Pakaian Monokromatik: Patutkah Seorang Lelaki Pakai Hanya Satu Warna?

pakaian monokromatik berskala 3840x2160

Melihat sekilas mana-mana majalah tabloid selebriti akan menunjukkan kepada anda bahawa pelbagai selebriti seperti Christian Bale dan George Clooney kerap memakai rupa monokromatik di atas permaidani merah dan di tempat lain. Dan jangan lupa rupa nada-pada-nada yang dipopularkan oleh Regis Philbin pada permulaan milenium–ia malah melahirkan barisan pakaian daripada Van Heusen! Tetapi persoalan kami hari ini ialah sama ada rupa seperti ini mempunyai tempat dalam almari pakaian seorang lelaki yang mengikut prinsip gaya klasik, dan jika terdapat jenis pakaian yang lebih baik yang masih boleh dianggap monokromatik.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Apakah Maksud Monokrom?
  2. Pakaian Lelaki Monokrom
  3. Perkara yang boleh dan tidak boleh dilakukan untuk Pakaian Monokromatik
  4. KESIMPULAN
  5. Rundown Pakaian

Apakah Maksud Monokrom?

Perkataan monokrom berasal daripada bahasa Yunani monokhrōmatos yang bermaksud, daripada satu warna . Sebenarnya, perkataan tentang adalah penting untuk diselak di sini. Ia mencadangkan bahawa semua unsur warna mungkin tidak sama, tetapi hanya diperoleh daripada warna sumber yang sama. Takrif monokrom lain digunakan lebih dalam bidang sepertifotografi, bermaksud sesuatu yang diterangkan dalam warna hitam dan putih. Walau bagaimanapun, dalam dunia pakaian lelaki, penampilan hitam-putih lebih sesuai dengan pakaian formal malam seperti hitam dan tali leher putih , jadi kami tidak akan bercakap tentang mereka di sini.

Christian Bale sekali lagi dalam serba hitam monokromatik dengan tali leher

Christian Bale sekali lagi dalam serba hitam monokromatik dengan tali leherPakaian Lelaki Monokrom

Jadi, apakah yang kita kemudiannya mempertimbangkan rupa monokromatik? Pada asasnya, ia adalah rupa yang, sekali lagi, berasal dari satu warna. Walau bagaimanapun, tidak semua elemen pakaian perlu dalam nada yang sama, seperti semua hitam atau semua tentera laut, sebagai contoh. Sebaliknya, unsur tersebut boleh menggunakan tint atau rona warna tersebut. Warna adalah tempat warna putih ditambah kepada warna biasa, dan warna adalah tempat warna hitam ditambah. Untuk lebih banyak teori warna, lihat kami gambaran keseluruhan roda warna .

Varieti Ungu

Terdapat banyak warna, warna dan variasi suhu mana-mana warna; ungu digunakan di sini sebagai contoh.

Di samping itu adalah salah tanggapan bahawa pakaian monokromatik mesti menampilkan potongan yang semuanya dalam warna yang sama, ia juga salah tanggapan bahawa segala-galanya dalam pakaian itu mestilah kukuh. Anda boleh memasukkan corak dan tekstur ke dalam pakaian yang berbeza–lebih lanjut mengenai perkara di bawah.

Perkara yang boleh dan tidak boleh dilakukan untuk Pakaian Monokromatik

Jangan: Pakai Lorek atau Tint Yang Sama Tepat

Mari gunakan semua hitam atau semua yang disebutkan di atas - tentera laut pakaian sebagai contoh di sini. Salah satu sebab mengapa anda harus mengelak daripada mencuba rupa seperti ini ialah ia akan menjadi sangat sukar untuk memadankan kulit hitam dan tentera laut dalam pakaian yang sama antara pakaian yang berbeza. Ini kerana pakaian yang berbeza terdiri daripada pakaian yang berbezakaindan juga dicelup secara berbeza. Jika mereka tidak datang dari pengilang yang sama atau berada di dalam yang sama kain dirawat dengan pewarna yang sama, warnanya tidak akan sama.

Baju Van Heusen dalam

Salah satu barisan baju Regis dari Van Heusen; teg menunjukkan rupa nada pada nada yang dipoularkan Philbin pada tahun 2000-an

Hakikat bahawa anda akan memakai pelbagai pakaian yang hampir warna yang sama, tetapi tidak betul-betul begitu, akan membuatkan orang berfikir ada sesuatu yang tidak sesuai dengan pakaian anda–rujuk sekali lagi pada foto Christian Bale yang dipaparkan di atas. Satu lagi sebab untuk mengelakkan penampilan seperti ini: jika pakaian anda terdiri daripada semua elemen satu warna, badan awak hanya akan surut dalam gambar. Anda akan kelihatan seperti satu jisim besar dan tidak akan ada sebarang definisi pada borang anda.

Lakukan: Cuba Eksperimen dengan Corak dan Tekstur

Dengan warna yang sangat gelap seperti hitam dan navy, corak dan tekstur tidak akan menonjol begitu banyak, jadi cuba untuk menggabungkan beberapa minat visual menggunakan teknik ini tidak akan membantu jika warna asas anda sangat gelap. Mencuba untuk memasang pakaian yang benar-benar monokromatik seperti ini boleh dilihat sebagai sesuatu yang mudah dalam dunia fesyen, tetapi tidak bagus untuk sebab yang telah kami gariskan di atas. Dalam erti kata lain, Christian Bale serba hitam karpet merah lihat dan Regis Philbin Siapa mahu jadi jutawan? almari pakaian bukanlah pilihan gaya yang bijak. Walau bagaimanapun, tidak ada rasa tidak hormat kepada salah satu daripada lelaki berbakat ini!

Preston Schlueter memakai pakaian yang diilhamkan secara monokromatik dengan warna biru sebagai warna asasnya

Preston Schlueter memakai pakaian yang diilhamkan secara monokromatik dengan warna asas biru

Lakukan: Pilih Warna Asas Yang Tidak Terlalu Tebal

Untuk pakaian yang diilhamkan secara monokromatik, kami mengesyorkan agar anda cuba memilih warna asas yang tidak begitu berani. Sebagai contoh, daripada memusatkan pakaian monokromatik di sekeliling hitam, fikirkan tentang menggunakan skala kelabu lebih luas lagi. Selain skala kelabu, anda boleh meletakkan pakaian monokromatik di sekitar ruji warna dalam pakaian lelaki seperti biru atau coklat , atau juga pergi untuk sesuatu seperti hijau atau pun burgundy. Dengan perkataan lain, mudah untuk memasang pakaian yang diilhamkan secara monokromatik nada neutral atau nada yang berlaku di alam semula jadi.

Preston memakai baju putih pudar, kot sukan unta dan seluar coklat.

Lakukan: Pakai Tints dan Lorek Warna Asas Anda yang Berbeza

Selain itu, kami mengesyorkan agar anda memakai pelbagai warna dan warna warna asas anda dalam pakaian monokromatik. Mengubah kecerahan warna sumber anda dalam pakaian akan memastikan semuanya dalam mod keseluruhan yang harmoni yang sama warna , tetapi ia juga akan memberikan beberapa definisi dan minat visual antara pelbagai elemen dalam pakaian anda. Dan seperti yang kami katakan sebelum ini, cuba buat percubaan tekstur dan corak dalam pakaian anda yang diilhamkan secara monokromatik.

Penampilan berinspirasikan monokromatik yang lebih berani

Penampilan berinspirasi monokromatik yang lebih berani, dengan a blazer mendayung sebagai unsur pusatnya

Jangan: Letakkan Terlalu Banyak Lapisan

Semasa anda cuba mengekalkan keharmonian antara bahagian yang berbeza tetapi juga kekal berpusat pada rona asas, kesukaran akan meningkat dengan lebih banyak bahagian yang anda tambahkan. Selain itu, jika anda menggabungkan corak dan/atau tekstur: lebih banyak pakaian yang anda tambahkan, lebih sukar untuk memastikan semuanya harmoni. Kadangkala, jika anda ingin melihat rupa yang diilhamkan secara monokromatik, lebih baik untuk memastikan perkara lebih mudah.

Pakaian Monokromatik - Terlalu Banyak Lapisan

Kerana persamaan warna antara jaket dan sweater, dan kerana pelbagai corak dan tekstur, rupa ini mempunyai terlalu banyak lapisan

KESIMPULAN

Walau bagaimanapun, dengan semua yang dikatakan, perkara terakhir kami tidak hari ini ialah: jangan rasa anda perlu mematuhi peraturan yang telah kami gariskan dengan tegar. Walaupun kami berpendapat bahawa garis panduan yang telah kami kemukakan akan membantu anda untuk berjaya membina pakaian monokromatik yang kelihatan baik, pada penghujung hari anda masih boleh memakai apa sahaja yang anda fikir akan menjadikan anda kelihatan terbaik. Lagipun, jika apa yang anda pakai membuatkan anda berasa yakin dan lebih seperti diri anda, itulah objektif utama.

Adakah anda mendapati petua penggayaan ini membantu? Bagaimanakah anda memasang pakaian monokromatik? Kongsi dengan kami dalam komen di bawah!

Rundown Pakaian

Untuk melengkapkan panduan hari ini, berikut ialah beberapa contoh rupa monokromatik yang berbeza untuk memberi anda idea yang lebih baik tentang cara menariknya dengan baik.

Pakaian #1

Yang pertama, sudah tentu, pakaian yang saya pakai di sini hari ini. Seluar saya hari ini adalah dalam warna biru sederhana yang boleh anda anggap sebagai semacam ton tengah atau asas warna biru yang menetapkan standard untuk pakaian itu. Sementara itu, baju saya menggabungkan corak jalur biru dan putih yang lebih terang. Seperti yang saya katakan sebelum ini, kardigan saya berada di bahagian gelap spektrum biru dan ia juga memasukkan beberapa unsur kelabu dalam jalinannya. Warna utama stokin saya sebenarnya adalah kelabu yang lebih terang tetapi ia menampilkan warna biru muda sebagai jalur bayang-bayangnya supaya ia masih berfungsi dalam keluarga warna biru.

Preston dalam Pakaian Monokromatik dalam Warna Biru

Preston dalam Pakaian Monokromatik dalam Warna Biru

Stokin Berusuk Jalur Bayangan Kelabu Muda dan Biru Muda Fil d

Kubu Belvedere

Stokin Berusuk Jalur Bayangan Kelabu Muda dan Kapas Fil d'Ecosse Biru Muda

BERBELANJALAH SEKARANG

Saya tidak kebetulan memiliki sepasang kasut biru, sekurang-kurangnya, belum jadi saya telah melengkapkan penampilan hari ini dengan sepasang suede kelabu derbies . Mereka selaras dengan stokin dan dengan unsur kelabu dalam baju sejuk saya dan suede juga memberikan sedikit elemen tekstur. Oleh itu, saya rasa anda secara teknikal boleh mengatakan bahawa pakaian saya hari ini tidak benar-benar monokromatik kerana ia menggabungkan banyak kelabu tetapi ia masih berkesan. By the way, kami mempunyai panduan khusus gandingan kelabu dan biru bersama-sama, yang mungkin menarik minat anda juga.

Pakaian #2

Pakaian contoh kedua menggunakan coklat sebagai warna pusat atau asasnya. Sekali lagi, seluar itu berada di tengah-tengah di sini dengan warna coklat coklatnya lebih gelap daripada beberapa elemen dan lebih terang daripada yang lain. Kot sukan bulu unta, sudah tentu, berbunyi sebagai tan dan itu butang juga dalam warna coklat yang lebih gelap. Di bawahnya adalah baju putih pucat saya yang, diambil dengan semua elemen pakaian lain, berbunyi seolah-olah ia berada dalam keluarga coklat. Kasut derby brogued saya dan tali pinggang saya kedua-duanya dalam kulit coklat sederhana dan poket poket saya dalam coklat yang sangat gelap, ia adalah elemen paling gelap dalam pakaian itu. Tali leher saya dari Fort Belvedere ditenun dalam corak gigi anjing dan ia menggabungkan warna putih dan coklat gelap.

Preston

Pakaian Preston dibaca sebagai coklat secara keseluruhan.

Houndstooth Silk Bourette Bow Tie Dark Brown Beige - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Houndstooth Silk Bourette Bow Tie Dark Brown Beige

LAWATI KEDAI Velvet Edelweiss Boutonniere Bunga Lubang Butang Kota Belvedere

Kubu Belvedere

Bunga Lubang Butang Edelweiss Boutonniere

BELI SEKARANG Manset Cakar Helang dengan Harimau

Kubu Belvedere

Manset Cakar Helang dengan Bebola Mata Harimau – Bersalut Emas Perak 925 Sterling

BERBELANJALAH SEKARANG

Turut membaca dalam keluarga coklat ialah boutonniere edelweiss dan manset dalam reka bentuk kuku helang yang menampilkan mata harimau sebagai batu dengan logam emas. Anda boleh menemui kancing manset dan boutonniere itu di dalam Kedai Fort Belvedere , juga.

Pakaian #3

Pakaian contoh ketiga kami sekali lagi menggunakan warna biru tetapi ia lebih kompleks. Elemen paling berani ialah blazer mendayung yang mempunyai ciri luas belang dalam warna biru dan hitam. Kemeja biru muda itu padat untuk dikisarkan sedikit dan tali leher rajut biru berbintik-bintik memberikan elemen tekstur. Poket segi empat sama berwarna biru lebih terang dan ia juga menampilkan beberapa paisley dalam corak untuk unsur visual kontras yang lain. Tali pinggang itu dalam fabrik biru beraksen dengan beberapa kulit coklat dan strap emas yang juga selaras dengan pautan manset simpul penumbuk monyet emas, juga boleh didapati di kedai kami.

Raphael dalam pakaian biru monokromatik

Raphael dalam pakaian biru monokromatik

But Chukka Biru dan Tali Burgundy

But Chukka Biru dan Tali Burgundy

Walaupun terdapat beberapa warna lain, warna utama pakaian adalah biru.

Tali Bertali Dua Nada dalam Tentera Laut dan Sutera Berubah Biru Muda - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Tali Kait Dua Nada dalam Tentera Laut dan Sutera Berubah Biru Muda

BELI SEKARANG Silk Pocket Square dalam warna Biru Muda dengan Paisley Kecil dan Besar - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Silk Pocket Square dalam warna Biru Muda dengan Paisley Kecil dan Besar

LAWATI KEDAI Manset Simpul Penumbuk Monyet - Vermeil Sterling Perak Bersalut Emas Kuning

Kubu Belvedere

Manset Simpul Penumbuk Monyet – Vermeil Sterling Perak Bersalut Emas Kuning

LAWATI KEDAI Tali But Burgundy Kapas Lilin Bulat - oleh Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Tali But Burgundy (Kapas Lilin Bulat)

BERBELANJALAH SEKARANG

Melengkapkan pakaian itu ialah seluar yang berwarna biru muda chinos dan beberapa but suede chukka biru. Seperti yang anda boleh lihat, terdapat beberapa elemen bukan biru di sana sini di sekeliling pakaian tetapi bahagian utama ensemble itu pasti berwarna biru dan semuanya selaras walaupun pada hakikatnya pakaian ini lebih kompleks daripada yang saya pakai di sini hari ini.