Panduan Asas Baju: Bahan & Fabrik

Panduan Asas Baju Panduan Asas Baju

Selamat datang ke ansuran pertama dalam Panduan Asas Baju kami

Artikel ini memberikan anda gambaran keseluruhan asas tentangbaju rayabahan, jalinannya dan, maksud istilah seperti nombor super. Ciri asas lain seperti mutu kerja dan kesesuaian akan diuruskan pada masa hadapan, tetapi kami mencadangkan agar anda meneliti asas-asas ini sebelum maju lebih jauh.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. bahan
 2. Patutkah Anda Memakai Baju Tanpa Seterika atau Tanpa Besi? Tidak!
 3. Penamat
 4. Anyaman
 5. Musim & Peristiwa

bahan

Sebagai peraturan, fabrik baju hendaklah diperbuat daripada 100% gentian semula jadi seperti kapas, linen, bulu atau campuran ini. Kapas tulen mungkin merupakan bahan yang paling popular. Kapas Pulau Laut, serta kapas Mesir, dianggap sebagai bahan kapas mentah terbaik kerana ia mempunyai gentian terpanjang, dan oleh itu menghasilkan benang terbaik. Sebagai tambahan kepada bahan mentah, terdapat dua kriteria lain yang digunakan secara tidak betul pada kebanyakan masa, yang pertama ialah istilah dua lapis dan Super 100’s kedua, 120’s…220’s.Lapis Benang: Lapis Tunggal & Dua Lapis

Apabila bahan mentah telah dipintal menjadi benang, ia boleh digunakan segera untuk menenun kain baju. Dalam kes ini, kain itu akan menjadi satu lapis. Tetapi, untuk mengelakkan pilling daripadakaindan untuk meningkatkan kualitinya, dua benang dipintal menjadi satu. Selepas itu, beberapa benang ini ditenun kepada dua arah, satu dari atas ke bawah, dan satu lagi dari kiri ke kanan. Ini juga dikenali sebagai meledingkan dan juga pakan . Sekiranya pakan benang berada pada sudut 90° terhadap meledingkan , ia adalah pada bijirin . Jika ada lebih kurang satu pakan benang per meledingkan benang, ia adalah a seimbang menganyam. Semua nisbah lain adalah tidak seimbang . Mungkin fabrik tidak seimbang yang paling terkenal ialah kain lebar, yang mempunyai 144 benang meledingkan dengan 76 benang pakan (kira-kira nisbah 2:1). Jika anda menggunakan benang pintal berganda untuk meledingkan juga untuk pakan, anda akan mempunyai fabrik dua lapis 2×2 kerana dua benang berpintal ganda telah digunakan dalam kedua-dua arah. Walau bagaimanapun, kadangkala istilah dua lapis digunakan untuk fabrik yang hanya mempunyai satu benang (sama ada lungsin atau pakan) yang telah dipintal dua kali manakala benang yang lain tidak. Ini hanyalah 2×1 dan oleh itu tidak layak diberi nama dua lapis.

Biru muda

Contoh anyaman Asas

Kain biru dengan tenunan papan dam

Contoh anyaman Papan dam

Realiti Nombor Super

Nombor super kononnya menunjukkan kehalusan benang. Mengikut definisi, benang 100m kain super 100 seberat 1 gram. Ini bermakna semakin tinggi nombor super, semakin halus dan nipis benang itu. Walaupun ini mungkin idea yang baik dalam teori, terdapat beberapa masalah dalam amalan.

Pertama, takrifan ini tidak dilindungi sama sekali, yang bermaksud sesiapa sahaja boleh memanggil apa sahaja sebagai Super 200 dan dengan itu nombor super hanya menjadi sandiwara. Kedua, walaupun definisi digunakan dengan betul, fabrik Super 80 tidak semestinya lebih baik atau lebih teruk daripada fabrik Super 200. Semua ini menunjukkan bahawa benang Super 200 adalah lebih halus. Biasanya, kain Super bernombor tinggi daripada penenun terkenal seperti tawas , Albini , Thomas Mason, Riva, dan sebagainya semuanya diperbuat daripada benang yang sangat halus dan mempunyai sentuhan lembut.

Secara peribadi, saya lebih suka fabrik Super 60-an atau 80-an kerana beratnya dan struktur berkursus. Pada masa yang sama, kain ini sering berkedut jauh lebih rendah daripada Super yang lebih tinggi. Selain itu, fabrik Super tinggi sering ditenun pada alat tenun berkelajuan tinggi yang menghasilkan beberapa ribu meter kain sehari manakala dua puluh tahun yang lalu ia hanya boleh menenun hanya di bawah 100m sehari. Proses tenunan berkelajuan tinggi ini menimbulkan ketegangan pada benang itu sendiri dan kadangkala menyebabkan koyakan mikroskopik, tidak dapat dilihat oleh mata manusia. Jadi, walaupun fabrik itu mungkin terasa dan kelihatan seperti sutera yang indah pada mulanya, kualiti sebenar fabrik perlu ditentukan selepas mencucinya beberapa kali. Sebaik sahaja kain baju bersentuhan dengan air, benang dengan koyak dan koyak mikroskopik mengendur dan kelihatan, terutamanya selepas dibasuh beberapa kali. Air mata yang kini kelihatan tidak akan pernah hilang.

Contoh sehelai kain Fil A Fil

Contoh anyaman Fil A Fil

Sehelai kain biru dan putih dengan anyaman Semak

Contoh anyaman Semak

Patutkah Anda Memakai Baju Tanpa Seterika atau Tanpa Besi? Tidak!

Terdapat peraturan umum mengenai baju tanpa seterika atau seterika: jangan beli! Walaupun kadang-kadang anda melihat baju yang menjanjikan bebas besi, anda akan menyedari bahawa ia pastinya tidak bebas besi. Walau bagaimanapun, mereka lebih mudah untuk menyeterika daripada baju biasa - walaupun ini datang pada harga.

Untuk mendapatkan kapas bebas besi, anda perlu merawatnya secara kimia. Hasilnya adalah sentuhan yang lebih rendah, seratnya sering kelihatan sedikit berkilat dan tidak menyerap air sebanyak kapas biasa. Selain itu, mereka kurang tahan lama. Selepas baju bebas besi dibasuh kira-kira 20 kali, 8 N(ewton) daya sudah cukup untuk mengoyakkannya!

Selain itu, saya tidak pernah terjumpa baju tanpa besi yang berkualiti tinggi. Biasanya, baju tersebut agak murah, dan anda lebih baik menyimpan wang anda untuk baju berkualiti tinggi yang tidak dirawat dalam dua lapis. Jika anda tidak mampu untuk membelinya pada harga runcit, tunggu sahaja untuk jualan seterusnya.

Penamat

Kain baju yang baik hendaklah sentiasa dicuci untuk mengecut dengan betul sebelum membuat baju. Jika tidak, baju anda akan menjadi lebih kecil selepas beberapa ketika, dan jahitan mungkin kelihatan buruk kerana benang tidak akan mengecut pada tahap yang sama dengan fabrik. Selain itu, baju tidak akan bertukar warna jika telah dicuci sebelum ini. Selain itu, anda harus cuba mencari fabrik yang memenuhi Oeko-Tex Standard 100 . Öko (tanpa umlaut: Oeko), ialah singkatan bahasa Jerman ekologi atau secara ekologi yang bermaksud ekologi atau ekologi. Ia pada asasnya adalah standard seragam global untuk ujian dan pensijilan bahan mentah tekstil yang menjamin bahawa tiada bahan berbahaya digunakan dalam pengeluaran fabrik. Terdapat beberapa pengeluar kain terkenal yang menghasilkan mengikut piawaian ini - tawas adalah contoh yang baik.

Contoh anyaman Twill

Contoh anyaman Twill

Kain Baju Menarik

Contoh anyaman yang unik

Anyaman

Bergantung pada masa tahun dan acara yang anda ingin memakai baju itu, anda harus memilih bahan tertentu, dalam tenunan tertentu yang sama ada longgar atau tenunan rapat. Kelonggaran fabrik hanya ditentukan oleh ketumpatan benang meledingkan dan benang pakan setiap inci persegi: semakin padat benang, semakin ketat kain.

The anyaman biasa adalah yang paling mudah. Ia terdiri daripada corak atas dan bawah mudah yang mudah dikenali. Kemasan agak boleh diterima, walaupun ia tidak begitu menyerap seperti tenunan lain dan ia sangat berkedut.

Seorang saudara kepada anyaman biasa adalah wayar ke wayar, juga dikenali sebagai hujung-hujung . Satu-satunya perbezaan adalah bahawa wayar ke wayar mempunyai sama ada benang meledingkan atau benang pakan dalam warna yang berbeza yang menghasilkan kesan berwarna berubah-ubah.

Satu lagi varian anyaman biasa adalah belayar . Di sini, benang meledingkan dan pakan dipintal sehingga menghasilkan lilitan kerinting. Dengan cara ini, anda mencipta benang yang lebih lebar, yang menghasilkan fabrik yang lapang dan lembut.

Satu lagi anyaman asas ialah tenunan kepar . Garis pepenjurunya dicipta oleh terapung pepenjuru yang serupa. Ia tidak mudah berkedut dan pulih dengan baik. Twill biasanya lebih mahal kerana kiraan benangnya yang lebih tinggi berbanding dengan a kosong menganyam kain. Varieti daripada kepar adalah tulang herring, denim, houndstooth, pasukan berkuda dan gabardine .

Satu lagi tenunan kain baju yang terkenal ialah Panama (juga dikenali sebagai Oxford ) dan jenisnya. Tenunan ini sangat serupa dengan anyaman biasa manakala beberapa benang ledingan atau benang disatukan, yang menghasilkan anyaman yang lebih lebar, lebih seperti bakul. Terdapat pelbagai jenis anyaman ini.

 • Berat Musim Panas

  Berat Musim Panas

 • Kain Musim Panas

  Kain Musim Panas

Contoh fabrik yang sesuai untuk musim panas

Musim & Peristiwa

Jika anda sedang mencari baju untuk majlis rasmi atau perniagaan, yang anyaman biasa serta kecil kepar tenunan mungkin apa yang anda mahukan. Warna harus terdiri daripada putih dalam semua warnanya, dan mungkin juga kuning pucat kepada biru atau biru muda dalam semua jenisnya. Untuk tujuan yang lebih santai, hampir tidak ada sebarang sekatan—pilih yang anda suka. Semasa musim sejuk atau musim luruh, fabrik yang lebih tebal dan tenunan lebih ketat harus menjadi pilihan anda, manakala kain ringan yang lapang mungkin pilihan yang baik untuk musim panas yang panas dan mata air panas.

Semak imbas Semua Kandungan Baju kami

Tekan di sini!