Panduan Berus Mencukur

Panduan Berus Mencukur

Baru-baru ini, saya memperkenalkan kami panduan untuk krim pencukur dan sabun cukur , tetapi terdapat alat lain yang sekurang-kurangnya sama pentingnya: berus pencukur. Beberapa dekad yang lalu hampir setiap lelaki yang bercukur menggunakan satu. Disebabkan oleh pemodenan, produk pakai buang yang cepat dan mudah seperti buih pencukur semakin popular manakala berus pencukur menjadi agak usang. Hanya dengan melihat ke belakang, lelaki akhirnya mula menyedari kepentingannya bercukur , menjaga kulit mereka, dan dengan itu berus. Sebaik sahaja anda menggunakan berus pencukur, anda tidak akan kembali. Ia jauh lebih cekap, menggunakan jumlah krim pencukur yang lebih kecil untuk buih yang kaya dan hangat, dan terdapat lebih sedikit sisa dan lebih sedikit tin menjadikannya alternatif yang lebih hijau. Bagi mereka yang ingin menggunakan sabun atau krim pencukur, berus sangat diperlukan.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Sejarah Ringkas Berus Cukur
 2. Kelebihan Berus Pencukur
 3. Jenis Berus Cukur
 4. Simpulan & Ketinggian Loteng
 5. Menumpahkan
 6. Mengendalikan
 7. Pengeluar
 8. Apakah Berus Pencukur Yang Perlu Anda Beli?
 9. Kandungan Pencukur Terbaik Kami

Sejarah Ringkas Berus Cukur

Sebelum berus, terdapat span laut: lelaki menggunakannya untuk menyapu sabun ke muka mereka. Berus pencukur dengan bulu seperti yang kita ketahui hari ini telah dicipta oleh Perancis pada abad kelapan belas. Sejak itu, pelbagai jenis bulu telah digunakan – semula jadi dan sintetik.

Pelbagai Berus Cukur

Pelbagai Berus CukurKelebihan Berus Pencukur

Tujuan berus adalah empat kali ganda:

 1. Menghasilkan buih yang kaya dan hangat dengan menyebat udara ke dalam krim cukur atau sabun
 2. Melembutkan dan mengangkat bulu muka dari muka
 3. Menambah haba pada kulit semasa proses pencukuran yang membantu membuka liang dan melincirkan kulit
 4. Mengelupas permukaan kulit dengan lembut untuk menyingkirkan sel-sel mati

Berdasarkan bulunya yang banyak, berus pencukur adalah cara terbaik untuk menghasilkan buih yang hangat dan tidak bersih. Buih yang kaya adalah penting kerana ia melindungi dan melincirkan kulit. Selain itu, geseran lembut bulu pada muka anda semasa anda menyapu krim pencukur dan kulit anda, melembutkan janggut dan membuka liang-liang. Berus membantu membimbing arah misai anda apabila ia melonggarkan dalam liang-liangnya, menyediakannya untuk bilah. Berus pencukur juga sesuai untuk memastikan kelembapan yang mencukupi pada muka semasa bercukur: ia menangkap dan mengangkut lembapan dari singki, melalui bulu ke kulit dan janggut anda. Ini adalah kaedah yang jauh lebih berkesan untuk membasahkan kulit anda daripada menekup air di tangan anda dan membawanya ke muka anda semasa bercukur, itulah yang anda perlu lakukan tanpa berus. Akhirnya, berus memberikan pengelupasan lembut dan membuang sel-sel permukaan mati, sesuatu yang tidak dapat dilakukan oleh jari sahaja. Untuk set lengkap tutorial video, lihat kami panduan pencukuran yang menyeluruh .

Berus Mencukur Bertindak

Berus Mencukur Bertindak

Jenis Berus Cukur

Berus pencukur kebanyakannya diperbuat daripada bulu luak, babi hutan, kuda atau gentian sintetik.

Berus babi

Bulu yang diambil daripada babi hutan adalah lebih keras daripada bulu luak dan pada mulanya sangat kasar, yang tidak begitu selesa pada kulit. Tekstur bulu bulu menjadikannya sangat berguna untuk membuih sabun dengan baik kerana keupayaannya untuk menggoncang permukaan sabun dengan mudah. Lama kelamaan, hujung bulu akan menjadi lembut dan terasa lebih patah, tetapi tidak akan selembut di muka seperti bulu luak. Warna berkisar dari kuning hingga putih, selalunya dengan jalur tiruan hitam sebagai hiasan. Harga berus babi adalah sukar untuk dikalahkan. Anda boleh mendapatkan berus pencukur babi yang baik dengan harga kurang daripada $ 10. Menariknya, berus bulu babi sangat digemari oleh tukang gunting rambut Itali. Orang Itali Omega jenama menghasilkan pelbagai jenis berus pencukur dan, khususnya, berus pencukur babi yang sangat baik. Jika anda tidak menemui jenama Omega, anda juga boleh membelinya

Berus Pencukur Rambut Kuda Peleon Panjang & berus luak dengan pemegang tanduk

Berus Bulu Kuda

Bulu kuda lebih halus dan lembut daripada babi, tetapi lebih kaku sedikit daripada bulu luak. Berus bulu kuda datang dalam banyak warna seperti kuda. Mereka nampaknya digemari terutamanya di Sepanyol dan dibandingkan dengan luak dengan harga yang sederhana (julat harga: $ 20 hingga $ 40). Syarikat Sepanyol Seumur Hidup adalah sumber yang baik untuk berus bulu kuda.

Berus Pencukur Sintetik Mühle Silvertip 2.0

Berus Pencukur Sintetik Mühle Silvertip 2.0

Berus Sintetik

Bulu sintetik telah dipertingkatkan dengan ketara dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Berus termurah masih menggunakan bulu nilon yang agak tebal dan tidak begitu selesa. Tetapi anda juga boleh mendapatkan produk hebat yang diperbuat daripada gentian sintetik berkualiti tinggi secara analog kepada bulu luak semula jadi yang terbaik. Khususnya, berus Silvertip Fiber v2.0 sintetik yang dibuat oleh jenama Jerman Kilang adalah kedudukan tertinggi. Versi pertama berus ini tidak begitu baik tetapi gentian baharu ini sangat lembut dan sangat tahan lama. Malah, petuanya lebih lembut daripada mana-mana berus rambut haiwan, dan juga kurang sensitif setiap hari kerana ia kering lebih cepat daripada rambut semula jadi. Bulu sintetik jenis ini direka dan direka bentuk khusus untuk bercukur dan ada yang menyukainya lebih baik daripada berus rambut haiwan. Selain itu, berus ini diluluskan PETA, vegan, dan sangat sesuai untuk lelaki yang alah kepada rambut haiwan atau bulu luak. Seolah-olah itu tidak mencukupi, anda juga memerlukan kira-kira separuh daripada jumlah krim cukur atau sabun berbanding berus rambut haiwan. Berus bulu sintetik terbaik runcit antara $40 dan $140.

Yang Berhormat

Berus Luwak

Bulu luak telah digunakan selama lebih daripada dua abad untuk membuat berus pencukur. Pada asasnya terdapat empat gred bulu luak yang berbeza: hujung tulen, terbaik, super dan perak walaupun makna dan nama kategori mungkin berbeza mengikut pengeluar.

luak tulen rambut adalah yang paling mahal daripada empat gred dan julat warna dari kelabu coklat hingga hitam. Rambut lebih fleksibel daripada bulu babi dan biasanya teksturnya lebih kasar daripada bulu luak gred yang lebih tinggi. Kualitinya yang stabil akan berfungsi dengan baik untuk pencukur basah yang menyukai kesan mengurut semasa bersiap untuk bercukur. Berus gred tulen biasanya menawarkan nilai kualiti yang baik untuk harga (julat harga: $ 35 hingga $ 70). Seekor luak tulen bertahan secara purata selama tiga tahun.

Rambut Silvertip

Rambut Silvertip

Badger Terbaik menawarkan peningkatan ketara dalam rasa dan kualiti berbanding luak tulen. Rambut mempunyai julat warna daripada coklat muda hingga kelabu dan mempunyai keupayaan menyerap air yang lebih baik daripada luak tulen. Di muka, rambut gred terbaik mempunyai rasa yang lebih lembut dan tidak calar seperti tulen. Berus gred terbaik berharga antara $50 hingga $100 dan bertahan secara purata selama enam tahun.

The luak super gred lebih lembut pada muka dan mempunyai sedikit atau tiada calar pada kulit. Rambut mempunyai corak warna dengan bahagian tengah berjalur hitam dan hujung yang lebih putih daripada jenis rambut berkualiti yang lain. Ketumpatan dan kapasiti pegangan air berus badger super menawarkan perbezaan yang ketara dalam prestasi. Badger super jauh lebih mahal daripada badger terbaik (julat harga: $75 hingga $150) dan boleh bertahan sehingga sepuluh tahun.

Hujung perak adalah gred rambut terbaik dan paling mahal. Seperti bulu badger super, hujung perak mempunyai jalur warna yang sangat berbeza, tetapi biasanya kontras warna yang lebih jelas antara jalur warna hitam dan putih-perak. Rambut hujung perak lembut dan mewah, seperti span lembut yang mengurut buih pada muka. Julat harga untuk kategori tip perak biasanya bermula pada $150. Berus luak hujung perak purata akan bertahan sepuluh tahun atau lebih.

MILL ROTGOLD Berus & DE Razor

MILL ROTGOLD Berus & DE Razor

Simpulan & Ketinggian Loteng

Kini, semua kualiti pencukuran ini datang dalam saiz simpulan yang berbeza (diameter pangkal simpulan – biasanya diukur dalam mm) dan ketinggian loteng, iaitu ketinggian dari pangkal ke atas. Seperti yang anda boleh bayangkan, rambut yang lebih panjang akan berasa lebih lembut, tetapi ia juga bergantung pada ketebalan rambut. Sesetengah orang lebih suka loteng yang besar manakala yang lain lebih suka yang kecil. Pada penghujung hari, semuanya bergantung kepada keutamaan peribadi, walaupun berus simpulan diameter besar dengan loteng tinggi biasanya lebih lembut dan lebih mahal daripada berus yang lebih kecil.

Menumpahkan

Berus baru akan sentiasa gugur pada mulanya, tetapi selepas 10 – 15 cukur, berus yang baik akan berhenti untuk gugur. Untuk mempercepatkan proses penumpahan, sesetengah orang mencuci berus mereka dengan syampu atau menyikatnya. Dalam pengalaman saya, anda akan baik-baik saja jika anda hanya menggunakannya sehingga ia berhenti. Berus yang berkualiti rendah tidak akan berhenti gugur, dan anda akan mempunyai rambut walaupun 6 bulan ke bawah. Jadi, jika anda mempunyai berus yang gugur walaupun selepas banyak penggunaan, kembalikan.

Berus Pencukur Bahasa Inggeris Buatan Tangan daripada Simpsons & Edwin Jagger

Berus Pencukur Bahasa Inggeris Buatan Tangan daripada Simpsons & Edwin Jagger

Mengendalikan

Pemegang berus pencukur bertujuan untuk seimbang, muat dengan selesa di tangan anda, dan mempunyai cengkaman yang kukuh. Pengeluar berus biasanya menawarkan saiz dan berat yang berbeza, bergantung pada saiz tangan anda.

Pelbagai jenis bahan digunakan untuk pemegang. Yang paling biasa ialah logam, kayu, tanduk dan sintetik.

Pemegang logam selalunya diperbuat daripada loyang dan kemudiannya disalut dengan krom atau nikel untuk meningkatkan ketahanannya. Chrome bersinar terang manakala nikel kelihatan lebih gelap dan hangat. Aluminium, sebaliknya, dianodkan untuk mengeraskan permukaan dan meningkatkan ketahanannya terhadap air dan calar.

Pemegang kayu boleh dibuat daripada semua jenis kayu seperti pain, sycamore, abu, beech dan kayu zaitun. Kadang-kadang anda juga boleh menemui jenis kayu yang lebih eksotik seperti oak rawa. Kayu ini diambil daripada batang pokok yang telah tertanam dalam paya dan boleh berumur ribuan tahun. Pemegang Blackwood Afrika sangat tahan air secara semula jadi. Permukaan pemegang kayu Thuja dimeterai dalam proses yang unik dan oleh itu kalis air sepenuhnya. Briar burl juga kerap digunakan untuk pembuatan paip, yang dibezakan oleh warna coklat kemerahan yang cantik dan bijirin yang terang.

Pilihan yang baik untuk pemegang tanduk ialah tanduk kerbau, yang dibezakan oleh strukturnya yang cantik dan ketahanan yang sangat baik.

Pemegang yang diperbuat daripada bahan sintetik sangat tahan lama, tetapi tidak selalunya mempunyai pengalaman haptik yang menarik.

Berus Pencukur Omega

Berus Pencukur Omega

Yang Berhormat

Pengeluar

Berus terbaik ialah berus buatan tangan, kerana ia cenderung untuk mengekalkan bulunya, dan dengan itu tahan lebih lama daripada berus buatan mesin. Pengeluar berus pencukur kegemaran saya ialah Edwin Jagger, Omega dan Mühle.

Edwin Jagger ialah Syarikat Inggeris yang ditubuhkan pada 1988 di wilayah Sheffield, terkenal dengan kraf tradisional dan logam legenda. Seni memproses logam dan bahan ke tahap yang sangat baik dapat dilihat khususnya di seluruh koleksi berus Edwin Jagger. Selama hampir 20 tahun, jenama itu telah melaksanakan dasar untuk memenuhi piawaian kualiti tertinggi dan menghasilkan berus rambut badger yang cemerlang dalam semua kualiti gred yang berbeza.

Yang tersebut di atas Omega jenama adalah pembuat berus terkemuka Itali sejak 1946. Jenama ini menandakan rangkaian lengkap berus pencukur berkualiti, dalam bulu babi, luak tulen atau gentian sintetik. Berus Omega dihasilkan di Bologna dan disebarkan ke seluruh Dunia, walaupun di negara-negara di mana pengeluaran domestik yang mantap dan berkelayakan masih wujud. Terutamanya berus babi hutan mereka boleh disyorkan.

Edisi Mühle No. 1 dalam Karbon dengan kotak hadiah besar $680

Edisi Mühle No. 1 dalam Karbon dengan kotak hadiah besar $680

Mühle (sering dieja Muhle atau Muehle) ialah sebuah syarikat Jerman dan mungkin salah satu peneraju dalam berus pencukur berkualiti tinggi selama beberapa dekad yang lalu. Ketukangan tradisional sering digabungkan dengan reka bentuk perintis, contohnya dengan menggunakan karbon ($680) atau lakuer Asia($612) untuk pemegangnya. Walaupun, mereka menawarkan berus sintetik yang hebat, berus rambut badger hujung perak yang dibuat dengan tangan dianggap sebagai mereka produk klasik (antara $100-$200).

Potret Video syarikat Mühle:

Apakah Berus Pencukur Yang Perlu Anda Beli?

Sekarang anda mungkin tertanya-tanya yang mana satu untuk dibeli dan malangnya tidak ada satu pun berus terbaik di luar sana kerana ia bergantung pada apa yang anda suka. Sesetengah lelaki lebih suka bulu yang lebih kasar daripada yang lebih keras atau sebaliknya. Orang lain tidak akan menggunakan sintetik manakala vegan mungkin bersumpah dengan mereka. Sebagai contoh, Sven Raphael Schneider pada masa ini menggunakan berus yang lebih eksotik daripada Sam & Son, yang dibuat di Australia, saya menggunakan Mühle, Edwin Jagger, dan Omega…

Sam & Son berus hujung perak diameter 28mm dalam kayu jati

Sam & Son berus hujung perak diameter 28mm dalam kayu jati

Untuk memecahkan pemilihan beberapa ratus berus, kami fikir mungkin berguna untuk menunjukkan kepada anda beberapa berus yang kami suka. Ini sama sekali bukan penarafan atau berus terbaik tetapi titik permulaan yang baik untuk penyelidikan anda. Untuk senarai berus pencukur dan cadangan yang lebih komprehensif, lihat kami Panduan Mencukur .

Kandungan Pencukur Terbaik Kami

Mencukur ialah ritual yang melibatkan produk, alatan, teknik dan pengetahuan untuk menghasilkan wajah yang licin dan dicukur rapat. Setiap lelaki mempunyai keperluan yang berbeza, dan walaupun kami suka menyelam dalam satu bahagian pencukuran, kami tahu bahawa Gambar Besar adalah sama pentingnya. Untuk menjawab banyak soalan bercukur dan kebimbangan yang kami terima daripada lelaki setiap hari, kami mengumpulkan Panduan Mencukur paling komprehensif di luar sana. Tengok video di bawah!

Ingin mengetahui lebih lanjut tentang Bercukur dan Dandanan?

Tekan di sini