Pakaian untuk Lelaki Kolej pada Musim Gugur – Seni Pakaian 1933

Pakaian Kolej Seni Pakaian Ilustrasi vintaj seorang budak kolej muda dalam sut

Kami kerap menyiarkan koleksi ilustrasi fesyen daripada Apparel Arts. Pertama kali dikeluarkan pada tahun 1931, Apparel Arts (AA) tidak lama kemudian menjadi majalah terkemuka untuk perdagangan pakaian lelaki & haberdasheries di AS. Artikel AA dari 1933 memfokuskan pada pakaian luar bandar, bermula dengan fesyen kolej pada masa itu. Tidak dinafikan, pelajar kolej berpakaian lebih baik daripada rakan sebaya mereka hari ini, dan oleh itu adalah sangat menarik untuk melihat betapa teliti semua keperluan almari pakaian kolej muda diterangkan. Untuk membantu pembaca memvisualisasikan barangan pakaian yang bagus dengan lebih baik, ilustrator terkenal Laurence Fellows melakar ramalan fesyen juga. Dalam perkara berikut, kami akan menerangkan ilustrasi, dan seterusnya, anda akan dapat membaca artikel asal tentang Fesyen Kolej dari tahun 1933.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Meneliti Ilustrasi
  2. Petikan daripada artikel Seni Pakaian 1933 mengenai pakaian untuk kolej

Meneliti Ilustrasi

Ilustrasi fesyen vintaj untuk Apparel Arts oleh Laurence Fellows menunjukkan dua lelaki muda membincangkan Pakaian untuk Kolej

Seni Pakaian Laurence Fellows Pakaian untuk Kolej

Pelajar di sebelah kiri memakai sut tentera laut berdada dua yang diperbuat daripada bulu buruk. miliknyabaju rayamenampilkan jalur biru dan putih yang berani dan kolar tab. Ensemble ini disertai dengan kegelapan tali leher , dengan titik polka biru muda serta sutera merah dan biru segi empat sama poket . Boling hitam atau topi derby, paip dan kasut oxford hitam s menamatkan gabungan ini. Thebaju atasanmeletakkan pada lengan kerusi juga berpayudara dua dan datang dalam warna biru yang lebih terang sedikit daripada sut itu.

Lelaki di sebelah kanan memakai sut berdada tunggal, tiga butang, tiga helai dengan lapik berlekuk dalam cek gembala hitam & putih. Dia menggabungkannya dengan kukuh brogue coklat gelap kasut dengan jari kaki bulat lurus dan baju berjalur kelabu & merah dengan kolar kelab bulat dan a pin kolar . Maroon sempitnya (mengait-) mengikat tali leher mendahului ensemble. Di atas lengannya terdapat a tali leher busur dengan corak kecil dan dua berwarna terang ikatan . Di tangannya, dia memegang sebuah Jaket Norfolk yang diperbuat daripada tweed .

Di batang sebelah kanannya, anda boleh melihat kot makan malam berdada dua dengan lapel besar dan di belakangnya kot ekor. Di atas batang, anda boleh melihat Balmaccan yang diperbuat daripada Harris Tweed dan Snap-Brim-Homburg berwarna coklat. Di sebelah batang, anda boleh melihat sepasang kulit paten kasut oxford s tanpa topi. Di atas lantai, terdapat juga sepasang selipar biru muda & merah, buck putihkasutdengan tapak kaki dan tumit getah hitam, dan sepasang blucher kulit coklat. Baju malam diperbuat daripada linen dengan warna hitam tali leher busur , kemudian ada baju kolar butang bawah, baju kolar tab berjalur serta kolar sayap boleh tanggal dengan gaun penuh putih tali leher . Di bawah baju anda boleh melihat kot Tattersall dan topi opera yang boleh dilipat. Di bahagian bawah, terdapat tiga pasang baju tidur, pelbagai jenis segi empat sama poket dan a gaun persalinan .Petikan daripada artikel Seni Pakaian 1933 mengenai pakaian untuk kolej

PADA musim luruh kegemaran seorang lelaki muda bertukar kepada pakaian pakaian daripada Homer, dan sut daripada Suetonius. Kemudian Novum Organum menjadi dunia pakaian baru. Kembali ke kolej… kembali di kalangan lelaki... kembali di mana kelab dan pakaian menandakan standard seorang lelaki.

Perkataan kolej, kini jarang digunakan dalam bercakap tentang lelaki kolej, sama sekali asing dengan maknanya yang terkenal kira-kira lapan tahun yang lalu, apabila kot rakun, beg Oxford, topi ditolak ke hadapan, dan stokin digulung ke bawah, semuanya tersirat. dalam istilah. Hari ini lelaki kolej itu dipandang sebagai pemimpin fesyen, seorang lelaki yang berpakaian tidak mencolok dan betul untuk semua majlis, terima kasih kepada kepimpinan Universiti Timur yang bijak, yang mempunyai perasaan metropolitan, atau sekurang-kurangnya cukup dekat dengan kawasan metropolitan untuk pelajar untuk merasai segala pengaruh kehidupan yang serba canggih. Kita boleh berterima kasih kepada elemen kolej masa kini untuk kembali populariti kot ekor, untuk kasut kulit bucks putih, untuk seluar slack flanel kelabu dengan jaket ganjil, dan untuk pelbagai fesyen pintar lain yang tipikal lelaki universiti hari ini.

Untuk pakaian di kampus terdapat penerimaan umum pakaian desa dalam cara British yang biasa, seperti seluar slack ganjil dan jaket tweed, brogue desa dan topi felt. Inilah cara pakaian pelajar di Universiti pintar dan sekolah persediaan hari ini semasa kelas. Pada hujung minggu apabila rata-rata lelaki kolej pergi ke bandar, selalu ada kot Chesterfield yang gelap dan topi derby. Sut bandar tunggal atau dua dada, kasut hitam, selalunya kolar berkanji putih dan kot ekor.

Pakaian dan perabot yang sepatutnya dijual kepada lelaki yang pergi ke kolej untuk kali pertama atau kembali ke kolej harus tepat kerana tidak ada yang akan mengetahui dengan lebih cepat perkara yang salah daripada pelajar itu sendiri apabila dia sampai ke kolejnya.

Barangan pintar dan baharu yang sudah pun mendapat sambutan pasti di kalangan lelaki Universiti dan yang mengikut trend fesyen Musim Gugur dalam semua tandanya ialah: sut dada dua berwarna biru tua; ia mungkin berwarna pepejal atau mungkin mempunyai jalur kapur, kesan jalur sutera. Ini adalah sut yang akan dipakai oleh lelaki kolej itu ke dan dari bandar dan sangat kerap dipakai di bandar. Sut lain yang perlu ada dalam almari pakaian setiap pelajar yang berpakaian kemas hendaklah sama ada kotak-kotak Glen Urquhart berdada tunggal atau kotak-kotak Shepherd yang lebih baharu. Saman ini mempunyai banyak tujuan. Pertama sekali ia dipakai pada hari Sabtu dan pada aktiviti olahraga dengan kot atas. Ia mungkin dipakai ketika keluar malam. Kedua, kot boleh dipakai secara ideal dengan seluar panjang dan seluar boleh dipakai dengan jaket yang ganjil. Sut ketiga yang sepatutnya ada di dalam almari pakaian lelaki yang kembali ke kolej haruslah baju tweed Harris atau sut Shetland sama ada dalam warna coklat, lovat atau untuk menggembirakan keperibadiannya sendiri. Sut ini adalah tipikal pakaian kolej hari ini dan mungkin dipakai, seperti sut cek Shepherd, dengan seluar slack ganjil atau jaket ganjil, paling selesa untuk aktiviti luar atau untuk permainan bola sepak. Ia juga dinasihatkan untuk mempunyai jaket sukan tambahan bersama-sama. Ini mungkin daripada mana-mana fabrik tweed cek dan hendaklah sentiasa berdada tunggal dengan lapel takik. Ia mungkin mempunyai bolong sisi dengan belakang bertali pinggang dengan bahu ayunan tepi atau Norfolk yang diubah suai yang lebih baharu. Sepasang seluar slack flanel kelabu Glen Urquhart atau seluar slack Shepherd yang lebih baharu atau tweed juga harus disertakan.

Satu lagi keperluan untuk lelaki kolej adalah kot makan malam. Ini mungkin sama ada single atau double-breasted, sebaik-baiknya double-breasted. Saman ini mempunyai banyak kelebihan. Ia dipakai pada majlis makan malam persaudaraan, perokok, teater dan banyak lagi malam lain apabila kot ekor terlalu banyak dan pakaian guni tidak mencukupi.

TERAKHIR, tetapi tidak kurang pentingnya, sebenarnya yang paling penting, ialah kot ekor. Ini akan dipakai pada semua tarian persaudaraan atau kelab, pada prom, tarian ketika berada di bandar dan lain-lain majlis yang sangat formal. Dari sudut kot, lelaki kolej itu sepatutnya mempunyai dalam kitnya kot bandar gelap berdada dua atau berdada tunggal sama ada berwarna kelabu oxford atau biru laut, sebaik-baiknya tanpa kolar baldu. Ini akan dipakai di bandar dan juga akan berfungsi sebagai kot untuk pakaian malam rasmi.

Satu lagi kot yang paling sesuai untuk pakaian kampus ialah kot atas gabardine dan Harris tweed yang boleh diterbalikkan. Sebagai ganti kot ini, tukang rias yang lebih bijak boleh memasukkan dalam almari pakaiannya Balmaccan tweed Harris bertanda tebal dan untuk hari cuaca buruk Balmaccan gabardine. Satu lagi kot yang boleh digunakan di kampus adalah kegemaran lama, kot unta berdada dua. Yang lebih baru dipotong lebih pendek. Banyak yang mempunyai butang kulit dengan tiga butang ke butang dan terdapat suar yang diputuskan dalam skirt.

Untuk permainan bola sepak dan aktiviti luar musim sejuk, selalu ada rasa yang baik untuk mempunyai sama ada kot raccoon atau kot kain lebar hitam yang dilapisi dengan bulu dan kolar bulu atau kot jenis tweed yang dilapisi dengan bulu dan kolar bulu tetapi, sudah tentu, disebabkan oleh tempoh kemurungan yang baru sahaja dilalui negara, walaupun perkara-perkara ini bagus, ia sangat mahal dan untuk menggantikan kot bulu ini, seseorang harus dengan segala cara memasukkan dalam almari pakaian jenis kot Ulster berdada dua dengan lapisan yang sangat berat. Kot mungkin mempunyai empat atau lima butang, berdada dua dan kolar lebar. Kot yang lebih pintar jenis ini tidak mempunyai tali pinggang di belakang.

Seterusnya yang penting selepas pelajar itu dilengkapkan dengan pakaiannya ialah bajunya. Perlu dipertimbangkan bahawa pelajar yang menghadiri Universiti hari ini memerlukan baju untuk setiap jenis majlis. Almari pakaian hendaklah terdiri daripada baju sukan desa, baju bandar yang termasuk kolar berkanji, dan baju rasmi. Untuk pakaian kampus am, jenis baju sukan hendaklah seperti berikut: Ia mungkin daripada bahan siap flanel atau flanel atau heavy cheviot Oxford. Dalam model, baju berkolar ke bawah dan baju berkolar bulat untuk dipakai disematkan, dan kolar runcing sederhana untuk dipakai disematkan, adalah tiga gaya yang luar biasa dan kegemaran. Biru setakat ini adalah warna terbaik, dengan kelabu, sawo matang dan putih berikutan, juga kuning, warna baharu yang telah diterima oleh lelaki Universiti. Corak yang disemak, seperti Glens, pemeriksaan gigi hound dan pemeriksaan Tattersall yang lebih baharu. Baju untuk pakaian umum dan pakaian bandar hendaklah daripada madra bergaris atau berpetak halus, kain lebar, Oxford yang lebih ringan. Ini adalah yang paling popular dalam model warna tab. Tab yang meluas adalah yang lebih baharu. Adalah baik untuk memasukkan baju ikat leher dalam almari pakaian ini, dan kolar berkanji putih boleh dipakai bersamanya. Kemeja dada berlipat kembali dan lelaki kolej pintar yang pulang ke bandar untuk bercuti akan mendapat keseronokan daripada memakai baju berlipat dengan kolar berkanji putih dan belenggu. Baju berkolar bulat dan baju berkolar runcing daripada bahan sederhana berat ini juga sesuai untuk pakaian umum dan bandar. Untuk pakaian malam, baju linen putih biasa atau baju depan terbuka dua stud putih adalah baju yang betul dengan sama ada kot ekor atau kot makan malam. Dengan kot makan malam berdada dua, kolar berkanji putih terbalik boleh dipakai dan baju berlipat separa kaku dengan dua kancing. Baju ini juga boleh dipakai dengan kot ekor tetapi dengan kolar sayap tinggi dengan tab lebar yang tebal. Manset tunggal hendaklah pada semua baju.

Item pakaian seterusnya yang bergantung sekarang pada kedua-dua sut dan baju adalah pakaian leher yang betul. Di sini sekali lagi kita mempunyai sukan dan desa dan bandar dan suasana formal. Untuk pemakaian kampus am tali leher kasmir bulu masih sesuai. Lelaki Universiti Pintar telah menggunakan tali leher kait sutera jalur mendatar dan berat sebelah, dan pada Musim luruh ini mereka akan menjadi lebih popular daripada yang pernah mereka lakukan dalam beberapa tahun. Walaupun ikatan kupu-kupu pada asasnya adalah item Musim Bunga dan Musim Panas, adalah idea yang baik untuk memasukkan beberapa ikatan busur dalam almari pakaian untuk awal Musim Gugur dan kerana ia kini diperbuat daripada kasmir serta sutera, pelajar sudah pasti akan memanfaatkannya . Untuk pakaian bandar, tali leher wakil berjalur dan tali leher Spitalsfield kembali lagi. Ikatan Foulard bagus untuk sepanjang tahun, sama popular untuk Musim Sejuk seperti untuk Musim Panas, dan almari pakaian setiap pelajar harus menyertakan ini bersama-sama dengan yang lain. Hubungan madras India untuk awal musim luruh juga baik, baharu dan berwarna-warni. Untuk pakaian formal, bentuk terbaharu dan paling bijak ialah tali leher separuh rama-rama dalam kedua-dua hitam dan putih dan ini adalah gaya yang harus dijual kepada pelajar yang akan ke kolej pada Musim Gugur ini.

Siswazah di Universiti penting telah meletakkan cop kelulusan mereka pada hos bulu dan majoriti pelajar kolej memakai hos bulu sepanjang tahun. Nota terbaru dalam hos bulu adalah kebangkitan semula kotak-kotak Argyle yang hadir beberapa tahun lalu. Kotak-kotak dan cek telah menjalankan sarung tangan dan hos bulu baharu yang digemari dibuat dalam 6 dan 3 rusuk dalam heather dan campuran. Terdapat juga kebangkitan jalur mendatar atau ayam hutan yang kini dianggap sangat pintar. Untuk pakaian bandar, hos lisle atau sutera 6 dan 3 rusuk dalam warna pepejal atau jam cek yang rosak. Untuk dipakai dengan pakaian makan malam, hos hitam dengan jam putih, hitam atau berwarna. Untuk kot ekor, hos sutera tipis atau hos sutera halus 6 dan 3 rusuk. Stokin malam yang lebih baharu mempunyai kaki bulu untuk keselesaan semasa menari dan bertindak sebagai kusyen untuk kasut malam yang bertapak nipis.

SATU perkara yang paling penting untuk dipertimbangkan dalam almari pakaian lelaki kolej adalah kasut yang sekali lagi mesti sesuai untuk pelbagai majlis. Anda akan melihat dalam perenggan yang akan datang tentang kasut bagaimana ia mengikuti ekoran perasaan kasar lelaki yang ketat pada tweed dan bagaimana ia mematuhi formaliti ketat pakaian berpakaian. Untuk kampus am memakai kasut kulit buckskin serba putih tanpa penutup kaki, tumit getah merah dan tapak kaki, adalah sangat penting. Satu lagi kasut jenis yang sama dengan tapak getah hitam atau merah ialah kasut buck putih atau rusa putih dengan tali pelana hitam. Walaupun kasut kulit coklat adalah kegemaran set kuda, mereka masih belum benar-benar diterima oleh lelaki kolej. Blucher kulit buckskin coklat tanpa topi jari kaki dan tapak dan tumit berat crepe adalah kasut yang sangat praktikal untuk dipakai di seluruh kampus dan yang jika disukai oleh pelajar pastinya harus dimasukkan ke dalam almari pakaiannya, kerana kepintarannya tidak boleh dipertikaikan.

Dari segi warna coklat pasti menjadi kegemaran. Satu lagi kasut yang dipakai oleh beberapa pelajar yang berpakaian lebih baik di universiti yang lebih bijak ialah anak lembu Norway berwarna coklat kemerah-merahan (yang menyerupai biji Scotch tetapi tidak kasar) dengan jari kaki bulat, pada lurus terakhir Inggeris, topi kaki lurus dengan tebuk dan musang di sepanjang sisi kasut, tapak dan tumit kulit berat. Satu lagi kasut yang sama yang dipakai oleh ramai pelajar ialah kasut betis berwarna coklat tua, tanpa penutup kaki, dengan tiga lubang loyang yang lebih besar dan tapak kaki dan tumit krep. Untuk pakaian bandar atau majlis yang lebih bergaya, kasut hujung lurus hitam, sama ada biasa atau berlubang, dengan jari kaki yang sedikit bulat, adalah sangat pintar dan konservatif. Dengan pakaian makan malam Oxford kulit paten lima lubang pada vamp panjang. Kasut yang sama adalah betul dengan kot ekor. Pam pasti masuk dan diterima dan juga betul dengan kot ekor. Ia adalah perlu untuk memasukkan dalam almari pakaian seseorang sepasang selipar kulit yang baik dengan tapak kaki dan tumit yang keras. Jika pelajar gemar menunggang, but sama ada jenis padang atau jenis yang lebih bergaya atau kasut tunggangan blucher dengan bingkap kanvas hendaklah dimasukkan ke dalam almari pakaian.

Satu lagi item yang sangat penting dalam almari pakaian lelaki muda itu ialah pakaian kepala. Pelbagai topi untuk penggal kolej adalah seperti berikut. Pertama, topi derby. Model yang lebih baru adalah ketinggian yang agak sederhana, mahkota yang sangat penuh, dengan tepi lurus pendek. Topi seterusnya yang penting ialah topi brim snap coklat. Topi ini mungkin mempunyai pengikat atau mungkin topi separa Homburg baharu iaitu Homburg baharu yang diselak di hadapan. Seseorang boleh memasukkan dalam almari pakaian seseorang topi berjahit tweed atau topi atas sehelai. Topi kecil dengan mahkota teleskop dan tepi lurus kecil yang menyerupai topi Tyrolean juga bagus untuk pakaian kampus. Ia diperbuat daripada rasa calar yang kasar.

Aksesori hendaklah termasuk pelbagai sapu tangan linen berwarna dan putih untuk pakaian harian dan sapu tangan putih untuk pakaian formal. Sapu tangan yang sangat pintar yang sepatutnya ada di dalam almari pakaian ialah sapu tangan silk foulard madder berwarna.

Muffler — segi empat sama sutera atau bulu dalam berikat dan – dicelup dan polka dot serta dalam corak paisley lama — sangat popular.

Pelajar akan memerlukan sepasang kulit buckskin putih atau sarung tangan mocha untuk memakai pakaian. Sepasang sarung tangan kulit babi untuk pakaian kampus adalah dinasihatkan. Sepasang sarung tangan rajutan bertali kuning untuk cuaca sejuk dan pemakaian kasar secara umum.

PERHIASAN yang diperlukan ialah pin keselamatan emas berat untuk kolar seseorang. Pautan manset emas reka bentuk sederhana. Jam tangan atau jam poket. Jika jam poket dipakai, rantai jam tangan pautan emas rasanya sangat sedap. Sudah tentu, butang kolar yang diperlukan untuk pakaian separa formal atau makan malam, hitam, emas atau batu separa berharga. Untuk kot ekor mutiara putih atau batu permata. Juga di dalam almari pakaian harus disertakan dengan kot. Hendaklah ada berpayudara tunggal putih untuk dipakai dengan kot ekor dan berpayudara tunggal atau berganda hitam untuk dipakai dengan kot makan malam, walaupun payudara tunggal lebih diutamakan. Satu lagi kot yang patut dicadangkan kepada pelajar atau lelaki yang pergi ke kolej buat kali pertama ialah kot Tattersall berpetak. Ini sangat popular di Universiti pintar dan sesuai dengan kombinasi jaket ganjil dan kendur.

Satu lagi item yang berguna kepada pelajar kolej ialah sweater, sama ada sweater tanpa lengan atau sweater slip-over biasa dengan lengan. Yang lebih baru ialah jahitan kabel dan popular dalam wain dan biru serta kenari dan putih. Baju sejuk Shetland dengan leher krew tinggi juga sangat bagus dan sudah tentu baju tidur, jubah, seluar dalam, garter dan ampaian yang diperlukan.

Ini memberi anda contoh yang sangat pasti tentang apa yang perlu ditawarkan kepada lelaki kolej, kedua-duanya, dari sudut apa yang mereka perlukan dan apa yang bijak.

Gambar & Artikel : Apparel Arts 1933.