Panduan Cermin Mata Hitam Wayfarer Ray-Ban

Panduan Cermin Mata Hitam Wayfarer Ray Ban

Boleh dikatakan, Wayfarer ialah gaya cermin mata hitam paling popular yang dijual di seluruh dunia hari ini. Bingkai kegemaran JFK, Bob Dylan dan Andy Warhol, mereka memotong garis profesional, gaya dan budaya dengan mudah untuk kekal sebagai salah satu bentuk cermin mata hitam yang paling menarik dan serba boleh di luar sana. Dalam artikel ini, kita akan bercakap tentang sejarah gaya Wayfarer, Ray-Ban dan jenama lain, cara memakainya, perkara yang perlu dibeli dan cara mengesan Wayfarer palsu.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Sejarah Pengembara
 2. Cara Memakai Pengembara
 3. Tempat Beli Cermin Mata Hitam Wayfarer
 4. Apakah Cermin Mata Hitam Wayfarer yang Perlu Anda Beli?
 5. Bagaimana Anda Mengesan Pengembara Palsu?
 6. Kesimpulan

Sejarah Pengembara

Menariknya, perkataan musafir bermaksud seseorang yang mengembara dengan berjalan kaki, tetapi hari ini anda mungkin mengenali mereka hanya sebagai gaya terlaris cermin mata hitam seluruh dunia. Anehnya, hanya beberapa dekad yang lalu ia hampir dihentikan kerana jualan yang merosot. Pada asalnya dicipta oleh jenama Ray-Ban Bausch & Lomb pada tahun 1956, pereka Raymond Stegeman menciptanya sebagai cara untuk menjauhkan diri daripada bingkai logam tradisional yang ditemui pada masa itu.

Dokumen paten Wayfarer

Dokumen paten WayfarerDalam dokumen patennya, anda dapat melihat bahawa pasangan asal kelihatan agak berbeza daripada apa yang kebanyakan orang fikirkan sebagai bentuk Wayfarer. Bentuk trapezoid yang tersendiri adalah lebih mirip dengan bingkai mata kucing daripada bentuk segi empat sama pengembara moden. Pada masa itu, ia dianggap sebagai rupa yang sangat maskulin, dan ia sangat sesuai dengan estetika kontra-budaya Bob Dylan.

Bob Dylan Wayfarers

Bob Dylan Wayfarers

Selaras dengan pergerakan moden abad pertengahan, mereka agak popular pada mulanya dan kelihatan semakin mendapat tarikan melalui 1950-an dan 1960-an. Mereka dengan cepat diterima pakai oleh ikon gaya lain pada era itu, yang meningkatkan lagi populariti mereka. Pada masa yang sama, bentuk bingkai sentiasa berkembang dan pengeluar yang berbeza mengambil gaya.

Kennedy Wayfarers

Kennedy dalam Wayfarers

Walau bagaimanapun, menjelang tahun 70-an, pengembara semakin pudar dan jualan merosot dengan begitu drastik sehingga Ray-Ban bersedia untuk menghentikan pengeluaran. Dalam tempoh 10 tahun berikutnya, Wayfarers mula berkembang secara senyap-senyap dalam bentuk. Kemudian, pada tahun 1981, filem The Blues Brothers keluar dan menampilkan pelakon ensemble yang memakai Ray-Ban Wayfarers dengan ketara sepanjang filem itu. Jualan meningkat dan Ray-Ban menjual 18,000 pasang menjelang akhir tahun. Walaupun Blues Brothers sinonim dengan Wayfarers, menariknya, kedua-dua watak utama itu nampaknya tidak memakai pasangan yang sama. Elwood milik Dan Akroyd memakai bingkai mata kucing yang sedikit segi empat sama yang lebih mengingatkan paten asal, manakala John Belushi sebagai Jake memakai Wayfarers yang condong dan bulat yang masih dijual hari ini.

Blues Brothers Original Wayfarers

Blues Brothers Original Wayfarers mencetuskan jualan yang tergesa-gesa

Menyedari perkaitan penempatan produk, syarikat itu melabur $50,000 dalam mempamerkan Wayfarer dalam filem Hollywood dan rancangan televisyen teratas. Hanya dalam lebih setengah dekad, cermin mata hitam itu muncul dalam lebih daripada 60 gambar. Menjelang 1983, tahun di mana satu lagi filem ikonik Wayfarer, Risky Business, dikeluarkan, Ray-Ban telah menjual 300,000 pasang. Tiga tahun selepas itu, mereka mencecah sehingga 1.8 juta.

Pada masa itu, Wayfarers menampilkan sesuatu yang dipanggil Pantoskopik kecondongan. Wayfarer asal mempunyai sudut ke hadapan yang agak ketara padanya dan pada muka tertentu, ia boleh kelihatan terlalu melampau dan menyebabkan matahari menembusi cermin mata dari atas pada bentuk muka dan diameter tertentu.

Malangnya, pada awal tahun 90-an Wayfarer sekali lagi mula merosot lagi dalam populariti. Idea kaca hitam plastik dicipta semula oleh jenama seperti Oakley, yang memperkenalkan cermin mata hitam lilit yang dipasarkan untuk atlet dan mereka yang ingin menjadi seperti mereka. Pada tahun 1999, Bausch & Lomb membuat keputusan untuk menjual dan mereka dibeli oleh Kumpulan Luxottica Itali dengan harga $640 juta. Pada tahun 2001, mereka menyelesaikan reka bentuk semula Wayfarer yang agak ketara, menjadikannya daripada plastik acuan suntikan dan bukannya asetat sebelumnya. Bingkai bersaiz kecil tidak bersudut, jadi pembeli boleh memakainya bertenggek di atas kepala apabila mereka tidak memerlukan perlindungan daripada matahari. Di samping itu, kebanyakan pilihan Wayfarer di pasaran hari ini telah diduakan berbanding dengan bentuk asal, yang mempunyai sedikit bentuk mata kucing (lihat bingkai Blues Brothers untuk melihat bentuk ini). Sejak itu, jualan semakin meningkat dan Ray-Ban telah memilih untuk mereka bentuk semula model dan memperkenalkan versi baharu selama ini. Hari ini, ia adalah gaya cermin mata hitam yang paling popular di pasaran, bukan sahaja dijual oleh Ray-Ban tetapi ditiru oleh hampir setiap pengeluar cermin mata hitam di seluruh dunia. Hari ini, anda boleh menemui cermin mata hitam gaya Wayfarer pada harga serendah hanya beberapa dolar, sehingga beribu-ribu.

James Bond memakai Wayfarers dengan sut

James Bond memakai Wayfarers dengan sut

Cara Memakai Pengembara

Pengembara menggunakan kebanyakan bentuk muka, tetapi bukan pada semua orang. Selalunya, ia sebenarnya bukan disebabkan oleh bentuk, tetapi lebih-lebih lagi warna dan saiz cermin mata hitam berbeza dengan warna kulit anda dan saiz kepala anda. Apabila ia datang kepada bentuk muka, ia berfungsi dengan baik pada bentuk muka bujur, bujur dan bulat. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang cara memilih cermin mata hitam terbaik untuk bentuk muka dan warna kulit anda, tekan di sini .

/cermin-mata-hitam-terbaik-untuk-bentuk-wajah-ton-kulit-anda

Pengembara dalam plastik hitam tradisional selalunya boleh dilihat sebagai gaya cermin mata hitam yang lebih kasual. Walau bagaimanapun, ini tidak selalunya benar, kerana sepasang bingkai lilit pastinya lebih acuh tak acuh. Berikut ialah beberapa petua tentang cara memakai cermin mata hitam Wayfarer:

 1. Hitam adalah salah satu warna asal bingkai ini, namun pepatah bahawa hitam sesuai dengan segala-galanya adalah tidak benar. Hitam boleh menjadi warna cermin mata hitam yang sangat keras berbanding dengan warna kulit, jadi warna kulit cerah atau sederhana harus mengelakkannya. Ton kulit yang lebih dalam akan menunjukkan kurang kontras, jadi warna hitam akan menjadi lebih percuma. Kekalkan dengan warna hitam untuk pakaian kasual dan cuba kerangka kura-kura atau lebih unik jika anda seorang yang cantik.
 2. Elakkan memakai Wayfarers dengan pakaian perniagaan. Walau bagaimanapun, mereka boleh kelihatan agak tidak sopan jika anda memakainya dengan pakaian perniagaan di luar pejabat.
 3. Pengembara sangat serba boleh dan boleh dipakai di pantai bersama anda baju renang atau untuk berjalan-jalan di pusat bandar dalam sepasang cina dan a baju polo . Mereka juga boleh dipakai dengan pakaian perniagaan apabila dilakukan dengan betul. Faedah sebenar kepada sepasang Wayfarers berbanding sepasang lilitan ialah mereka menggunakan lebih banyak pilihan pakaian dan boleh menjadi pasangan harian yang anda simpan di dalam kereta.
 4. Jika anda mendapati ia adalah bentuk bingkai terbaik untuk wajah anda, beli beberapa pasang dalam warna bingkai yang berbeza.
 5. Elakkan bingkai berwarna putih atau cerah; mereka tidak sesuai dengan rupa gaya vintaj dan secara amnya, warnanya terlalu mencolok untuk bingkai berkelas.
Sven Raphael Schneider dalam Wayfarers vintajnya

Sven Raphael Schneider dalam Wayfarers vintaj

Tempat Beli Cermin Mata Hitam Wayfarer

Hanya kerana sepasang Wayfarer kelihatan baik pada anda, tidak bermakna kehendak lain. Anda pasti boleh membelinya dalam talian, dan anda mungkin akan mendapat tawaran yang lebih baik, tetapi anda perlu membuat pelarasan sendiri atau pergi ke pakar optik tempatan dan membayarnya. Sudah tentu jika mereka buruk, anda boleh menghantarnya kembali.

Memandangkan gayanya agak berbeza-beza, saiz kanta, kedudukan, dan juga ketebalan bingkai boleh memberi kesan dramatik pada penampilan kanta itu kepada anda. Di samping itu, kerana bingkai yang lebih berani, warna tertentu mungkin tidak kelihatan baik pada anda seperti yang lain. Berikut ialah beberapa petua untuk mendapatkan cermin mata hitam Wayfarer terbaik:

Leonardo DiCaprio memakai Wayfarers dalam The Wolf of Wall Street

Leonardo DiCaprio memakai Wayfarers dalam The Wolf of Wall Street

 1. Pertimbangkan untuk mencuba di kedai tempat anda boleh mencubanya. Perlu diingat bahawa Luxottica memiliki banyak jenama terkemuka selain kedai runcit seperti The Sunglass Hut dan Lenscrafters. Mereka mungkin tidak mempunyai pilihan terbaik dari segi gaya, tetapi anda boleh melihat cara ia berfungsi pada wajah anda.
 2. Untuk Wayfarers yang diperbuat daripada asetat, semak kedai vintaj untuk mendapatkan tawaran terbaik. Anda selalunya boleh menemui pasangan asetat vintaj dari sebelum Ray-Ban dijual kepada Luxottica di eBay; walau bagaimanapun, yang baharu boleh menelan kos melebihi $500. Ambil perhatian bahawa ia jauh lebih besar daripada model yang lebih baharu, jadi bingkai vintaj tidak selalunya sesuai untuk muka kecil. Di sinilah beberapa jenama lain mungkin dapat memberikan tawaran yang lebih baik.
 3. Selalunya bulan-bulan musim sejuk lebih perlahan untuk jualan cermin mata hitam. Oleh itu, anda selalunya boleh mendapatkan tawaran yang lebih baik pada musim sejuk berbanding pada musim bunga dan musim panas. Walaupun cermin mata hitam kini dipakai sepanjang masa dan dengan salji di atas tanah cermin mata hitam adalah lebih penting daripada semasa musim panas.
Pengembara bekerja untuk banyak bentuk muka

Pengembara bekerja untuk banyak bentuk muka

Apakah Cermin Mata Hitam Wayfarer yang Perlu Anda Beli?

Akhirnya, itu terpulang kepada anda. Namun, berikut adalah beberapa pilihan yang baik untuk semua belanjawan.

Model Cermin Mata HitamJenamaBaik Untuk Bentuk Mukaharga
Wayfarer RB2140 Ray-Ban bujur, bujur, bulat$$
Wayfarer Baharu RB2132 Ray-Ban bujur, bujur, bulat$$
Leo Tom Ford bujur, bujur, bulat$$$
PO2953S Persol bujur, bujur, bulat$$$
Pengembara Berpolarisasi Ketuk-ketuk bujur, bujur, bulat$
Penipu Nilai UV400 Polarized Wayfarer Sinar Gamma bujur, bujur, bulat$
Wooden Wayfarers-Z6016 SHINU bujur, bujur, bulat$
Cermin Mata Hitam Ray Ban Vintaj Ray-Ban bujur, bujur, bulat - kepala besar$ - $$$
State Optical Wolcott Wayfarer - hanya tersedia di pakar optikOptik Negeribujur, bujur, bulat - kepala besar$$$
Ray Ban Wayfayer

Ray Ban Wayfayer

Pengembara Ray-Ban Asal

Ini adalah klasik moden, dan kami mengatakan bahawa kerana tidak seperti yang pra-1990, ia diperbuat daripada plastik acuan suntikan dan bukan asetat. Anda tidak boleh menemui Wayfarers asal yang baharu dan dalam kedai lagi melainkan anda membeli-belah di kedai vintaj. Mereka menampilkan bingkai senget asal yang condong dari muka untuk penampilan yang layak untuk Blues Brothers.

Beli Ray-Ban Wayfarer yang asli di sini

RayBan Wayfarer baharu

The Wayfarer RayBan baharu

Pengembara Ray-Ban Baharu

Ini adalah gaya terbaru yang keluar. Gaya baharu ini meminimumkan kecondongan bingkai. Ia adalah rupa yang lebih kontemporari yang menawarkan bingkai yang lebih ringan dan lebih selesa bagi mereka yang mendapati kecondongan ke hadapan terlalu banyak. Walaupun ia datang dalam diameter bersaiz 55 mata yang kelihatan lebih besar daripada 54 yang menyusahkan asal, ia sebenarnya padanan yang lebih kecil dan kurang menonjol. Jika anda sedang mencari versi Wayfarer yang lebih kecil, ini adalah untuk anda.

Beli Ray-Ban Wayfarer baharu di sini.

Pengembara Wolcott Optik Negeri yang unik dalam asetat

Pengembara Wolcott Optik Negeri yang unik dalam asetat

Pejalan Wolcott Optik Negeri

Dibuat di Chicago, syarikat kontemporari ini membuat gelombang di seluruh Amerika Syarikat untuk reka bentuk Buatan-Amerika mereka yang unik. Dinamakan sempena Wolcott Avenue di Chicago, gaya Wayfarer yang lebih kecil ini diperbuat daripada asetat dan bukannya plastik acuan suntikan dan menggunakan kanta daripada Zeiss yang memberikan kejelasan yang sesuai dengan tanda harga. Anda boleh mendapatkan cermin mata hitam acetate Wolcott daripada pakar optik tempatan anda.

Cermin mata hitam Tom Ford Black Square

Cermin mata hitam Tom Ford Black Square

Cermin mata hitam Tom Ford Black Square

Tafsiran Tom Ford tentang Wayfarer klasik ialah bingkai hitam anggun dengan aksen emas dan bentuk ke hadapan fesyen. Pakaian berjenama jeritan ini jadi jika anda sedang mencari pasangan yang benar-benar menyerlah, ini mungkin pasangan untuk anda.

Beli pengembara Tom Ford di sini.

Pengembara Buluh yang Kurang Mahal

Jika membelanjakan ratusan dolar untuk sepasang cermin mata hitam bukanlah sesuatu yang boleh anda wajarkan, berikut ialah sepasang cermin mata hitam yang lebih kasual pada titik harga yang sangat berpatutan yang diperbuat daripada buluh dan sesuai untuk seharian di pantai.

Beli sepasang cermin mata hitam ala Wayfarer yang murah ini di sini.

Sven Raphael Schneider dalam Wayfarers vintajnya

Sven Raphael Schneider dalam Wayfarers vintajnya

Pengembara Vintage

Disebabkan oleh populariti bingkai ini sejak 6 dekad yang lalu, ini adalah salah satu pasangan cermin mata hitam yang lebih mudah untuk mencari vintaj. Pasar lambak, Etsy, eBay dan kedai vintaj semuanya boleh menjadi lokasi di mana anda boleh menggali sepasang Wayfarers. Bagi mereka yang menyukai bingkai senget atau kualiti kanta Bausch & Lomb atau bingkai asetat, vintaj ialah cara terbaik untuk mendapatkan sepasang Wayfarers yang tulen. Cari BL kecil yang diukir ke dalam kanta untuk menjadi ciri khas kanta Bausch & Lomb. Di eBay, bingkai vintaj dalam keadaan baik selalunya boleh berharga $500 atau lebih, tetapi mungkin berbaloi untuk mencari bingkai yang tahan lama dan menarik yang boleh anda pakai dan tutup selama beberapa dekad.

Ukiran BL pada kanta Bauch & Lomb vintaj

Ukiran BL pada kanta Bauch & Lomb vintaj

Bagaimana Anda Mengesan Pengembara Palsu?

Ray-Ban Wayfarers ialah salah satu cermin mata hitam yang paling palsu. Jadi bagaimana anda melindungi diri anda daripada membeli yang palsu?

 1. Semak kotak. Ia sepatutnya mempunyai label kod bar dan ia tidak boleh terlalu berkilat. Lihat juga kualiti cetakan. Kadang-kadang palsu mempunyai logo yang sedikit terkeluar.
 2. Tengok kes tu. Sarung Ray-Ban Asli mempunyai kulit keras dan logo berkilat, bukan emas matte. Juga tidak sepatutnya ada benang yang longgar.
 3. Pelekat pada cermin mata hitam baharu hendaklah statik dan mudah dikeluarkan tanpa sisa. Jika anda mempunyai tanda gam sebaik sahaja anda mengeluarkan pelekat itu, ia berkemungkinan palsu.
 4. Lihat pada engsel. Adakah mereka plastik? Kemudian ia adalah palsu. Ray-Ban menggunakan yang logam.
 5. Lihatlah serpihan perak. Palsu selalunya mempunyai bentuk yang sedikit berbeza daripada bujur dengan bucu.
 6. Pada Wayfarers telus, periksa lengan. Mereka harus diperkuat oleh logam.

Cara terbaik untuk mengenal pasti palsu adalah dengan melihat butiran dan engselnya. Cara paling mudah untuk mengelakkan pemalsuan adalah dengan membeli daripada pengedar sah yang menawarkan pulangan ā€” tetapi anda juga akan membayar harga tertinggi.

Engsel logam dan kuil bertetulang pada sepasang pengembara asli tahun 1980-an

Engsel logam dan kuil bertetulang pada sepasang Wayfarers asli 1980-an

Kesimpulan

Wayfarers ialah sepasang cermin mata hitam yang hampir semua orang nampaknya memakai. Daripada berlebihan dan memakai warna norak, pertimbangkan pendekatan yang lebih halus untuk menambah sprezzatura untuk pakaian anda dengan mengelakkan warna hitam standard dan mencuba rona unik yang masih cantik dan bersahaja. Adakah anda memakai gaya ini? Jenama mana yang anda lebih suka?