Pameran Meraikan Ulang Tahun Tuxedo ke-150 (Semacam)

Kolej Fesyen London (LCF) telah mengumpulkan pameran mengembara memperingati ulang tahun ke-150 tuxedo . Mereka bertarikh dengan asal pakaian berdasarkan tuntutan Henry Poole & Co bahawa pada tahun 1860 tukang jahit terkenal membuat sehelai malam pendek atau jaket merokok untuk dipakai Putera Wales pada majlis makan malam tidak rasmi di Sandringham. Mengikut resit yang sepadan (tidak bertarikh) yang diterbitkan semula dalam Alan Flusser's a Memakai Lelaki itu , pesanan masa depan Edward VII terdiri daripada sutera biru jaket merokok dan Seluar panjang daripada fabrik yang kelihatan padan (saya bukan pakar dalam trengkas sartorial abad ke-19). Ini bukanlah apa yang orang akan anggap sebagai sut makan malam tradisional jadi mungkin adalah lebih tepat untuk menganggap pakaian yang dipersoalkan sebagai prototaip dan bukannya asli.

Isi kandunganKembangkanRuntuh Logo Pameran Tuxedo

Logo Pameran Tuxedo

Hasrat projek itu - perkongsian antara sekolah dan Henry Poole dan pembekal fabrik mewah Dormeuil - adalah untuk mencipta semula Tuxedo untuk abad ke-21. Sekumpulan pelajar jahitan penghormatan LCF bersaing untuk mendapatkan tuxedo buatan jahit terbaik dengan pemenang menerima latihan dengan Henry Poole. Pameran yang dihasilkan bertajuk The Little Black Jacket – Meraikan 150 tahun Tuxedo melawat London awal tahun ini dan kini dipamerkan di Tuxedo Park, rumah tuksedo Debut Amerika .Menurut tuan rumah Taman Tuxedo, pelawat akan berpeluang untuk melakarkan tuksedo daripada ciptaannya hingga yang pertama dipakai di Amerika Syarikat oleh ahli Kelab Tuxedo kepada status legenda yang [ia] miliki hari ini sebagai pilihan pakaian lelaki untuk pakaian yang penting. peristiwa. Masyarakat bersejarah bandar eponim itu juga mempamerkan pakaian formal vintaj daripada koleksinya sendiri serta pelbagai objek yang memilih perkataan tuxedo sebagai alat pemasaran. Di samping itu, mereka sedang mencari foto pemakai tuksedo sepanjang tahun untuk arkibnya dan akan menunjukkan banyak daripada mereka dalam pertunjukan slaid digital sepanjang pameran.

Pameran Tuxedo 150 Tahun

Pameran Tuxedo 150 Tahun

Walaupun pameran semasa hanya berlangsung hingga 6 November, masyarakat bersejarah telah menyatakan bahawa Kami juga bekerjasama dengan LCF untuk pameran pakaian rasmi kekal di sini. Projek ini telah menjalani kehidupannya sendiri dan minatnya sangat besar. Ini adalah rancangan blockbuster.

Pameran tetap adalah berita baik kerana versi perjalanan tidak akan dilihat di tempat lain di Amerika Utara. Sebaliknya ia dijadual menuju ke Brazil, Jepun dan India pada tahun 2012. Sama peliknya ialah hakikat bahawa pameran Inggeris ciptaan Inggeris ini merujuk kepada pakaian dengan nama panggilan Amerikanya dan bukannya jaket makan malam tajuk Inggeris yang sesuai. (Saya perhatikan lebih ramai peruncit dalam talian British beralih kepada istilah ini dan saya mengesyaki ia adalah usaha yang disengajakan untuk menyasarkan pasaran pengguna Amerika yang sangat diidamkan.) Paling pelik, pameran itu ditayangkan pada tahun 2011, satu tahun selepas ulang tahun yang disambutnya.

Walau apa pun, ia masih merupakan penghormatan yang cukup mengagumkan untuk pakaian yang bermula sebagai pakaian Victoria gantian kepada baju ekor dan tidak pernah dimaksudkan untuk dipakai di luar rumah desa atau kelab bandar lelaki.

________________________________________

Postscript: Pada awal tahun 2012 Henry Poole & Co membetulkan tarikh asal jaket asal mereka yang dinyatakan hingga 1865 . Saya bayangkan itu pasti lebih memalukan bagi pencipta pameran kerana projek mereka kini empat tahun pramatang.