeris tradisi. Seperti kebanyakan jahitan di seluruh dunia, yang asli pengaruh British adalah jelas, dan memandangkan kedekatan UK dengan negara-negara Scandinavia-penerbangan dari London ke Copenhagen adalah di bawah dua jam dan kurang daripada $100-serta beberapa persamaan iklim, tidaklah menghairankan jika ini berlaku. Dengan pertumbuhan dibuat-untuk-ukur dan dipesan lebih dahulu atelier seperti Saman Amel, Shirtonomy dan Blu Giallo di Scandinavia, sebenarnya telah berlaku beberapa persenyawaan silang dengan Great Britain.

Andreas Weinås muncul (seperti yang sering berlaku) sans pocket square

Andreas Weinås muncul (seperti yang sering berlaku) sans pocket square

Ini bukan untuk mengatakan bahawa gaya Itali tidak membuat penampilannya dalam bentuk yang lebih pendek dan ketat jaket , tetapi bukti pengaruh Itali mungkin datang lebih dalam bentuk menambahkan sentuhan panache kepada tradisionalisme British. Ini kerana gaya Scandinavia secara sedar mengelakkan beberapa kelebihan menonjol yang boleh menjadi sebahagian daripada bahasa Itali, dan terutamanya Neapolitan , kelihatan. Ini ditangkap oleh istilah Sweden sederhana, bermakna kesederhanaan, atau Zon Goldilocks yang betul-betul betul dan tidak berlebihan. Sebagai contoh, anda tidak mungkin menghadapi satu tan aksesori seperti gelang berbilang, a menonton dan pin lapel dipakai pada masa yang sama, manakala segi empat sama poket , jika ia dipakai sama sekali, tidak akan keluar dari poket jaket.

British lwn Itali lwn Amerika – Fesyen Sut & Siluet

Baca Artikel

Ikon internet pakaian lelaki klasik itu, Andreas Weinås , telah berkata bahawa dia mendapati dia tidak lagi memakai poket segi empat sama yang kerap. Kita boleh ambil sederhana sebagai variasi pada kegemaran Nordic untuk minimalism, paling banyak diwakili dalam seni bina Abad Pertengahan Finland dan Reka bentuk perabot Denmark , hingga ke produk Ikea yang dihasilkan di Sweden. Sesungguhnya, perihalan reka bentuk dalaman Scandinavia–garisan yang bersih, ringkas, minimalism dan kefungsian tanpa mengorbankan kecantikan–boleh merujuk sama rata pada pandangan mereka terhadap pakaian.

Kerusi pertengahan abad Denmark

Contoh minimalisme Denmark abad pertengahan dalam reka bentuk perabot

2. Kekangan dalam Warna dan Corak

Berbeza dengan gaya Itali, the sederhana konsep dalam gaya klasik Scandinavia cenderung untuk mengelakkan corak kuat dan elektrik warna . Sebahagiannya, ini boleh dikaitkan dengan iklim dan musim di Eropah Utara, di mana cahaya matahari sekitar 60 darjah N latitud berbeza daripada keadaan di Naples, contohnya. Dalam artikel kami mengenai berpakaian untuk musim panas , kami membincangkan cara cahaya matahari musim panas yang kuat membolehkan anda memakai putih , atau warna panas seperti mustard kuning atau cili merah sukan kot.

Nordic Fit dalam Jaket Musim Panas yang Lemah

Juho Rehakka ( Nordic Fit ) dari Helsinki memakai kot sukan musim panas Itali yang kekal lembut

Apabila musim sejuk Nordic menyediakan hanya 5 jam cahaya matahari, warna-warna cerah adalah tidak selaras, dan walaupun dengan matahari tengah malam, kualiti cahaya matahari musim panas tidak memihak kepada corak dan warna yang kuat. Dalam erti kata lain, keadaan hidup adalah berbeza daripada di mana ia cerah dan 90 darjah, lebih dekat dengan khatulistiwa. Maklumlah, warna yang lebih gelap seperti tentera laut , coklat, kelabu arang dan sekata hitam adalah popular untuk jahitan atau untuk baju atasan , dengan warna hitam digunakan untuk penampilan yang lebih bergaya/pakaian jalanan.

3. Warna Neutral

Satu variasi pada idea kekangan ialah representasi yang kuat bagi neutral rona bumi dalam pakaian lelaki klasik Nordic. Warna yang paling banyak diwakili ialah coklat , kuning air, hijau tua, kelabu dan, sudah tentu, putih. Ini selalunya boleh dipakai untuk mencipta rupa monokrom atau tonal, seperti semua coklat atau kelabu semuanya. Saya sekali lagi akan mempertikaikan pengaruh landskap dan geografi (atau geologi) di kawasan ini. Orang dari rantau ini menikmati alam semula jadi dan mempunyai hubungan yang kuat dengannya. Istilah bahasa Norway untuk sikap ini ialah kehidupan luar (free-loofts-liv), bermaksud hidup di udara terbuka, iaitu falsafah bahawa berada di alam semula jadi menyegarkan rohani.

Gabungan oleh Saman Amel

Pergantungan yang pasti pada tona semula jadi/neutral daripada Saman Amel

Oleh itu, masuk akal bahawa pilihan warna untuk pakaian lelaki klasik menarik pada palet yang ditemui di kawasan luar yang hebat: malar hijau, kelabu kulit kayu dan coklat batu. Konsep ini paling jelas diwakili oleh Atelier Saman Amel di Stockholm, yang Instagramnya dipenuhi bukan sahaja dengan imej-imej baju sejuk dan dipesan lebih dahulu jaket yang mereka jual, tetapi dengan gambar landskap dan tekstur dari alam semula jadi. Warna-warna itu dilukis secara eksplisit dari dunia semula jadi, seperti pantai kering di kepulauan Stockholm pada awal musim bunga atau lewat musim luruh, tetapi anda boleh menemui pengaruh yang sama melihat lelaki Nordik yang berpakaian kemas termasuk lelaki yang digambarkan di atas.

4. Penguasaan Pakaian Rajut

Bersama-sama dengan penghayatan alam semula jadi datang pemahaman tentang bermusim, dan lelaki Nordic akan memilih merekakainsesuai dengan musim- linen dan bulu hopsack untuk musim panas, dan kain flanel dan kasmir untuk musim sejuk . Sudah tentu, terletak di sekitar latitud utara selari ke-60, orang Scandinavia tahu tentang musim sejuk yang panjang dan cuaca sejuk, dan mempunyai kepakaran yang ditunjukkan dalam melapis dengan pakaian rajut. Sama ada ia abaju pinggang, gilet empuk atau pullover, dengan lengan atau tanpa, anda akan melihat yang mahir interaksi warna dan nada pelengkap. Sebagai contoh, dalam imej kiri di bawah, gilet tentera laut digunakan di atas a kot sukan , yang memecahkan lapisan kedua biru dalam bentuk baju sejuk crewneck di bawah. Di sebelah kanan, Aleks dari Malmö, Sweden memakai gilet empuk di bawah jaket bertanda dan mengulangi rona coklat yang terdapat dalam corak itu.

Pakaian Dua Lapisan oleh Scandinavia

Lapisan dengan gilet empuk, gaya Sweden, kiri dari butik pakaian lelaki Rose & Born, kanan oleh Aleksey .

Anda juga akan melihat pakaian rajut dalam bentuk baju bertudung (juga dipanggil baju sejuk rollneck) dipakai dengan jahitan dan bukannya a baju baju . Walaupun lapisan mudah untuk menambah atau mengalih keluar lapisan bergantung pada perubahan suhu, turtleneck dengan jahitan akan berfungsi dengan baik apabila ia benar-benar sejuk. Saya telah mengumpulkan sendiri rangkaian warna turtleneck untuk memakai cara ini, dan saya tahu Sven Raphael Schneider juga telah menjadi peminat.

Aleksjj sekali lagi memakai turtleneck dengan jahitan, dan Sven Raphael Schneider kami sendiri memanjakan dalaman Swedennya

Aleksjj sekali lagi memakai turtleneck dengan jahitan, dan Sven Raphael Schneider kami sendiri memanjakan dalaman Swedennya

5. Pakaian Luar Berkualiti

Oleh kerana musim sejuk yang berpanjangan memerlukan seseorang untuk terus bertudung, lelaki Nordic yang berpakaian kemas itu memahami kepentingan sesuatu kenyataan kot . Apabila sut atau kot sukan anda disembunyikan, lapisan atas anda perlu istimewa; namun, ini tidak bermakna gaya Scandinavia akan memilih corak yang kuat. Sebaliknya, kot itu hanya akan disesuaikan, dengan kualiti yang jelas, dan sesuai (walaupun sentiasa tunduk dari segi rupa).

Mantel neutral tona yang dipakai oleh kakitangan Rose&Born (kiri) dan mantel kain raglan bertali pinggang coklat yang dijual oleh syarikat Norway Berg dan Berg

Mantel neutral tona yang dipakai oleh kakitangan Rose&Born (kiri) dan mantel kain raglan bertali pinggang coklat yang dijual oleh syarikat Norway Berg dan Berg

6. Keghairahan untuk Kasut

Secara keseluruhannya, lelaki Scandinavia menghargai kasut berkualiti dan mengetahui kasutnya bilur , pinggang , dan bersembunyi. Mereka juga mempunyai pelbagai kasut di dalam almari pakaian mereka termasuk loafers , tali leher dan tali sami . Jenama khas dan mewah seperti Edward Green dan Crockett & Jones mempunyai pengikut yang kuat, dan kedua-dua Kejohanan Dunia dalam Pembuatan Kasut dan dalam Pembuatan Kasut berlangsung setiap tahun di bawah naungan Sweden yang terkenal di peringkat antarabangsa Memeriksa kasut blog.

Sepasang oxford coklat yang sangat digilap

Satu penyertaan dalam Kejohanan Menggilap Kasut Dunia yang diadakan oleh Shoegazing.se

7. Sikap Santai terhadap Kasual Pintar

Akhir sekali–dan ini adalah sesuatu yang telah dibayangkan dengan turtleneck -gabungan jahitan tambah yang dibincangkan sebelum ini–Gaya Nordic menunjukkan penguasaan tersendiri dalam pakaian kasual, dengan lelaki tahu cara berpakaian sambil tetap kelihatan bergaya dan tidak seperti mereka cuba bergaya. Ini boleh bermakna tali serut Seluar panjang dan kasut dengan jahitan, seluar kaki lebar yang longgar, atau tiang dengan seluar berlipat dan stokin tidak hadir. Walaupun pembaca Gentleman's Gazette mungkin menolak pendekatan santai ini, kita masih boleh mengagumi cara mereka mewakili cara berpakaian yang benar-benar tidak sedar diri.

Atte Rytkönen dari Finland dalam polo, seluar linen berlipat dan espadrille; di sebelah kanan, rupa kasual pintar daripada Baltzar di Malmo, Sweden--termasuk kasut dan chinos bergulung pin

Atte Rytkönen dari Finland dalam polo, seluar linen berlipat dan espadrille; di sebelah kanan, rupa kasual pintar daripada Baltzar di Malmo, Sweden–termasuk kasut dan chinos bergulung pin

Tempat Cari Pakaian Lelaki Klasik Scandinavia

Untuk penampilan pakaian lelaki yang lebih klasik, lihat akaun media sosial personaliti yang digambarkan dalam artikel ini, yang akan memberi inspirasi kepada anda dan mendedahkan anda kepada lelaki Nordic lain yang menyukai gaya tradisional. Andreas Weinås berlari manolo.se , blog yang memaparkan sudut Scandinavia pada pakaian lelaki klasik; ia diterbitkan hanya dalam bahasa Sweden, tetapi foto dan sedikit bantuan daripada Terjemahan Google menjadikannya berbaloi untuk dilihat dengan lebih lanjut. Pilihan lain ialah Dataran Uomo , majalah digital dan cetak berbayar.

Kombinasi flatlay dari Manolo

Gabungan menarik dalam Inspirasi Jumaat Manolo

Apabila anda ingin membeli-belah, Stockholm amat kukuh dari segi butik pakaian lelaki yang diwakili, seperti yang anda boleh ketahui daripada senarai yang berikut di bawah. Bandar ini layak perjalanan pakaian , dengan haknya sendiri atau digabungkan dengan percutian yang lebih besar. Dalam talian, syarikat Norway Berg & Berg telah membangunkan pengikut yang kuat untuk baju buatan Italinya, yang boleh dibuat dengan pelbagai kolar . Kemeja sehelai mereka adalah kegemaran saya. Berg & Berg juga dikenali untuk mereka gaji besar Seluar panjang, berlipat dan unpleated, yang telah menjadi pilihan saya.

Seluar korduroi berpinggang tinggi berlipat putih

Seluar tinggi berlipat putih dari Berg & Berg

Apabila bercakap tentang baju, bahasa Sweden dibuat-untuk-ukur syarikat Shirtonomy juga mempunyai pilihan yang kuat dengan kolar turndown yang sangat bagus, walaupun pada masa ini ia hanya dihantar ke Eropah. Dibuat-untuk-ukur menjahit boleh ditemui di Saman Amel dan Blue Giallo yang disebutkan di atas, kedua-duanya memerlukan lawatan ke Stockholm. Untukkasut, Skoaktiebolaget dan Skolyx terkenal dalam talian. Kedai pakaian lelaki yang terkenal ialah Rose & Born (Stockholm), Cavour (Oslo), Gabucci (Stockholm), Lund dan Lund (Stockholm), dan Linnegatan 2, bersama-sama dengan Rob dan Co (kedua-duanya di Gothenburg).

Bilik pameran Lund & Lund, di Stockholm

Bilik pameran Lund & Lund, di Stockholm.

Kesimpulan

Dengan mana-mana kawasan geografi yang diprofilkan dalam siri kami tentang penampilan pakaian lelaki di seluruh dunia, akan ada generalisasi dan pengecualian. Sesetengah lelaki Scandinavia akan berpakaian dalam gaya yang lebih Itali dan menentang pemerhatian yang dibuat dalam artikel ini. Terutama dalam era Internet global kita, pakaian lelaki klasik di mana-mana rantau boleh menjadi gabungan pelbagai pengaruh, membentuk gaya antarabangsa. Walau bagaimanapun, di negara-negara Nordik, masih akan ada ciri-ciri ciri yang mengintip untuk mempamerkan gaya klasik rantau ini.

Apakah aspek gaya Scandinavia yang anda suka (atau sudah digunakan dalam cara anda berpakaian)? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.