Pakaian Pagi: Kod Pakaian

kod pakaian pagi berskala

Apa sebenarnya pakaian pagi? Jika anda mendapat jemputan yang menyatakan kod pakaian ini, kami sedia membantu anda!

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Pakai Pagi Secara Ringkasnya
  2. Kot Pagi
  3. Aksesori Pakai Pagi
  4. Kasut Hitam Tidak Boleh Dirunding
  5. Kesimpulan
  6. Rundown Pakaian

Pakaian pagi ialah pakaian yang unik dalam erti kata ia dipotong dan ia dipanggil kot pagi. Ia bukan kot ekor atau penguin yang anda kenali dari pakaian malam dan itu hanya sesuai untuknya tali leher putih .

Betul kot pagi di majlis perkahwinan

Kot pagi yang betul di majlis perkahwinan [Kredit Imej: Pinterest ]Memakai kot pagi masih popular di kalangan masyarakat majlis perkahwinan di Eropah atau di England. Ia kebanyakannya kurang digunakan di AS lagi, untuk perlumbaan kuda dan acara lain, anda masih boleh memakainya. Sekiranya kod pakaian kata pakai hari formal, maksudnya sama je, kena pakai kot pagi. Seperti tali leher hitam dan tali leher putih, kod pakaian kot pagi sangat berorientasikan perincian dan saya boleh menghabiskan satu jam bercakap tentang setiap butiran kecil.

Pakai Pagi Secara Ringkasnya

Klik di sini untuk melihat Panduan Pakaian Pagi terbaik kami Sven Raphael Schneider dalam pakaian pagi

Sven Raphael Schneider dalam pakaian pagi

Kot Pagi

Anda mahu kot pagi yang dipotong di hadapan. Ia biasanya masuk hitam atau dalam gelap kelabu , jenis tekstur ringan seperti herringbone tapi plain okay jugak. Secara umum, anda mempunyai lapel puncak atau lapel bertakuk dan ia dipakai dengan seluar berjalur. Biasanya, mereka dalam warna hitam, arang, kelabu, dan mungkin serpihan putih. Selalunya, mereka dirujuk sebagai jalur kasmir, ia adalah yang paling popular. Anda juga boleh menggunakan seluar pepejal jika anda mahu atau corak kecil seperti houndstooth. Hanya pastikan terdapat kontras yang mencukupi untuk kot pagi.

Sven Raphael Schneider dalam ensembel kot Pagi dengan kot pinggang dua dada baldu hijau

Ensembel kot pagi dengan kot pinggang dua dada baldu hijau

Dengan pagi kot , anda tidak pernah memakai tali pinggang, tetapi sentiasa penggantung, dengan cara itu, semuanya kekal. Anda boleh sama ada memakai payudara tunggal baju pinggang atau yang berpayudara dua, saya suka yang berpayudara dua kerana ia sesuai dengan rupa kot pagi terbuka, ia lebih istimewa sedikit, dan itulah perkara yang tepat apabila anda memakai pakaian yang begitu unik. Warna tradisional kot pinggang termasuk kelabu merpati atau buff yang merupakan bentuk kuning chamois, walau bagaimanapun, anda juga boleh menggunakan warna merah atau biru, terpulang kepada anda dan gaya yang ingin anda tetapkan.

Secara umum, saya akan mencadangkan untuk tidak mempunyai lebih daripada dua warna berbeza dalam ensembel kot pagi, jika tidak, ia tidak cukup formal.

Aksesori Pakai Pagi

Kraf Ascot Tradisional Sutera Hitam dan Perak untuk Dipakai Pagi - Fort Belvedere

Ascot Formal dalam Sutera Micropattern Waffle Berlian Hitam Perak untuk Kot Pagi

Dinamakan sempena yang terkenal di dunia lumba kuda, kerana dahulunya menjadi barang wajib bagi lelaki untuk memakai pakaian pagi, ia tidak lagi menjadi pilihan mengikut Kod pakaian Royal Ascot . Ia pernah dipakai dengan kolar sayap putih yang boleh ditanggalkan dengan ascot, a Ascot rasmi , yang anda boleh ikat sama seperti a cravat atau dalam gaya ascot formal biasa dengan pin pengikat. Amat sukar untuk mencari ascot formal ini namun, ia sangat menyeronokkan untuk dipakai terutamanya jika anda sukakan rupa vintaj atau rupa yang paling tradisional.

Tali Kahwin Kot Pagi

Tali Kahwin Kot Pagi

Foto Sutera Bunga Boutonniere Blue Cornflower Boutonniere

Kubu Belvedere

Blue Cornflower Boutonniere Sutera Bunga Lubang Butang

berbelanja di sini Tali Perkahwinan dalam Belang Jalur Sutera Perak dan Hitam - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Tali Perkahwinan dalam Belang Jalur Sutera Perak dan Hitam

berbelanja di sini

Sudah tentu, jika anda pergi dengan tali leher, baju kolar turndown biasa dengan manset Perancis adalah sesuai. Butang manset sentiasa terlalu tidak formal jadi pastikan anda boleh memakainya kancing manset dengannya. Selain daripada Ascot formal atau tali leher biasa, anda juga boleh pergi dengan a tali leher busur . Sekali lagi, corak yang sama dalam perak dan hitam adalah baik. Jika anda ingin menjadi lebih kuat, anda juga boleh menggunakan sesuatu yang lebih berwarna-warni.

Anda pasti mahukan a segi empat sama poket linen putih kerana sangat klasik dan rapi serta a boutonniere sama ada yang baru atau jika anda tidak boleh mendapatkannya, anda boleh mendapatkan pilihannya dalam kami kedai .

Pakaian Pagi dengan Tali leher

Pakaian Pagi dengan Tali leher

Ia tidak wajib memakai topi lagi tetapi jika anda pergi dengan kod pakaian khas, anda juga boleh pergi semua dan mendapatkan topi atas. Biasa Fedora atau a Homburg mempunyai akan salah.

Kasut Hitam Tidak Boleh Dirunding

Black Cap Toe Oxford daripada Deco Line of Gaziano & Girling

Black Cap Toe Oxford dari Deco Line of Gaziano & Girling [Kredit Imej: Lelaki Paris ]

Kalau nak pakai kasut , Saya cadangkan anda pergi dengan kasut hitam biasa seperti kaki topi hitam oxfords , anda juga boleh pergi dengan but balmoral , dan sebaik-baiknya, anda ingin memiliki sesuatu dengan sisipan kontras, mungkin dalam suede atau fabrik, atau semuanya boleh dalam warna hitam. Jika anda ingin mempunyai rupa yang sangat tradisional, anda juga boleh pergi dengan but butang diperbuat daripada kulit hitam dan kemudian sisipan berwarna kontras. Tidak kira apa Kasut yang anda pilih, gunakan warna gelap stokin yang sesuai dengan warna seluar anda. Anda boleh sama ada menggunakan kelabu pepejal atau arang , idealnya, dengan beberapa jam di sisi, itu sangat formal, sangat bagus, sangat sesuai untuk pakaian pagi.

Balmoral Boot berwarna hitam dengan sisipan suede oleh Scarosso

Balmoral Boot berwarna hitam dengan sisipan suede oleh Scarosso

Klik di sini untuk pilihan Aksesori Pakaian Pagi

Secara peribadi, saya tidak memiliki sut pagi dan ia sebenarnya tidak diperlukan. Ia hanya untuk orang yang menghadiri acara memakai pagi dengan kerap dan ingin menjadi istimewa dengan cara yang halus dan unik. Jika anda pernah melihat kod pakaian, pakaian seharian atau pakaian hari rasmi, ini adalah setara dengan pakaian malam atau pakaian malam rasmi. Jadi untuk tali leher putih, setara dengan kot pagi. Untuk tali leher hitam, yang setara ialah sut kereta sorong yang juga dikenali sebagai Streseman di Eropah.

Sut Stroller Stresemann dengan kot berwarna kelabu dan seluar jalur kasmir

Sut Stroller Stresemann dengan kot berwarna kelabu dan seluar jalur kasmir

Untuk mendapatkan rupa Stresemann, saya hanya perlu menukar kot pagi biasa dengan jaket hitam. Ia biasanya berpayudara tunggal dengan lapel puncak dengan satu atau dua butang penutup, tiada kepak tetapi poket terpancut, dan ia adalah versi yang kurang mencolok kerana ia masih biasa. sesuai jaket tetapi ia masih agak formal dan anda boleh memakainya sebagai pengantin lelaki ke majlis perkahwinan anda sendiri atau sebagai a tetamu kerana ia formal tanpa berlebihan dan mencuri perhatian pasangan pengantin.

Kesimpulan

Memandangkan anda tahu perkara yang diperlukan untuk memakai pakaian pagi, anda tidak akan kelihatan ketinggalan pada acara hari rasmi anda yang seterusnya. Pastikan anda menyemak panduan kod pakaian kami yang lain sekiranya anda bergelut untuk menyusun pakaian yang sesuai dan abadi untuk acara besar yang anda dijemput!

Rundown Pakaian

Sven memakai kot pagi arang gelap dengan lapel puncak, rompi dua payudara baldu hijau, baju putih dengan aksesori Fort Belvedere

Sven memakai kot pagi arang gelap dengan lapel puncak, jaket berdada dua baldu hijau dan baju putih dengan aksesori Fort Belvedere.

Foto Pocket Square dengan Monogram Initial Classic White Linen Ireland

Kubu Belvedere

Pocket Square dengan Monogram Initial Classic White Linen Ireland

berbelanja di sini Prince of Wales Semak Tali Sutera dalam Hitam dan Putih

Kubu Belvedere

Prince of Wales Semak Tali Sutera dalam Hitam dan Putih

berbelanja di sini Bunga Lubang Butang Veronica Persica Boutonniere Biru Muda

Kubu Belvedere

Bunga Lubang Butang Veronica Persica Boutonniere Biru Muda

berbelanja di sini Stokin Kelabu dengan Kelabu Muda dan Jam Hitam dalam Kapas

Kubu Belvedere

Stokin Kelabu dengan Kelabu Muda dan Jam Hitam dalam Kapas

berbelanja di sini Tali But Mid Grey Kapas Lilin Bulat

Kubu Belvedere

Tali But Mid Grey Kapas Lilin Bulat

berbelanja di sini

Saya memakai kot pagi tradisional yang dibuat di England dengan lapel puncak. Ia mempunyai warna arang yang sangat gelap dalam tenunan herringbone. Saya menggabungkannya dengan rompi berdada dua baldu dalam lapel puncak, penutupan yang sangat tinggi dan ia berfungsi dengan baik dengan warna putih baju saya serta badan baju putih dan tali leher kecil Glen yang tipikal untuk pakaian pagi. serta pakaian perniagaan. Oleh itu, jika anda membeli tali leher ini, anda boleh memakainya ke sebarang acara malam atau acara perniagaan dan anda tidak akan pernah kehabisan tempat jadi ia adalah pelaburan yang baik. Boutonniere berwarna biru muda jadi ia berbeza sedikit dalam segi empat sama poket putih namun semuanya kelihatan harmoni.

Seluar saya adalah vintaj dan berjalur kasmir dalam warna hitam dan arang dan but saya adalah but balmoral hitam dalam warna hitam dan kulit suede dengan tali kasut kontras kelabu yang juga boleh anda temui di kami. kedai . Ini adalah cara yang sangat halus untuk menambah sedikit kontras kepada pakaian kasut yang sangat hitam. Stokin saya berwarna kelabu dengan jam di atas betis sudah tentu. Sudah tentu, saya juga memakai topi atas dengannya supaya ia kelihatan sangat rapi dan saya juga boleh menggunakan sarung tangan suede tanpa garis dalam warna kuning chamois mungkin kelabu, atau sesuatu seperti merah atau biru jika saya mahu menjadi lebih berani. Sudah tentu, ia adalah salah satu sut kereta dorong atau Stresemann yang saya boleh tukar jaket dan ia akan menjadi kurang unik daripada pakaian supaya saya akan kurang menarik perhatian namun kod pakaian saya akan sangat sesuai untuk dipakai seharian.